Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 230 str. 1
Wersja aktualna od 2013-09-18
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 230 str. 1
Wersja aktualna od 2013-09-18
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 816/2013

z dnia 28 sierpnia 2013 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania neutralnego kopolimeru metakrylanu i anionowego kopolimeru metakrylanu w dodatkach do żywności w postaci stałej oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla zasadowego kopolimeru metakrylanu (E 1205), neutralnego kopolimeru metakrylanu i anionowego kopolimeru metakrylanu

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3, art. 14 oraz art. 30 ust. 5,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 (3) ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności, w tym barwników i substancji słodzących, wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3) Wykazy te mogą być aktualizowane z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) W dniach 25 i 27 kwietnia 2009 r. złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie anionowego kopolimeru metakrylanu i neutralnego kopolimeru metakrylanu jako substancji glazurujących w dodatkach do żywności w postaci stałej, po czym udostępniono je państwom członkowskim.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zbadał bezpieczeństwo neutralnego kopolimeru metakrylanu (4) i anionowego kopolimeru metakrylanu (5) przy stosowaniu jako dodatki do żywności i stwierdził, że ich stosowanie w dodatkach do żywności w postaci stałej przy proponowanych poziomach stosowania nie budzi obaw co do bezpieczeństwa.

(6) Stosowanie neutralnego kopolimeru metakrylanu i anionowego kopolimeru metakrylanu w dodatkach do żywności w postaci stałej wynika z potrzeby technologicznej. Neutralny kopolimer metakrylanu ma być stosowany jako substancja glazurująca o spowolnionym uwalnianiu. Postaci użytkowe o spowolnionym uwalnianiu umożliwiają nieprzerwane zanikanie składnika odżywczego przez określony czas. Anionowy kopolimer metakrylanu ma być stosowany jako substancja glazurująca chroniąca żołądek przed wpływem składników działających drażniąco lub chroniąca wrażliwe składniki odżywcze przed rozłożeniem przez kwas żołądkowy. Należy zatem zezwolić na stosowanie obydwu dodatków w suplementach żywnościowych w postaci stałej oraz przydzielić neutralnemu kopolimerowi metakrylanu numer E 1206, a anionowemu kopolimerowi metakrylanu numer E 1207.

(7) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1129/2011 (6) zezwolono na stosowanie zasadowego kopolimeru metakrylanu (E 1205) w suplementach żywnościowych w postaci stałej, a w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 określono specyfikacje dla tego dodatku do żywności, w tym maksymalne poziomy arsenu, ołowiu, rtęci i miedzi. Należy uaktualnić te specyfikacje w celu uwzględnienia maksymalnych poziomów ołowiu, rtęci i kadmu w suplementach żywnościowych, jak określono w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (7).

(8) Maksymalnego poziomu arsenu w suplementach żywnościowych nie określono na szczeblu unijnym. W ustawodawstwie państw członkowskich ustalono jednak określone poziomy. W związku z powyższym należy zaktualizować specyfikacje dla zasadowego kopolimeru metakrylanu (E 1205) w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do arsenu w celu uwzględnienia ustawodawstwa państw członkowskich.

(9) Maksymalnego poziomu miedzi w suplementach żywnościowych nie określono na szczeblu unijnym i nic nie wskazuje na obecność miedzi w zasadowym kopolimerze metakrylanu (E 1205) na poziomach toksykologicznie istotnych. Należy zatem skreślić miedź z sekcji „Czystość” w pozycji dotyczącej zasadowego kopolimeru metakrylanu (E 1205) w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012.

(10) Należy przyjąć specyfikacje dla neutralnego kopolimeru metakrylanu (E 1206) i anionowego kopolimeru metakrylanu (E 1207). Przy ustalaniu kryteriów czystości dotyczących arsenu, ołowiu, rtęci i kadmu należy stosować to samo podejście co w przypadku zasadowego kopolimeru metakrylanu (E 1205), a w odniesieniu do maksymalnych poziomów należy uwzględnić, że postać handlowa neutralnego kopolimeru metakrylanu (E 1206) i anionowego kopolimeru metakrylanu (E 1207) stanowi 30-procentową dyspersję substancji suchej w wodzie.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 i rozporządzenie (UE) nr 231/2012.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 sierpnia 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.

(4) Dziennik EFSA 2010; 8(7):1655.

(5) Dziennik EFSA 2010; 8(7):1656.

