Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2001 nr 140 str. 31
Wersja aktualna od 2001-05-27
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2001 nr 140 str. 31
Wersja aktualna od 2001-05-27
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1010/2001

z dnia 23 maja 2001 r.

dotyczące minimalnych wymagań jakościowych dla mieszanek z owoców w ramach wspólnotowego systemu pomocy produkcyjnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2699/2000(2), w szczególności jego art. 6 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

1) Art. 2 rozporządzenia (WE) nr 2201/96 przewiduje utworzenie systemu pomocy dla organizacji producentów, którzy dostarczają brzoskwinie i gruszki celem przetwarzania na produkty wymienione w załączniku I do tego rozporządzenia.

2) Mieszanki z owoców w syropie i w naturalnym soku owocowym zostały dodane do powyższego załącznika na mocy rozporządzenia (WE) nr 2699/2000. Minimalne wymagania jakościowe dla tych produktów powinny zostać określone na podstawie tradycyjnych i uczciwych metod produkcyjnych celem uniknięcia produkcji produktów, na które nie ma popytu lub które mogą powodować zakłócenia na rynku.

3) Wymogi jakościowe określone w niniejszym rozporządzeniu stanowią środki wykonawcze w uzupełnieniu do rozporządzeń Komisji (EWG) nr 2319/89(3) i (EWG) nr 2320/89(4), ostatnio zmienionych rozporządzeniem (WE) nr 996/2001(5), ustalających minimalne wymagania jakościowe dla, odpowiednio, gruszek Williams i Rocha oraz brzoskwiń w syropie i w naturalnym soku owocowym, które zostały zakwalifikowane do systemu pomocy produkcyjnej oraz w uzupełnieniu do rozporządzenia Komisji (WE) nr 449/2001 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady nr (WE) nr 2201/96 w zakresie systemu pomocy dotyczącego przetworów owocowych i warzywnych(6).

4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. przetworów owocowych i warzywnych,



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Niniejsze rozporządzenie ustala minimalne wymagania jakościowe, które spełniać muszą mieszanki z owoców w syropie i/lub w naturalnym soku owocowym, dalej zwane „mieszankami z owoców”, o których mowa w art. 1 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 449/2001.

Artykuł 2

Mieszanki z owoców muszą spełniać następujące minimalne wymagania:

a) Minimalna zawartość brzoskwiń i gruszek wynosi 60 % suchej masy netto mieszanki.

b) Brzoskwinie i gruszki są w formie owoców całych, połówek, ćwiartek, plasterków lub kostek, jak określono w art. 3 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2319/89 oraz (EWG) nr 2320/89.

c) Minimalne wymagania jakościowe, określone w art. 2, 3 ust. 4, 5 i 6, oraz art. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2319/89 dla gruszek Williams i Rocha w syropie i/lub naturalnym soku owocowym oraz w (EWG) nr 2320/89 dla brzoskwiń w syropie i/lub naturalnym soku owocowym, stosują się do brzoskwiń i gruszek jako składników mieszanek owocowych.

Artykuł 3

1. Mieszanka z owoców stanowi co najmniej 90 % objętości opakowania.

2. Sucha masa netto mieszanki stanowi przeciętnie co najmniej następujące części procentowe pojemności opakowania, wyrażone w gramach:.

Rodzaj owoców

Opakowania zawierające nominalną zawartość wody

425 ml lub więcej

mniej niż 425 ml

całe

50 %

46 %

połówki

54 %

46 %

ćwiartki

56 %

46 %

plasterki

56 %

46 %

kostka

56 %

50 %

3. W przypadku pakowania mieszanek z owoców do opakowań szklanych pojemność jest obniżana o 20 ml przed obliczeniem części procentowych, które zostały określone w ust. 1 i 2.

Artykuł 4

1. Przetwórcy owoców codziennie i regularnie sprawdzają podczas przetwarzania, czy mieszanki owocowe spełniają wymagania niniejszego rozporządzenia oraz rejestrują wyniki takich kontroli.

2. Wszystkie opakowania są oznakowane danymi, które identyfikują firmę przetwarzającą oraz podają datę produkcji. Oznakowanie, które może być w formie kodu, jest zatwierdzane przez właściwe władze Państwa Członkowskiego, w którym ma miejsce produkcja. Władze te mogą przyjąć dodatkowe przepisy odnoszące się do powyższego oznakowania.

Artykuł 5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 23 maja 2001 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji



(1) Dz.U. nr L 297 z 21.11.1996, str. 29.

(2) Dz.U. nr L 311 z 12.12.2000, str. 9.

(3) Dz.U. nr L 220 z 29.07.1989, str. 51.

(4) Dz.U. nr L 220 z 29.07.1989, str. 54.

(5) Dz.U. nr L 139 z 23.05.2001, str. 9.

(6) Dz.U. nr L 64 z 6.03.2001, str. 16.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00