Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 17 str. 6
Wersja archiwalna od 2006-02-10 do 2008-12-23
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 17 str. 6
Wersja archiwalna od 2006-02-10 do 2008-12-23
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 103/2006

z dnia 20 stycznia 2006 r.

przyjmujące dodatkowe przepisy dla stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz bydła dojrzałego

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1254/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny (1),

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81 z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz bydła dojrzałego (2), w szczególności jego art. 6 akapit pierwszy,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2930/81 z dnia 12 października 1981 r. przyjmujące dodatkowe przepisy dla stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz bydła dojrzałego (3) zostało znacząco zmienione (4). Dla zapewnienia jasności i zrozumiałości powinno więc zostać skodyfikowane.

(2) W celu zapewnienia jednolitej klasyfikacji tusz bydła dojrzałego na obszarze Wspólnoty konieczne jest przyjęcie bardziej precyzyjnych definicji klas budowy i klas pokrycia tłuszczem.

(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Dodatkowe przepisy precyzujące definicję klas uformowania i klas otłuszczenia określone w art. 6 akapit pierwszy rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 są zgodne z wykazem zawartym w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (EWG) nr 2930/81 zostaje uchylone.

Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku III.

Artykuł 3

[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 stycznia 2006 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 21. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).

(2) Dz.U. L 123 z 7.5.1981, str. 3. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1026/91 (Dz.U. L 106 z 26.4.1991, str. 2).

(3) Dz.U. L 293 z 13.10.1981, str. 6. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2237/91 (Dz.U. L 204 z 27.7.1991, str. 11).

(4) Patrz: załącznik II.

ZAŁĄCZNIK I

1. UFORMOWANIE

Stopień rozwoju profili tuszy, w szczególności jej istotnych części (udziec, grzbiet, łopatka)

Klasa budowy

Cechy dodatkowe

S
Wybitne

Udziec bardzo mocno zaokrąglony „podwójnie” umięśniony wyraźnie oddzielne wiązki mięśni

Zrazowa wewnętrzna wystaje bardzo wyraźnie ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis)

Grzbiet bardzo szeroki i bardzo gruby aż do łopatki

Część krzyżowa bardzo zaokrąglona

Łopatka bardzo mocno zaokrąglona

E
Doskonałe

Udziec bardzo zaokrąglony

Zrazowa wewnętrzna wystaje wyraźnie ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis)

Grzbiet szeroki i bardzo gruby aż do łopatki

Część krzyżowa bardzo zaokrąglona

Łopatka bardzo zaokrąglona

U
Bardzo dobre

Udziec zaokrąglony

Zrazowa wewnętrzna wystaje ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis)

Grzbiet szeroki i gruby aż do łopatki

Część krzyżowa zaokrąglona

Łopatka zaokrąglona

R
Dobre

Udziec dobrze rozwinięty

Zrazowa wewnętrzna i część krzyżowa lekko zaokrąglone

Grzbiet wciąż gruby, ale węższy przy łopatce

Łopatka dość dobrze rozwinięta

O
Dość dobre

Udziec średnio rozwinięty do słabo rozwiniętego

Grzbiet średnio gruby do wąskiego

Część krzyżowa: profil prosty

Łopatka średnio rozwinięta do prawie płaskiej

P
Słabe

Udziec słabo rozwinięty

Grzbiet wąski z widocznymi kośćmi

Łopatka płaska z widocznymi kośćmi

2. STOPIEŃ OTŁUSZCZENIA

Ilość tłuszczu na tuszy oraz w jamie klatki piersiowej

Klasa otłuszczenia

Cechy dodatkowe

1
Bardzo małe

Brak tłuszczu w jamie klatki piersiowej

2
Małe

W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami wyraźnie widoczne

3
Średnie

W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami jeszcze widoczne

4
Duże

Wyraźne smugi tłuszczu na udźcu. W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami mogą być poprzerastane tłuszczem

5
Bardzo duże

Udziec niemal całkowicie pokryty tłuszczem, tak że smugi tłuszczu nie są wyraźnie widoczne. W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami poprzerastane tłuszczem

ZAŁĄCZNIK II

Uchylone rozporządzenie i jego zmiana

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2930/81

(Dz.U. L 293 z 13.10.1981, str. 6)

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2237/91

(Dz.U. L 204 z 27.7.1991, str. 11)

ZAŁĄCZNIK III

Tabela korelacji

Rozporządzenie (EWG) nr 2930/81

Niniejsze rozporządzenie

Artykuł 1

Artykuł 1

-

Artykuł 2

Artykuł 2

Artykuł 3

Załącznik

Załącznik I

-

Załącznik II

-

Załącznik III

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 10 lutego 2006 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00