Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 160 str. 19
Wersja aktualna od 2004-05-20
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 160 str. 19
Wersja aktualna od 2004-05-20
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004  r. w sprawie higieny środków spożywczych

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.; wersja poprawiona w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej L 226 z dnia 25 czerwca 2004 r.)

(Polskie wydanie specjalne, rozdział 13, tom 34, s. 319)

1. Strona 319, motyw 8 zdanie drugie, s. 320, motyw 10 zdanie drugie, s. 321, art. 1 ust. 1 lit. a), s. 323, art. 3, s. 323, art. 4 ust. 3,

z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: „przedsiębiorstwo sektora spożywczego” ,

powinno być: „podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze”.

2. Strona 320, motyw 13, zdanie trzecie, s. 320, motyw 19, s. 321, art. 1 ust. 1, s. 321, art. 1 ust. 1 lit. d) i e), s. 321, art. 1 ust. 2 lit. b), s. 323, rozdział II, tytuł, s. 323, art. 4 ust. 1, ust. 2, s. 323, art. 5 ust. 1, s. 324, art. 5 ust. 2 ostatni akapit oraz ust. 3 i 4, s. 324, art. 6 ust. 1, s. 324, art. 6 ust. 2 akapit drugi, s. 325, art. 7 akapit drugi zdanie drugie, s. 328, art. 16 ust. 2, s. 329, załącznik I część A sekcja II pkt 2, 3 i 5, s. 330, załącznik I część A sekcja III pkt 9 i 10, s. 332, załącznik II tytuł, s. 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. a) zdanie drugie, s. 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. e) zdanie drugie, s. 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. f) zdanie drugie, s. 333, załącznik II rozdział III pkt 2 lit. b) zdanie drugie, s. 335, załącznik II rozdział VI pkt 2, s. 336, załącznik II rozdział IX pkt 1 wiersze drugi i szósty, s. 337, załącznik II rozdział XI pkt 2, s. 337, załącznik II rozdział XII,

z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: „przedsiębiorstwa sektora spożywczego”,

powinno być: „ podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze”.

3. Strona 319, motyw 4 wiersz szósty, s. 319, motyw 9 wiersz trzeci, s. 321, art. 1 ust. 2 lit. b), s. 329, załącznik I część A sekcja II pkt 4 lit. a), s. 329, załącznik I część A sekcja II pkt 5 lit. b),

z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: „składowania”,

powinno być: „przechowywania”.

4. Strona 320, motyw 12:

zamiast: „(… ) w celu sprawdzania zgodności przedsiębiorstw sektora spożywczego a przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinny (…)”,

powinno być: „(…) w celu sprawdzania czy podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zapewniają zgodność z tymi wymogami, a podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny (…)”.

5. Strona 320, motyw 15 zdanie trzecie:

zamiast: „(…) w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego (…), dobra praktyka higieny może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. (…)” ,

powinno być: „(…) w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych (…), dobra praktyka higieniczna może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. (…)”.

6. Strona 322, art. 1 ust. 2 lit. d), s. 322, art. 2 ust. 1 lit. c), s. 324, art. 5 ust. 2 lit. g), s. 324, art. 5 ust. 4 lit. a),

z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: „przedsiębiorstwa sektora spożywczego”,

powinno być: „przedsiębiorstwa spożywczego”.

7. Strona 322, art. 2 ust. 1 lit. a):

zamiast: „(…) zapewnienia zdatności do spożycia przez ludzi (… )”,

powinno być: „(…) zapewnienia przydatności do spożycia przez ludzi (…)”.

8. Strona 322, art. 5 ust. 2 lit. c):

zamiast: „c) ustanowienie limitów krytycznych w punktach kontroli krytycznej, które oddzielają (…)”,

powinno być: „ c) ustanowienie limitów w krytycznych punktach kontroli, które oddzielają (…)”.

9. Strona 323, art. 4 ust. 5:

zamiast: „5. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą korzystać (…)”,

powinno być: „ 6. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogą korzystać (… )”.

10. Strona 324, art. 5 ust. 5 zdanie drugie:

zamiast: „Takie ustalenia mogą ułatwiać wykonanie zastosowanie niniejszego przez niektóre przedsiębiorstwa sektora spożywczego, (…)”,

powinno być: „Takie ustalenia mogą ułatwiać zastosowanie niniejszego artykułu przez niektóre podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, (…)”.

