Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 277 str. 7
Wersja aktualna od 2008-10-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 277 str. 7
Wersja aktualna od 2008-10-28
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1019/2008

z dnia 17 października 2008 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 13 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 ustanawia ogólne zasady dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze („przedsiębiorstw sektora spożywczego”) dotyczące higieny środków spożywczych. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze uczestniczące w którymkolwiek etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności po etapie produkcji podstawowej przestrzegają ogólnych wymogów higieny ustanowionych w załączniku II do tego rozporządzenia.

(2) Odnośnie do zaopatrzenia w wodę rozdział VII tego załącznika stanowi, że należy używać wody pitnej w każdym przypadku, gdy jest to niezbędne w celu zapewnienia, że środki spożywcze nie są zanieczyszczone, oraz że czysta woda może być używana do całych produktów rybołówstwa. Rozdział ten stanowi także, że czysta woda morska może być używana do żywych małż, szkarłupni, osłonic oraz ślimaków morskich i że czysta woda może być używana do mycia zewnętrznego.

(3) Używanie czystej wody do całych produktów rybołówstwa i do mycia zewnętrznego żywych małż, szkarłupni, osłonic oraz ślimaków morskich nie stanowi zagrożenia dla zdrowia publicznego pod warunkiem, że podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze opracowały i stosują zasady kontroli oparte w szczególności o zasady analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w celu zagwarantowania, że woda ta nie jest źródłem zanieczyszczenia.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 852/2004.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozdziale VII załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 pkt 1 lit. b) otrzymuje brzmienie:

„b) Czysta woda może być używana do całych produktów rybołówstwa.

Czysta woda morska może być używana do żywych małż, szkarłupni, osłonic oraz ślimaków morskich; czysta woda może być również używana do mycia zewnętrznego.

Jeżeli używana jest czysta woda, należy zapewnić właściwe urządzenia i procedury do jej dostawy w celu zagwarantowania, że takie użycie nie jest źródłem zanieczyszczenia dla środków spożywczych.”.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 października 2008 r.

W imieniu Komisji

Androulla VASSILIOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00