Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 333 str. 54
Wersja aktualna od 2023-06-04
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 333 str. 54
Wersja aktualna od 2023-06-04
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1321/2013

z dnia 10 grudnia 2013 r.

ustanawiające unijny wykaz dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego przeznaczonych do użycia w takiej postaci w środkach spożywczych lub na ich powierzchni lub do produkcji pochodnych środków aromatyzujących dymu wędzarniczego

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2023 r., Nr 128, poz. 79)   Pokaż wszystkie zmiany

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego używanych lub przeznaczonych do użycia w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (1), w szczególności jego art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 przewiduje wstępne ustalenie unijnego wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego (zwanych dalej „produktami początkowymi”). Wykaz ten należy ustanowić na podstawie wniosków o wydanie zezwolenia przedłożonych przez podmioty gospodarcze oraz opinii wydanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w sprawie odpowiednich produktów początkowych.

(2) Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 10 rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 Urząd otrzymał przed dniem 16 czerwca 2005 r. 14 ważnych wniosków o dopuszczenie produktów początkowych. Trzy wnioski zostały wycofane. W związku z tym Urząd dokonał oceny w sumie 11 produktów podstawowych. Jeden z ocenionych wniosków został wycofany po zakończeniu procesu oceny.

(3) Zgodnie z art. 4 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 zezwolenia na stosowanie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego mogą zawierać specyficzne warunki stosowania, a zgodnie z art. 9 ust. 3 wspomnianego rozporządzenia zezwolenia powinny być wydawane na okres 10 lat, z możliwością odnowienia przewidzianą w art. 12 tego rozporządzenia.

(4) Produkty początkowe oraz pochodne środki aromatyzujące dymu wędzarniczego są przeznaczone do użytku w środkach spożywczych lub na ich powierzchni w celu nadania im smaku dymnego lub w celu uzupełnienia innego aromatu, bez nadawania im aromatu dymnego. Wykorzystuje się je także do wędzenia mięsa, ryb i przetworów mlecznych. Szczegółowe badanie narażenia przeprowadzone przez Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) (2) dowodzi, że niezależnie od zastosowanej metody obliczania narażenia głównym czynnikiem odpowiedzialnym za wysoki poziom pobrania jest żywność, która tradycyjnie była wędzona, taka jak gotowane wędzone kiełbasy i bekon. Grupy żywności, które nie są tradycyjnie wędzone, takie jak chipsy, zupy i sosy, nie mają znaczącego wpływu na poziom narażenia. Biorąc pod uwagę fakt, że produkty początkowe są wytwarzane z dymu, który jest poddawany procesom frakcjonowania i oczyszczania, stosowanie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego ogólnie uważane jest za stwarzające mniej problemów zdrowotnych niż wykorzystywanie dymu wytwarzanego w wyniku spalania drewna lub podgrzewania trocin lub wiórów (3).

