ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 715/2014
z dnia 26 czerwca 2014 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej w odniesieniu do wykazu cech objętych badaniem struktury gospodarstw rolnych w 2016 r.
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej (1), w szczególności jego art. 7 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1166/2008 przewidziany jest program badań struktury gospodarstw rolnych do 2016 r.
(2) Istnieje potrzeba gromadzenia danych do celów monitorowania realizacji środków związanych z reformą wspólnej polityki rolnej po 2013 r. Ponadto istnieje konieczność gromadzenia danych do celów monitorowania realizacji środków związanych z rozwojem obszarów wiejskich (2).
(3) Brakuje informacji statystycznych na temat wykorzystania składników pokarmowych, nawadniania i metod produkcji rolnej powiązanych z danymi strukturalnymi na poziomie pojedynczych gospodarstw rolnych. W związku z tym konieczne jest usprawnienie gromadzenia informacji na temat składników pokarmowych, użycia wody i metod produkcji rolnej w gospodarstwach rolnych, dostarczenie dodatkowych danych statystycznych umożliwiających dalszy rozwój polityki rolno-środowiskowej oraz poprawienie jakości wskaźników rolno-środowiskowych.
(4) Zmiana wykazu cech opiera się na założeniu, że całość obciążenia pozostanie zrównoważona, ponieważ zmienne, które są przestarzałe ze względu na zmiany w odpowiednim prawodawstwie, lub zmienne pomijane jednorazowo w 2016 r. zostają wyłączone, podczas gdy inne zostają dodane, głównie ze względu na rosnące i zmieniające się potrzeby w zakresie informacji statystycznych dotyczących rolnictwa w związku z nową wspólną polityką rolną do 2020 r., zwłaszcza w odniesieniu do poprawy efektów działalności środowiskowej i niezbędnych powiązanych informacji rolno-środowiskowych, biorąc pod uwagę, że poziom wkładu finansowego UE przeznaczonego na badanie pozostaje stały.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1166/2008.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyki Rolniczej,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1166/2008 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 26 czerwca 2014 r.
|
| W imieniu Komisji |
| José Manuel BARROSO | |
| Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 321 z 1.12.2008, s. 14.
(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 487).
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK III
Wykaz cech objętych badaniem struktury gospodarstw rolnych w 2016 r.
| CECHY OBJĘTE BADANIEM | JEDNOSTKI/KATEGORIE |
| I. Ogólne cechy objęte badaniem | |
| – Położenie gospodarstwa (1) | |
| – – Region NUTS (2) 3 | Kod NUTS 3 |
| – – Czy gospodarstwo znajduje się na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW)? | L/M/N (3) |
| – Status prawny gospodarstwa | |
| – – Czy gospodarstwo jest częścią gruntów wspólnych? | Tak/Nie |
| – – Czy odpowiedzialność prawną i ekonomiczną za gospodarstwo ponosi: | |
| – – – osoba fizyczna, która jest wyłącznym posiadaczem, w przypadku gdy gospodarstwo jest niezależne? | Tak/Nie |
| – – – – Jeżeli odpowiedź na poprzednie pytanie brzmi » tak«, to czy osoba ta (posiadacz) jest także osobą zarządzającą gospodarstwem? | Tak/Nie |
| – – – – – Jeśli osoba ta nie jest osobą zarządzającą gospodarstwem, to czy osoba zarządzająca jest członkiem rodziny posiadacza? | Tak/Nie |
| – – – – – Jeśli osoba zarządzająca gospodarstwem jest członkiem rodziny posiadacza, to czy osobą zarządzającą gospodarstwem jest współmałżonek posiadacza? | Tak/Nie |
