Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 34 str. 3
Wersja aktualna od 2005-02-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 34 str. 3
Wersja aktualna od 2005-02-28
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 208/2005

z dnia 4 lutego 2005 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do zanieczyszczeń żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001 (2) ustanawia maksymalne dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, włącznie z żywnością przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci, opisaną w dyrektywie Komisji 91/321 z dnia 14 maja 1991 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt (3) oraz w dyrektywie Komisji 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (4).

(2) Niektóre Państwa Członkowskie przyjęły maksymalne dopuszczalne poziomy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w niektórych środkach spożywczych. Ze względu na rozbieżności między przepisami Państw Członkowskich i wynikające z tego ryzyko naruszenia konkurencji niezbędne są środki wspólnotowe w celu zapewnienia jedności rynku, przy jednoczesnym zachowaniu zasady proporcjonalności.

(3) Komitet Naukowy ds. Żywności stwierdził w swojej opinii z dnia 4 grudnia 2002 r., że niektóre WWA są genotoksycznymi substancjami rakotwórczymi. W badaniach laboratoryjnych stwierdzony poziom wywołujący guzy doświadczalne był kilkakrotnie wyższy niż spodziewany w żywności i z nią wprowadzany do ustroju. Jednakże mając na względzie brak progowej dawki dla substancji genotoksycznych, zalecane jest zredukowanie poziomu WWA w żywności w takim stopniu, jak tylko jest to racjonalnie osiągalne.

(4) Według Komitetu Naukowego ds. Żywności benzo(a)-piren może być stosowany jako marker występowania i rakotwórczego działania WWA w żywności, wraz z benzo(a)antracenem, benzo(b)fluorantenem, benzo(j)-fluorantenem, benzo(k)fluorantenem, benzo(g,h,i)pery-lenem, chryzenem, cyclopenta(c,d)pirenem, dibenzo(a,-h)antracenem, dibenzo(a,e)pirenem, dibenzo(a,h)pirenem, dibenzo(a,i)pirenem, dibenzo(a,l)pirenem, indeno(1,2,3-cd)pirenem i 5-metylochryzenem. Niezbędne są dalsze analizy względnych proporcji tych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności w celu przyszłej oceny przydatności utrzymywania benzo(a)pirenu jako markera.

(5) WWA mogą powodować zanieczyszczenie żywności w trakcie procesów ogrzewania i suszenia, podczas których produkty spalania wchodzą w bezpośredni kontakt. Procesy bezprzeponowego suszenia i ogrzewania stosowane przy produkcji olejów jadalnych, na przykład oliwy z wytłoków oliwnych, mogą powodować wysokie zawartości WWA. Węgiel aktywny może być stosowany do usuwania benzo(a)pirenu podczas rafinacji olejów. Nie jest jasne, czy procesy rafinacji skutecznie usuwają wszystkie WWA, o których mowa. Należy stosować takie metody produkcji i przetwarzania, które zapobiegają wstępnemu zanieczyszczeniu olejów wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi.

(6) W celu ochrony zdrowia publicznego należy utrzymać maksymalne dopuszczalne poziomy dla benzo(a)pirenu w niektórych środkach spożywczych zawierających tłuszcze i oleje oraz w żywności, w której procesy wędzenia lub suszenia mogą powodować wysoki poziom zanieczyszczenia. Również w żywności dla niemowląt niezbędne jest ustalenie maksymalnych dopuszczalnych poziomów, osiągalnych dzięki ścisłym kontrolom produkcji i pakowania preparatów do początkowego żywienia niemowląt, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, żywności dla niemowląt oraz produktów zbożowych przetworzonych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Najwyższe dopuszczalne poziomy są także niezbędne w żywności, w której skażenie środowiska mogło spowodować wysoki poziom zanieczyszczenia, szczególnie ryb i produktów rybnych, na przykład na skutek wycieku ropy ze statków.

(7) W niektórych produktach żywnościowych, takich jak suszone owoce i suplementy diety, wykryto benzo(a)-piren, ale dostępne dane nie są jednoznaczne co do tego, jakie poziomy są racjonalnie osiągalne. Konieczne są dalsze badania w celu wyjaśnienia, jakie poziomy są racjonalnie możliwe do uzyskania w tych produktach. Do tego czasu powinno się stosować maksymalne dopuszczalne poziomy dla benzo(a)pirenu w istotnych składnikach, takich jak oleje i tłuszcze stosowane w suplementach diety.