(6) Dz.U. L 295 z 12.11.2011, s. 1.

(7) Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5.

ZAŁĄCZNIK I

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w części B pkt 3 „Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące” po pozycji dotyczącej E 1205 „Zasadowy kopolimer metakrylanu” dodaje się pozycje dotyczące E 1206 i E 1207 w brzmieniu:

„ E 1206

Neutralny kopolimer metakrylanu

E 1207

Anionowy kopolimer metakrylanu”

2) w części E w kategorii żywności 17.1 „Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia” po pozycji dotyczącej E 1205 „ Zasadowy kopolimer metakrylanu” dodaje się pozycje w brzmieniu:

„ E 1206

Neutralny kopolimer metakrylanu

200 000

E 1207

Anionowy kopolimer metakrylanu

100 000”

ZAŁĄCZNIK II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany:

1) sekcja „Czystość” w pozycji dotyczącej E 1205 (zasadowy kopolimer metakrylanu) otrzymuje brzmienie:

Czystość

Strata przy suszeniu

Nie więcej niż 2,0 % (105 °C, 3 godz.)

Liczba alkaliczna

162–198 mg KOH/g w przeliczeniu na suchą masę

Popiół siarczanowy

Nie więcej niż 0,1 %

Pozostałe monomery

Metakrylan butylu < 1 000 mg/kg

Metakrylan metylu < 1 000 mg/kg

Metakrylan dimetyloaminoetylu < 1 000 mg/kg

Pozostałości rozpuszczalników

2-propanol < 0,5 %

Butanol < 0,5 %

Metanol < 0,1 %

Arsen

Nie więcej niż 1 mg/kg

Ołów

Nie więcej niż 3 mg/kg

Rtęć

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Kadm

Nie więcej niż 1 mg/kg”

2) po pozycji dotyczącej E 1205 (zasadowy kopolimer metakrylanu) dodaje się pozycje dotyczące E 1206 i E 1207 w brzmieniu:

E 1206 NEUTRALNY KOPOLIMER METAKRYLANU

Nazwy synonimowe

Polimer metakrylanu metylu akrylanu etylu; akrylan etylu, polimer metakrylanu metylu; akrylan etylu, polimer z metakrylanem metylu; metakrylan metylu, polimer akrylanu etylu; metakrylan metylu, polimer z akrylanem etylu

Definicja

Neutralny kopolimer metakrylanu jest całkowicie spolimeryzowanym kopolimerem metakrylanu metylu i akrylanu etylu. Jego produkcja odbywa się przy wykorzystaniu polimeryzacji emulsyjnej. Jest on wytwarzany poprzez inicjowaną za pomocą układu redoks polimeryzację monomerów akrylan etylu, metakrylan metylu przy wykorzystaniu układu inicjatora redoks-donor wolnych rodników, stabilizowanego eterem monostearylowym glikolu polietylenowego oraz kwasem winylowym/wodorotlenkiem sodu. Pozostałe monomery usuwane są za pomocą destylacji parą wodną.

Nr CAS

9010-88-2

Nazwa chemiczna

Poli(etyloakrylan-ko-metakrylan metylu) 2:1

Wzór chemiczny

Poli[(CH2:CHCO2CH2CH3)-ko-(CH2:C(CH3)CO2CH3)]

Średnia wagowo masa cząsteczkowa

Około 600 000 g/mol

Oznaczenie zawartości/pozostałość po odparowaniu

28,5– 31,5 %

1 g dyspersji poddawany jest suszeniu w piecu przez 3 godz. w temperaturze 110 °C.

Opis

Mleczno-biała dyspersja (postać handlowa to 30-procentowa dyspersja substancji suchej w wodzie) o niskiej lepkości i o słabym, charakterystycznym zapachu.

Identyfikacja

Spektroskopia w podczerwieni

Charakterystyczne dla związku

Lepkość

Nie więcej niż 50 mPa.s, 30 rpm/20 ° C (lepkościomierz Brookfielda)

Wartość pH

5,5–8,6

Masa właściwa (w temperaturze 20 °C)

1,037–1,047

Rozpuszczalność

Dyspersja jest mieszalna z wodą w każdej proporcji. Polimer i dyspersja są dobrze rozpuszczalne w acetonie, etanolu i alkoholu izopropylowym. Nierozpuszczalne po zmieszaniu z 1 N wodorotlenku sodu w stosunku 1:2.