| – – – jedna lub więcej osób fizycznych będących partnerami, gdy gospodarstwo jest gospodarstwem grupowym? | Tak/Nie |
| – – – osoba prawna? | Tak/Nie |
| – Struktura własnościowa (w odniesieniu do posiadacza) i system gospodarki rolnej | |
| – – Użytkowane użytki rolne: | |
| – – – własne | ha |
| – – – dzierżawione | ha |
| – – – połownictwo lub inne rodzaje | ha |
| – – – wspólne | ha |
| – Rolnictwo ekologiczne | |
| – – Czy w gospodarstwie stosuje się rolnictwo ekologiczne? | Tak/Nie |
| – – Szczegóły (4) | |
| – – – Całkowita powierzchnia użytkowanych użytków rolnych gospodarstwa, na której stosuje się ekologiczne metody produkcji certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej | ha |
| – – – Całkowita powierzchnia użytkowanych użytków rolnych gospodarstwa, która jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji, które będą certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej | ha |
| – – – Powierzchnia gospodarstwa, na której stosuje się ekologiczne metody produkcji certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej lub która jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji, które będą certyfikowane zgodnie z tymi zasadami | |
| – – – – Zboża na ziarno (w tym materiał siewny) | ha |
| – – – – Strączkowe jadalne na ziarno i uprawy białkowe na ziarno (w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasion roślin strączkowych) | ha |
| – – – – Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków na sadzeniaki) | ha |
| – – – – Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych) | ha |
| – – – – Uprawy oleiste | ha |
| – – – – Świeże warzywa, melony i truskawki | ha |
| – – – – Pastwiska i łąki, z wyjątkiem terenów ekstensywnego wypasu | ha |
| – – – – Sady i plantacje roślin jagodowych | ha |
| – – – – Plantacje owoców cytrusowych | ha |
| – – – – Plantacje oliwek | ha |
| – – – – Winnice | ha |
| – – – – Inne uprawy (rośliny włókniste itp.), w tym tereny ekstensywnego wypasu | ha |
| – – – Metody produkcji ekologicznej stosowane w produkcji zwierzęcej i certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej: | |
| – – – – Bydło | Szt. |
| – – – – Trzoda chlewna | Szt. |
| – – – – Owce i kozy | Szt. |
| – – – – Drób | Szt. |
| – – – – Pozostałe zwierzęta | Tak/Nie |
| – – Przeznaczenie produkcji gospodarstwa: | |
| – – – ponad 50 % wartości produkcji końcowej przeznaczone jest na konsumpcję gospodarstwa domowego | Tak/Nie |
| – – – ponad 50 % całkowitej sprzedaży gospodarstwa przeznaczone jest na bezpośrednią sprzedaż konsumentom końcowym | Tak/Nie |
| II. Użytkowanie gruntów | |
| – Grunty orne | |
| – – Zboża na ziarno (w tym materiał siewny): | |
| – – – Pszenica zwyczajna i orkisz | ha |
| – – – Pszenica durum | ha |
| – – – Żyto | ha |
| – – – Jęczmień | ha |
| – – – Owies zwyczajny | ha |
| – – – Kukurydza na ziarno | ha |
| – – – Ryż | ha |
| – – – Pozostałe zboża na ziarno | ha |
| – – Strączkowe jadalne na ziarno i uprawy białkowe na ziarno (w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasion roślin strączkowych) | ha |
| – – – w tym groch, bób i łubin słodki | ha |
| – – Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków na sadzeniaki) | ha |
| – – Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych) | ha |
| – – Pastewne rośliny okopowe i kapustne (z wyjątkiem upraw nasiennych) | ha |
| – – Rośliny przemysłowe: | |
| – – – Tytoń | ha |
| – – – Chmiel | ha |
| – – – Bawełna | ha |
| – – – Rzepak i rzepik | ha |
| – – – Słonecznik | ha |
| – – – Soja | ha |
| – – – Siemię lniane (len oleisty) | ha |
| – – – Inne rośliny oleiste | ha |
