Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1994 nr 237 str. 3
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1994 nr 237 str. 3
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 94/35/WE

z dnia 30 czerwca 1994 r.

w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 100a,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi i(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno - Społecznego(3),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. żywności,

stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 189b Traktatu(4),

a także mając na uwadze, co następuje:

różnice istniejące między ustawodawstwami krajowymi odnoszącymi się do substancji słodzących oraz warunków ich użycia utrudniają swobodny przepływ środków spożywczych; w wyniku tego mogą zostać stworzone warunki nieuczciwej konkurencji;

głównym motywem każdego uregulowania dotyczącego substancji słodzących oraz warunków ich użycia musi być potrzeba ochrony i informowania konsumentów;

uwzględniając najbardziej aktualne informacje naukowe i toksykologiczne, używanie takich substancji może być dozwolone tylko dla niektórych środków spożywczych i pod pewnymi warunkami użycia;

niniejsza dyrektywa nie wpływa na zasady odnoszące się do innych funkcji niż zdolności słodzące substancji objętych niniejszą dyrektywą;

używanie substancji słodzących w zastępstwie cukru uzasadnione jest dla produkcji żywności o zmniejszonej wartości energetycznej, środków spożywczych nie powodujących próchnicy i żywności bez dodatku cukru, w celu przedłużenia terminu ważności na skutek zastąpienia cukru oraz dla produkcji produktów dietetycznych,



PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

1. Niniejsza dyrektywa jest dyrektywą szczegółową, stanowiącą część dyrektywy ogólnej w rozumieniu art. 3 dyrektywy 89/107/EWG.

2. Niniejsza dyrektywa stosuje się do dodatków do żywności, zwanych dalej „substancjami słodzącymi”, używanymi:

— w celu nadania słodkiego smaku środkom spożywczym,

— jako słodziki stołowe.

3. Do celów niniejszej dyrektywy wyrazy „bez dodatku cukru” i „o zmniejszonej wartości energetycznej” znajdujące się w kolumnie III Załącznika, są zdefiniowane w sposób następujący:

— „bez dodatku cukru”: bez żadnego dodatku mono- lub dysacharydów, ani jakiegokolwiek środka spożywczego używanego ze względu na jego właściwości słodzące,

— „o zmniejszonej wartości energetycznej”: o wartości energetycznej zmniejszonej, o co najmniej 30% w stosunku do środka wyjściowego lub do podobnego produktu.

4. Niniejsza dyrektywa nie stosuje się do posiadających właściwości słodzące środków spożywczych.

Artykuł 2

1. Jedynie substancje słodzącewyszczególnione w Załączniku mogą być wprowadzone na rynek w celu:

— sprzedaży konsumentowi końcowemu,

lub

— użycia do produkcji środków spożywczych.

2. Substancje słodzące określone w ust. 1 tiret drugie mogą być użyte tylko do produkcji środków spożywczych wyszczególnionych w Załączniku i na warunkach, które są tam określone.

3. Z wyjątkiem specjalnych ustaleń, substancje słodzące nie mogą być używane w żywności przeznaczonej dla niemowląt i dla małych dzieci, zgodnie z dyrektywą 89/398/EWG(5).

4. Maksymalne dawki użycia wskazane w Załączniku odnoszą się do środków spożywczych gotowych do spożycia, przygotowanych według instrukcji użycia.

Artykuł 3

1. Niniejszą dyrektywę stosuje się bez uszczerbku do dyrektyw szczególnych zezwalających na używanie dodatków wyszczególnionych w Załączniku do celów innych niż słodzenie.

2. Niniejszą dyrektywę stosuje się również bez uszczerbku do wspólnotowych przepisów regulujących skład i opis środków spożywczych.

Artykuł 4

W przypadku, gdy występują różnice opinii, w odniesieniu do tego czy można użyć substancje słodzące w danym środku spożywczym na warunkach niniejszej dyrektywy, można podjąć decyzję, według procedury przewidzianej w art. 7, czy taki środek spożywczy jest uważany za należący do jednej z kategorii wyszczególnionych w kolumnie III Załącznika.

Artykuł 5

1. Określenie sprzedaży słodzików stołowych musi zawierać wzmiankę „stołowe słodziki na bazie...” po której wymienia się nazwę(-wy) substancji słodzących wchodzących w ich skład.

2. Etykietowanie stołowych słodzików zawierających alkohole wielowodorotlenowe i/lub aspartam musi zawierać następujące ostrzeżenia:

— alkohole wielowodorotlenowe: „nadużywanie może mieć skutki przeczyszczające”,

— aspartam: „zawiera źródło fenyloalaniny”.

