Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 129 str. 63
Wersja aktualna od 2007-05-15
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 129 str. 63
Wersja aktualna od 2007-05-15
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 15 maja 2007 r.

zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 2073)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2007/343/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dnia 4 maja 2005 r. przedsiębiorstwo Enzymotec złożyło wniosek do właściwych organów niderlandzkich o wprowadzenie do obrotu oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami jako nowego składnika żywności.

(2) Dnia 23 maja 2006 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Niderlandach wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożycie oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami nie stwarza zagrożenia dla ludzi.

(3) Dnia 29 maja 2006 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania do obrotu przedmiotowego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.

(5) Zgłoszone sprzeciwy dotyczyły raczej kwestii zarządzania ryzykiem niż oceny ryzyka, dlatego też przeprowadzenie konsultacji z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie było konieczne.

(6) Zatwierdzenie wprowadzenia do obrotu oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami powinno dotyczyć wyłącznie wykorzystania w żywności, w której dopuszczono dodawanie fitosteroli/fitostanoli. Przepisy dotyczące prezentacji i etykietowania żywności z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli mają zastosowanie.

(7) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 608/2004 (2) z dnia 31 marca 2004 r. dotyczącym etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli gwarantuje się, że konsument otrzymuje konieczne informacje, których znajomość umożliwia zapobieganie nadmiernemu spożyciu dodawanych fitosteroli/fitostanoli.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Olej wzbogacony fitosterolami/fitostanolami w formie opisanej w załączniku 1 może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności stosowany w środkach spożywczych, o których mowa w załączniku 2.

Artykuł 2

Prezentacja produktów zawierających nowy składnik żywności umożliwia podzielenie ich w łatwy sposób na porcje zawierające maksymalnie 3 g dodatku fitosteroli/fitostanoli (w przypadku jednej porcji na dzień) lub maksymalnie 1 g (w przypadku trzech porcji na dzień).

Ilość fitosteroli/fitostanoli dodana do pojemnika z napojami nie przekracza 3 g.

Ostre sosy i sosy sałatkowe włącznie z majonezem są pakowane w pojedyncze porcje.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja jest skierowana do Enzymotec, 5 Hataasi ST, Ramat Gabriel Industrial Park, Migdal HaEmeq, Izrael 23 106.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 maja 2007 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 97 z 1.4.2004, str. 44.

ZAŁĄCZNIK I

Specyfikacje oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami

Definicja:

Olej wzbogacony fitosterolami/fitostanolami składa się z frakcji oleju i frakcji fitosterolu.

Substancja/Parametr

Zawartość

Podział acylogliceroli:

Wolne kwasy tłuszczowe (wyrażone jako kwas oleinowy)

Nie więcej niż 2 %

Monoacyloglicerole (MAG)

Nie więcej niż 10%

Diacyloglicerole (DAG)

Nie więcej niż 25 %

Triacyloglicerole (TAG)

Pozostała ilość

Frakcja fitosterolu:

b-sitosterol

Nie więcej niż 80 %

b-sitostanol

Nie więcej niż 15%

kampesterol

Nie więcej niż 40 %

kampestanol

Nie więcej niż 5 %

stigmasterol

Nie więcej niż 30 %

brassicasterol

Nie więcej niż 3 %

inne sterole/stanole

Nie więcej niż 3 %

Pozostałe:

Wilgotność i substancje lotne

Nie więcej niż 0,5 %

Liczba nadtlenkowa (PV)

< 5 meq/kg

Kwasy tłuszczowe trans

Nie więcej niż 1 %

Stopień skażenia/czystości (GC-FID lub podobna metoda) fitosteroli/fitostanoli

Fitosterole i fitostanole będące wyciągiem ze źródeł innych niż olej roślinny stosowany do celów spożywczych muszą być wolne od substancji zanieczyszczających, wskazany jest stopień czystości przekraczający 99 %.

ZAŁĄCZNIK II

Środki spożywcze określone w art. 1

Tłuszcze do smarowania, jak określono w załączniku pkt B i C do rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 (1), z wyjątkiem tłuszczów używanych do gotowania i smażenia oraz tłuszczów do smarowania bazujących na maśle lub innym tłuszczu zwierzęcym.

Produkty na bazie mleka, takie jak produkty na bazie przetworów mlecznych półtłustych i odtłuszczonych z dodatkiem owoców i/lub zbóż, produkty na bazie mleka sfermentowanego, takie jak jogurty i produkty na bazie sera (zawartość tłuszczu < 12 g na 100 g), w przypadku których zawartość tłuszczu mleka została prawdopodobnie zmniejszona, a tłuszcz lub białko zostały częściowo lub całkowicie zastąpione przez tłuszcz lub białko roślinne.

Napoje sojowe.

Ostre sosy i sosy sałatkowe, włącznie z majonezem.

(1) Dz.U. L 316 z 9.12.1994, str. 2.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00