(8) Należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 466/2001.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 zmienia się zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 kwietnia 2005 r.

Niniejszego rozporządzenia nie stosuje się w odniesieniu do produktów wprowadzonych do obrotu przed dniem 1 kwietnia 2005 r. zgodnie z mającymi zastosowanie przepisami. Obowiązek udowodnienia, kiedy produkty zostały wprowadzone na rynek, spoczywa na podmiocie branży żywnościowej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 lutego 2005 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1. Dyrektywa zmieniona rozporządze-niem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 684/2004 (Dz.U. L 106 z 15.4.2004, str. 6).

(3) Dz.U. L 175 z 4.7.1991, str. 35. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/14/WE (Dz.U. L 41 z 14.2.2003, str. 37).

(4) Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/13/WE (Dz.U. L 41 z 14.2.2003, str. 33).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 dodaje się sekcję 7 w brzmieniu:

Sekcja 7: Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

Produkt

Maksymalny dopuszczalny poziom (μg/kg świeżej masy)

Kryteria dla pobierania próbek

Kryteria sprawności dla metod analitycznych

7.1. Benzo(a)piren (1)

7.1.1. Oleje i tłuszcze przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub stosowania jako składnik w produktach spożywczych (2)

2,0

Dyrektywa 2005/10/WE (*)

Dyrektywa 2005/10/WE

7.1.2. Produkty dla niemowląt i małych dzieci

7.1.2.1. Produkty dla niemowląt i produkty zbożowe przetworzone przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci (3)

7.1.2.2. Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym początkowe mleko dla niemowląt i mleko następne dla niemowląt (4)

1,0

Dyrektywa 2005/10/WE

Dyrektywa 2005/10/WE

7.1.2.3. Produkty dietetyczne specjalnego przeznaczenia medycznego (5), zwłaszcza przeznaczone dla niemowląt

7.1.3. Mięso wędzone i produkty mięsne wędzone

5,0

Dyrektywa 2005/10/WE

Dyrektywa 2005/10/WE

7.1.4. Mięso ryb wędzonych i wędzone produkty (6), z wyłączeniem małży

5,0

Dyrektywa 2005/10/WE

Dyrektywa 2005/10/WE

7.1.5. Mięso ryb (7), niewędzonych

2,0

Dyrektywa 2005/10/WE

Dyrektywa 2005/10/WE

7.1.6. Skorupiaki, głowonogi, niewędzone

5,0

Dyrektywa 2005/10/WE

Dyrektywa 2005/10/WE

7.1.7. Małże

10,0

Dyrektywa 2005/10/WE

Dyrektywa 2005/10/WE

(*) Patrz 15 niniejszego Dziennika Urzędowego.

(1) Benzo(a)piren, dla którego wyszczególniono maksymalne dopuszczalne poziomy, jest stosowany jako marker występowania WWA i ich efektu rakotwórczego. Środki te zapewniają zatem pełną harmonizację WWA w wyszczególnionej żywności we wszystkich Państwach Członkowskich. Komisja podda analizie maksymalne dopuszczalne poziomy WWA w wyszczególnionych kategoriach produktów spożywczych do dnia 1 kwietnia 2007 r., uwzględniając postęp naukowy i wiedzę technologiczną na temat występowania benzo(a)pirenu i innych rakotwórczych WWA w żywności.

(2) Masło kakaowe jest poza tą kategorią, do czasu zakończenia badań na obecność benzo(a)pirenu w maśle kakaowym. Przegląd tej derogacji nastąpi przed dniem 1 kwietnia 2007 r.

(3) Produkty dla niemowląt i produkty zbożowe przetworzone przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, o których mowa w art. 1 dyrektywy 96/5/WE. Maksymalny dopuszczalny poziom odnosi się do produktu w postaci wprowadzanej do obrotu handlowego.

(4) Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt, o których mowa w art. 1 dyrektywy 91/321/ EWG. Maksymalny dopuszczalny poziom odnosi się do produktu w postaci wprowadzanej do obrotu handlowego.

(5) Produkty dietetyczne do specjalnych celów medycznych, o których mowa w art. 1 ust. 2 dyrektywy 1999/21/WE. Maksymalny dopuszczalny poziom odnosi się do produktu w postaci wprowadzanej do obrotu handlowego.

(6) Ryby i produkty rybołówstwa, o których mowa w kategorii b), c) i f) wykazu w art. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

(7) Ryby, o których mowa w kategorii a) listy w art. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00