Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 352 str. 46
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 352 str. 46
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 15 grudnia 2008 r.

zezwalająca na wprowadzenie do obrotu liści Morinda citrifolia jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 8108)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2008/985/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 10 listopada 2004 r. przedsiębiorstwo Baker & McKenzie w imieniu Morinda Inc. zwróciło się do właściwych organów Belgii o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu liści Morinda citrifolia jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 30 listopada 2005 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Belgii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że konieczne jest przeprowadzenie dodatkowej oceny.

(3) Dnia 21 marca 2006 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Niektóre państwa członkowskie zwróciły się z dodatkowymi pytaniami dotyczącymi bezpieczeństwa liści Morinda citrifolia.

(5) W związku z tym w dniu 14 listopada 2006 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W dniu 10 lipca 2008 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa liści Morinda citrifolia L”.

(7) W opinii tej uznano, że stosowanie suszonych i prażonych liści M. citrifolia do przygotowywania naparów jest bezpieczne na przewidywanym poziomie pobrania.

(8) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że suszone i prażone liście Morinda citrifolia spełniają kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Suszone i prażone liście Morinda citrifolia opisane w załączniku mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności do przygotowywania naparów.

Artykuł 2

Nazwa nowego składnika żywności dopuszczonego przez niniejszą decyzję figuruje na etykiecie zawierających go produktów jako „liście noni” lub „liście Morinda citrifolia”.

Artykuł 3

Suszone i prażone liście Morinda citrifolia mogą być stosowane wyłącznie do przygotowywania naparów. Są one prezentowane w taki sposób, aby filiżanka naparu gotowego do spożycia nie była przygotowywana z ilości większej niż 1 g suszonych i prażonych liści Morinda citrifolia.

Artykuł 4

Niniejsza decyzja jest skierowana do Morinda Inc., 333 West River Park Drive, Provo, Utah 84604, USA.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 2008 r.

W imieniu Komisji

Androulla VASSILIOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

SPECYFIKACJE SUSZONYCH I PRAŻONYCH LIŚCI MORINDA CITRIFOLIA

Opis

Po ścięciu liście Morinda citrifolia są poddawane suszeniu i prażeniu. Wielkość cząsteczek produktu sięga od pokruszonych liści do gruboziarnistego proszku z domieszką drobnoziarnistego proszku. Kolor produktu jest zielono-brązowy do brązowego.

Skład suszonych i prażonych liści Morinda citrifolia

Wilgotność

< 5,2 %

Białko

17-20 %

Węglowodany

55-65 %

Popiół

10-13 %

Tłuszcze

4-9 %

Kwas szczawiowy

< 0,14 %

Kwas taninowy

< 2,7 %

5,15-dimetylomorindol

mniej niż 47 mg/kg

Rubiadyna (Rubiadin)

niewykrywalna

Lucidyna (Lucidin)

niewykrywalna

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00