Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 8 str. 45
Wersja archiwalna od dnia notyfikacji do 2009-12-31
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 8 str. 45
Wersja archiwalna od dnia notyfikacji do 2009-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 22 grudnia 2006 r.

Przyjmująca niektóre środki przejściowe dotyczące dostaw surowego mleka do zakładów przetwórczych oraz przetwórstwa tego surowego mleka w Rumunii w odniesieniu do wymagań rozporządzeń (WE) nr 852/2004 i (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 6963)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2007/27/WE)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2008 r., Nr 215, poz. 9)   Pokaż wszystkie zmiany

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając Traktat o Przystąpieniu Bułgarii i Rumunii, w szczególności jego art. 4 ust. 3,

uwzględniając Akt Przystąpienia Bułgarii i Rumunii, w szczególności jego art. 42,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (1) ustanawia ogólne zasady dla przedsiębiorstw sektora spożywczego dotyczące higieny środków spożywczych, oparte na zasadach analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Rozporządzenie przewiduje, że podmioty działające na rynku żywności spełniają wymagania strukturalne oparte na wspomnianych zasadach. Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne zasady higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (2) uzupełnia zasady ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004. Zasady ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 obejmują specyficzne wymagania dla zakładów mleczarskich, a także wymogów higieny dotyczących surowego mleka i przetworów mlecznych.

(2) Rumunia ma przystąpić do Wspólnoty w dniu 1 stycznia 2007 r. Przygotowując się do przystąpienia, zakłady mleczarskie przechodzą niezbędne reformy strukturalne w celu spełnienia wymagań strukturalnych ustanowionych w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004. Od 2004 r. liczba zakładów spełniających wspólnotowe wymagania strukturalne wzrosła z 12 do 123.

(3) Jednakże wartość procentowa surowego mleka, które spełnia wymogi higieny ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004, dostarczanego do zakładów przetwórczych, które spełniają wymagania strukturalne rozporządzenia (WE) nr 852/2004, wzrosła tylko nieznacznie. W 2005 r. z łącznej produkcji surowego mleka krowiego wynoszącej 5,6 mln ton rocznie dostarczono do zakładów przetwórczych 0,38 mln ton surowego mleka spełniającego wymagania UE.

(4) Z uwagi na obecną sytuację stosowne jest ustanowienie środków przejściowych w odniesieniu do organizacji sektora mleczarskiego w Rumunii.

(5) W tym zakresie załącznik VII rozdział 5 podsekcja I lit. c) Aktu Przystąpienia Bułgarii i Rumunii uprawnia tymczasowo niektóre zakłady mleczarskie, które nie spełniają wymagań strukturalnych ustanowionych w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 do odbioru dostaw surowego mleka niespełniającego odpowiednich wymogów higieny ustanowionych w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 („mleko niespełniające wymagań UE”).

(6) Gospodarstwa produkujące mleko, które nie spełniają wymogów higieny określonych w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 i zakłady mleczarskie, które nie spełniają wymagań strukturalnych określonych w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 są rozproszone po całym terytorium Rumunii. W związku z tym, niektóre z zakładów spełniających wymagania odbierają zarówno surowe mleko spełniające odpowiednie wymogi higieny określone w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 („mleko spełniające wymagania UE”), jak i mleko niespełniające wymagań UE. Dlatego wprowadzanie do obrotu produktów końcowych przez zakłady spełniające wymagania powinno być ograniczone do terytorium Rumunii. Ponadto wykaz takich zakładów spełniających wymagania należy określić w niniejszej decyzji.

(7) Niektóre zakłady spełniające wymagania zamierzają oddzielnie przetwarzać mleko spełniające wymagania i mleko niespełniające wymagań UE. Konieczne jest zatem ustanowienie warunków odbioru i przetwarzania takiego mleka oraz wprowadzania do obrotu jego produktów końcowych. Wykaz tych spełniających wymagania zakładów przetwarzających oba rodzaje mleka również należy określić w niniejszej decyzji.

