Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 186 str. 6
Wersja aktualna od 2006-07-14
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 186 str. 6
Wersja aktualna od 2006-07-14
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1029/2006

z dnia 19 czerwca 2006 r.

zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego (1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2006 r. dyrektywa Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (2) została uchylona dyrektywą 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (3) oraz zastąpiona rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (4) oraz rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (5).

(2) Dyrektywa Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi końcowemu (6) została uchylona oraz zastąpiona dyrektywą 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (7).

(3) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1906/90 (8) zawiera kilka odesłań do dyrektywy 71/118/EWG oraz do dyrektywy 79/112/EWG. W celu zapewnienia jasności właściwym jest dostosowanie tych odesłań. Podobnie definicja terminu „tusza” powinna być dostosowana do załącznika III sekcja II rozdział IV ust. 7 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 853/2004.

(4) Art. 1 ust. 3 tiret drugie rozporządzenia (EWG) nr 1906/90 wyłącza z zakresu zastosowania tego rozporządzenia rodzaje sprzedaży, o którym mowa w rozdziale II art. 3 pkt II dyrektywy 71/118/EWG. Ten ostatni przepis dotyczy fakultatywnego odstępstwa dla państw członkowskich dotyczącego drobnej produkcji poniżej 10000 sztuk drobiu. Choć rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i (WE) 853/2004 zawierają odstępstwo, które nie jest ani fakultatywne, ani ograniczone do konkretnej liczby sztuk drobiu, takie fakultatywne odstępstwo jak to, o którym mowa w rozdziale II art. 3 pkt II dyrektywy 71/118/EWG, ograniczone do konkretnej liczby sztuk drobiu, powinno zostać utrzymane na potrzeby rozporządzenia (EWG) nr 1906/90.

(5) Art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 1906/90 zawiera odesłanie do dyrektywy Komisji 80/879/EWG z dnia 3 września 1980 r. w sprawie oznakowań sanitarnych dużych opakowań świeżego mięsa drobiowego (9). Dyrektywa ta została uchylona dyrektywą Rady 92/116/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. zmieniającą i aktualizującą dyrektywę 71/118/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (10). Odesłanie to jest zbędne i powinno zostać usunięte.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 1906/90,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu (EWG) nr 1906/90 wprowadza się następujące zmiany:

1) W art. 1 wprowadza się następujące zmiany:

a) ust. 3 otrzymuje brzmienie:

„3. Niniejszego rozporządzenia nie stosuje się w odniesieniu do:

a) mięsa drobiowego przeznaczonego na wywóz ze Wspólnoty,

b) drobiu patroszonego z opóźnieniem, o którym mowa w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (*).

(*) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Sprostowanie opublikowane w Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).”;

b) dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

„3a. Państwa członkowskie mogą odstąpić od wymogów niniejszego rozporządzenia w przypadkach bezpośrednich dostaw małych ilości mięsa drobiowego, o których mowa w art. 1 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, dokonywanych przez producenta, którego roczna produkcja wynosi poniżej 10000 sztuk drobiu.”;

2) W art. 2 wprowadza się następujące zmiany:

a) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2. „tusza”: oznacza całą tuszę ptaka gatunków określonych w art. 1 ust. 1 po wykrwawieniu, oskubaniu z piór i wypatroszeniu; jednak usunięcie nerek nie jest obowiązkowe; wypatroszoną tuszę można oferować do sprzedaży bez podrobów lub z podrobami, tj. sercem, wątrobą, żołądkiem i szyją, umieszczonymi w jamie brzusznej;”;

b) pkt 4 otrzymuje brzmienie:

„4. „paczkowane mięso drobiowe”: oznacza mięso drobiowe prezentowane zgodnie z warunkami ustanowionymi w art. 1 ust. 3 lit. b) dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (*).

(*) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).”;

3) W art. 4 zdanie wprowadzające otrzymuje brzmienie:

„Niezależnie od przestrzegania ustawodawstwa krajowego przyjętego zgodnie z dyrektywą 2000/13/WE, w towarzyszących dokumentach handlowych w rozumieniu art. 13 ust. 1 lit. b) tej dyrektywy zamieszcza się następujące dodatkowe oznaczenia:”;

4) W art. 5 wprowadza się następujące zmiany:

a) w ust. 1 wyrazy: „dyrektywą 79/112/EWG” zastępuje się wyrazami „dyrektywą 2000/13/WE”;

b) ust. 2 otrzymuje brzmienie:

„2. W przypadku świeżego mięsa drobiowego datę minimalnej trwałości zastępuje się wyrażeniem „spożyć przed”, zgodnie z art. 10 dyrektywy 2000/13/WE.”;

c) ust. 3 lit. d) otrzymuje brzmienie:

„d) numer identyfikacyjny ubojni lub zakładu rozbioru nadany zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, z wyjątkiem przypadku gdy rozbiór i odkostnianie odbywają się w miejscu sprzedaży przewidzianym w art. 4 ust. 2 lit. d) tego rozporządzenia;”;

d) ust. 4 i 5 otrzymują brzmienie:

„4. Jeżeli mięso drobiowe jest oferowane do sprzedaży bez opakowania, z wyjątkiem przypadku, gdy rozbiór i odkostnianie odbywają się w miejscu sprzedaży przewidzianym w art. 4 ust. 2 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, pod warunkiem, że taki rozbiór i odkostnianie odbywają się na życzenie i w obecności konsumenta, stosuje się art. 14 dyrektywy 2000/13/WE w odniesieniu do oznaczeń, o których mowa w ust. 3.

5. Szczegółowe zasady wskazywania nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 dyrektywy 2000/13/WE, można ustalić zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.”.

5) Art. 6 otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 6

Na zasadzie odstępstwa od art. 3, 4 i 5 w przypadku dostaw do zakładów rozbioru lub przetwórstwa nie jest konieczne klasyfikowanie mięsa drobiowego lub wskazywanie dodatkowych danych szczegółowych, o których mowa w tych artykułach.”.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 19 czerwca 2006 r.

W imieniu Rady

J. PRÖLL

Przewodniczący

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 679/2006 (Dz.U. L 119 z 4.5.2006, str. 1).

(2) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.

(3) Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33. Sprostowanie opublikowane w Dz.U. L 195 z 2.6.2004, str. 12.

(4) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1. Sprostowanie opublikowane w Dz. U. L 226 z 25.6.2004, str. 3.

(5) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Sprostowanie opublikowane w Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).

(6) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 97/4/WE (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 21).

(7) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).

(8) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1101/98 (Dz.U. L 157 z 30.5.1998, str. 12).

(9) Dz.U. L 251 z 24.9.1980, str. 10.

(10) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona Aktem przystąpienia z 1994 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00