Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 253 str. 1
Wersja archiwalna od 2010-11-10 do 2012-12-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 253 str. 1
Wersja archiwalna od 2010-11-10 do 2012-12-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2008/84/WE

z dnia 27 sierpnia 2008 r.

ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Wersja skodyfikowana)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2010 r., Nr 277, poz. 17)   Pokaż wszystkie zmiany

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (2) została kilkakrotnie znacząco zmieniona (3). Dla zapewnienia jej jasności i zrozumiałości należy ją zatem skodyfikować.

(2) Konieczne jest ustalenie kryteriów czystości dla wszystkich dodatków innych niż barwniki i substancje słodzące wymienione w dyrektywie 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i środki słodzące (4).

(3) Konieczne jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych dotyczących dodatków wymienionych w projekcie Codex Alimentarius sporządzonym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Środków Spożywczych (JECFA).

(4) Dodatki do środków spożywczych, jeśli są przygotowane metodami produkcji lub z materiałów wyjściowych znacznie różniących się od tych, które ocenił Naukowy Komitet ds. Żywności, lub od tych określonych w niniejszej dyrektywie, powinny zostać poddane ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ze szczególnym naciskiem na kryteria czystości.

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.

(6) Niniejsza dyrektywa nie powinna naruszać zobowiązań państw członkowskich odnoszących się do terminów przeniesienia do prawa krajowego i stosowania dyrektyw określonych w załączniku II część B,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

Kryteria czystości określone w art. 3 ust. 3 lit. a) dyrektywy 89/ 107/EWG dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące, uwzględnionych w dyrektywie 95/ 2/WE, są wymienione w załączniku I [1] do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

Dyrektywa 96/77/WE, zmieniona dyrektywami wymienionymi w załączniku II część A, traci moc, bez naruszenia zobowiązań państw członkowskich odnoszących się do terminów przeniesienia do prawa krajowego, określonych w załączniku II część B.

Odesłania do uchylonej dyrektywy należy odczytywać jako odesłania do niniejszej dyrektywy zgodnie z tabelą korelacji w załączniku III.

Artykuł 3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa jest skierowana do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 27 sierpnia 2008 r.

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, s. 27.

(2) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, s. 1.

(3) Zob. załącznik II część A.

(4) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, s. 1.

ZAŁĄCZNIK II

CZĘŚĆ A

Uchylona dyrektywa i jej kolejne zmiany

(określone w art. 2)

Dyrektywa Komisji 96/77/WE

(Dz.U. L 339 z 30.12.1996 s. 1)

Dyrektywa Komisji 98/86/WE

(Dz.U. L 334 z 9.12.1998 s. 1,)

Dyrektywa Komisji 2000/63/WE

(Dz.U. L 277 z 30.10.2000 s. 1)

Dyrektywa Komisji 2001/30/WE

(Dz.U. L 146 z 31.5.2001 s. 1)

Dyrektywa Komisji 2002/82/WE

(Dz.U. L 292 z 28.10.2002 s. 1)

Dyrektywa Komisji 2003/95/WE

(Dz.U. L 283 z 31.10.2003 s. 71)

Dyrektywa Komisji 2004/45/WE

(Dz.U. L 113 z 20.4.2004 s. 19)

Dyrektywa Komisji 2006/129/WE

(Dz.U. L 346 z 9.12.2006 s. 15)

CZĘŚĆ B

Lista terminów przeniesienia do prawa krajowego

(określonych w art. 2)

Dyrektywa

Termin przeniesienia

96/77/WE

1 lipca 1997 r. (1)

98/86/WE

1 lipca 1999 r. (2)

2000/63/WE

31 marca 2001 r. (3)

2001/30/WE

1 czerwca 2002 r. (4)

2002/82/WE

31 sierpnia 2003 r.

2003/95/WE

1 listopada 2004 r. (5)

2004/45/WE

1 kwietnia 2005 r. (6)

2006/129/WE

15 lutego 2008 r.

(1) Zgodnie z art. 3 ust. 2 dyrektywy 96/77/WE produkty wprowadzane na rynek lub etykietowane przed dniem 1 lipca 1997 r., które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.

(2) Zgodnie z art. 2 ust. 2 dyrektywy 98/86/WE produkty znajdujące się na rynku lub etykietowane przed dniem 1 lipca 1999 r., które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą, mogą być wprowadzane do obrotu aż do wyczerpania zapasów.

(3) Zgodnie z art. 2 ust. 3 dyrektywy 2000/63/WE produkty znajdujące się na rynku lub etykietowane przed dniem 31 marca 2001 r., które nie stosują się do tej dyrektywy, mogą być wprowadzane do obrotu aż do wyczerpania zapasów.

(4) Zgodnie z art. 2 ust. 3 dyrektywy 2001/30/WE produkty wprowadzone do obrotu i etykietowane przed dniem 1 czerwca 2002 r., które nie są zgodne z przepisami niniejszej dyrektywy, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.

(5) Zgodnie z art. 3 dyrektywy 2003/95/WE produkty wprowadzone na rynek lub etykietowane przed dniem 1 listopada 2004 r., które nie spełniają wymogów niniejszej dyrektywy, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.

(6) Zgodnie z art. 3 dyrektywy 2004/45/WE produkty wprowadzone na rynek lub etykietowane przed dniem 1 kwietnia 2005 r., które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.

ZAŁĄCZNIK III

Tabela korelacji

Dyrektywa 96/77/WE

Niniejsza dyrektywa

Artykuł 1

Artykuł 1

Artykuł 2

-

Artykuł 3

-

-

Artykuł 2

Artykuł 4

Artykuł 3

Artykuł 5

Artykuł 4

Załącznik

Załącznik I

-

Załącznik II

-

Załącznik III

[1] Załącznik I w brzmieniu ustalonym przez art. 1 dyrektywy Komisji 2009/10/WE z dnia 13 lutego 2009 r. zmieniającej dyrektywę 2008/84/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz.Urz.UE L 44 z 14.02.2009, str. 62). Zmiana weszła w życie 6 marca 2009 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00