| – – – Len | ha |
| – – – Konopie | ha |
| – – – Inne rośliny włókniste | ha |
| – – – Rośliny aromatyczne oraz o zastosowaniu medycznym i kulinarnym | ha |
| – – – Inne rośliny przemysłowe, gdzie indziej niewymienione | ha |
| – – Świeże warzywa, melony i truskawki, w tym: | |
| – – – Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami | ha |
| – – – – na otwartym polu | ha |
| – – – – ogrodnictwo towarowe | ha |
| – – – Uprawy pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami | ha |
| – – Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek): | |
| – – – Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami | ha |
| – – – Uprawy pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami | ha |
| – – Uprawy pastewne na zielonkę: | |
| – – – Trawy polowe | ha |
| – – – Pozostałe uprawy na zielonkę: | |
| – – – – Kukurydza na zielonkę | ha |
| – – – – Rośliny strączkowe | ha |
| – – – – Pozostałe uprawy na zielonkę, gdzie indziej niewymienione | ha |
| – – Nasiona i sadzonki na gruntach ornych | ha |
| – – Pozostałe uprawy na gruntach ornych | ha |
| – – Grunty ugorowane | ha |
| – Ogrody przydomowe | ha |
| – Trwałe użytki zielone | ha |
| – – Pastwiska i łąki, z wyjątkiem terenów ekstensywnego wypasu | ha |
| – – Tereny ekstensywnego wypasu | ha |
| – – Trwałe użytki zielone niewykorzystywane już do produkcji i objęte dopłatami | ha |
| – Uprawy trwałe | |
| – – Sady i plantacje roślin jagodowych | ha |
| – – – Gatunki owoców, w tym: | ha |
| – – – – owoce umiarkowanych stref klimatycznych | ha |
| – – – – owoce podzwrotnikowych stref klimatycznych | ha |
| – – – Gatunki jagodowe | ha |
| – – – Orzechy | ha |
| – – Plantacje owoców cytrusowych | ha |
| – – Plantacje oliwek | ha |
| – – – zwykle produkujące oliwki stołowe | ha |
| – – – zwykle produkujące oliwki do produkcji oliwy | ha |
| – – Winnice, w tym zwykle produkujące: | ha |
| – – – Wina wysokiej jakości | ha |
| – – – Inne wina | ha |
| – – – Winogrona stołowe | ha |
| – – – Rodzynki | ha |
| – – Szkółki | ha |
| – – Pozostałe uprawy trwałe | ha |
| – – Uprawy trwałe pod szkłem | ha |
| – Pozostałe grunty | |
| – – Nieużytkowane grunty orne | ha |
| – – Lasy i grunty leśne | ha |
| – – – w tym zagajniki o krótkiej rotacji | ha |
| – – Pozostałe grunty (grunty zajęte pod budynki, podwórza gospodarstw, trakty, stawy, kamieniołomy, grunty nieurodzajne, skały itd.). | ha |
| – Uprawy grzybów | ha |
| – Uprawy energetyczne | ha |
| – Nawadnianie | |
| – – Powierzchnia nawadniana | |
| – – – Całkowita powierzchnia, która może być nawadniana | ha |
| – – – Całkowity obszar uprawny nawadniany co najmniej raz w ciągu poprzednich 12 miesięcy | ha |
| – – Stosowane metody nawadniania | |
| – – – Nawadnianie powierzchniowe (nawadnianie zalewowe, rowy melioracyjne) | Tak/Nie |
| – – – Nawadnianie przy użyciu deszczowni | Tak/Nie |
| – – – Nawadnianie kropelkowe | Tak/Nie |
| – – Źródło wody służącej do nawadniania, wykorzystywane przez gospodarstwo | |
| – – – Wody gruntowe na terenie gospodarstwa rolnego | Tak/Nie |
| – – – Wody powierzchniowe na terenie gospodarstwa rolnego (stawy lub tamy) | Tak/Nie |
| – – – Wody powierzchniowe poza terenem gospodarstwa rolnego z jezior, rzek i cieków wodnych | Tak/Nie |
| – – – Woda ze wspólnych sieci wodociągowych spoza terenu gospodarstwa rolnego | Tak/Nie |
| – – – Pozostałe źródła | Tak/Nie |
| III. Zwierzęta gospodarskie | |
| – Koniowate | Szt. |
| – Bydło: | |
| – – Cielęta poniżej 1 roku, byczki i jałówki | Szt. |
| – – Byczki w wieku 1– 2 lat | Szt. |