(8) Przyznany okres przejściowy powinien ograniczać się do 18 miesięcy. Sytuacja sektora mleczarskiego w Rumunii ma być poddana przeglądowi przed upływem tego okresu. W związku z tym, stosowne jest, by Rumunia przedkładała Komisji roczne sprawozdania dotyczące postępów w zakresie modernizacji gospodarstw mlecznych, które dostarczają surowe mleko do zakładów spełniających wymagania.

(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Wykaz zakładów spełniających wymagania

Rozdziały I i II załącznika do niniejszej decyzji zawierają wykazy zakładów mleczarskich w Rumunii spełniających wymagania strukturalne rozporządzenia (WE) nr 852/2004 załącznik II rozdział II („zakłady spełniające wymagania”) i są upoważnione do przyjmowania i przetwarzania surowego mleka, które nie spełnia wymagań zawartych w rozdziale I część III, 3 i rozdziale II część III sekcji IX załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 („mleko niespełniające wymagań UE”).

Artykuł 2

Dostawy mleka niespełniającego wymagań UE i przetwarzanego w zakładach spełniających wymagania wymienionych w rozdziale I załącznika

1. Zakłady spełniające wymagania i wymienione w rozdziale I załącznika do niniejszej decyzji mogą przyjmować i przetwarzać surowe mleko niespełniające wymagań UE.

2. Dopóki zakłady, o których mowa w ust. 1, korzystają z przepisów tego ustępu, produkty pochodzące z zakładów spełniających wymagania wymienionych w rozdziale I załącznika:

a) są wprowadzane wyłącznie na rynek krajowy lub dalej przetwarzane w innych zakładach spełniających wymagania wymienionych w rozdziale I załącznika, niezależnie od daty wprowadzenia do obrotu;

b) są opatrzone innym znakiem identyfikacyjnym niż znak przewidziany w art. 5 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 853/2004.

Artykuł 3

Dostawy mleka spełniającego i niespełniającego wymagań UE i przetwarzanego w zakładach spełniających wymagania wymienionych w rozdziale II załącznika

Zakłady spełniające wymagania i wymienione w rozdziale II załącznika do niniejszej decyzji mogą przyjmować i przetwarzać surowe mleko spełniające wymagania UE określone w rozdziale I część III sekcji IX załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 („mleko spełniające wymagania UE”) i mleko niespełniające wymagań UE na odrębnych liniach produkcyjnych, pod warunkiem że podmioty działające na rynku żywności prowadzące takie zakłady:

a) spełniają wymagania art. 5 rozporządzenia (WE) nr 852/2004;

b) wykazują zdolność do spełnienia następujących warunków, w tym wyznaczenie odrębnych linii produkcyjnych:

i) podjąć wszelkie konieczne działania w celu umożliwienia ścisłego przestrzegania wewnętrznych procedur segregacji surowego mleka począwszy od odbioru do ostatecznego etapu produkcji, włącznie z ustaleniem tras odbioru mleka, oddzielnym przechowywaniem i przetwarzaniem mleka zarówno spełniającego, jak i niespełniającego wymagań oraz specjalnym pakowaniem i etykietowaniem produktów mleczarskich pochodzących lub nie od mleka spełniającego wymagania lub niespełniającego wymagań, jak również oddzielnym przechowywaniem takiego mleka;

ii) określić procedury zapewniające możliwość identyfikacji pochodzenia surowego mleka, włącznie z koniecznym udokumentowaniem przepływu produktów i księgowością dla produktów mleczarskich oraz korelacji mleka spełniającego i niespełniającego wymagań z kategoriami wytwarzanych produktów mleczarskich;

iii) poddać całość surowego mleka obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 71,7 °C przez 15 sekund;

iv) podjąć właściwe środki w celu zapewnienia, że znaki identyfikacyjne, o których mowa w załączniku II sekcja I rozporządzenia (WE) nr 853/2004, nie są wykorzystywane w sposób stanowiący nadużycie.

