Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1995 nr 147 str. 55
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1995 nr 147 str. 55
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1518/95

z dnia 29 czerwca 1995 r.

ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzeń (EWG) nr 1418/76 i (EWG) nr 1766/92 w zakresie systemu przywozu i wywozu produktów przetworzonych na bazie zbóż i ryżu oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1162/95 ustanawiające specjalne szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na wywóz i przywóz w sektorze zbóż i ryżu

Dziennik Urzędowy nr L 147 30/06/1995 s.55

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1766/92 z dnia 30 czerwca 1992 r., w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji oraz rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 10 ust. 4, art. 11 ust. 4, art. 13 ust. 11 i art. 16 ust. 2,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1418/76 z dnia 21 czerwca 1976 r., w sprawie wspólnej organizacji rynku ryżu(3), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji oraz rozporządzeniem (WE) nr 3290/94, w szczególności jego art. 12 ust. 4, art. 13 ust. 4, art. 14 ust. 16 i art. 17 ust. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

wykonanie Porozumienia w sprawie rolnictwa osiągniętego podczas Rundy Urugwajskiej niesie ze sobą ważne zmiany systemu przywozu i wywozu, należy zatem ustalić zasady stosowania systemu należności przywozowych i refundacji stosowanych w handlu produktami przetworzonymi na bazie zbóż i ryżu z państwami trzecimi, wyłączając jednakże mieszanki paszowe, dla których ustanowiono zasady specjalne;

refundacja powinna mieć na celu wyrównanie różnic między cenami produktów we Wspólnocie i cenami istniejącymi na rynku światowym; należy w tym celu wyznaczyć kryteria, według których określa się wysokość refundacji, głównie w odniesieniu do cen produktów podstawowych wewnątrz i poza Wspólnotą, jak również możliwości i warunki zbytu produktów przetworzonych na rynku światowym;

z dniem 1 lipca 1995 r., należy uchylić rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1620/93(4); w związku z tym niniejsze rozporządzenie inkorporuje przepisy wspomnianego wyżej rozporządzenia, dostosowując je do obecnych warunków rynkowych i wykonania porozumień zawartych w ramach wielostronnych negocjacji handlowych Rundy Urugwajskiej;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. zbóż,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Do celów niniejszego rozporządzeniaprodukty przetworzone” oznaczają produkty lub grupy produktów wymienione:

a) w załączniku A rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 z wyjątkiem produktów objętych kodem CN ex 2309,

b) w art. 1 ust. 1 lit. c) rozporządzenia (EWG) nr 1418/76.

2. Do celów niniejszego rozporządzeniaprodukty podstawowe” oznaczają zboża wymienione w art. 1 lit. a) i b) rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 oraz ryż łamany.

TYTUŁ I

Refundacje

Artykuł 2

1. Refundacja, która może być przyznana do produktów przetworzonych jest ustalona w szczególności w odniesieniu do:

a) zmian cen produktów podstawowych we Wspólnocie i na rynku światowym;

b) ilości produktów podstawowych niezbędnych do wyrobu danego produktu i w odpowiednim przypadku ich wymiennego charakteru;

c) ewentualnej kumulacji refundacji stosujących się do różnych produktów pochodzących z tego samego procesu przetwórczego na bazie tego samego produktu podstawowego;

d) możliwości i warunków sprzedaży produktów przetworzonych na rynku światowym.

2. Refundacje ustala się co najmniej raz na miesiąc.

Artykuł 3

1. Refundacja jest dostosowana zgodnie z przepisami art. 12 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1162/95(5). Dostosowanie dokonuje się poprzez zwiększenie lub zmniejszenie refundacji o kwotę wynikająca z każdego z dostosowań wymienionych w art. 12 ust. 1 i 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1162/95, na tonę produktu podstawowego pomnożoną przez współczynniki, które dla danego produktu przetworzonego są wymienione w kolumnie 4 załącznika I.

2. Do celów art. 13 ust. 8 rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 stawka zerowa nie jest uznawana za refundację i w związku z tym dostosowanie, określone w art. 12 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1162/95 nie stosuje się.

