Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 72 str. 8
Wersja aktualna od 2006-03-31
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 72 str. 8
Wersja aktualna od 2006-03-31
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 417/2006

z dnia 10 marca 2006 r.

uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do „Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych” (Pimiento Asado del Bierzo (CHOG), Fico bianco del Cilento (CHNP), Melannurca Campana (CHOG), Montes de Granada (CHNP), Huile d'olive de Nice (CHNP), Aceite de la Rioja (CHNP), Antequera (CHNP))

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 6 ust. 3 i 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 wniosek Włoch w sprawie zarejestrowania dwóch nazw: „Fico bianco del Cilento” i „Melannurca Campana”; wniosek Francji w sprawie zarejestrowania nazwy „Huile d'olive de Nice” i wniosek Hiszpanii w sprawie zarejestrowania czterech nazw: „Pimiento Asado del Bierzo”, „Montes de Granada”, „Aceite de la Rioja” oraz „Antequera” opublikowano w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (2).

(2) Komisja nie otrzymała żadnego oświadczenia sprzeciwu w rozumieniu art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, zatem nazwy te należy wpisać do „Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych”,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Nazwy wymienione w Załączniku do niniejszego rozporządzenia dodaje się do Załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2400/96 (3).

Artykuł 2

[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 10 marca 2006 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).

(2) Dz.U. C 125 z 24.5.2005, str. 2 (Pimiento Asado del Bierzo);Dz.U. C 137 z 4.6.2005, str. 12 (Fico bianco del Cilento);Dz.U. C 138 z 7.6.2005, str. 7 (Melannurca Campana);Dz.U. C 151 z 22.6.2005, str. 4 (Montes de Granada);Dz.U. C 172 z 12.7.2005, str. 7 (Huile d'olive de Nice);Dz.U. C 172 z 12.7.2005, str. 13 (Aceite de La Rioja);Dz.U. C 177 z 19.7.2005, str. 28 (Antequera).

(3) Dz.U. L 327 z 18.12.1996, str. 11.

ZAŁĄCZNIK

Produkty wymienione w załączniku I do Traktatu przeznaczone do spożycia przez ludzi

Tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)

HISZPANIA

Montes de Granada (CHNP)

Aceite de la Rioja (CHNP)

Antequera (CHNP)

FRANCJA

Huile d'olive de Nice (CHNP)

Owoce, warzywa i zboża nieprzetworzone lub przetworzone

HISZPANIA

Pimiento Asado del Bierzo (CHOG)

WŁOCHY

Fico Bianco del Cilento (CHNP)

Melannurca Campana (CHOG).

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 31 marca 2006 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00