Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2001 nr 44 str. 25
Wersja aktualna od 2001-03-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2001 nr 44 str. 25
Wersja aktualna od 2001-03-07
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 306/2001

z dnia 12 lutego 2001 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2559/2000 (2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wyżej wymienionego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź, która dodaje do niej jakiekolwiek dodatkowe poddziały i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

(3) Na mocy wyżej wymienionych ogólnych reguł, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2 z przyczyn określonych w kolumnie 3.

(4) Właściwe jest, że na wiążącą informację taryfową dotyczącą klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, posiadacz może się powoływać przez okres trzech miesięcy, zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2700/2000 (4).

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN określonych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł 2

Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu, można się powoływać przez okres trzech miesięcy zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lutego 2001 r.

W imieniu Komisji

Frederik BOLKESTEIN

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 293 z 22.11.2000, str. 1.

(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17.

ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie towarów

Klasyfikacja

kod CN

Uzasadnienie

(1)

(2)

(3)

1. Grzyby (genus Agaricus) całkowicie ugotowane (nieodwracalnie zahamowane utleniające działanie polifenolu), zakonserwowane w solance (15–25 % soli wagowo) z dodatkiem octu winnego lub kwasu octowego o zawartości wolnego, lotnego kwasu 0,5 % wagowo lub więcej wyrażonego jako kwas octowy

2003 10 30

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą dodatkową 1 do działu 20 i treścią kodów CN 2003, 2003 10 i 2003 10 30

Produkt ten, całkowicie ugotowany nie może być klasyfikowany do działu 7. Ponieważ zawartość wagowa soli przekracza 2,5 %, produkt ten jest wyłączony z kodów CN 2001 90 50 na mocy uwagi dodatkowej 1 do działu 20. Ponadto, produkt nie może być uznany za tymczasowo zakonserwowane grzyby z kodu CN 2003 10 20 z powodu dużej zawartości soli, kwasu octowego i procesu gotowania, które powodują, że produkty nadają się do długiego składowania

2. Produkt znany jako „herbata cytrynowa” , w formie sproszkowanej, do przyrządzania herbaty, o następującym składzie (% wagowo):

– cukier: 90,1

– ekstrakt herbaty: 2,5

i niewielkie ilości maltodekstryny, kwasu cytrynowego, aromatu cytrynowego i środka przeciwzbrylającego.

Taki produkt jest przeznaczony do spożycia jako napój po wymieszaniu z wodą.

2101 20 92

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2101, 2101 20 i 2101 20 92

Produkt ten jest uznany za preparat bazujący na ekstrakcie herbaty z dodatkiem cukru zgodnie z uwagą wyjaśniającą Zharmonizowanego Systemu do pozycji 2101 pkt 3 akapit pierwszy

3. Płynny produkt do przyrządzania herbaty o następującym składzie (% wagowo):

– cukier: 58,1

(94 % w przeliczeniu na suchą masę)

– woda: 38,8

– ekstrakt herbaty: 2,2

– cytrynian sodu: 0,9

Taki produkt jest przeznaczony do spożycia jako napój po wymieszaniu z wodą

2101 20 92

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2101, 2101 20 i 2101 20 92

Produkt ten jest uznany za preparat bazujący na ekstrakcie herbaty z dodatkiem cukru zgodnie z uwagą wyjaśniającą Zharmonizowanego Systemu do pozycji 2101 pkt 3 akapit pierwszy

4. Sfermentowany produkt płynny o następującym składzie (% wagi):

– woda: 81

– sacharoza: 15

– laktoza: 1,5

– proteiny: 1,2

– kwas mlekowy: 0,6

– dekstroza: 0,4

– tłuszcze ogółem: 0,1

i niewielkie ilości substancji aromatyzujących

Taki produkt, umieszczony w butelce o pojemności 65 ml jest spożywany bezpośrednio jako napój.

2202 90 91

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą 1 do działu 4 i treścią kodów CN 2202, 2202 90 i 2202 90 91

Z powodu małej ilości naturalnych składników mleka i dużej zawartości wody, produkt ten nie może być uznany za produkt z działu 4. Produkt nadaje się do bezpośredniego spożycia jako napój objęty pozycją 2202

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00