| – – Jałówki w wieku 1– 2 lat | Szt. |
| – – Byczki w wieku dwóch lat i powyżej | Szt. |
| – – Jałówki w wieku dwóch lat i powyżej | Szt. |
| – – Krowy mleczne | Szt. |
| – – Pozostałe krowy | Szt. |
| – Owce i kozy: | |
| – – Owce (w każdym wieku) | Szt. |
| – – – Maciorki do dalszego chowu | Szt. |
| – – – Pozostałe owce | Szt. |
| – – Kozy (w każdym wieku) | Szt. |
| – – – Samice do dalszego chowu | Szt. |
| – – – Pozostałe kozy | Szt. |
| – Trzoda chlewna: | |
| – – Prosiaki o wadze do 20 kilogramów | Szt. |
| – – Lochy do dalszego chowu o wadze 50 kilogramów i powyżej | Szt. |
| – – Pozostała trzoda chlewna | Szt. |
| – Drób: | |
| – – Brojlery | Szt. |
| – – Kury nioski | Szt. |
| – – Pozostały drób: | Szt. |
| – – – Indyki | Szt. |
| – – – Kaczki | Szt. |
| – – – Gęsi | Szt. |
| – – – Strusie | Szt. |
| – – – Inny drób, gdzie indziej niewymieniony | Szt. |
| – Króliki, samice hodowlane | Szt. |
| – Pszczoły | Ule |
| – Zwierzęta gospodarskie gdzie indziej niewymienione | Tak/Nie |
| IV. Siła robocza | |
| IV.(i) Praca w gospodarstwie rolnym | |
| – Posiadacz | |
| – – Płeć | Mężczyzna/Kobieta |
| – – Wiek | Przedziały wiekowe (5) |
| – – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych) | Przedział procentowy AWU 1 (6) |
| – Osoba zarządzająca gospodarstwem | |
| – – Płeć | Mężczyzna/Kobieta |
| – – Wiek | Przedziały wiekowe (5) |
| – – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych) | Przedział procentowy AWU 2 (7) |
| – Poziom wykształcenia osoby zarządzającej gospodarstwem | |
| – – Poziom wykształcenia rolniczego osoby zarządzającej gospodarstwem | Kody wykształcenia (8) |
| – – Kształcenie zawodowe podjęte przez osobę zarządzającą gospodarstwem w ciągu ostatnich 12 miesięcy | Tak/Nie |
| – Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza pracujący w gospodarstwie rolnym: mężczyźni | |
| – – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych) | Przedział procentowy AWU 2 |
| – Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza pracujący w gospodarstwie rolnym: kobiety | |
| – – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych) | Przedział procentowy AWU 2 |
| – Pracownicy najemni stali: mężczyźni | |
| – – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych) | Przedział procentowy AWU 2 |
| – Pracownicy najemni stali: kobiety | |
| – – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych) | Przedział procentowy AWU 2 |
| – Pracownicy najemni dorywczy: mężczyźni i kobiety | Dniówki w pełnym wymiarze czasu pracy |
| IV.(ii) Inna działalność zarobkowa: prace pozarolnicze w gospodarstwie (niezwiązane bezpośrednio z gospodarstwem rolnym) i praca poza gospodarstwem | |
| – Inna działalność zarobkowa, wykonywana przez posiadacza będącego również osobą zarządzającą gospodarstwem: | P/D/B (9) |
| – Inna działalność zarobkowa pozostałych członków rodziny wyłącznego posiadacza: działalność podstawowa | Liczba osób |
| – Inna działalność zarobkowa pozostałych członków rodziny wyłącznego posiadacza: działalność dodatkowa | Liczba osób |
| V. Działalność zarobkowa gospodarstwa inna niż rolnicza (bezpośrednio związana z gospodarstwem) | |
| V.(i) Wykaz rodzajów zarobkowej działalności innej niż rolnicza | |
| – Świadczenie usług zdrowotnych, socjalnych i edukacyjnych | Tak/Nie |
| – Turystyka, wynajem pokoi i inna działalność związana z wypoczynkiem | Tak/Nie |
| – Rękodzieło | Tak/Nie |
| – Przetwórstwo produktów rolnych | Tak/Nie |
| – Produkcja energii odnawialnej | Tak/Nie |
| – Przetwórstwo drewna (np. piłowanie) | Tak/Nie |
| – Akwakultura | Tak/Nie |