(5) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego Scansmoke PB1110, przyjętej w dniu 26 marca 2009 r. (4), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Jednakże zastosowania oraz poziomy stosowania pierwotnie zaproponowane przez wnioskodawcę nie zapewniały wystarczającego marginesu bezpieczeństwa. Zastosowania oraz poziomy stosowania zostały skorygowane w celu uwzględnienia tej opinii. W związku z powyższym produkt początkowy Scansmoke PB1110 powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(6) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego Zesti Smoke Code 10, przyjętej w dniu 29 stycznia 2009 r. (5) i w dniu 6 lipca 2011 r. (6), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Jednakże zastosowania oraz poziomy stosowania pierwotnie zaproponowane przez wnioskodawcę nie zapewniały wystarczającego marginesu bezpieczeństwa. Zastosowania oraz poziomy stosowania zostały skorygowane w celu uwzględnienia tej opinii. W związku z powyższym produkt początkowy Zesti Smoke Code 10 powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(7) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego Smoke Concentrate 809045, przyjętej w dniu 29 stycznia 2009 r. (7), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Zastosowania i poziomy stosowania przedstawione przez wnioskodawcę nie budzą obaw w zakresie bezpieczeństwa. W związku z powyższym produkt początkowy Smoke Concentrate 809045 powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(8) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego Scansmoke SEF 7525, przyjętej w dniu 14 maja 2009 r. (8), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Zastosowania i poziomy stosowania przedstawione przez wnioskodawcę nie budzą obaw w zakresie bezpieczeństwa. W związku z powyższym produkt początkowy Scansmoke SEF 7525 powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(9) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego SmokEz C-10, przyjętej w dniu 14 maja 2009 r. (9) i w dniu 4 lipca 2012 r. (10), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Jednakże zastosowania oraz poziomy stosowania pierwotnie zaproponowane przez wnioskodawcę nie zapewniały wystarczającego marginesu bezpieczeństwa. Zastosowania oraz poziomy stosowania zostały skorygowane w celu uwzględnienia tej opinii. W związku z powyższym produkt początkowy SmokEz C-10 powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(10) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego SmokEz Enviro-23, przyjętej w dniu 14 maja 2009 r. (11) i w dniu 4 lipca 2012 r. (12), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Jednakże zastosowania oraz poziomy stosowania pierwotnie zaproponowane przez wnioskodawcę nie zapewniały wystarczającego marginesu bezpieczeństwa. Zastosowania oraz poziomy stosowania zostały skorygowane w celu uwzględnienia tej opinii. W związku z powyższym produkt początkowy SmokEz Enviro-23 powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(11) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego TradismokeTM A MAX, przyjętej w dniu 26 listopada 2009 r. (13), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Jednakże zastosowania oraz poziomy stosowania pierwotnie zaproponowane przez wnioskodawcę nie zapewniały wystarczającego marginesu bezpieczeństwa. Zastosowania oraz poziomy stosowania zostały skorygowane w celu uwzględnienia tej opinii. W związku z powyższym produkt początkowy TradismokeTM A MAX powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(12) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego Scansmoke R909, przyjętej w dniu 26 listopada 2009 r. (14), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Jednakże zastosowania oraz poziomy stosowania pierwotnie zaproponowane przez wnioskodawcę nie zapewniały wystarczającego marginesu bezpieczeństwa. Zastosowania oraz poziomy stosowania zostały skorygowane w celu uwzględnienia tej opinii. Wnioskodawca poinformował Komisję w dniu 26 listopada 2012 r. o zmianie nazwy tego produktu początkowego na proFagus-Smoke R709. W związku z powyższym produkt początkowy proFagus-Smoke R709 powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(13) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego Fumokomp, przyjętej w dniu 24 września 2009 r. (15) i w dniu 6 lipca 2011 r. (16), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Zastosowania i poziomy stosowania przedstawione przez wnioskodawcę nie budzą obaw w zakresie bezpieczeństwa. W związku z powyższym produkt początkowy Fumokomp powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(14) W ocenie bezpieczeństwa dokonanej przez Urząd w sprawie produktu początkowego AM 01, przyjętej w dniu 26 listopada 2009 r. (17) i w dniu 2 lutego 2012 r. (18), stwierdzono, że dane dostarczone przez wnioskodawcę są wystarczające do wyeliminowania obaw związanych z genotoksycznością tego produktu. Jednakże zastosowania oraz poziomy stosowania pierwotnie zaproponowane przez wnioskodawcę nie zapewniały wystarczającego marginesu bezpieczeństwa. Zastosowania oraz poziomy stosowania zostały skorygowane w celu uwzględnienia tej opinii. W związku z powyższym produkt początkowy AM 01 powinien zostać dopuszczony, z zastrzeżeniem określonych warunków stosowania.

(15) W odniesieniu do każdego dopuszczonego produktu początkowego unijny wykaz powinien zawierać niepowtarzalny kod produktu, nazwę produktu, nazwę i adres posiadacza zezwolenia, opis i charakterystykę produktu, warunki jego stosowania w konkretnych środkach spożywczych (lub kategoriach środków spożywczych) lub na ich powierzchni, datę, od której produkt ten jest dopuszczony, oraz datę, do której produkt jest dopuszczony. Do celów niniejszego rozporządzenia zastosowanie mają kategorie żywności ustanowione w załączniku II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (19).

(16) Warunki produkcji produktów początkowych, w tym maksymalną zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, określono w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2065/2003.

(17) Sposób stosowania dopuszczonych aromatów dymu wędzarniczego w środkach spożywczych lub na ich powierzchni musi być zgodny z warunkami stosowania, m.in. z maksymalnymi poziomami określonymi w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Jeżeli dopuszczone środki aromatyzujące dymu wędzarniczego są stosowane łącznie, indywidualne poziomy stosowania należy proporcjonalnie zmniejszyć.

