Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 15 grudnia 2008 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu liści Morinda citrifolia jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 8108)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2008/985/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 10 listopada 2004 r. przedsiębiorstwo Baker & McKenzie w imieniu Morinda Inc. zwróciło się do właściwych organów Belgii o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu liści Morinda citrifolia jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 30 listopada 2005 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Belgii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że konieczne jest przeprowadzenie dodatkowej oceny.
(3) Dnia 21 marca 2006 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Niektóre państwa członkowskie zwróciły się z dodatkowymi pytaniami dotyczącymi bezpieczeństwa liści Morinda citrifolia.
(5) W związku z tym w dniu 14 listopada 2006 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 10 lipca 2008 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa liści Morinda citrifolia L”.
(7) W opinii tej uznano, że stosowanie suszonych i prażonych liści M. citrifolia do przygotowywania naparów jest bezpieczne na przewidywanym poziomie pobrania.
(8) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że suszone i prażone liście Morinda citrifolia spełniają kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Suszone i prażone liście Morinda citrifolia opisane w załączniku mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności do przygotowywania naparów.
Artykuł 2
Nazwa nowego składnika żywności dopuszczonego przez niniejszą decyzję figuruje na etykiecie zawierających go produktów jako „liście noni” lub „liście Morinda citrifolia”.
Artykuł 3
Suszone i prażone liście Morinda citrifolia mogą być stosowane wyłącznie do przygotowywania naparów. Są one prezentowane w taki sposób, aby filiżanka naparu gotowego do spożycia nie była przygotowywana z ilości większej niż 1 g suszonych i prażonych liści Morinda citrifolia.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja jest skierowana do Morinda Inc., 333 West River Park Drive, Provo, Utah 84604, USA.
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 2008 r.
ZAŁĄCZNIK
SPECYFIKACJE SUSZONYCH I PRAŻONYCH LIŚCI MORINDA CITRIFOLIA
Opis
Po ścięciu liście Morinda citrifolia są poddawane suszeniu i prażeniu. Wielkość cząsteczek produktu sięga od pokruszonych liści do gruboziarnistego proszku z domieszką drobnoziarnistego proszku. Kolor produktu jest zielono-brązowy do brązowego.
Skład suszonych i prażonych liści Morinda citrifolia
Wilgotność | < 5,2 % |
Białko | 17-20 % |
Węglowodany | 55-65 % |
Popiół | 10-13 % |
Tłuszcze | 4-9 % |
Kwas szczawiowy | < 0,14 % |
Kwas taninowy | < 2,7 % |
5,15-dimetylomorindol | mniej niż 47 mg/kg |
Rubiadyna (Rubiadin) | niewykrywalna |
Lucidyna (Lucidin) | niewykrywalna |