| – Prace najemne (z wykorzystaniem środków produkcji gospodarstwa) | |
| – – rolnicze (na rzecz innych gospodarstw) | Tak/Nie |
| – – nierolnicze | Tak/Nie |
| – Leśnictwo | Tak/Nie |
| – Inne | Tak/Nie |
| – Kto jest zaangażowany? | |
| – – Posiadacz, który jest także osobą zarządzającą gospodarstwem | P/D/B (9) |
| – – Pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza: działalność podstawowa | Liczba osób |
| – – Pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza: działalność dodatkowa | Liczba osób |
| – – Pracownicy najemni stali w gospodarstwie: działalność podstawowa | Liczba osób |
| – – Pracownicy najemni stali w gospodarstwie: działalność dodatkowa | Liczba osób |
| V.(ii) Znaczenie zarobkowej działalności innej niż rolnicza, związanej bezpośrednio z gospodarstwem | |
| – Procentowy udział w produkcji końcowej gospodarstwa rolnego | Przedziały procentowe (10) |
| VI. Wsparcie rozwoju obszarów wiejskich | |
| – Korzystanie przez gospodarstwo z jednego z wymienionych poniżej środków wsparcia rozwoju obszarów wiejskich w ciągu ostatnich trzech lat (11) | Tak/Nie |
| – – Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności | Tak/Nie |
| – – Płatności związane z obszarami Natura 2000 oraz z ramową dyrektywą wodną (12) | Tak/Nie |
| – – Płatności rolnośrodowiskowe – płatności klimatyczne | Tak/Nie |
| – – Rolnictwo ekologiczne | Tak/Nie |
| – – Płatności z tytułu dobrostanu zwierząt | Tak/Nie |
| – – Inwestycje w środki trwałe | Tak/Nie |
| – – Zapobieganie szkodom w potencjale produkcyjnym w rolnictwie z powodu klęsk żywiołowych i katastrof oraz jego odtwarzanie | Tak/Nie |
| – – Rozwój gospodarstw rolnych i działalności gospodarczej | Tak/Nie |
| – – Inwestycje przeznaczone na rozwój obszarów leśnych oraz poprawę rentowności lasów | Tak/Nie |
| – – Zalesianie i tworzenie terenu zalesionego | Tak/Nie |
| – – Zakładanie systemów rolno-leśnych | Tak/Nie |
| – – Zapobieganie zniszczeniom lasów oraz odtwarzanie lasów | Tak/Nie |
| – – Inwestycje przeznaczone na poprawę odporności lasów i ich wartości dla środowiska | Tak/Nie |
| – – Inwestycje przeznaczone na technologie w zakresie leśnictwa oraz w przetwarzanie, mobilizację i wprowadzanie do obrotu produktów leśnych | Tak/Nie |
| – – Płatności z tytułu obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami | Tak/Nie |
| – – Usługi leśnośrodowiskowe i klimatyczne oraz ochrona lasów | Tak/Nie |
| – – Zarządzanie ryzykiem | Tak/Nie |
| VII. Gleba i praktyki zarządzania nawozami naturalnymi stosowane w gospodarstwach rolnych | |
| – Metody uprawy (13) na nieosłoniętych gruntach ornych | |
| – – Uprawa tradycyjna | ha |
| – – Uprawa konserwująca | ha |
| – – Uprawa bezorkowa (z wyjątkiem obszarów nieosłoniętych gruntów rolnych pokrytych roślinami wieloletnimi) | ha |
| – Pokrywa gleby (14) na nieosłoniętych gruntach ornych | |
| – – Uprawy ozime | ha |
| – – Uprawa okrywowa lub poplony | ha |
| – – Pozostałości roślin | ha |
| – – Ugór | ha |
| – – Nieosłonięte obszary gruntów ornych pokrytych roślinami wieloletnimi | ha |
| – Płodozmian na gruntach ornych | |
| – – Odsetek gruntów ornych objętych płodozmianem | Przedział procentowy gruntów ornych (15) |
| – Obszar proekologiczny – całkowity obszar obrzeży pola, pasów buforowych, żywopłotów, szpalerów drzew, gruntów ugorowanych, biotopów, obszarów zalesionych oraz cech krajobrazu. | ha (16) |
| – Metody stosowania nawozów naturalnych: | |
| – – Stosowanie rozrzutowe | |
| – – – Bez przyorania | Przedział % stosowania nawozów naturalnych (17) |
| – – – Z przyoraniem w ciągu 4 godzin | Przedział % stosowania nawozów naturalnych |
