ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 887/2014
z dnia 14 sierpnia 2014 r.
dotyczące technicznego formatu przekazywania statystyk europejskich dotyczących winnic na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1337/2011
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1337/2011 z dnia 13 grudnia 2011 r. w sprawie statystyk europejskich dotyczących upraw trwałych (1), w szczególności jego art. 8 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (UE) nr 1337/2011 ustanowiono zasady sporządzania porównywalnych statystyk europejskich dotyczących winnic.
(2) Struktura przekazywanych danych statystycznych dotyczących winnic, a także standard wymiany danych powinny być ściśle określone.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyk Rolniczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Państwa członkowskie przekazują dane statystyczne dotyczące winnic, o których mowa w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1337/2011, przy użyciu struktury ustanowionej w definicjach struktury danych SDMX. Dane te przekazywane są do Komisji Europejskiej (Eurostatu) za pośrednictwem pojedynczego punktu wprowadzania danych lub są udostępniane w celu umożliwienia Komisji Europejskiej (Eurostatowi) pobierania danych za pośrednictwem pojedynczego punktu wprowadzania danych.
Artykuł 2
Strukturę danych do przekazywania danych statystycznych dotyczących winnic przesyłanych do Komisji Europejskiej (Eurostatu) określono w załączniku.
Artykuł 3
Dane są przedstawiane dla wszystkich obowiązkowych pojedynczych zmiennych i wszystkich agregatów.
Artykuł 4
Dane są przedstawiane w podziale na hektary oraz liczby gospodarstw.
Artykuł 5
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 sierpnia 2014 r.
ZAŁĄCZNIK
Struktura danych do przekazywania danych statystycznych dotyczących winnic
Informacje, które należy uwzględnić w przesyłanych plikach:
Tabela 1
Plantacje winorośli według typu produkcji
| Numer | Pole | Uwagi |
| 1. | Region/Państwo | Kody NUTS0/NUTS2 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013). |
| 2. | Rok | Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.) |
| 3. | Typ produkcji | Kategorie ujęto w tabeli 5 |
| 4. | Wartość obserwacji | Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku) |
| 5. | Jednostka | Kategorie ujęto w tabeli 11 |
| 6. | Status obserwacji | Standardowy wykaz kodów |
| 7. | Status poufności | Standardowy wykaz kodów |
Tabela 2
Plantacje winorośli według klasy wielkości (i według zagregowanego typu produkcji) na poziomie kraju
| Numer | Pole | Uwagi |
| 1. | Państwo | Kody NUTS 0 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013). |
| 2. | Rok | Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.) |
| 3. | Zagregowany typ produkcji | Kategorie ujęto w tabeli 6 |
| 4. | Klasa wielkości łącznej powierzchni uprawy winorośli | Kategorie ujęto w tabeli 7 |
| 5. | Wartość obserwacji | Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku) |
| 6. | Jednostka | Kategorie ujęto w tabeli 11 |
| 7. | Status obserwacji | Standardowy wykaz kodów |
| 8. | Status poufności | Standardowy wykaz kodów |
Tabela 3
Plantacje winorośli według stopnia specjalizacji i klasy wielkości na poziomie kraju
| Numer | Pole | Uwagi |
| 1. | Państwo | Kody NUTS 0 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013). |
| 2. | Rok | Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.) |
| 3. | Specjalizacja | Kategorie ujęto w tabeli 8 |
| 4. | Klasa wielkości łącznej powierzchni uprawy winorośli | Kategorie ujęto w tabeli 7 |
| 5. | Wartość obserwacji | Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku) |
| 6. | Jednostka | Kategorie ujęto w tabeli 11 |
| 7. | Status obserwacji | Standardowy wykaz kodów |
| 8. | Status poufności | Standardowy wykaz kodów |
Tabela 4
Główne odmiany winorośli w podziale na klasę wiekową
| Numer | Pole | Uwagi |