(18) Wędzenie przy użyciu dymu regenerowanego jest procesem obróbki żywności, poddającym ją działaniu dymu, który został zregenerowany poprzez rozpylenie środka aromatyzującego dymu wędzarniczego w komorze wędzarniczej w warunkach czasu i temperatury podobnych do tych, jakie stosuje się w procesie wędzenia ciepłego lub zimnego. W tym przypadku trudno jest oszacować ilość środków aromatyzujących dymu wędzarniczego obecnych w sprzedawanym produkcie końcowym z powodu utraty części środków aromatyzujących w procesie wędzenia. Dlatego wykorzystywanie tych środków powinno odbywać się zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej.

(19) O ile nie mają zastosowania dalsze ograniczenia, dopuszczony środek aromatyzujący dymu wędzarniczego może być obecny w żywności – jeżeli nie został bezpośrednio do niej dodany – w wyniku przeniesienia ze składnika żywności, w którym jego obecność była dopuszczona, o ile poziom tego środka w gotowej żywności nie jest wyższy, niż w przypadku jego wprowadzenia w wyniku zastosowania tego składnika we właściwych warunkach technologicznych i zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej.

(20) Unijny wykaz środków aromatyzujących dymu wędzarniczego powinien mieć zastosowanie bez uszczerbku dla innych przepisów ustanowionych w prawodawstwie sektorowym.

(21) Ponieważ środki aromatyzujące dymu wędzarniczego już znajdują się w obrocie w państwach członkowskich, ustanowiono przepisy zapewniające sprawne przejście na unijną procedurę udzielania zezwoleń. W tym celu ustanowiono okresy przejściowe w art. 20 rozporządzenia (WE) nr 2065/2003.

(22) Zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 zezwolenia są odnawiane na okres 10 lat na wniosek posiadacza zezwolenia skierowany do Komisji. Do wniosku muszą zostać dołączone dokumenty wymienione w art. 12 ust. 2 tego rozporządzenia. Dokumenty te muszą zawierać wszelkie dostępne informacje dotyczące danych toksykologicznych zgodnie z zaleceniami Urzędu zawartymi we wskazówkach z dnia 7 października 2004 r. lub w ich najnowszej wersji.

(23) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku do niniejszego rozporządzenia ustanowiono wykaz dozwolonych w Unii produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, z wyłączeniem wszelkich pozostałych, stosowanych w środkach spożywczych lub na ich powierzchni lub do produkcji pochodnych środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, o którym mowa w art. 6 rozporządzenia (WE) nr 2065/2003.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Wykaz dopuszczonych do środków aromatyzujących dymu wędzarniczego ustanawia się ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 grudnia 2013 r.


(1) Dz.U. L 309 z 26.11.2003, s. 1.

(2) "Refined exposure assessment of smoke flavouring primary products with use levels provided by the industry. A pilot study into data collection of use levels" (Szczegółowa ocena narażenia na działanie początkowych produktów aromatyzujących dymu wędzarniczego w odniesieniu do poziomów stosowania dostarczonych przez przemysł. Badanie pilotażowe dotyczące gromadzenia danych dotyczących poziomów stosowania). Sprawozdanie RIVM nr 320026003.

(3) Dziennik EFSA (2008) 724, s. 1-114.

(4) Dziennik EFSA (2009) ON-1056, s. 1-23.

(5) Dziennik EFSA (2009) ON-982, s. 1-24.

(6) Dziennik EFSA 2011; 9(7):2307.

(7) Dziennik EFSA (2009) ON-981, s. 1-19.

(8) Dziennik EFSA (2009) 1224, s. 1-24.

(9) Dziennik EFSA (2009) 1225, s. 1-28.

(10) Dziennik EFSA 2012;10(7)2830.

(11) Dziennik EFSA (2009) 1226, s. 1-26.

(12) Dziennik EFSA 2012;10(7)2829.

(13) Dziennik EFSA 2010; 8(1):1394.

(14) Dziennik EFSA 2010; 8(1):1395.

(15) Dziennik EFSA 2009; 7(9):1343.

(16) Dziennik EFSA 2011; 9(7):2308.

(17) Dziennik EFSA 2010; 8(1):1396.

(18) Dziennik EFSA 2012; 10(2):2580.

