Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 295 str. 57
Wersja archiwalna od 2003-11-20 do 2022-11-24
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 295 str. 57
Wersja archiwalna od 2003-11-20 do 2022-11-24
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1989/2003

z dnia 6 listopada 2003 r.

zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów (1) ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1513/2001 (2), w szczególności jego art. 35a,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2568/91 (3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 796/2002 (4), określa fizyczne, chemiczne i organoleptyczne właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz ustanawia metody oceny tych właściwości. Właściwości oliwy, o której mowa, muszą być dostosowane w celu uwzględnienia nowych opisów i definicji oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek, stosowanych od dnia 1 listopada 2003 r. po zmianie Załącznika do rozporządzenia nr 136/66/EWG, w szczególności włączenia kategorii oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia do kategorii oliwy z oliwek typu lampante oraz zmniejszenia wolnej kwasowości wszystkich kategorii.

(2) Niektóre limity dotyczące właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek ustanowione w rozporządzeniu (EWG) nr 2568/91 należy dostosować w celu kontynuowania procesu harmonizacji z międzynarodowymi normami ustanowionymi przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek i Kodeks Żywnościowy.

(3) W celu zmniejszenia ilości analiz wymaganych do klasyfikowania próbek danej oliwy z oliwek, pożądane jest, aby laboratoria kontrolne przeprowadzały analizy jakości i czystości oliwy zgodnie z kolejnością ustanowioną w schemacie decyzyjnym do przyjęcia w celu sprawdzenia, czy dana próbka jest zgodna ze zgłoszoną kategorią. Niezbędne jest również zniesienie metod analiz przewidzianych w załączniku VIII i XIII do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91, które zostały zastąpione innymi analizami, bardziej wiarygodnymi i określonymi już w tym rozporządzeniu.

(4) Pobieranie próbek partii oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek w małych opakowaniach, zgodnie z załącznikiem Ia do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91, powoduje powstanie szeregu praktycznych trudności dla laboratoriów kontrolnych. Aby rozwiązać te trudności i zmniejszyć jak tylko jest to możliwe ilości pobrane, należy zmienić zawartość podstawowej próbki.

(5) W celu dopuszczenia okresu dostosowania do nowych norm i udzielenia czasu na wprowadzenie środków niezbędnych do ich stosowania oraz w celu uniknięcia zakłóceń w transakcjach handlowych, nie należy stosować zmian do niniejszego rozporządzenia do dnia 1 listopada 2003 r. Z tych samych przyczyn należy ustanowić, aby oliwa z oliwek i oliwa z wytłoczyn oliwek pakowana przed tą datą mogła być sprzedawana aż do wykorzystania danych zapasów.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu (EWG) nr 2568/91 wprowadza się następujące zmiany:

1) Artykuł 1 otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 1

1. Oleje, których właściwości pokrywają się z właściwościami określonymi w pkt 1 i 2 załącznika I do niniejszego rozporządzenia, w rozumieniu pkt 1 lit. a) i b) Załącznika do rozporządzenia nr 136/66/EWG, uznawane są za oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia.

2. Olej, którego właściwości pokrywają się z właściwościami określonymi w pkt 3 załącznika I do niniejszego rozporządzenia, w rozumieniu pkt 1 lit. c) Załącznika do rozporządzenia nr 136/66/EWG, uznawany jest za oliwę z oliwek typu lampante.

3. Olej, którego właściwości pokrywają się z właściwościami określonymi w pkt 4 załącznika I do niniejszego rozporządzenia, w rozumieniu pkt 2 Załącznika do rozporządzenia nr 136/66/EWG, uznawany jest za rafinowaną oliwę z oliwek.

4. Olej, którego właściwości pokrywają się z właściwościami określonymi w pkt 5 załącznika I do niniejszego rozporządzenia, w rozumieniu pkt 3 Załącznika do rozporządzenia nr 136/66/EWG, uznawany jest za oliwę z oliwek złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek.