Artykuł 4

Obowiązki właściwych organów w Rumunii dotyczące zakładów spełniających wymagania wymienionych w rozdziale II załącznika

1. Właściwe organy w Rumunii:

a) zapewniają, że podmioty działające na rynku żywności prowadzące zakłady spełniające wymagania wymienione w rozdziale II załącznika podejmują wszelkie konieczne działania w celu umożliwienia ścisłego przestrzegania wewnętrznych procedur segregacji surowego mleka i produktów mleczarskich;

b) przeprowadzają badania i niezapowiedziane kontrole przestrzegania segregacji surowego mleka i produktów mleczarskich w zakładach spełniających wymagania wymienionych w rozdziale II załącznika; przeprowadzają badania w zatwierdzonych laboratoriach wszystkich surowców i produktów końcowych pochodzących z zakładów spełniających wymagania wymienionych w rozdziale II załącznika do niniejszej decyzji w celu sprawdzenia ich zgodności z wymaganiami rozdziału II sekcji IX załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 włącznie z kryteriami mikrobiologicznymi dla produktów mleczarskich.

2. Mleko i produkty mleczarskie pochodzące z zakładów spełniających wymagania wymienionych w rozdziale II załącznika przetworzone z surowego mleka niespełniającego wymagań UE mogą być wprowadzane jedynie na rynek krajowy lub dalej przetwarzane w innych przedmiotowych zakładach lub zakładach wymienionych w rozdziale i być opatrzone innym znakiem identyfikacyjnym niż znak przewidziany w art. 5 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 853/2004.

3. Wyłącznie produkty mleczarskie, wytwarzane w zakładach mleczarskich spełniających wymagania, wymienionych w rozdziale II załącznika do niniejszej decyzji i zgodne z ust. 1 niniejszego artykułu oraz wymaganiami załącznika III sekcja IX rozporządzenia (WE) nr 853/2004 mogą być wprowadzone do obrotu jako produkty spełniające wymagania UE zgodne z przepisami tego rozporządzenia.

Artykuł 5

Zgodność i sporządzanie sprawozdań

1. Rumunia zapewnia stopniowe spełnianie wymagań przez gospodarstwa mleczne, o których mowa w art. 2 ust. 1 niniejszej decyzji, z wymaganiami rozporządzenia (WE) nr 853/2004, załącznik III sekcja IX rozdział I części II i III.

2. Rumunia przekazuje Komisji roczne sprawozdania dotyczące postępów w modernizacji gospodarstw mlecznych i systemu odbioru mleka.

Artykuł 6

Mleko i produkty mleczne wytwarzane zgodnie z przepisami określonymi w art. 3 i 4 niniejszej decyzji otrzymują wsparcie na podstawie przepisów tytułu I rozdziały II i III, z wyjątkiem artykułu 11, oraz przepisów tytułu II rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 (3) ust. 1, jedynie jeżeli są opatrzone owalnym znakiem identyfikacyjnym, o którym mowa w załączniku II sekcja I rozporządzenia (WE) nr 853/2004.

Artykuł 7

Stosowanie

Niniejszą decyzję stosuje się z zastrzeżeniem wejścia w życie oraz od daty wejścia w życie Traktatu o Przystąpieniu Bułgarii i Rumunii.

Niniejszą decyzję stosuje się do dnia 31 grudnia 2009 r. [1]

Artykuł 8

Adresat

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 2006 r.

(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1.

(2) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1662/2006 (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 1).

(3) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).

ZAŁĄCZNIK

infoRgrafika

infoRgrafika

[1] Art. 7 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 decyzji Komisji z dnia 1 sierpnia 2008 r. zmieniającej decyzję 2007/27/WE w odniesieniu do przedłużenia jej okresu stosowania (Dz.Urz.UE L 215 z 12.08.2008, str. 9). Zmiana weszła w życie w dniu notyfikacji.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00