(19) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK

Unijny wykaz dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego przeznaczonych do użycia w takiej postaci w środkach spożywczych lub na ich powierzchni lub do produkcji pochodnych środków aromatyzujących dymu wędzarniczego [1]

Uwaga 1: Maksymalne dopuszczalne poziomy odnoszą się do poziomów w lub na środkach spożywczych w formie, w której są przedmiotem obrotu. W drodze odstępstwa od tej zasady w odniesieniu do środków spożywczych suszonych lub zagęszczonych, które wymagają odtworzenia, maksymalne poziomy odnoszą się do żywności odtworzonej zgodnie z instrukcjami na etykiecie z uwzględnieniem minimalnego współczynnika rozcieńczenia. Jeżeli produkty początkowe są stosowane do produkcji pochodnych środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, maksymalny poziom jest odpowiednio dostosowywany.

Uwaga 2: W przypadku stosowania kombinacji środków aromatyzujących dymu wędzarniczego w środkach spożywczych lub na ich powierzchni indywidualne poziomy stosowania należy proporcjonalnie zmniejszyć.

Uwaga 3: W przypadkach, gdy dopuszcza się stosowanie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego w odniesieniu do przetworzonego mięsa (kategoria żywności 8.2) lub przetworzonych ryb i produktów rybołówstwa (kategoria żywności 9.2), przy czym żywność ta jest wędzona w komorze wędzarniczej dymem regenerowanym przy wykorzystaniu tych dozwolonych środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, stosowanie wspomnianych środków powinno być zgodne z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej.

Uwaga 4: Obecność środka aromatyzującego dymu wędzarniczego dozwolona jest:

a) w wieloskładnikowych środkach spożywczych innych niż określone w załączniku, jeżeli dany produkt początkowy został dopuszczony do stosowania w jednym ze składników danego wieloskładnikowego środka spożywczego;

b) w żywności wykorzystywanej wyłącznie do przygotowania wieloskładnikowego środka spożywczego spełniającego wymogi niniejszego rozporządzenia.

Przepis ten nie ma zastosowania do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt, przetworzonej żywności na bazie zbóż, żywności dla dzieci i żywności dietetycznej specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci, o których mowa w dyrektywie 2009/39/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (1).

Niepowtarzalny kod

SF-001

Nazwa produktu

Scansmoke PB 1110

Nazwa posiadacza zezwolenia

proFagus GmbH

Adres posiadacza zezwolenia

Uslarer Str. 30,

37194 Bodenfelde,

GERMANY

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiały źródłowe:

90 % buk (Fagus selvatica), 10 % dąb (Quercus alba)

2. Specyfikacje:

– pH: 2,1– 2,9

– Woda: 47,0– 56,0 %

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 8–12 %

– Związki karbonylu: 17–25 %

– Fenole (takie jak syringol, mg/g): 10,5–20,1

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5,0 mg/kg

– Arsen: < 3,0 mg/kg

– Kadm: < 1,0 mg/kg

– Rtęć: < 1,0 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1.7. Ser i produkty serowe

2,0

2. Tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe

0,002

3. Lody spożywcze

0,005

5. Wyroby cukiernicze

0,05

8.1.2. Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (1)

2,0

8.2. Mięso przetworzone

2,0

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

2,0

9.3. Ikra rybia

2,0

12.2. Zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne

2,3

12.5. Zupy i buliony

0,23

12.6. Sosy

1,0

12.7. Sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa

0,23

14.1. Napoje bezalkoholowe

0,02

14.2. Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu

0,02

15. Przekąski gotowe do spożycia

2,0

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.

(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.

Niepowtarzalny kod

SF-002

Nazwa produktu

Zesti Smoke Code 10

Nazwa posiadacza zezwolenia

Mastertaste

Adres posiadacza zezwolenia

Draycott Mills

Cam

Dursley

Gloucestershire GL11 5NA

WIELKA BRYTANIA

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiał źródłowy:

50–60 % orzesznik (Carya Ovata), 40–50 % dąb (Quercus alba)

2. Specyfikacje:

– pH: 2,0– 2,5

– Woda: 62,3– 65,7 %

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 10,5–11

– Związki karbonylu (g/100 ml): 15–25

– Fenole (mg/ml): 12–22

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5,0 mg/kg

– Arsen: < 3,0 mg/kg

– Kadm: < 1,0 mg/kg

– Rtęć: < 1,0 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1.7. Ser i produkty serowe

0,50

1.8. Analogi produktów mlecznych, włączając zabielacze do napojów

0,50

4.2. Owoce i warzywa przetworzone

0,30

8.1.2. Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004

2,5

8.2. Mięso przetworzone

2,5

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

2,0

9.3. Ikra rybia

2,0

12.2. Zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne

3,0

12.5. Zupy i buliony

0,30

12.6. Sosy

1,0

12.9. Produkty białkowe, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1.8

1,0

15. Przekąski gotowe do spożycia

3,0

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.