Czystość

Popiół siarczanowy

Nie więcej niż 0,4 % w dyspersji

Pozostałe monomery

Monomery łącznie (suma metakrylanu metylu i akrylanu etylu): nie więcej niż 100 mg/kg w dyspersji

Pozostałości emulgatora

Eter monostearylowy glikolu polietylenowego (eter stearylowy makrogolu 20) nie więcej niż 0,7 % w dyspersji

Pozostałości rozpuszczalników

Etanol nie więcej niż 0,5 % w dyspersji

Metanol nie więcej niż 0,1 % w dyspersji

Arsen

Nie więcej niż 0,3 mg/kg w dyspersji

Ołów

Nie więcej niż 0,9 mg/kg w dyspersji

Rtęć

Nie więcej niż 0,03 mg/kg w dyspersji

Kadm

Nie więcej niż 0,3 mg/kg w dyspersji

E 1207 ANIONOWY KOPOLIMER METAKRYLANU

Nazwy synonimowe

Akrylan metylu, metakrylan metylu, polimer kwasu metakrylowego; kwas metakrylowy, polimer z akrylanem metylu i metakrylanem metylu

Definicja

Anionowy kopolimer metakrylanu jest całkowicie spolimeryzowanym kopolimerem kwasu metakrylowego, metakrylanu metylu i akrylanu metylu. Jest on wytwarzany w środowisku wodnym poprzez polimeryzację emulsyjną metakrylanu metylu, akrylanu metylu i kwasu metakrylowego przy wykorzystaniu inicjatora wolnych rodników stabilizowanego dodecylo siarczanem sodu i monooleinianem polioksyetylenosorbitolu (polisorbatem 80). Pozostałe monomery usuwane są za pomocą destylacji parą wodną.

Nr CAS

26936-24-3

Nazwa chemiczna

Poli(kwas akrylano-ko-metylometakrylano-ko-metakrylowy metylu) 7:3:1

Wzór chemiczny

Poli[(CH2:CHCO2CH3)-ko-(CH2:C(CH3)CO2CH3)-ko-(CH2:C(CH3)COOH)]

Średnia wagowo masa cząsteczkowa

Około 280 000 g/mol

Oznaczenie zawartości/pozostałość po odparowaniu

28,5– 31,5 %

1 g dyspersji poddawany jest suszeniu w piecu przez 5 godz. w temperaturze 110 °C.

9,2–12,3 % jednostek kwasu metakrylowego w przeliczeniu na suchą substancję

Opis

Mleczno-biała dyspersja (postać handlowa to 30-procentowa dyspersja substancji suchej w wodzie) o niskiej lepkości i o słabym, charakterystycznym zapachu.

Identyfikacja

Spektroskopia w podczerwieni

Charakterystyczne dla związku

Lepkość

Nie więcej niż 20 mPa.s, 30 rpm/20 ° C (lepkościomierz Brookfielda)

Wartość pH

2,0–3,5

Masa właściwa (w temperaturze 20 °C)

1,058–1,068

Rozpuszczalność

Dyspersja jest mieszalna z wodą w każdej proporcji. Polimer i dyspersja są dobrze rozpuszczalne w acetonie, etanolu i alkoholu izopropylowym. Rozpuszczalne po zmieszaniu z 1 N wodorotlenku sodu w stosunku 1:2. Rozpuszczalne powyżej pH 7,0.

Czystość

Liczba kwasowa

60–80 mg KOH/g w przeliczeniu na suchą masę

Popiół siarczanowy

Nie więcej niż 0,2 % w dyspersji

Pozostałe monomery

Monomery łącznie (suma kwasu metakrylowego, metakrylanu metylu i akrylanu metylu): nie więcej niż 100 mg/kg w dyspersji

Pozostałości emulgatorów

Dodecylo siarczan sodu nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na suchą masę

Polisorbat 80 nie więcej niż 1,2 % w przeliczeniu na suchą masę

Pozostałości rozpuszczalników

Metanol nie więcej niż 0,1 % w dyspersji

Arsen

Nie więcej niż 0,3 mg/kg w dyspersji

Ołów

Nie więcej niż 0,9 mg/kg w dyspersji

Rtęć

Nie więcej niż 0,03 mg/kg w dyspersji

Kadm

Nie więcej niż 0,3 mg/kg w dyspersji”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00