Artykuł 6

Przepisy dotyczące:

— szczegółów, jakie muszą się pojawić na etykietach środków spożywczych zawierających sunstancje słodzące, w celu ujawnienia ich obecności,

— ostrzeżeń dotyczących obecności niektórych substancji słodzących w środkach spożywczych,

zostają przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 7, przed wygaśnięciem terminu ustanowionego w art. 9 ust. 1 tiret pierwsze.

Artykuł 7

1. Jeżeli procedura ustanowiona w niniejszym artykule ma zostać zastosowana, kwestia jest przedstawiana Stałemu Komitetowi ds. środków spożywczych (zwanemu dalej „Komitetem”) przez przewodniczącego Komitetu, z jego inicjatywy bądź na wniosek przedstawiciela danego Państwa Członkowskiego.

2. Przedstawiciel Komisji przedkłada Komitetowi projekt środków, które należy podjąć. Komitet wydaje opinię o tym projekcie w terminie, który może zostać wyznaczony przez przewodniczącego stosownie do pilności sprawy. Opinię wydaje się większością ustanowioną w art. 148 ust. 2 Traktatu, w przypadku decyzji, które Rada jest zobowiązana podjąć na wniosek Komisji. Głosy przedstawicieli Państw Członkowskich w Komitecie są ważone w sposób określony w tym artykule. Przewodniczący nie bierze udziału w głosowaniu.

3. a) Komisja przyjmuje przewidziane środki, jeśli środki są zgodne z opinią Komitetu.

b) Jeżeli przewidziane środki nie są zgodne z opinią Komitetu lub przy braku takiej opinii, Komisja bezzwłocznie przedkłada Radzie wniosek w sprawie środków, jakie powinny zostać podjęte. Rada podejmuje decyzję kwalifikowaną większością głosów.

Jeżeli po upływie trzech miesięcy od daty przedstawienia Radzie, Rada nie podejmie decyzji, zaproponowane środki przyjmuje Komisja.

Artykuł 8

1. W terminie trzech lat od przyjęcia niniejszej dyrektywy, zgodnie z ogólnymi kryteriami wymienionymi w załączniku II pkt 4 do dyrektywy 89/107/EWG, Państwa Członkowskie wprowadzają system badań konsumentów dla monitorowania zmian konsumpcji substancji słodzących.

Szczegółowe zasady takiego systemu monitorowania są koordynowane według procedury ustanowionej w art. 7.

2. W terminie pięciu lat od przyjęcia niniejszej dyrektywy i na podstawie informacji, jakie otrzyma dzięki systemowi monitorowania określonemu w ust. 1, Komisja przedstawia Parlamentowi Europejskiemu i Radzie sprawozdanie w sprawie zmian, jakie zaszły na rynku substancji słodzących, stopnia ich używania oraz ewentualnej potrzeby wniesienia dodatkowych restrykcji do warunków ich używania, w tym odpowiednich ostrzeżeń przeznaczonych dla konsumentów, aby wspomniani konsumenci nie przekraczali dopuszczalnych dawek dziennych. Jeżeli jest to niezbędne, sprawozdaniu takiemu, w zależności od przypadku, towarzyszą propozycje zmian niniejszej dyrektywy.

Artykuł 9

1. Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 31 grudnia 1995 r. Środki niniejsze zakładają:

— zezwolenie, nie później niż od dnia 31 grudnia 1995 r., na handel i używanie produktów zgodnych z niniejszą dyrektywą,

— zakaz, nie później niż od dnia 30 czerwca 1996 r., handlu i używania wyrobów niezgodnych z niniejszą dyrektywą, jednakże, wyroby wprowadzone na rynek lub etykietowane przed tą datą i niezgodne z niniejszą dyrektywą mogą zostać na rynku do wyczerpania zapasów.

Bezzwłocznie informują o tym Komisję.

2. Gdy Państwa Członkowskie przyjmą te środki, muszą one zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to musi towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określanesą przez Państwa Członkowskie.

Artykuł 10

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł 11

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 1994 r.

W imieniu Parlamentu Europejskiego

E. KLEPSCH

Przewodniczący

W imieniu Rady

A. BALTAS

Przewodniczący




(1) Dz.U. nr L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. nr L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(2) Dz.U. nr C 206 z 13.8.1992, str. 3.