Niepowtarzalny kod

SF-003

Nazwa produktu

Smoke concentrate 809045

Nazwa posiadacza zezwolenia

Symrise AG

Adres posiadacza zezwolenia

Mühlenfeldstraß e 1

37603 Holzminden

NIEMCY

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiał źródłowy:

Buk (Fagus selvatica)

2. Specyfikacje:

– pH: 2–3

– Woda: 5–15 %

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 8–15 %

– Związki karbonylu: 10–20 %

– Fenole: 0,2–0,6 %

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5 mg/kg

– Arsen: < 3 mg/kg

– Kadm: < 1 mg/kg

– Rtęć: < 1 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1. Produkty mleczne i ich analogi

0,50

4.2. Owoce i warzywa przetworzone

0,30

6.4.5. Nadzienia do makaronów nadziewanych (pierożków ravioli i produktów podobnych)

1,0

7.1. Chleb i bułki

0,60

7.2. Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

0,60

8. Mięso

0,60

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

0,60

9.3. Ikra rybia

0,60

12.2. Zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne

3,0

12.5. Zupy i buliony

0,60

12.6. Sosy

4,0

12.7. Sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa

1,0

12.9. Produkty białkowe, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1.8

1,0

15. Przekąski gotowe do spożycia

3,0

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.

Niepowtarzalny kod

SF-004

Nazwa produktu

Scansmoke SEF 7525

Nazwa posiadacza zezwolenia

Azelis Denmark A/S

Adres posiadacza zezwolenia

Lundtoftegaardsvej 95

2800 Lyngby

DANIA

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiały źródłowe:

35 % dąb czerwony (Quercus rubra), 35 % dąb biały (Quercus alba), 10 % klon (Acer saccharum), 10 % buk (Fagus grandifolia) oraz 10 % orzesznik (Carya Ovata).

2. Specyfikacje:

– Woda: 0,3–0,9 % masy

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 0,09–0,25 meq/g

– Związki karbonylu: 1,2–3,0 % masy

– Fenole: 8–12 % masy

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5,0 mg/kg

– Arsen: < 3,0 mg/kg

– Kadm: < 1,0 mg/kg

– Rtęć: < 1,0 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1. Produkty mleczne i ich analogi

0,16

2. Tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe

0,05

4.2. Owoce i warzywa przetworzone

0,05

5. Wyroby cukiernicze

0,08

6. Zboża i produkty zbożowe

0,05

7.1. Chleb i bułki

0,08

7.2. Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

0,08

8. Mięso

0,16

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

0,16

9.3. Ikra rybia

0,16

10.2. Przetworzone jaja i produkty jajeczne

0,05

12.2. Zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne

0,18

12.5. Zupy i buliony

0,05

12.6. Sosy

0,05

12.7. Sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa

0,05

12.9. Produkty białkowe, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1.8

0,05

14.1. Napoje bezalkoholowe

0,05

14.2. Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu

0,05

15. Przekąski gotowe do spożycia

0,08

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.

Niepowtarzalny kod

SF-005

Nazwa produktu

SmokEz C-10

Nazwa posiadacza zezwolenia

Red Arrow Products Company LLC

Adres posiadacza zezwolenia

P.O. Box 1537

633 South 20th street

Manitowoc, WI 54221-1537

USA

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiały źródłowe:

Klon (Acer saccharum): 25– 60 %

Dąb (Quercus alba): 10–40 %

Orzesznik (Carya ovata): 10–25 %

Jesion (Fraxinus americana), brzoza (Betula papyrifera i Betula alleghanisensis), czeremcha amerykańska (Prunus serotina), buk (Facus grandifolia): 0–15 % (łącznie)

2. Specyfikacje:

– pH: 2,15– 2,6

– Woda: 60,7– 65,1 %

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 10,5–12,0 % masy

– Związki karbonylu: 12,0–17,0 % masy

– Fenole: 10,0– 15,0 mg/ml

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5,0 mg/kg

– Arsen: < 3,0 mg/kg

– Kadm: < 1,0 mg/kg

– Rtęć: < 1,0 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1.7. Ser i produkty serowe

0,20

8.1.2. Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004

2,5

8.2. Mięso przetworzone

2,5

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

2,0

9.3. Ikra rybia

2,0

12.2. Zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne i dodatki do potraw

3,0

12.6. Sosy i produkty podobne

3,0

15. Przekąski gotowe do spożycia

3,0

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.