Artykuł 4

1. Państwa Członkowskie powiadamiają Komisję każdego dnia do godziny 15.00 czasu brukselskiego o ilościach objętych wnioskami o pozwolenia na wywóz.

2. Jeśli chodzi o produkty przetworzone na bazie zbóż i ryżu niewymienione w art. 7 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1162/95, Państwa Członkowskie powiadamiają Komisję najpóźniej w środę następnego tygodnia, w odniesieniu do każdego kodu produktu zgodnie z Załącznikiem do rozporządzenia (EWG) nr 3846/87(6), informacje dotyczące ilości, na które wydano pozwolenia, rozróżniając między produktami wywożonymi z refundacją, a produktami bez refundacji.

TYTUŁ II

Klauzula niedoboru

Przepisy ogólne

Artykuł 5

1. Jeśli dla jednego lub wielu produktów spełnione są warunki określone w art. 16 rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 i w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 1418/76, Komisja może podjąć następujące środki:

a) zastosowanie podatku wywozowego. Komisja wyznacza ten podatek raz na tydzień. Może być ona zróżnicowany w zależności od miejsca przeznaczenia;

b) całkowite lub częściowe zawieszenie wydawania pozwoleń na wywóz;

c) całkowite lub częściowe odrzucenie rozpatrywanych wniosków o pozwolenia na wywóz.

2. Podatek wywozowy określony w ust. 1 lit. a) stosuje się w dniu zakończenia formalności celnych.

Jednakże na wniosek zainteresowanego złożony w tym samym czasie, co wniosek o pozwolenie, podatek wywozowy stosowany w dniu złożenia wniosku o pozwolenie jest stosowany do wywozu, który ma być zrealizowany podczas okresu ważności tego pozwolenia.

3. Komisja przekazuje Państwom Członkowskim swoją decyzję i publikuje ją.

Artykuł 6

W razie potrzeby określa się zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 23 rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 i w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 1418/76 sposoby ustalania zawartości popiołu, tłuszczu i skrobi, proces denaturowania i wszystkie inne metody analizy konieczne do stosowania niniejszego rozporządzenia w zakresie przywozu i wywozu.

Artykuł 7

W art. 7 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1162/95 po pozycji CN 1104 21 50 dodaje się produkt objęty kodem CN 1104 22 99.

Artykuł 8

Rozporządzenie (EWG) nr 1620/93 traci moc od dnia 1 lipca 1995 r. Jednakże stosuje się je nadal w stosunku do pozwoleń na wywóz wydanych przed dniem 1 lipca 1995 r.

Artykuł 9

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się do pozwoleń wydanych od dnia1 lipca 1995 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 czerwca 1995 r.


W imieniu Komisji

Franz FISCHLER

Członek Komisji


ZAŁĄCZNIK

Kod CN / Kod produktu

Wyszczególnienie

Produkt podstawo-wy

Współ-czynnik

1

2

3

4

1102

1102 20 10 200

1102 20 10 400

1102 20 90 200

1102 90 10 100

1102 90 10 900

1102 90 30 100

Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:

Mąki kukurydziane o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,3% i o zawartości w masie surowego włókna, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,8%

Mąki kukurydziane o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 1,3%, ale nieprzekraczającej 1,5% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1%

Mąki kukurydziane o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 1,5%, ale nieprzekraczającej 1,7% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1%

Inne jęczmienne o zawartości popiołu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,9% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,9%

Inne, mąka jęczmienna, inne

Inne owsiane o zawartości popiołu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 2,3%, o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1,8%, o wilgotności nieprzekraczającej 11% i w której peroksydaza jest praktycznie nieaktywna

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Jęczmień

Jęczmień

Owies

1,40

1,20

1,20

1,50

1,02

1,80

1103

1103 12 00 100

1103 13 10 100

1103 13 10 300

1103 13 10 500

1103 13 90 100

1103 19 10 000

1103 19 30 100

1103 21 00 000

1103 29 20 000

1104

1104 11 90 100

Kasze zbożowe, kaszki i grudki:

Kasze zbożowe i kaszki owsiane o zawartości popiołów w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 2,3% masy, o zawartości powłoki nieprzekraczającej 0,1% o wilgotności nieprzekraczającej 11% i w której peroksydaza jest praktycznie nieaktywna

