Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 3 str. 3
Wersja aktualna od 2006-01-09
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 3 str. 3
Wersja aktualna od 2006-01-09
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 6/2006

z dnia 5 stycznia 2006 r.

zmieniające załączniki I i II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do dihydrostreptomycyny, tosylchloraminy sodu i Piceae turiones recentes extractum

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (1), w szczególności jego art. 2 i 3,

uwzględniając opinie Europejskiej Agencji Leków wydane przez Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Wszystkie substancje czynne farmakologicznie, które są stosowane we Wspólnocie w produktach leczniczych przeznaczonych do podawania zwierzętom hodowanym w celu produkcji żywności powinny być oceniane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2377/90.

(2) Dihydrostreptomycyna została ujęta w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 w odniesieniu do mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek i mleka bydła i owiec oraz w odniesieniu do mięśni, wątroby, nerek, skóry i tłuszczu trzody chlewnej, w naturalnych proporcjach. Pozycja ta powinna zostać rozszerzona z bydła i owiec na wszystkie przeżuwacze.

(3) Tosylchloramina została ujęta w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 w odniesieniu do ryb wyłącznie dla postaci przenoszonej wodą oraz w odniesieniu do bydła wyłącznie do stosowania miejscowego. Pozycja ta powinna zostać rozszerzona w odniesieniu do koni wyłącznie do stosowania zewnętrznego.

(4) W odniesieniu do Piceae turiones recentes extractum został złożony wniosek o ustanowienie najwyższych dopuszczalnych limitów pozostałości. Substancja ta powinna zostać ujęta w załączniku II do wymienionego rozporządzenia w odniesieniu do wszystkich gatunków hodowanych w celu produkcji żywności wyłącznie do stosowania doustnego.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2377/90.

(6) Aby umożliwić wykonanie przepisów niniejszego rozporządzenia, jego stosowanie należy rozpocząć dopiero po odpowiednim okresie, co pozwoli Państwom Członkowskim dostosować zezwolenia na wprowadzenie do obrotu wydawane zgodnie z dyrektywą 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 listopada 2001 r. w sprawie wspólnotowego kodeksu odnoszącego się do weterynaryjnych produktów leczniczych (2).

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załączniki I i II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 zmienia się zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Rozporządzenie stosuje się od dnia 7 marca 2006 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 5 stycznia 2006 r.

W imieniu Komisji

Günter VERHEUGEN

Wiceprzewodniczący

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1911/2005 (Dz.U. L 305 z 24.11.2005, str. 30).

(2) Dz.U. L 311 z 28.11.2001, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/28/WE (Dz.U. L 136 z 30.4.2004, str. 58).

ZAŁĄCZNIK

A. Do załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następującą substancję:

1. Środki przeciwzakaźne

1.2. Antybiotyki

1.2.10. Aminoglikozydy

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologicznie

Pozostałość znacznikowa

Gatunki zwierząt

Najwyższy dopuszczalny limit pozostałości

Tkanki docelowe

"Dihydrostreptomycyna

Dihydrostreptomycyna

wszystkie przeżuwacze

500 μg/kg

mięśnie

500 μg/kg

tłuszcz

500 μg/kg

wątroba

1000 μg/kg

nerki

200 μg/kg

mleko"

B. Do załącznika II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące substancje:

2. Związki organiczne

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologicznie

Gatunki zwierząt

"Tosylchloramina sodu

konie (1)

(1) Wyłącznie do stosowania miejscowego.”

6. Substancje pochodzenia roślinnego

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologicznie

Gatunki zwierząt

"Piceae turiones recentes extractum

Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności (1)

(1) Wyłącznie do stosowania doustnego.”

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 9 stycznia 2006 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00