Niepowtarzalny kod

SF-006

Nazwa produktu

SmokEz Enviro-23

Nazwa posiadacza zezwolenia

Red Arrow Products Company LLC

Adres posiadacza zezwolenia

P.O. Box 1537

633 South 20th street

Manitowoc, WI 54221-1537

USA

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiały źródłowe:

Klon (Acer saccharum): 25– 65 %

Dąb (Quercus alba): 20–75 %

Orzesznik (Carya ovata), jesion (Fraxinus americana), brzoza (Betula papyrifera i Betula alleghanisensis), czeremcha amerykańska (Prunus serotina), buk (Facus grandifolia): 0–15 % (łącznie)

2. Specyfikacje:

– pH: 2,8–3,2

– Woda: 57,0–64,4 %

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 6,0–7,0 % masy

– Związki karbonylu: 16,0– 24,0 % masy

– Fenole: 10,0–16,0 mg/ml

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5,0 mg/kg

– Arsen: < 3,0 mg/kg

– Kadm: < 1,0 mg/kg

– Rtęć: < 1,0 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1.7. Ser i produkty serowe

2,0

8.1.2. Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004

5,0

8.2. Mięso przetworzone

5,0

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

2,0

9.3. Ikra rybia

2,0

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.

Niepowtarzalny kod

SF-007

Nazwa produktu

TradismokeTM A MAX

Nazwa posiadacza zezwolenia

JRS, J. Rettenmaier & Söhne GmbH & Co. KG

Adres posiadacza zezwolenia

Holzmühle 1,

73494 Rosenberg,

NIEMCY

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiały źródłowe:

Buk (Fagus grandifolia)

2. Specyfikacje:

– pH: 1,5–2,5

– Woda: 50–58 % masy

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 13–16 % masy

– Związki karbonylu: 17–22 % masy

– Fenole: 30–45 mg/ml

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5,0 mg/kg

– Arsen: < 3,0 mg/kg

– Kadm: < 1,0 mg/kg

– Rtęć: < 1,0 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1.4. Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej

1,0

1.6.3. Pozostałe śmietanki

1,0

1.7.3. Jadalne skórki serów

1,0

1.7.5. Sery topione

1,0

2. Tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe

1,0

8.1.2. Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004

4,0

8.2. Mięso przetworzone

4,0

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

4,0

9.3. Ikra rybia

4,0

12.2. Zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne

1,0

12.5. Zupy i buliony

0,50

12.6. Sosy

1,0

14.1. Napoje bezalkoholowe

0,10

14.2. Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu

0,10

15. Przekąski gotowe do spożycia

1,0

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.

Niepowtarzalny kod

SF-008

Nazwa produktu

proFagus-Smoke R709

Nazwa posiadacza zezwolenia

ProFagus Gmbh

Adres posiadacza zezwolenia

Uslarer Strasse 30

37194 Bodenfelde

NIEMCY

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiały źródłowe:

90 % buk (Fagus selvatica), 10 % dąb (Quercus alba)

2. Specyfikacje:

– pH: 2,0– 2,5

– Woda: 76,7– 83,5 %

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 10,5–12,5 meq/g

– Związki karbonylu: 5–10 % masy

– Fenole: 5–10 % masy

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5,0 mg/kg

– Arsen: < 3,0 mg/kg

– Kadm: < 1,0 mg/kg

– Rtęć: < 1,0 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1.7. Ser i produkty serowe

2,5

2. Tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe

0,002

3. Lody spożywcze

0,005

4.2. Owoce i warzywa przetworzone

0,55

5. Wyroby cukiernicze

0,10

8.1.2. Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004

2,5

8.2. Mięso przetworzone

2,5

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

2,5

9.3. Ikra rybia

2,5

12.2. Zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne

4,0

12.4. Musztarda

0,10

12.5. Zupy i buliony

0,28

12.6. Sosy

1,5

12.7. Sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa

0,40

14.1. Napoje bezalkoholowe

0,10

14.2. Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu

0,02

15. Przekąski gotowe do spożycia

2,5

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.

