Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1998 nr 2 str. 12
Wersja aktualna od 1997-12-17 do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1998 nr 2 str. 12
Wersja aktualna od 1997-12-17 do dnia notyfikacji
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 16 grudnia 1997 r.

w sprawie wykazu zakładów w Federalnej Republice Jugosławii, które otrzymały zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(98/8/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1 lit. a) i b),

a także mając na uwadze, co następuje:

zakłady w państwach trzecich nie mogą uzyskać zezwolenia na wywóz świeżego mięsa do Wspólnoty, o ile nie spełnią ogólnych i szczególnych warunków określonych w tej dyrektywie;

zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG, Federalna Republika Jugosławii przekazała wykaz zakładów, które uzyskały zezwolenie na wywóz do Wspólnoty;

po misji weterynaryjnej z ramienia Wspólnoty okazało się, że sytuacja zdrowia zwierząt w Federalnej Republice Jugosławii przedstawia się korzystnie w porównaniu z sytuacją w krajach Wspólnoty, szczególnie w odniesieniu do chorób przenoszonych przez mięso;

wspólnotowe kontrole na miejscu wykazały, że normy higieny tych zakładów są wystarczające i mogą one wobec tego zostać umieszczone w pierwszym wykazie zakładów, ustanowionym zgodnie z art. 4 ust. 1 niniejszej dyrektywy, zatwierdzonych do przywozu świeżego mięsa;

przywóz świeżego mięsa z zakładów uwzględnionych w wykazie w Załączniku do niniejszej decyzji podlega w dalszym ciągu już ustalonym przepisom, ogólnym przepisom Traktatu, w szczególności pozostałym wspólnotowym przepisom weterynaryjnym, szczególnie w odniesieniu do ochrony zdrowia;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,



PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

1. Niniejszym zakłady w Federalnej Republice Jugosławii wymienione w Załączniku otrzymują zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty.

2. Przywóz z tych zakładów podlega w dalszym ciągu wspólnotowym przepisom weterynaryjnym ustanowionych w innych aktach, w szczególności przepisom dotyczącym ochrony zdrowia.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 16 grudnia 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji



(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ZAKŁADÓW

Nr identyfikacyjny

Zakład / adres

Kategoria*

US

RZ

ZR

CH

Wo

MB/MK

Wi

MJ

11

Srem, Sid

x

x

T1

x

x

x

63

Mesokombinat, Leskovac

x

x

x

85 MIP, Pozarevac

x

x

T1

x

x

x

* RZ: Rzeźnia

ZR: Zakład rozbioru

CH Chłodnia

Wo: Wołowina

MB/MK: Mięso baranie / mięso kozie

Wi: Wieprzowina

MJ: Mięso jednokopytnych

US: Uwagi specjalne

T = Zakłady oznaczony literą „T” są zatwierdzone, zgodnie z art. 4 dyrektywy 77/96/EWG do wykonywania badania na obecność włośnia przewidzianego w art. 2 powyższej dyrektywy.

1 Wieprzowina przeznaczone wyłącznie do wytwarzania produktów mięsnych w Federalnej Republice Jugosławii, zgodnie z decyzją Komisji 97/222/WE (Dz.U. L 89 z 4.04.1997, str. 39).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00