(3) Dz.U. nr C 332 z 16.12.1992, str. 10.

(4) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 29 października 1993 r. (Dz.U. nr C 305 z 23.11.1993), zatwierdzona dnia 2 grudnia 1993 r. (Dz.U. nr C 342 z 20.12.1993), wspólne stanowisko Rady z dnia 11 listopada 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 9 marca 1994 r. (Dz.U. C 91 z 28.3.1994, str. 81).

(5) Dz.U. nr L 186 z 30.6.1989, str. 27.

ZAŁĄCZNIK

Nr WE

Nazwa

Środki spożywcze

Maksymalna

dawka

E 420

E 421

E 953

E 965

E 966

E 967

Sorbit

(i) Sorbit

(ii) Syrop sorbitolowy

Mannitol

Isomalt

Maltitol

(i) Maltitol

(ii) Maltitol w syropie

Laktitol

Ksylitol

Desery i produkty podobne

quantum satis

- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Płatki zbożowe śniadaniowe lub produkty na bazie zbóż o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Dżemy, galaretki, marmolady i kandyzowane owoce, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Produkty owocowe przetworzone o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru, z wyjątkiem tych, które są przeznaczone do produkcji napojów na bazie soków owocowych

Wyroby cukiernicze

- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

- Wyroby cukiernicze na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Produkty na bazie kakao o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Gumy do żucia bez dodatku cukru

- Sosy

- Musztardy

- Gotowe produkty piekarskie i ciastkarskie o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

- Produkty dietetyczne o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu

- Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety

E 950

Acesulfam K

Napoje bezalkoholowe

- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

350 mg/l

- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

350 mg/l

Desery i produkty podobne

- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

350 mg/kg

- Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

350 mg/kg

- Desery na bazie owoców lub warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

350 mg/kg

- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

350 mg/kg

- Desery na bazie zboża, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

350 mg/kg

- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

350 mg/kg

- zakąski („snacks”): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych

350 mg/kg

Wyroby cukiernicze

- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

500 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie kakao, suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Gumy do żucia bez dodatku cukru

2 000 mg/kg

- Wino z jabłek i wino z gruszek

350 mg/l

- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2%

350 mg/l

- „Bière de table / Tafelbier / Table beer” (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6%) z wyjątkiem „Obergäriges Einfachbier”

350 mg/l

- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH

350 mg/l

- Piwa ciemne typu „oud bruin”

350 mg/l

- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

800 mg/kg

- Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

350 mg/kg

- Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej

1 000 mg/kg

- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej

350 mg/kg

- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodko-kwaśnym

200 mg/kg

- Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków

200 mg/kg

- Sosy

350 mg/kg

- Musztardy

350 mg/kg

- Gotowe produkty piekarnicze o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu

1 000 mg/kg

- Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek

450 mg/kg

- Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem lekarskim

450 mg/kg

- Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety

350 mg/l

- Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety

500 mg/kg

Witaminy i produkty dietetyczne

2 000 mg/kg

E 951

Aspartam

Napoje bezalkoholowe

- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

600 mg/l

- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

600 mg/l

Desery i produkty podobne

- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Przetwory mleczne i mlekopochodne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- zakąski („snacks”): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych

500 mg/kg

Wyroby cukiernicze

- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

2 000 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

2 000 mg/kg

- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Gumy do żucia bez cukru

5 500 mg/kg

- Wino z jabłek i wino z gruszek

600 mg/l

- Piwa bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2%

600 mg/l

- „Bière de table / Tafelbier / Table beer” (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6%) z wyjątkiem „Obergäriges Einfachbier”

600 mg/l

- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH

600 mg/l

- Piwa ciemne typu „oud bruin”

600 mg/l

- Lody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

800 mg/kg

- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Dżemy, galaretki, marmolady o obniżonej wartości energetycznej

1 000 mg/kg

- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej

1 000 mg/kg

- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodko-kwaśnym

300 mg/kg

- Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków

300 mg/kg

- Sosy

350 mg/kg

- Musztardy

350 mg/kg

- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym

1 700 mg/kg

- Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek

800 mg/kg

- Preparaty dietetyczne i suplementy żywnościowe przeznaczone do użycia pod nadzorem lekarskim

1 000 mg/kg

- Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety

600 mg/kg

- Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety

2 000 mg/kg

Witaminy i preparaty dietetyczne

5 500 mg/kg

E 952

Cyklamian sodu i wapnia

Napoje bezalkoholowe

- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

400 mg/l

- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

400 mg/l

Desery i produkty podobne

- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

250 mg/kg

- Przetwory mleczne lub mlekopochodne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