11. Strona 324, art. 5 ust. 5 zdanie trzecie:

zamiast: „(…) okres, podczas którego przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinni utrzymywać dokumenty

(…)”,

powinno być: „(…) okres, podczas którego podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny zachowywać dokumenty (…)”.

12. Strona 324, art. 6 ust. 2:

zamiast: „2. W szczególności, każde przedsiębiorstwo sektora spożywczego powiadamia (…) przetwarzania i dystrybucji żywności. w celu rejestracji (…)”,

powinno być: „2. W szczególności, każdy podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze powiadamia (…) przetwarzania i dystrybucji żywności w celu rejestracji (…)”.

13. Strona 324, art. 6 ust. 6

zamiast: „6. Jednakże przedsiębiorstwa sektora spożywczego zapewniają, że (…)”

powinno być: „3. Jednakże podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zapewniają, że (…)”

14. Strona 329, załącznik I część A sekcja I pkt 1 lit. a):

zamiast: „a) transport, składowanie, przetwarzanie surowców (…)” ,

powinno być: „a) transport, przechowywanie, przetwarzanie surowców (…)”.

15. Strona 329, załącznik I część A sekcja II pkt 3 lit. b):

zamiast: „(…), w tym programy nadzoru i kontroli czynników odzwierzęcych.” ,

powinno być: „(…), w tym programy nadzoru i kontroli zoonoz oraz odzwierzęcych czynników chorobotwórczych.” .

16. Strona 329, załącznik I część A sekcja II pkt 4:

zamiast: „4. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego hodujący, zbierający lub polujący na zwierzęta albo produkujący produkty (…)”,

powinno być: „4. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze hodujące, zbierające lub polujące na zwierzęta albo produkujące produkty (…)”.

17. Strona 330, załącznik I część A sekcja II pkt 6:

zamiast: „6. Przedsiębiorstwo sektora spożywczego podejmują właściwe czynności zaradcze gdy zostają powiadomione o problemach wykrytych podczas urzędowych kontroli.”,

powinno być: „6. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze podejmują właściwe czynności zaradcze gdy zostają powiadomione o problemach wykrytych podczas urzędowych kontroli.” .

18. Strona 330, załącznik I część A sekcja III pkt 7:

zamiast: „7. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego prowadzą (…) do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego udostępniają (…) i, na wniosek, przedsiębiorstwom sektora spożywczego.”,

powinno być: „7. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze prowadzą (…) do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa spożywczego. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze udostępniają (…) i, na wniosek, podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze.”.

19. Strona 330, załącznik I część A sekcja III pkt 8:

zamiast: „8. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego hodujący zwierzęta lub produkujący surowce (…)”,

powinno być: „8. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze hodujące zwierzęta lub produkujące surowce (…)”.

20. Strona 330, załącznik I część A sekcja III pkt 8 lit. b):

zamiast: „b) weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych medykamentów podawanych zwierzętom, okresy ich podawania oraz zaprzestania podawania; ”,

powinno być: „b) produktów leczniczych weterynaryjnych lub innych środków podawanych zwierzętom, terminy ich podawania oraz okresów karencji;”.

21. Strona 331, załącznik I część B pkt 2 lit. e):

zamiast: „ e) przygotowanie, składowanie, używanie, (…)”,

powinno być: „e) przygotowanie, przechowywanie, używanie, (…)” .

22. Strona 331, załącznik I część B pkt 2 lit. h):

zamiast: „(…), pakowana, składowana i transportowana (…)”,

powinno być: „ (…), pakowana, przechowywana i transportowana (…)”.

23. Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 2 lit. b):

zamiast: „(…) toksycznymi, strząsaniem cząstek brudu do żywności i tworzeniem się kondensacji niepożądanej pleśni na powierzchni;”,

powinno być: „(… ) toksycznymi, przedostawaniem się zanieczyszczeń do żywności i tworzeniem się kondensacji lub niepożądanej pleśni na powierzchni;”.

24. Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 2 lit. c):

zamiast: „c) umożliwia dobrą praktykę higieny, włącznie z ochroną (… )”,

powinno być: „c) umożliwia wykonywanie czynności zgodnie z dobrą praktyką higieniczną, włącznie z ochroną (… )”.

25. Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 2 lit. d):

zamiast: „d) w miarę potrzeby, zapewnia warunki przetwarzania i składowania o odpowiednich warunkach termicznych wystarczające do odpowiedniego (…)”,

powinno być: „d) w miarę potrzeby, zapewnia warunki przetwarzania i przechowywania w odpowiedniej temperaturze wystarczającej do odpowiedniego (…)” .

26. Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 10:

zamiast: „10. Środki czyszczące i odkażające nie mogą być (…)”,

powinno być: „ 10. Środki czyszczące i dezynfekujące nie mogą być (…)”.

27. Strona 333, załącznik II rozdział II pkt 1:

zamiast: „(…) muszą umożliwiać dobrą praktykę higienyżywności, w tym (…)”

powinno być: „(… ) muszą umożliwiać dobrą praktykę higieniczną żywności, w tym (… )”

28. Strona 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. b):

zamiast: „(…) gładkiej powierzchni aż do wysokości niezbędnej do działania, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić (…)”,

powinno być: „(…) gładkiej powierzchni aż do wysokości odpowiedniej dla wykonywanych czynności, chyba że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogą zapewnić (…)”.

29. Strona 334, załącznik II rozdział III pkt 2 lit. d):

zamiast: „d) w przypadku gdy, jako część działań przedsiębiorstwa sektora spożywczego, czyszczone są środki spożywcze, należy ustanowis odpowiednie przepisy, (…)”,

powinno być: „ d) w przypadku, gdy częścią działalności przedsiębiorstwa spożywczego jest mycie środków spożywczych, należy ustanowić odpowiednie procedury, (… )”.

30. Strona 334, załącznik II rozdział IV pkt 7:

zamiast: „(…) być przystosowane do utrzymania ich właściwej temperatury i, tam gdzie to konieczne, zaprojektowane tak, aby umożliwić kontrolowanie tych temperatur.”,

powinno być: „(…) być przystosowane do utrzymania ich we właściwych temperaturach i umożliwić kontrolowanie tych temperatur.”.

31. Strona 334, załącznik II rozdział V pkt 2:

zamiast: „(…) urządzenia kontrolne w celu gwarancji wypełniania celów (…)”,

powinno być: „(… ) urządzenia kontrolne, aby zagwarantować osiągnięcie celów (…)” .

32. Strona 335, załącznik II rozdział VI pkt 3 zdanie drugie:

zamiast: „Śmietniska muszą być zaprojektowane (…)”,

powinno być: „Magazyny odpadów muszą być zaprojektowane (…)”.

33. Strona 335, załącznik II rozdział VII pkt 3 zdanie drugie:

zamiast: „(…) na wartość zdrowotną produktów żywnościowych ze środków spożywczych w końcowej postaci.”,

powinno być: „(…) na wartość zdrowotną środków spożywczych w ich końcowej postaci.”.

34. Strona 335, załącznik II rozdział VII pkt 4 zdanie drugie:

zamiast: „Musi on być wytwarzany, używany i składowany w warunkach, (…)”,

powinno być: „Musi on być wytwarzany, używany i przechowywany w warunkach, (…)”.

35. Strona 335, załącznik II rozdział VIII pkt 2 zdanie drugie:

zamiast: „(…) zatrudniona w przedsiębiorstwie sektora spożywczego i która (…) zgłosić chorobę lub symptomy, a jeżeli to możliwe, również ich powody, przedsiębiorstwu sektora spożywczego.”,

powinno być: „(…) zatrudniona w przedsiębiorstwie spożywczym i która (…) zgłosić chorobę lub objawy, a jeżeli to możliwe, również ich powody, podmiotowi prowadzącemu przedsiębiorstwo spożywcze.”.

36. Strona 336, załącznik II rozdział IX pkt 4 zdanie drugie:

zamiast: „(…) jest przygotowywana, przetwarzana lub składowana (lub, (…)”,

powinno być: „(…) jest przygotowywana, przetwarzana lub przechowywana (lub, (…)”.

37. Strona 336, załącznik II rozdział IX pkt 7, zdanie trzecie:

zamiast: „ (…), musi on zostać odpowiednio wysuszony. (…)”,

powinno być: „(…), musi on zostać odpowiednio odprowadzony. (…)”.

38. Strona 336, załącznik II rozdział X pkt 2:

zamiast: „2. Materiały do produkcji opakowań jednostkowych musi być skłądowany w taki sposób, aby (…)”,

powinno być: „2. Materiał do produkcji opakowań jednostkowych musi być przechowywany w taki sposób, aby (…)”.

39. Strona 337, załącznik II rozdział XI pkt 1 lit. a):

zamiast: „ a) podniesienie temperatury każdej obrabianego produktu do danej temperatury na dany okres czasu; oraz”,

powinno być: „ a) podniesienie temperatury każdej części poddawanego obróbce produktu do danej temperatury przez dany czas; oraz”.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00