Kasze zbożowe i kaszki kukurydziane o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 0,9% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,6% wagi

Kasze zbożowe i kaszki kukurydziane o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 0,9%, ale nieprzekraczającej 1,3% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,8%

Kasze zbożowe i kaszki kukurydziane o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 1,3%, ale nieprzekraczającej 1,5% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1%

Kasze zbożowe i kaszki kukurydziane o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5%, ale nieprzekraczającej 1,7% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1%

Kasze zbożowe i kaszki żytnie

Kasze zbożowe i kaszki jęczmienne o zawartości popiołu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,9%

Granulaty pszeniczne

Granulaty owsiane

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego z pozycji nr 1006; zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:

Ziarno w płatkach jęczmiennych o zawartości popiołu, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1% masy i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,9%

Owies

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Żyto

Jęczmień

Pszenica

Owies

Jęczmień

1,80

1,80

1,40

1,20

1,20

1,00

1,55

1,02

1,02

1,50

1104 12 90 100

1104 12 90 300

1104 19 10 000

1104 19 50 110

1104 19 50 130

1104 21 10 100

1104 21 30 100

1104 21 50 100

1104 21 50 300

1104 22 20 100

1104 22 30 100

1104 22 99 100

1104 23 10 100

1104 23 10 300

1104 29 11 000

1104 29 51 000

1104 29 55 000

1104 30 10 000

Ziarno w płatkach owsianych o popiołu, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 2,3% masy, o zawartości powłoki nieprzekraczającej 0,1% o wilgotności nieprzekraczającej 12% i w której peroksydaza jest praktycznie nieaktywna

Ziarno w płatkach owsianych o zawartości popiołu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 2,3%, o zawartości powłoki nieprzekraczającej 0,1%, ale nieprzekraczającej 1,5%, o wilgotności nieprzekraczającej 12% i w której peroksydaza jest praktycznie nieaktywna

Ziarno pszenicy zmiażdżone lub w płatkach

Ziarno kukurydzy w płatkach o zawartości tłuszczu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,9% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,7%

Ziarno kukurydzy w płatkach o zawartości tłuszczu w masie, w odniesieniu do suchej masy, przekraczającej 0,9%, ale nieprzekraczającej 1,3% masy i o zawartości surowego włókna, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,8% masy

Ziarno jęczmienia łuszczone (wyłuskane lub obrane) o zawartości popiołu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,9%

Ziarno jęczmienia łuszczone i rozcięte lub śrutowane (tzw. „Grütze” lub „grutten”) o zawartości popiołu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1% i o zawartości surowego włókna w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,9%

Ziarno jęczmienia perłowe o zawartości popiołu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1% (bez talku) - pierwsza kategoria

Ziarno jęczmienia perłowe o zawartości popiołu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 1% (bez talku) - druga kategoria

Ziarno owsa łuszczone (wyłuskane lub obrane) o zawartości popiołu, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 2,3% masy, o zawartości powłoki nieprzekraczającej 0,5%, o wilgotności nieprzekraczającej 11% i w której peroksydaza jest praktycznie nieaktywna

Ziarno owsa łuszczone rozcięte lub rozkruszone (tzw. „Grütze” lub „grutten”) o zawartości popiołu, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 2,3% masy, o zawartości powłoki nieprzekraczającej 0,1% o wilgotności nieprzekraczającej 11% i w której peroksydaza jest praktycznie nieaktywna

Przycięty owies zwyczajny

Ziarno kukurydzy łuszczone (wyłuskane lub obrane), również rozcięte lub rozkruszone o zawartości tłuszczu w masie, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,9% i o zawartości surowego włókna, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,6% masy (tzw. „Grütze” lub „grutten”)

Ziarno kukurydzy w płatkach o zawartości tłuszczu w masie, w odniesieniu do suchej masy, przekraczającej 0,9% ale nieprzekraczającej 1,3% i o zawartości surowego włókna, w odniesieniu do suchej masy, nieprzekraczającej 0,8% masy (tzw. „Grütze” lub „grutten”)