| – – – Z przyoraniem po 4 godzinach | Przedział % stosowania nawozów naturalnych |
| – – Nawożenie rzędowo-wgłębne | |
| – – – węże wleczone | Przedział % stosowania nawozów naturalnych |
| – – – płozy | Przedział % stosowania nawozów naturalnych |
| – – Nawożenie wtryskowe | |
| – – – płytkie/otwarte szczeliny | Przedział % stosowania nawozów naturalnych |
| – – – głębokie/zamknięte szczeliny | Przedział % stosowania nawozów naturalnych |
| – Przywóz nawozu naturalnego do gospodarstwa i jego wywóz z gospodarstwa | |
| – – Całkowita ilość wytworzonego nawozu wywiezionego z gospodarstwa | Tony |
| – – Nawóz przywieziony do gospodarstwa | Tony |
(1) Współrzędne geograficzne nie są w 2016 r. wymagane.
(2) Wspólna klasyfikacja jednostek terytorialnych do celów statystycznych.
(3) L – obszar o niekorzystnych warunkach gospodarowania niebędący obszarem górskim; M – obszar górski o niekorzystnych warunkach gospodarowania; N – obszar normalny (niebędący obszarem o niekorzystnych warunkach gospodarowania). Klasyfikacja ta może być zmieniona w przyszłości ze względu na zmiany we wspólnej polityce rolnej do 2020 r.
(4) Część tę należy wypełnić wyłącznie w przypadku udzielenia odpowiedzi twierdzącej na poprzednie pytanie.
(5) Przedziały wiekowe: (od ukończenia szkoły do 24 lat), (25–34), (35–39), (40–44), (45–54), (55–64), (65 i więcej).
(6) Pierwszy przedział procentowy rocznych jednostek pracy (AWU): (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75–< 100), (100).
(7) Drugi przedział procentowy rocznych jednostek pracy (AWU): (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75–< 100), (100).
(8) Kody wykształcenia: (jedynie praktyczne doświadczenie rolnicze), (zasadnicze wykształcenie rolnicze), (pełne wykształcenie rolnicze).
(9) P – działalność podstawowa, D – działalność dodatkowa, B – nie świadczy się działalności tego typu.
(10) Przedziały procentowe: (≥ 0–≤ 10), (> 10–≤ 50), (> 50–< 100).
(11) Środki wsparcia rozwoju obszarów wiejskich zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1305/2013 Parlamentu Europejskiego i Rady z 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 487) – te cechy objęte badaniem powinny być dostępne ze źródeł administracyjnych.
(12) Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki wodnej (Dz.U. L 327 z 22.12.2000, s. 1).
(13) Obszar nieosłoniętych gruntów ornych uprawianych tradycyjnie + obszar nieosłoniętych gruntów ornych uprawianych konserwująco + obszar nieosłoniętych gruntów ornych uprawianych bezorkowo + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pokrytych roślinami wieloletnimi = całkowita powierzchnia obszaru nieosłoniętych gruntów ornych.
(14) Obszar nieosłoniętych gruntów ornych pod uprawy ozime + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pod uprawy okrywowe lub poplony + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pokrytych pozostałościami roślin + obszar nieosłoniętych gruntów ornych będących ugorem + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pokrytych roślinami wieloletnimi = całkowita powierzchnia obszaru nieosłoniętych gruntów ornych.
(15) Przedział procentowy gruntów ornych: (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75).
(16) Dane wymagane jedynie od gospodarstw rolnych posiadających więcej niż 15 ha gruntów ornych.
(17) Udział procentowy stosowania nawozów naturalnych przy użyciu określonych metod stosowania: (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75–< 100), (100).”
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
