ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 409/2009
z dnia 18 maja 2009 r.
ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej oraz zmieniające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2807/83
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2009 r., Nr 344, poz. 31)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2847/93 z dnia 12 października 1993 r. ustanawiające system kontroli mający zastosowanie do wspólnej polityki rybołówstwa (1), w szczególności jego art. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Wdrożenie rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2807/83 z dnia 22 września 1983 r. ustanawiającego szczegółowe zasady zapisu informacji dotyczących połowów dokonywanych przez państwa członkowskie (2) ujawniło pewne różnice, które stwarzają problemy podczas stosowania i egzekwowania prawodawstwa wspólnotowego i które powinny zostać usunięte, zwłaszcza poprzez ujednolicenie współczynników przeliczeniowych dla ryb świeżych w państwach członkowskich UE.
(2) Należy ustalić kody postaci dla ryb przetworzonych w celu wyeliminowania niejednoznaczności w interpretowaniu zarejestrowanych danych oraz umożliwienia bardziej skutecznych kontroli połowów dokonywanych przez państwa członkowskie.
(3) Ujednolicone wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe zapewnią jednolitość w obliczaniu wykorzystania wszystkich kwot krajowych, bardziej efektywne monitorowanie zobowiązań dotyczących sprawozdawczości oraz ujednolicone obliczanie marginesu tolerancji.
(4) W celu prawidłowego stosowania współczynników przeliczeniowych dla ryb, należy używać wyłącznie kodów 3-alfa ustanowionych przez FAO dla gatunków ryb. Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2807/83.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Rybołówstwa i Akwakultury,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Przedmiot
Niniejsze rozporządzenie ustala wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej na potrzeby monitorowania połowów.
Artykuł 2
Zakres zastosowania
Niniejsze rozporządzenie stosuje się do produktów rybołówstwa znajdujących się na statku lub wyładowywanych bądź przeładowywanych przez wspólnotowe statki rybackie i statki rybackie krajów trzecich prowadzące połowy na wodach UE.
Artykuł 3
Definicje
Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się następujące definicje:
a) „wspólnotowy statek rybacki” oznacza statek rybacki pływający pod banderą państwa członkowskiego i zarejestrowany we Wspólnocie;
b) „ryba” oznacza każdy organizm morski podlegający limitom połowowym;
c) „postać” oznacza formę obróbki, jakiej została poddana ryba na statku przed wyładunkiem, zgodnie z opisem zawartym w załączniku I [1].
d) „postać wieloczęściowa” oznacza postać obróbki składającą się z co najmniej dwóch części pochodzących z jednej ryby;
e) „całkowite dopuszczalne połowy” (TAC) oznaczają ilość ryb, która może zostać odłowiona i wyładowana co roku w ramach każdego stada;
f) „kwota” oznacza część TAC przydzieloną Wspólnocie lub państwom członkowskim;
g) [2] „stan przetworzenia” oznacza sposób, w jaki ryba jest przechowywana (świeża, świeża solona oraz mrożona).
Artykuł 4
Zasady ogólne
1. [3] Wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe określone w załączniku II, III i IV [4] stosuje się do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej.
2. W drodze odstępstwa od ust. 1, jeżeli regionalne organizacje ds. rybołówstwa, w których Wspólnota Europejska jest stroną umawiającą się lub współpracującym podmiotem niebędącym stroną, lub regiony, lub obszary nadbrzeżne, w których Wspólnota Europejska zawarła z krajem trzecim umowę o rybołówstwie, ustaliły regionalne współczynniki przeliczeniowe, należy stosować takie współczynniki.
3. W przypadku gdy nie istnieją wspólnotowe ani regionalne współczynniki przeliczeniowe dla danych gatunków lub postaci, stosuje się współczynnik przeliczeniowy przyjęty przez państwo członkowskie bandery.
Artykuł 5
Metoda obliczeniowa
1. Masę ryb w relacji pełnej otrzymuje się, mnożąc masę ryb przetworzonych przez współczynnik przeliczeniowy określony w art. 4 dla każdego gatunku i postaci.
2. W przypadku postaci wieloczęściowej stosuje się tylko jeden współczynnik przeliczeniowy, odnoszący się do jednej części składowej postaci wieloczęściowej.
Artykuł 6
Stosowanie współczynników przeliczeniowych przez kapitanów statków rybackich
1. [5] Kapitanowie wspólnotowych statków rybackich stosują współczynniki przeliczeniowe, o których mowa w art. 4, w dzienniku połowowym, o którym mowa w art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2847/93 i w art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1077/2008 (3), w celu:
a) oszacowania masy ryb w relacji pełnej dla ilości znajdujących się na statku rybackim; oraz
b) obliczenia masy ryb w relacji pełnej dla ilości po wyładunku.
2. Jeżeli kapitan statku rybackiego uzna za konieczne użyć kodu postaci „OTH” (inne), to w deklaracji wyładunkowej, o której mowa w art. 8 rozporządzenia (EWG) nr 2847/93, lub deklaracji przeładunkowej, o której mowa w art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2807/83, dokładnie opisuje, do jakiej postaci odnosi się kod „OTH”.
