Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 244 str. 16
Wersja aktualna od 2004-07-19
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 244 str. 16
Wersja aktualna od 2004-07-19
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1299/2004

z dnia 15 lipca 2004 r.

ustanawiającego, na rok gospodarczy 2002/2003, rzeczywistą produkcję oliwy z oliwek oraz jednostkową kwotę pomocy na produkcję

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), w szczególności jego art. 5,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2261/84 z dnia 17 lipca 1984 r. ustanawiające ogólne zasady przyznawania pomocy na produkcję oliwy z oliwek oraz organizacjom producentów(2), w szczególności jego art. 17a ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Z art. 5 rozporządzenia nr 136/66/EWG wynika, że pomoc jednostkowa na produkcję powinna być dostosowana w każdym Państwie Członkowskim, którego rzeczywista produkcja przekracza odpowiednią krajową ilość zagwarantowaną, o której mowa w ust. 3 tego artykułu. Aby ocenić znaczenie tego przekroczenia w przypadku Grecji, Hiszpanii, Francji, Włoch i Portugalii, należy uwzględnić szacunki w odniesieniu do produkcji oliwek stołowych wyrażonych w równoważniku oliwy z oliwek na podstawie odpowiednich współczynników, odpowiednio określonych: dla Grecji – w decyzji Komisji 2001/649/WE(3), dla Hiszpanii – w decyzji Komisji 2001/650/WE(4), dla Francji – w decyzji Komisji 2001/648/WE(5), dla Włoch – w decyzji Komisji 2001/658/WE(6), oraz dla Portugalii – w decyzji Komisji 2001/670/WE(7).

(2) Art. 17a ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2261/84 przewiduje, że w celu określenia jednostkowej kwoty pomocy na produkcję oliwy z oliwek, która może być wypłacona, należy ustalić przewidywaną produkcję na dany rok gospodarczy. Kwota ta powinna zostać ustalona na takim poziomie, aby uniknąć jakiegokolwiek ryzyka nienależnych płatności plantatorom oliwek. Niniejsza kwota dotyczy również oliwek stołowych wyrażonych w równoważniku oliwy z oliwek. Na rok gospodarczy 2002/2003, przewidywana produkcja, jak również jednostkowa kwota pomocy na produkcję, która może być wypłacona, zostały ustalone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1794/2003(8).

(3) W celu określenia rzeczywistej produkcji, dla której prawo do pomocy zostało uznane, najpóźniej do dnia 15 maja następnego roku gospodarczego, dane Państwa Członkowskie powinny powiadomić Komisję o dopuszczalnej ilości, w odniesieniu do której pomoc jest wypłacana w każdym Państwie Członkowskim, zgodnie z przepisami art. 14 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2366/98(9). Według tych powiadomień dopuszczalna ilość, w odniesieniu do której wypłacana jest pomoc na rok gospodarczy 2002/2003, wynosi dla Grecji 473 820 ton, dla Hiszpanii 960 716 ton, dla Francji 3 344 ton, dla Włoch 686 342 ton i dla Portugalii 28 771 ton.

(4) Dopuszczenie do pomocy tych ilości przez Państwa Członkowskie oznacza, że przeprowadzono kontrole, o których mowa w rozporządzeniach (EWG) nr 2261/84 i (WE) nr 2366/98. Jednakże ustanowienie rzeczywistej produkcji według informacji dotyczących dopuszczalnych ilości, w odniesieniu do których pomoc jest wypłacana, przekazanych przez Państwa Członkowskie, nie nasuwa wniosków, które mogą być wyciągnięte z weryfikacji dokładności tych danych w ramach procedury sprawdzenia rachunków.

(5) Mając na uwadze rzeczywistą produkcję, należy również ustalić jednostkową kwotę pomocy na produkcję przewidzianą w art. 5 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 136/66/EWG i wypłacaną dla ilości kwalifikujących się do rzeczywistej produkcji.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. W odniesieniu do roku gospodarczego 2002/2003, rzeczywista produkcja oliwy z oliwek kwalifikująca się do pomocy, o której mowa w art. 5 rozporządzenia nr 136/66/EWG wynosi:

– 473 820 ton dla Grecji,

– 960 716 ton dla Hiszpanii,

– 3 344 ton dla Francji,

– 686 342 ton dla Włoch,

– 28 771 ton dla Portugalii.

2. W odniesieniu do roku gospodarczego 2002/2003, jednostkowa kwota pomocy na produkcję, o której mowa w art. 5 rozporządzenia nr 136/66/EWG, wypłacona dla ilości kwalifikujących się do rzeczywistej produkcji, wynosi:

– 118,35 EUR/100 kg dla Grecji,

– 103,43 EUR/100 kg dla Hiszpanii

– 130,40 EUR/100 kg dla Francji,

– 102,85 EUR/100 kg dla Włoch,

– 130,40 EUR/100 kg dla Portugalii.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 lipca 2004 r.

W imieniu Komisji

Franz FISCHLER
Członek Komisji


(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 865/2004 (Dz.U. L 161 z 30.4.2004, str. 97).

(2) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1639/1998 (Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 38).

(3) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 16. Decyzja zmieniona decyzją 2001/880/WE (Dz.U. L 326 z 11.12.2001, str. 42).

(4) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 20. Decyzja zmieniona decyzją 2001/883/WE (Dz.U. L 327 z 12.12.2001, str. 43).

(5) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 12. Decyzja zmieniona decyzją 2001/879/WE (Dz.U. L 326 z 11.12.2001, str. 41).

(6) Dz.U. L 231 z 29.8.2001, str. 16. Decyzja zmieniona decyzją 2001/884/WE (Dz.U. L 327 z 12.12.2001, str. 44).

(7) Dz.U. L 235 z 4.9.2001, str. 16. Decyzja zmieniona decyzją 2001/878/WE (Dz.U. L 326 z 11.12.2001, str. 40).

(8) Dz.U. L 262 z 14.10.2003, str. 11.

(9) Dz.U. L 293 z 31.10.1998, str. 50. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1780/2003 (Dz.U. L 260 z 11.10.2003, str. 6).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00