Ziarno pszenicy łuszczone (wyłuskane lub obrane), nie rozcięte lub rozkruszone

Ziarno pszenicy łuszczone (wyłuskane lub obrane), tylko rozkruszone

Ziarno żyta łuszczone (wyłuskane lub obrane), tylko rozkruszone

Kiełki pszenicy, całe, walcowane, łuskane lub mielone

Owies

Owies

Pszenica

Kukurydza

Kukurydza

Jęczmień

Jęczmień

Jęczmień

Jęczmień

Owies

Owies

Owies

Kukurydza

Kukurydza

Pszenica

Pszenica

Pszenica

Pszenica

2,00

1,60

1,02

1,60

1,30

1,50

1,50

2,00

1,60

1,60

1,70

1,02

1,50

1,15

1,02

1,00

1,00

0,25

1104 30 90 000

Kiełki zbożowe, inne, całe, walcowane, łuskane lub mielone

Kukurydza

0,25

1107

1107 10 11 000

1107 10 91 000

1108

1108 11 00 200

1108 11 00 300

1108 12 00 200

1108 12 00 300

1108 13 00 200

1108 13 00 300

1108 19 10 200

1108 19 10 300

Słód, nawet palony:

Nie palony pszeniczny, występujący w postaci mączki

Nie palony, inne, występujący w formie mączki

Skrobia, inulina:

Skrobia pszeniczna o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 87% i o czystości w suchej masie nie mniejszej niż 97%

Skrobia pszeniczna o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 84%, ale mniejszej niż 87% i o czystości w suchej masie nie mniejszej niż 97%

Skrobia kukurydziana o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 87% i o czystości w suchej masie nie mniejszej niż 97%

Skrobia kukurydziana o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 84%, ale mniejszej niż 87% i o czystości w suchej masie nie mniejszej niż 97%

Krochmal z ziemniaków o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 80% i o czystości w suchej masie nie mniejszej niż 97%

Krochmal z ziemniaków o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 77%, ale mniejszej niż 80% i o czystości w suchej masie nie mniejszej niż 97%

Skrobia ryżowa o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 84%, ale mniejszej niż 87% i o czystości w suchej masie nie mniejszej niż 97%

Skrobia ryżowa o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 84%, ale mniejszej niż 87% i o czystości w suchej masie nie mniejszej niż 97%

Pszenica

Jęczmień

Pszenica

Pszenica

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Ryż

Ryż

1,78

1,78

2,00

2,00

1,60

1,60

1,60

1,60

1,52

1,52

1702

1702 30 51 000

1702 30 59 000

1702 30 91 000

1702 30 99 000

1702 40 90 000

1702 90 50 100

1702 90 50 900

1702 90 75 000

1702 90 79 000

2106 90 55 000

Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:

Glukoza i syrop glukozowy niezawierający fruktozy lub o zawartości suchej masy mniejszej niż 20% fruktozy o zawartości suchej masy 99% lub więcej białej glukozy krystalicznej, również granulowanej

Glukoza i syrop glukozowy niezawierający fruktozy lub o zawartości suchej masy mniejszej niż 20% fruktozy o zawartości suchej masy 99% lub więcej glukozy, inne

Glukoza i syrop glukozowy niezawierający fruktozy lub o zawartości suchej masy mniejszej niż 20% fruktozy, inne białe krystaliczne, również granulowane

Glukoza i syrop glukozowy niezawierający fruktozy lub zawierający w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie, inne

Glukoza i syrop glukozowy zawierający w masie, w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy, inne

Maltodekstryna, w postaci białego krystalicznego proszku, nawet scalonego

Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy, inne

Karmel, w postaci proszku, nawet scalonego

Karmel, inne

Preparaty spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, syropy cukrowe aromatyzowane lub z dodatkiem barwników, syrop glukozowy i syrop maltodekstrynowy

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

2,09

1,60

2,09

1,60

1,60

2,09

1,60

2,19

1,52

1,60



(1) Dz.U. nr L 181 z 1.07.1992, str. 21.

(2) Dz.U. nr L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. nr L 166 z 25.06.1976, str. 1.

(4) Dz.U. nr L 155 z 26.06.1993, str. 29.

(5) Dz.U. nr L 117 z 24.05.1995, str. 2.

(6) Dz.U. nr L 366 z 24.12.1987, str. 1.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00