Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 249 str. 3
Wersja archiwalna od 2008-10-08 do 2023-12-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 249 str. 3
Wersja archiwalna od 2008-10-08 do 2023-12-28
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 903/2008

z dnia 17 września 2008 r.

w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

(Wersja skodyfikowana)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (1), w szczególności jego art. 170 i 192 w związku z jego art. 4,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 386/90 z dnia 12 lutego 1990 r. w sprawie monitorowania wywozu produktów rolnych otrzymujących refundacje lub inne kwoty (2), w szczególności jego art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97 z dnia 25 listopada 1997 r. w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny (3) zostało kilkakrotnie znacząco zmienione (4). W celu zapewnienia jego jasności i zrozumiałości należy je zatem skodyfikować.

(2) Artykuł 21 rozporządzenia Komisji (WE) nr 800/1999 z dnia 15 kwietnia 1999 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu refundacji wywozowych do produktów rolnych (5) przewiduje, że refundacja nie jest przyznawana w przypadku, gdy jakość handlowa produktów nie jest solidna i właściwa w dniu przyjęcia zgłoszenia wywozowego.

(3) Takie wymagania okazały się jednak niewystarczające, aby zapewnić stosowanie jednolitych warunków w czasie wypłacania refundacji do niektórych produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 lit. q) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.

(4) Należy w związku z tym ustanowić na poziomie wspólnotowym dodatkowe warunki dotyczące produktów średniej jakości i umożliwiające odmowę wypłaty refundacji do produktów niższej jakości.

(5) Należy przewidzieć dodatkowe wymagania jakościowe w przypadku produktów oznaczonych kodami CN 160100 99 i 1602 49 19, niezawierających mięsa drobiowego, dla których należy ustalić ostre kryteria jakości w celu ograniczenia jakichkolwiek refundacji przyznawanych w odniesieniu do takich produktów, w przypadku gdy ilości objęte pozwoleniami na wywóz przekraczają lub mogą przekroczyć tradycyjne ilości.

(6) Należy wprowadzić kontrole w celu zapewnienia zgodności z niniejszym rozporządzeniem. Takie kontrole mają być dokonywane zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2090/2002 z dnia 26 listopada 2002 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 386/90 w sprawie kontroli bezpośrednich przy wywozie produktów rolnych kwalifikujących się do refundacji (6) i muszą w szczególności uwzględniać ocenę organoleptyczną i analizy fizyko-chemiczne. Dlatego do wniosków o refundacje musi być dołączone pisemne oświadczenie, że dane produkty spełniają wymagania ustanowione w niniejszym rozporządzeniu.

(7) Należy przewidzieć jasno określone metody analiz w celu zapewnienia ujednolicenia kontroli fizyko-chemicznych.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych, w szczególności rozporządzenia (WE) nr 800/1999, refundacje wywozowe przyznawane są tylko do tych produktów wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia:

a) które spełniają warunki ustanowione w tym załączniku;

oraz

b) dla których w rubryce 44 zgłoszenia wywozowego wpisane jest określenie „towary zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 903/2008.”.

2. Do celów niniejszego rozporządzenia produkt, wytworzony z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi i nadający się do tego ze względu na użyte surowce, ich przygotowanie w odpowiednich warunkach sanitarnych i ich opakowanie, uznaje się za będący solidnej i właściwej jakości w rozumieniu art. 21 rozporządzenia (WE) nr 800/1999.

Artykuł 2

W przypadku dokonywania kontroli określonych w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2090/2002 kontrole produktów objętych niniejszym rozporządzeniem polegają na:

a) ocenie organoleptycznej;

oraz

b) analizach fizyko-chemicznych wykonywanych z użyciem metod wskazanych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Rozporządzenie (WE) nr 2331/97 traci moc.

Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku IV.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 września 2008 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 42 z 16.2.1990, s. 6.

(3) Dz.U. L 323 z 26.11.1997, s. 19.

(4) Zob. załącznik III.

(5) Dz.U. L 102 z 17.4.1999, s. 11.

(6) Dz.U. L 322 z 27.11.2002, s. 4.

