Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 258 str. 6
Wersja aktualna od 2007-10-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 258 str. 6
Wersja aktualna od 2007-10-07
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1153/2007

z dnia 26 września 2007 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2597/97 ustanawiające dodatkowe zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do mleka spożywczego

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (1),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 3 rozporządzenia Rady (WE) nr 2597/97 (2) określa produkty uznawane za mleko spożywcze i odnosi się przy tym w szczególności do ilości zawartego w nich tłuszczu.

(2) Aby ułatwić przechodzenie od obowiązujących przedakcesyjnych przepisów krajowych do przepisów wspólnotowych, przy okazji niedawnych rozszerzeń przyjęto szereg przejściowych odstępstw.

(3) Ze względu na odmienne nawyki konsumentów w różnych państwach członkowskich oraz na upływający okres obowiązywania wspomnianych odstępstw stosowne wydaje się zezwolenie na wprowadzanie do obrotu jako mleka spożywczego produktów o zawartości tłuszczu innej niż przewidziana w istniejących trzech kategoriach.

(4) Aby było to zrozumiałe dla konsumentów, takiego mleka nie należy jednak opisywać jako mleka pełnego, częściowo odtłuszczonego lub odtłuszczonego, lecz należy zamieszczać na jego opakowaniu wyraźną informację dotyczącą procentowej zawartości tłuszczu.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2597/97,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 2597/97 dodaje się następujący akapit:

„Mleko poddane obróbce termicznej niespełniające wymogów dotyczących zawartości tłuszczu określonych w akapicie pierwszym lit. b), c) i d) jest uznawane za mleko spożywcze, pod warunkiem że informacja o zawartości tłuszczu jest podana na opakowaniu w wyraźny i czytelny sposób z dokładnością do dziesiętnej części procenta za pomocą zwrotu »zawartość tłuszczu ...%«. Mleko to nie jest określane jako mleko pełne, mleko częściowo odtłuszczone ani mleko odtłuszczone.".

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 września 2007 r.

W imieniu Rady

J. SILVA

Przewodniczący

(1) Opinia z dnia 5 września 2007 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(2) Dz.U. L 351 z 23.12.1997, str. 13. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1602/1999 (Dz.U. L 189 z 22.7.1999, str. 43).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00