Artykuł 7
Stosowanie wspólnotowych współczynników przeliczeniowych przez organy państw członkowskich
Organy państw członkowskich stosują wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe, o których mowa w art. 4, przy obliczaniu masy ryb w relacji pełnej dla wyładunków, w celu monitorowania wykorzystania kwot.
Artykuł 8
Zmiany w rozporządzeniu (EWG) nr 2807/83
Artykuł 1 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2807/83 otrzymuje brzmienie:
„4. Kody określone w załączniku VI oraz kody 3-alfa ustanowione przez FAO dla gatunków ryb stosowane są do wskazywania, pod odpowiednimi pozycjami w dzienniku połowowym, użytego narzędzia połowowego oraz złowionego gatunku.”.
Artykuł 9
Wejście w życie i stosowanie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 18 maja 2009 r.
ZAŁĄCZNIK I
KODY POSTACI 3-ALFA
| Kody postaci 3-alfa | Postać | Opis |
| FIL | Filet | Bez głowy, wnętrzności, ości i płetw. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą |
| FIS | Filet bez skóry | Bez głowy, wnętrzności, ości, płetw i skóry. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą |
| FSB | Ryba filetowana, ze skórą i ościami | Ryba filetowana, ze skórą i ościami |
| FSP | Ryba filetowana, odskórzona, z drobnymi ościami | Ryba filetowana odskórzona, z drobnymi ościami |
| GHT | Ryba patroszona, odgłowiona i bez ogona | Wnętrzności, głowa i ogon usunięte |
| GUG | Ryba patroszona, bez skrzeli | Wnętrzności i skrzela usunięte |
| GUH | Ryba patroszona, odgłowiona | Wnętrzności i głowa usunięte |
| GUL | Ryba patroszona, z wątrobą | Wnętrzności usunięte, wątroba pozostawiona |
| GUS | Ryba patroszona, odskórzona, odgłowiona | Wnętrzności, głowa i skóra usunięte |
| GUT | Ryba patroszona | Wszystkie wnętrzności usunięte |
| HEA | Ryba odgłowiona | Głowa usunięta |
| JAT | Ryba bez ogona, oprawiona metodą japońską (tzw. „Japanese cut”) | Ryba oprawiona metodą japońską (tzw. „Japanese cut”), ogon usunięty |
| LVR | Wątroby | Wyłącznie wątroby; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod LVR-C |
| OTH | Inne | Każda inna postać |
| ROE | Ikra | Wyłącznie ikra; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod ROE-C |
| CBF | Dorsz rozcięty wzdłuż wpół na kształt motyla | Odgłowiona, skóra, kręgosłup i ogon pozostawione |
| SUR | Surimi | Surimi |
| SGT | Ryba solona patroszona | Wnętrzności usunięte, ryba zasolona |
| TAL | Ogony | Wyłącznie ogony |
| TNG | Język | Wyłącznie język; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod TNG-C |
| WHL | Ryba cała | Nieprzetworzona |
| WNG | Płetwy | Wyłącznie płetwy |
ZAŁĄCZNIK II
WSPÓLNOTOWE WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DLA RYB ŚWIEŻYCH
| Gatunek: Tuńczyk biały | ALB |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Beryksy | ALF |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Sardela | ANE |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Żabnica | ANF |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Kergulena | ANI |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Argentyna wielka | ARU |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Opastun | BET |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Molwa niebieska | BLI |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Nagład | BLL |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Pałasz czarny | BSF |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Marlin błękitny | BUM |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Gromadnik | CAP |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Dorsz | COD |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Zimnica | DAB |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Koleń | DGS |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Stornia | FLE |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Widlak biały | GFB |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Halibut niebieski Reinhardtius hippoglossoides | GHL |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Plamiak | HAD |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Halibut atlantycki | HAL |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Śledź | HER |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Morszczuk | HKE |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Widlak bostoński | HKW |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Ostrobok | JAX |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Kryl antarktyczny | KRI |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Złocica | LEM |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Smuklice | LEZ |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Krokodylec | LIC |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Molwa | LIN |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Makrela atlantycka | MAC |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Homarzec | NEP |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Nototenia żółta | NOG |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Okowiel | NOP |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Nototenia marmurkowa | NOR |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Gardłosz atlantycki | ORY |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Krab kieszeniec | PCR |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Krewetki z gatunków należących do Penaeus spp. | PEN |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Gładzica | PLE |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Czarniak | POK |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Rdzawiec | POL |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Krewetka północna | PRA |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Karmazyny | RED |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Buławik siwy | RHG |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Buławik czarny | RNG |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Dobijaki | SAN |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Bogar | SBR |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Deania histricosa | SDH |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Deania profundorum | SDU |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Georgianka | SGI |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Sola zwyczajna | SOL |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Szprot | SPR |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Kalmar illeks | SQI |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Kałamarnica | SQS |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Rajowate | SRX |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Włócznik | SWO |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Antar patagoński | TOP |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Skarp/turbot | TUR |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Brosma | USK |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Błękitek | WHB |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Witlinek | WHG |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Marlin biały | WHM |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Szkarłacica | WIT |