250 mg/kg

- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

250 mg/kg

- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

250 mg/kg

- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

250 mg/kg

- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

250 mg/kg

Wyroby cukiernicze

- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

500 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg

- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg

- Gumy do żucia bez cukru

1 500 mg/kg

- Lody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

250 mg/kg

- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

1 000 mg/kg

- Dżemy, galaretki, marmolady o obniżonej wartości energetycznej

1 000 mg/kg

- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

250 mg/kg

- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym

1 600 mg/kg

- Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek

400 mg/kg

- Preparaty dietetyczne i suplementy żywnościowe przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną

400 mg/kg

- Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety

400 mg/kg

- Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety

500 mg/kg

E 954

Sacharyna i jej sól sodowa, potasowa lub wapniowa

Napoje bezalkoholowe

- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

80 mg/l

- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

80 mg/l

- Napoje gazowane na bazie wody z dodatkiem ditlenku węgla, substancji słodzącej i substancji smakowej

100 mg/l

Desery i produkty podobne

- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

100 mg/kg

- Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

100 mg/kg

- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

100 mg/kg

- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

100 mg/kg

- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

100 mg/kg

- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

100 mg/kg

- zakąski („snacks”): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych

100 mg/kg

Wyroby cukiernicze

- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

500 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

300 mg/kg

- Essoblaten

800 mg/kg

- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

200 mg/kg

- Gumy do żucia bez dodatku cukru

1 200 mg/kg

- Wino z jabłek i wino z gruszek

80 mg/l

- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2%

80 mg/l

- „Bière de table / Tafelbier / Table beer” (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6%) z wyjątkiem „Obergäriges Einfachbier”

80 mg/l

- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH

80 mg/l

- Piwa ciemne typu „oud bruin”

80 mg/l

- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

100 mg/kg

- Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

200 mg/kg

- Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej

200 mg/kg

- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej

200 mg/kg

- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodko-kwaśnym

160 mg/kg

- Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków

160 mg/kg

- Sosy

160 mg/kg

- Musztardy

320 mg/kg

- Produkty piekarnicze o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu

170 mg/kg

- Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek

240 mg/kg

- Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem lekarskim

200 mg/kg

- Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety

80 mg/kg

- Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety

500 mg/kg

Witaminy i produkty dietetyczne

1 200 mg/kg

E 957

Taumatyna

Wyroby cukiernicze

- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Gumy do żucia bez dodatku cukru

50 mg/kg

Witaminy i preparaty dietetyczne

400 mg/kg

E 959

Neohesperydy­na DC

Napoje bezalkoholowe

- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

30 mg/kg

- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, lub napoje na bazie soków owocowych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Napoje na bazie soków owocowych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

30 mg/kg

Desery i produkty podobne

- Desery smakowe aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Przetwory mleczne lub mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Desery na bazie owoców lub warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

Wyroby cukiernicze

- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

100 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

100 mg/kg

- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

150 mg/kg

- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Gumy do żucia bez dodatku cukru

400 mg/kg

- Wino z jabłek i wino z gruszek

20 mg/l

- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2%

10 mg/l

- „Bière de table / Tafelbier / Table beer” (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6%) z wyjątkiem „Obergäriges Einfachbier”

10 mg/l

- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH

10 mg/l

- Piwa ciemne typu „oud bruin”

10 mg/l

- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

50 mg/kg

- Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej

50 mg/kg

- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodko - kwaśnym

100 mg/kg

- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej

50 mg/kg

- Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków

30 mg/kg

- Sosy

50 mg/kg

- Musztardy

50 mg/kg

- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym

150 mg/kg

- Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek

100 mg/kg

- Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem medycznym

50 mg/kg

- Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety

100 mg/kg



(1) Dz.U. nr L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. nr L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(2) Dz.U. nr C 206 z 13.8.1992, str. 3.

(3) Dz.U. nr C 332 z 16.12.1992, str. 10.

(4) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 29 października 1993 r. (Dz.U. nr C 305 z 23.11.1993), zatwierdzona dnia 2 grudnia 1993 r. (Dz.U. nr C 342 z 20.12.1993), wspólne stanowisko Rady z dnia 11 listopada 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 9 marca 1994 r. (Dz.U. C 91 z 28.3.1994, str. 81).

(5) Dz.U. nr L 186 z 30.6.1989, str. 27.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00