Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 20 str. 44
Wersja aktualna od 2013-01-26
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 20 str. 44
Wersja aktualna od 2013-01-26
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 52/2013

z dnia 22 stycznia 2013 r.

zmieniające załącznik XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do wina półmusującego, wina półmusującego gazowanego oraz zagęszczonego moszczu winogronowego

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 113d ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 113d rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 w załączniku XIb tego rozporządzenia wymienione są kategorie produktów winiarskich, które mogą być stosowane w Unii do celów wprowadzania do obrotu produktu zgodnego z warunkami ustanowionymi w wymienionym załączniku.

(2) W odniesieniu do wina półmusującego i wina półmusującego gazowanego w pkt 8 i 9 załącznika XIb rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje się, że wina te otrzymywane są z wina. Jednakże w pkt 17 i 18 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina (2) przewiduje się, że produkty te otrzymywane są z innych produktów nadających się do produkcji wina. Reforma sektora wina wprowadzona rozporządzeniem Rady (WE) nr 479/2008 (3) nie miała na celu zmiany wykazu produktów, z których otrzymuje się wino półmusujące i wino półmusujące gazowane. Należy zatem na nowo ustanowić, że wino półmusujące i wino półmusujące gazowane mogą być również otrzymywane z młodego wina w trakcie fermentacji, z moszczu winogronowego lub z częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego.

(3) Nowe procesy produkcji rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego umożliwiają otrzymanie rektyfikowanego zagęszczonego moszczu skrystalizowanego. Definicja rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego zawarta w pkt 14 załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje jedynie postać płynną. Należy dostosować definicję rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego, aby objąć nią jego postać skrystalizowaną.

(4) Należy zatem zmienić załącznik XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Regulacyjnego ustanowionego na mocy art. 195 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 wprowadza się następujące zmiany:

1) pkt 8 lit. a) otrzymuje brzmienie:

„ a) otrzymywany z wina, młodego wina w trakcie fermentacji, moszczu winogronowego lub częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego, pod warunkiem że produkty te mają całkowitą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 9 % obj.;” ;

2) pkt 9 lit. a) otrzymuje brzmienie:

„ a) otrzymywany z wina, młodego wina w trakcie fermentacji, moszczu winogronowego lub częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego;”;

3) pkt 14 otrzymuje brzmienie:

„14. Rektyfikowany zagęszczony moszcz winogronowy

»Rektyfikowany zagęszczony moszcz winogronowy« to

a) produkt w postaci niekarmelizowanej cieczy, który:

(i) otrzymywany jest w drodze częściowej dehydratacji moszczu winogronowego przy użyciu którejkolwiek z dozwolonych metod innej niż bezpośrednie nagrzewanie, prowadzonej w taki sposób, że liczba wskazana przez refraktometr użyty zgodnie z metodą, która zostanie określona zgodnie z art. 120g, w temperaturze 20 °C nie jest niższa niż 61,7 %;

(ii) został poddany dozwolonej obróbce celem odkwaszenia i wyeliminowania wszystkich składników innych niż cukier;

(iii) posiada następujące właściwości:

– pH nieprzekraczające 5 przy 25 ° w skali Brixa,

– gęstość optyczna na poziomie 425 nm dla grubości 1 cm nieprzekraczająca 0,100 w moszczu gronowym stężonym przy 25 ° w skali Brixa,

– zawartość sacharozy – przy użyciu metody analizy, która zostanie określona – niewykrywalna,

– indeks Folin-Ciocalteu nieprzekraczający 6,00 przy 25° w skali Brixa,

– dająca się miareczkować kwasowość nieprzekraczająca 15 miliekwiwalentów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

– zawartość dwutlenku siarki nieprzekraczająca 25 miligramów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

– całkowita zawartość kationów nieprzekraczająca 8 miliekwiwalentów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

– przewodność właściwa przy 25 ° w skali Brixa i 20 °C nieprzekraczająca 120 mikrosimens/cm,

– zawartość hydroksymetylofurfurylu nieprzekraczająca 25 miligramów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

– obecność mezoinozitolu;

b) produkt w postaci niekarmelizowanego ciała stałego, który:

(i) otrzymywany jest w drodze krystalizacji płynnego rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego bez użycia rozpuszczalnika;

(ii) został poddany dozwolonej obróbce celem odkwaszenia i wyeliminowania wszystkich składników innych niż cukier;

(iii) posiadający następujące właściwości po rozcieńczeniu w roztworze przy 25 ° w skali Brixa:

– pH nieprzekraczające 7,5,

– gęstość optyczna na poziomie 425 nm dla grubości 1 cm nieprzekraczająca 0,100,

– zawartość sacharozy – przy użyciu metody analizy, która zostanie określona – niewykrywalna,

– indeks Folin-Ciocalteu nieprzekraczający 6,00,

– dająca się miareczkować kwasowość nieprzekraczająca 15 miliekwiwalentów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

– zawartość dwutlenku siarki nieprzekraczająca 10 miligramów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

– całkowita zawartość kationów nieprzekraczająca 8 miliekwiwalentów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

– przewodność właściwa w 20 °C nieprzekraczająca 120 mikrosimens/cm,

– zawartość hydroksymetylofurfurylu nieprzekraczająca 25 miligramów zawartości łącznej cukrów,

– obecność mezoinozitolu.

Dopuszczalna rzeczywista zawartość alkoholu w rektyfikowanym zagęszczonym moszczu winogronowym jest nie większa niż 1 % obj.”.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, s. 1.

(3) Dz.U. L 148 z 6.6.2008, s. 1.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00