| WHL | 1,00 |
|
| |
| Gatunek: Żółcica | YEL |
| WHL | 1,00 |
ZAŁĄCZNIK III
WSPÓLNOTOWE WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DLA RYB ŚWIEŻYCH SOLONYCH
| Gatunek: Molwa | LIN |
| SGT | 2,80 |
ZAŁĄCZNIK IV
WSPÓLNOTOWE WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DLA RYB MROŻONYCH
| Gatunek: Tuńczyk biały | ALB |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,23 |
| Gatunek: Beryksy | ALF |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Sardela | ANE |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Żabnica | ANF |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,22 |
| GUH | 3,04 |
| TAL | 3,00 |
| FIS | 5,60 |
| Gatunek: Kergulena | ANI |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Argentyna wielka | ARU |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Opastun | BET |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,29 |
| HEA | 1,25 |
| Gatunek: Molwa niebieska | BLI |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,17 |
| GUH | 1,40 |
| Gatunek: Nagład | BLL |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Pałasz czarny | BSF |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Marlin błękitny | BUM |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Gromadnik | CAP |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Dorsz | COD |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,17 |
| GUH | 1,70 |
| FIL | 2,60 |
| FIS | 2,60 |
| FSP | 2,95 |
| CBF | 1,63 |
| Gatunek: Zimnica | DAB |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Koleń | DGS |
| WHL GUS | 1,00 2,52 |
| Gatunek: Stornia | FLE |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Widlak biały | GFB |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,12 |
| GUH | 1,40 |
| Gatunek: Halibut niebieski | GHL |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,08 |
| GUH | 1,39 |
| Gatunek: Plamiak | HAD |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,17 |
| GUH | 1,46 |
| FIL | 2,60 |
| FIS | 2,60 |
| FSB | 2,70 |
| FSP | 3,00 |
| Gatunek: Halibut atlantycki | HAL |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Śledź | HER |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Morszczuk | HKE |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,34 |
| GUH | 1,67 |
| Gatunek: Widlak bostoński | HKW |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Ostroboki | JAX |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,08 |
| Gatunek: Kryl antarktyczny | KRI |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Złocica | LEM |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,05 |
| Gatunek: Smuklice | LEZ |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,06 |
| Gatunek: Krokodylec | LIC |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Molwa | LIN |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,14 |
| GUH | 1,33 |
| FIL | 2,80 |
| FSP | 2,30 |
| Gatunek: Makrela atlantycka | MAC |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,11 |
| Gatunek: Homarzec | NEP |
| WHL | 1,00 |
| TAL | 3,00 |
| Gatunek: Nototenia żółta | NOG |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Okowiel | NOP |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Nototenia marmurkowa | NOR |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Gardłosz atlantycki | ORY |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Krab kieszeniec | PCR |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Krewetki z gatunków należących do Penaeus spp. | PEN |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Gładzica | PLE |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,07 |
| Gatunek: Czarniak | POK |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,19 |
| GUH | 1,44 |
| FIS | 2,78 |
| FSB | 2,12 |
| FSP | 2,43 |
| Gatunek: Rdzawiec | POL |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,17 |
| Gatunek: Krewetka północna | PRA |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Karmazyny | RED |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,19 |
| GUH | 1,78 |
| FIS | 3,37 |
| FSP | 3,00 |
| JAT | 1,90 |
| Gatunek: Buławik siwy | RHG |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Buławik czarny | RNG |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,11 |
| GUH | 1,92 |
| Gatunek: Dobijaki | SAN |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Bogar | SBR |
| WHL GUT | 1,00 1,11 |
| Gatunek: Deania histricosa | SDH |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Deania profundorum | SDU |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Georgianka | SGI |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Sola zwyczajna | SOL |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Szprot | SPR |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Kalmar illeks | SQI |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Kałamarnica | SQS |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Rajowate | SRX |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,13 |
| WNG | 2,09 |
| Gatunek: Włócznik | swo |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,12 |
| GUH | 1,31 |
| HEA | 1,33 |
| GHT | 1,33 |
| Gatunek: Antar patagoński | TOP |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Skarp | TUR |
| WHL GUT | 1,00 1,09 |
| Gatunek: Brosma | USK |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Błękitek | WHB |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,15 |
| FIS | 2,65 |
| SUR | 2,97 |
| Gatunek: Witlinek | WHG |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Marlin biały | WHM |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Szkarłacica | WIT |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Żółcica | YEL |
| WHL | 1,00 |
[1] Załącznik I w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.
[2] Art. 3 lit. g) w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.
[3] Art. 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.
[4] Załącznik IV dodany przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.
[5] Art. 6 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
