Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 310 str. 11
Wersja archiwalna od 2009-05-28 do 2014-12-13
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 310 str. 11
Wersja archiwalna od 2009-05-28 do 2014-12-13
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2007/68/WE

z dnia 27 listopada 2007 r.

zmieniająca załącznik IIIa do dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do niektórych składników żywności

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2009 r., Nr 125, poz. 52)  

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (1), w szczególności jej art. 6 ust. 11 akapit trzeci oraz art. 21,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik IIIa do dyrektywy 2000/13/WE ustanawia listę składników żywności, które należy umieszczać na etykietach środków spożywczych, ponieważ mogą one wywoływać negatywne skutki u osób wrażliwych.

(2) Dyrektywa 2000/13/WE ustanawia możliwość odstąpienia od wymogów w zakresie etykietowania w wypadku składników wymienionych w załączniku IIIa lub substancji z nich otrzymanych, w odniesieniu do których stwierdzono w sposób naukowy brak negatywnych skutków w określonych warunkach.

(3) Dyrektywa Komisji 2005/26/WE (2) ustanawia listę składników żywności lub substancji wstępnie zwolnionych z wymogu etykietowania do dnia 25 listopada 2007 r.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) otrzymał szereg wniosków o stałe zwolnienie z wymogów dotyczących etykietowania. Wnioski te dotyczą substancji, które zostały wstępnie zwolnione na mocy dyrektywy 2005/26/WE. Na podstawie opinii EFSA i innych dostępnych informacji stwierdzić można, że niektóre składniki lub substancje pochodzące od tych składników, wymienione w załączniku IIIa do dyrektywy 2000/13/WE w określonych warunkach najprawdopodobniej nie wywołują negatywnych skutków u osób wrażliwych.

(5) Wymienione składniki lub substancje pochodzące od tych składników należy zatem na stałe wyłączyć z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE.

(6) W związku z powyższym należy odpowiednio zmienić załącznik IIIa do dyrektywy 2000/13/WE.

(7) Dyrektywa 2005/26/WE powinna utracić moc w dniu 26 listopada 2007 r. w związku z terminem określonym w art. 6 ust. 11 akapit drugi dyrektywy 2000/13/WE.

(8) Aby zapobiec zakłóceniom na rynku, jako datę rozpoczęcia stosowania niniejszej dyrektywy należy wyznaczyć dzień 26 listopada 2007 r.

(9) Oczekiwano, że niniejsza dyrektywa zostanie przyjęta i opublikowana z odpowiednim wyprzedzeniem przed dniem 26 listopada 2007 r., aby przemysł miał czas dostosować się do nowych przepisów. Ponieważ w praktyce okazało się to niemożliwe, konieczne są środki tymczasowe ułatwiające stosowanie nowych przepisów. Zmiany w przepisach dotyczących etykietowania będą miały wpływ głównie na małe i średnie przedsiębiorstwa, którym należy przyznać pewien okres na dostosowanie się, aby ułatwić rozpoczęcie stosowania nowych wymogów w zakresie etykietowania.

(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

Od dnia 26 listopada 2007 r. załącznik IIIa do dyrektywy 2000/13/WE zastępuje się tekstem załącznika do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

1. Państwa członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 31 maja 2008 r. Niezwłocznie przekażą one Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

2. Państwa członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 3

Dyrektywa 2005/26/WE traci moc z dniem 26 listopada 2007 r.

Państwa członkowskie umożliwiają obrót środkami spożywczymi zgodnymi z przepisami dyrektywy 2005/26/WE, które zostały wprowadzone do obrotu przed dniem 31 maja 2009 r. lub które zostały oznakowane przed tą datą, do wyczerpania zapasów.

W drodze odstępstwa od akapitu drugiego niniejszego artykułu państwa członkowskie zezwalają na obrót winami, w rozumieniu załącznika IV do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 (3), zgodnymi z przepisami dyrektywy 2005/26/WE, które zostały wprowadzone do obrotu lub oznakowane przed dniem 31 grudnia 2010 r., do wyczerpania zapasów. [1]

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie pierwszego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 5

Niniejsza dyrektywa jest skierowana do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 listopada 2007 r.

(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/142/WE (Dz.U. L 368 z 23.12.2006, str. 110).

(2) Dz.U. L 75 z 22.3.2005, str. 33. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 2005/63/WE (Dz.U. L 258 z 4.10.2005, str. 3).

(3) Dz.U. L 148 z 6.6.2008, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK IIIa

Składniki określone w art. 6 ust. 3a, 10 i 11

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych lub alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego stosowanych w napojach spirytusowych i innych napojach alkoholowych.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olei roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych lub alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego stosowanych w napojach spirytusowych i innych napojach alkoholowych;

b) laktitolu.

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne z wyjątkiem:

a) orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych lub alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego stosowanych w napojach spirytusowych i innych napojach alkoholowych.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, nie wpłynie na zwiększenie alergenności określonej przez EFSA dla produktu, z którego powstały.

[1] Art. 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 415/2009 z dnia 20 maja 2009 r. zmieniającego dyrektywę 2007/68/WE zmieniającą załącznik IIIa do dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do niektórych składników żywności (Dz.Urz.UE L 125 z 21.05.2009, str. 52). Zmiana weszła w życie 28 maja 2009 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00