DECYZJA KOMISJI
z dnia 18 marca 2005 r.
zmieniająca decyzję 97/80/WE ustanawiającą przepisy w celu wykonania dyrektywy Rady 96/16/WE w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych
(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 754)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2005/288/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 96/16/WE z dnia 19 marca 1996 r. w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych (1), w szczególności jej art. 5 ust. 2 oraz art. 6 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 5 ust. 2 dyrektywy 96/16/WE stanowi, że raz w roku Państwa Członkowskie przekazują Komisji informacje na temat metodologii zgodne ze standardowym kwestionariuszem sporządzonym przez Komisję.
(2) Rozporządzenie (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (2) ustanawia ramy prawne dla wspólnotowych danych statystycznych określonych według jednostek terytorialnych, należy zatem w odniesieniu do transmisji danych dotyczących ilości mleka krowiego produkowanej przez gospodarstwa rolne używać nowej nomenklatury (NUTS) na podstawie regionalnej.
(3) Zważywszy na rosnące znaczenie gospodarcze obecności białek w mleku, posiadanie informacji statystycznych na temat poziomu zawartości białka w podstawowych przetworach mlecznych staje się koniecznością.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić i uzupełnić decyzję Komisji 97/80/WE z dnia 18 grudnia 1996 r. ustanawiającą przepisy w celu wykonania dyrektywy Rady 96/16/WE w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych (3).
(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyk Rolniczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
W decyzji 97/80/WE wprowadza się następujące zmiany:
1) do załącznika II dodaje się tabele H i I zawarte w załączniku I do niniejszej decyzji.
2) załącznik III zastępuje się załącznikiem II do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 18 marca 2005 r.
| W imieniu Komisji |
| Joaquín ALMUNIA |
| Członek Komisji |
|
|
(1) Dz.U. L 78 z 28.3.1996, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/107/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 7 z 13.1.2004, str. 40).
(2) Dz.U. L 154 z 21.6.2003, str. 1.
(3) Dz.U. L 24 z 25.1.1997, str. 26. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 98/582/WE (Dz.U. L 281 z 17.10.1998, str. 36).
ZAŁĄCZNIK I
Do załącznika II do decyzji 97/80/WE dodaje się następujące tabele H i I:
„TABELA H
Działalność mleczarni
Zawartość białka w podstawowych przetworach mlecznych
| Kraj: ... | Rok: ... | ||
| Kod | Produkty | Ilość (1) (1 000 t) | Zawartość białka (t) |
|
|
| 1 | 2 |
| 1 | Przetwory świeże |
|
|
| 11 | Mleko spożywcze |
|
|
| 112 | Mleko pełne |
|
|
| 113 | Mleko półttuste |
|
|
| 114 | Mleko odtłuszczone |
|
|
| 12 | Maślanka |
|
|
| 13 | Śmietanka |
|
|
| 2 | Produkty przetworzone |
|
|
| 21 | Mleko zagęszczone |
|
|
| 221 | Mleko śmietankowe w proszku |
|
|
| 222 | Mleko pełne w proszku |
|
|
| 223 | Częściowo odtłuszczone mleko w proszku |
|
|
| 224 | Mleko odtłuszczone w proszku |
|
|
| 225 | Maślanka w proszku |
|
|
| 23 | Masło i inne przetwory mleczne zawierające tłuszcz mlekowy |
|
|
| 2411 | Sery z mleka krowiego |
|
|
| 25 | Ser topiony |
|
|
| 26 | Kazeiny i kazeiniany |
|
|
| 27 | Serwatka |
|
|
| (1) Kolumna 1: ilości wyprodukowane w tysiącach ton w rozpatrywanym okresie (rok). Definicja: patrz załącznik II do decyzji 97/80/WE, tabela B, kolumna 1. | |||
TABELA I
Dane regionalne dotyczące produkcji mleka krowiego
| Kraj: ... |
| Rok: ... |
| Region | Kod NUTS 2 | Roczna produkcja mleka krowiego (1 000 t) (*) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Łącznie kraj: |
|
|
| (*) Dotyczy całkowitej ilości mleka krowiego, z wyłączeniem mleka bezpośrednio odsysanego, ale łącznie z mlekiem uzyskanym przez dojenie (w tym siara), wykorzystywanego jako pasze zwierzęce (np. w wiadrach lub w inny sposób).” | ||
ZAŁĄCZNIK II
Załącznik III do decyzji 97/80/WE zastępuje się następującym załącznikiem:
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