Niepowtarzalny kod

SF-009

Nazwa produktu

Fumokomp

Nazwa posiadacza zezwolenia

Kompozí ció Kft

Adres posiadacza zezwolenia

Kompozíció Kft

2053 Herceghalom

WĘGRY

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiały źródłowe:

85 % buk (Fagus selvatica), 15 % grab (Carpinus betulus)

2. Specyfikacje:

– Zawartość wody: < 2 % masy

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 1–8 % masy

– Związki karbonylu: 25–30 % masy

– Fenole: 15– 60 % masy

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5,0 mg/kg

– Arsen: < 3,0 mg/kg

– Kadm: < 1,0 mg/kg

– Rtęć: < 1,0 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1.4. Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej

0,06

1.6.3. Pozostałe śmietanki

0,06

1.7. Ser i produkty serowe

0,06

1.8. Analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów

0,06

2. Tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe

0,06

3. Lody spożywcze

0,06

4.2. Owoce i warzywa przetworzone

0,06

5. Wyroby cukiernicze

0,06

6.3. Śniadaniowe przetwory zbożowe

0,06

6.4.5. Nadzienia do makaronów nadziewanych (pierożków ravioli i produktów podobnych)

0,06

6.5. Makarony typu noodle

0,06

6.6. Ciasto o luźnej konsystencji

0,06

6.7. Produkty zbożowe wstępnie obgotowane lub przetworzone

0,06

7.1. Chleb i bułki

0,06

7.2. Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

0,06

8. Mięso

0,06

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

0,06

9.3. Ikra rybia

0,06

10.2. Przetworzone jaja i produkty jajeczne

0,06

12.2. Zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne

0,06

12.3. Ocet

0,06

12.4. Musztarda

0,06

12.5. Zupy i buliony

0,06

12.6. Sosy

0,06

12.7. Sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa

0,06

12.9. Produkty białkowe, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1.8

0,06

13.3. Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki

0,06

13.4. Żywność przeznaczona dla osób z nietolerancją glutenu, w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 41/2009 (1)

0,06

14.1.4. Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi

0,06

14.1.5.2. Inne

0,06

14.2. Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu

0,06

15. Przekąski gotowe do spożycia

0,06

16. Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4

0,06

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.

(1) Dz.U. L 16 z 21.1.2009, s. 3.

Niepowtarzalny kod

SF-010

Nazwa produktu

AM 01

Nazwa posiadacza zezwolenia

AROMARCO, s.r.o

Adres posiadacza zezwolenia

Mlynská 15

929 01 Dunajská Streda

SŁOWACJA

Opis i charakterystyka produktu

1. Materiały źródłowe:

Buk (Fagus selvatica)

2. Specyfikacje:

– Rozpuszczalnik: mieszanina alkoholu etylowego/wody (ok. 60/40 % masy)

– Kwasowość (wyrażona jako kwas octowy): 3,5–5,2 g/kg

– Związki karbonylu: 6,0–10,0 g/kg

– Fenole: 8,0–14,0 g/kg

3. Kryteria czystości:

– Ołów: < 5,0 mg/kg

– Arsen: < 3,0 mg/kg

– Kadm: < 1,0 mg/kg

– Rtęć: < 1,0 mg/kg

Warunki stosowania

Kategoria żywności

Maksymalny poziom g/kg

1.4. Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej

0,60

1.6.3. Pozostałe śmietanki

0,60

1.7. Ser i produkty serowe

0,60

1.8. Analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów

0,60

2. Tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe

0,40

8.1.2. Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004

0,85

8.2. Mięso przetworzone

0,85

9.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki

0,80

9.3. Ikra rybia

0,80

14.2. Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu

0,02

15. Przekąski gotowe do spożycia

1,30

Data, od której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2014 r.

Data, do której produkt jest dopuszczony

1 stycznia 2024 r.


(1) Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21.

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/952 z dnia 12 maja 2023 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1321/2013 w odniesieniu do nazwy posiadacza zezwolenia na produkt początkowy dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego „TradismokeTM A MAX” (niepowtarzalny kod SF-007) (Dz.Urz.UE L 128 z 15.05.2023, str. 79). Zmiana weszła w życie 4 czerwca 2023 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00