ZAŁĄCZNIK I

Specjalne warunki przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

Kod CN

Wyszczególnienie

Kod produktu

Warunki

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; przetwory spożywcze oparte na takich produktach:

- Pozostałe:

1601 00 91

- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane

- - - Niezawierające mięsa drobiowego ani podrobów

1601 00 91 9120

a) o zawartości białka w masie minimum 16 % wagi netto

b) bez dodatku obcej wody

c) białka inne niż białka zwierzęce są zakazane

- - - Pozostałe

1601 00 91 9190

a) o zawartości białka w masie minimum 12 % wagi netto

b) bez dodatku obcej wody

c) białka inne niż białka zwierzęce są zakazane

1601 00 99

- - Pozostałe:

- - - W pojemnikach zawierających płynny środek konserwujący, niezawierające mięsa drobiowego i podrobów

1601 00 99 9110

a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 10 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,30

c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 25 % wagi netto

- - - W pojemnikach również zawierających płynny środek konserwujący

1601 00 99 9190

a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 8 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,45

c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 33 % wagi netto

- - - Pozostałe, niezawierające mięsa drobiowego i podrobów

1601 00 99 9110

a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 10 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,30

c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 10 % wagi netto

- - - Pozostałe:

1601 00 99 9190

a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 8 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,45

c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 23 % wagi netto

ex 1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

- Z trzody chlewnej:

ex 1602 41

- - Szynki i ich kawałki:

Kod CN

Wyszczególnienie

Kod produktu

Warunki

ex 1602 41 10

- - - Ze świń domowych:

- - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa i tłuszczu:

- - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto 1 kg lub powyżej

1602 41 10 9110

Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3

- - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto poniżej 1 kg

1602 41 10 9130

Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3

ex 1602 42

- - Łopatki i ich kawałki:

ex 1602 42 10

- - - Ze świń domowych:

- - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa i tłuszczu

- - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto 1 kg lub powyżej

1602 42 10 9110

Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5

- - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto poniżej 1 kg

1602 42 10 9130

Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5

ex 1602 49

- - Pozostałe, w tym mieszanki:

- - - Ze świń domowych

- - - - Zawierające wagowo 80% lub więcej mięsa i podrobów mięsnych, dowolnego rodzaju, w tym tłuszcze dowolnego rodzaju i pochodzenia:

ex 1602 49 19

- - - - - Pozostałe:

- - - - - - Gotowane, zawierające w masie 80 % lub więcej mięsa i tłuszczu

- - - - - - Niezawierający mięsa drobiowego lub podrobów z drobiu

- - - - - - Zawierające produkt złożony z wyraźnie rozpoznawalnych kawałków mięśni, których ze względu na ich wielkość nie można zidentyfikować jako pozyskanych z szynek, łopatek, schabów lub karków, łącznie z małymi cząsteczkami widocznego tłuszczu i małymi ilościami podcieków galarety

1602 49 19 9130

Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5

ZAŁĄCZNIK II

Metody analiz (1)

1. Ustalanie zawartości białka

Przez zawartość białka należy rozumieć zawartość azotu pomnożoną przez współczynnik 6,25. Zawartość azotu musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 937-1978.

2. Ustalanie zawartości wody w produktach objętych kodami Nomenklatury Scalonej 1601 i 1602

Zawartość wody musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 1442-1973.

3. Obliczenie zawartości wody pochodzącej z zewnątrz

Zawartość wody oblicza się według wzoru: a - 4b, gdzie:

a = zawartość wody,

b = zawartość białka.

4. Ustalanie zawartości kolagenu

Przez zawartość kolagenu należy rozumieć zawartość hydroksyproliny pomnożoną przez współczynnik 8. Zawartość hydroksyproliny musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 3496-1978.

(1) Metody analizy określone w niniejszym załączniku to metody obowiązujące w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, bez uszczerbku dla jakichkolwiek późniejszych zmian tych metod. Są one publikowane przez Sekretariat ISO, 1, rue Varembé, Genewa, Szwajcaria.

ZAŁĄCZNIK III

Uchylone rozporządzenie i wykaz jego kolejnych zmian

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97

(Dz.U. L 323 z 26.11.1997, s. 19).

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 739/98

(Dz.U. L 102 z 2.4.1998, s. 22).

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2882/2000

(Dz.U. L 333 z 29.12.2000, s. 72).

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 507/2002

(Dz.U. L 79 z 22.3.2002, s. 12).

ZAŁĄCZNIK IV

Tabela korelacji

Rozporządzenie (WE) nr 2331/97

Niniejsze rozporządzenie

Artykuły 1 i 2

Artykuły 1 i 2

Artykuł 3

-

-

Artykuł 3

Artykuł 4

Artykuł 4

Załączniki I i II

Załączniki I i II

-

Załącznik III

-

Załącznik IV

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00