5. Olej, którego właściwości pokrywają się z właściwościami określonymi w pkt 6 załącznika I do niniejszego rozporządzenia, w rozumieniu pkt 4 Załącznika do rozporządzenia nr 136/66/EWG, uznawany jest za surową oliwę z wytłoczyn oliwek.

6. Olej, którego właściwości pokrywają się z właściwościami określonymi w pkt 7 załącznika I do niniejszego rozporządzenia, w rozumieniu pkt 5 rozporządzenia nr 136/66/EWG, uznawany jest za rafinowaną oliwę z wytłoczyn oliwek.

7. Olej, którego właściwości pokrywają się z właściwościami określonymi w pkt 8 załącznika I do niniejszego rozporządzenia, w rozumieniu pkt 6 Załącznika do rozporządzenia nr 136/66/EWG, uznawany jest za oliwę z wytłoczyn oliwek.”.

2) W art. 2 ust. 1 skreśla się tiret siódme i dwunaste.

3) W art. 2 ust. 4 akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:

„ Do celów sprawdzenia przewidzianego w ust. 3, analizy określone w załącznikach II, III, IX, X i XII oraz, jeżeli ma zastosowanie, jakakolwiek analiza porównawcza wymagana na mocy prawa krajowego, zostają przeprowadzone przed datą ważności. Jeżeli pobieranie próbek dokonane jest więcej niż cztery miesiące przed datą ważności, analizy zostają przeprowadzone najpóźniej cztery miesiące po pobraniu próbek. Żaden termin nie ma zastosowania do innych analiz przewidzianych w tym rozporządzeniu.”.

4) Dodaje się art. 2a w brzmieniu:

„Artykuł 2a

Organy krajowe lub ich przedstawiciele mogą sprawdzić, czy próbka jest zgodna ze zgłoszoną kategorią:

a) bądź realizując, w jakimkolwiek celu, analizy przewidziane w załączniku I;

b) bądź według kolejności określonej w załączniku Ib w sprawie schematu decyzyjnego aż do osiągnięcia jednej z decyzji wymienionych w niniejszym schemacie decyzyjnym.”.

5) Artykuł 7 otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 7

Przepisy wspólnotowe dotyczące zawartości zanieczyszczeń stosuje się.

W odniesieniu do rozpuszczalników chlorowcowanych limity dla wszystkich kategorii oliwy z oliwek są następujące:

– maksymalna zawartość wykrytych rozpuszczalników chlorowcowanych: 0,1 mg/kg,

– całkowita maksymalna zawartość wykrytych rozpuszczalników chlorowcowanych: 0,2 mg/kg.”.

6) Załączniki są zmieniane zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 listopada 2003 r.

Jednakże produkty, które zostały legalnie wyprodukowane i oznakowane we Wspólnocie lub legalnie przywiezione do Wspólnoty i dopuszczone do swobodnego obrotu przed dniem 1 listopada 2003 r., mogą być wprowadzone do obrotu do chwili wykorzystania wszystkich zapasów.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 6 listopada 2003 r.

W imieniu Komisji

Franz FISCHLER

Członek Komisji


(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/1966.

(2) Dz.U. 201 z 26.7.2001, str. 4.

(3) Dz.U. 248 z 5.9.1991, str. 1.

(4) Dz.U. 128 z 15.5.2002, str. 8.

ZAŁĄCZNIK

W Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 2568/91 wprowadza się następujące zmiany:

1) W spisie treści wprowadza się następujące zmiany:

a) po wierszu odpowiadającemu załącznikowi Ia dodaje się wiersz w brzmieniu:

„ Załącznik Ib: Schemat decyzyjny”;

b) skreśla się wiersze odpowiadające załącznikom VIII i XIII.

2) Załącznik I otrzymuje brzmienie:

Dokument w formacie PDF

3) Załącznik IV otrzymuje brzmienie:

Dokument w formacie PDF

4) Po załączniku Ia dodaje się załącznik Ib w brzmieniu:

Dokument w formacie PDF

5) Skreśla się załącznik VIII.

6) Skreśla się załącznik XIII.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00