| 1. | Region/Państwo | Kody NUTS0/NUTS2 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013). |
| 2. | Rok | Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.) |
| 3. | Główna odmiana winogron | Kategorie ujęto w tabeli 10 |
| 4. | Klasa wiekowa | Kategorie ujęto w tabeli 9 |
| 5. | Wartość obserwacji | Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku) |
| 6. | Jednostka | Kategorie ujęto w tabeli 11 |
| 7. | Status obserwacji | Standardowy wykaz kodów |
| 8. | Status poufności | Standardowy wykaz kodów |
Tabela 5
Kategorie dotyczące rodzaju produkcji
| Numer | Kategoria | Uwagi |
| 1. | Łączna powierzchnia uprawy winorośli (w/jeszcze nie w produkcji) | Σ 2, 9, 16, 17 |
| 2. | Winorośle w produkcji – Łącznie | Σ 3, 7, 8 |
| 3. | Winorośle w produkcji – Winogrona – Łącznie | Σ 4, 5, 6 |
| 4. | Winorośle w produkcji – Winogrona do produkcji win z PDO |
|
| 5. | Winorośle w produkcji – Winogrona do produkcji win z PGI |
|
| 6. | Winorośle w produkcji – Winogrona do produkcji win bez PDO lub PGI |
|
| 7. | Winorośle w produkcji – Winogrona o dwojakim przeznaczeniu |
|
| 8. | Winorośle w produkcji – Winogrona suszone |
|
| 9. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Łącznie | Σ 10, 14, 15 |
| 10. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona – Łącznie | Σ 11, 12, 13 |
| 11. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona do produkcji win z PDO |
|
| 12. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona do produkcji win z PGI |
|
| 13. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona do produkcji win bez PDO lub PGI |
|
| 14. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona o dwojakim przeznaczeniu |
|
| 15. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona suszone |
|
| 16. | Winorośle przeznaczone do produkcji materiału do wegetatywnego rozmnażania winorośli |
|
| 17. | Pozostałe winorośle gdzie indziej niesklasyfikowane (nskl) |
|
Tabela 6
Kategorie dotyczące zagregowanego rodzaju produkcji
| Numer | Kategoria | Uwagi |
| 1. | Łączna powierzchnia uprawy winorośli | Σ 2, 6, 7, 8 |
| 2. | Winorośle na winogrona – Łącznie | Σ 3, 4, 5 |
| 3. | Winorośle na wina z PDO |
|
| 4. | Winorośle na wina z PGI |
|
| 5. | Winorośle na wina bez PDO lub PGI |
|
| 6. | Winorośle na winogrona o dwojakim przeznaczeniu |
|
| 7. | Winorośle na winogrona suszone |
|
| 8. | Winorośle gdzie indziej niesklasyfikowane (nskl) |
|
Tabela 7
Kategorie dotyczące klasy wielkości łącznej powierzchni uprawy winorośli
| Numer | Kategoria | Uwagi |
| 1. | Łącznie | Σ 2–8 |
| 2. | Mniej niż 0,10 ha |
|
| 3. | Od 0,10 do 0,49 ha |
|
| 4. | Od 0,50 do 0,99 ha |
|
| 5. | Od 1 do 2,9 ha |
|
| 6. | Od 3 do 4,9 ha |
|
| 7. | Od 5 do 9,9 ha |
|
| 8. | 10 ha lub więcej |
|
Tabela 8
Kategorie dotyczące stopnia specjalizacji
| Numer | Kategoria | Uwagi |
| 1. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami – Łącznie | Σ 2, 9, 10, 11 |
| 2. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win | Σ 3, 7, 8 |
| 3. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win z PDO lub PGI | Σ 4, 5, 6 |
| 4. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win z PDO |
|
| 5. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win z PGI |
|
| 6. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win tylko z PDO i PGI |
|
| 7. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win bez PDO lub bez PGI |
|
| 8. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi do produkcji różnych rodzajów wina |
|
| 9. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji winogron suszonych |
|
| 10. | Gospodarstwa o innych powierzchniach obsadzonych winoroślami |
|
| 11. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi do produkcji różnego typu |
|
Tabela 9
Kategorie dotyczące klasy wiekowej
| Numer | Kategoria | Uwagi |
| 1. | Łącznie | Σ 2–5 |
| 2. | Poniżej 3 lat |
|
| 3. | Od 3 do 9 lat |
|
| 4. | Od 10 do 29 lat |
|
| 5. | 30 lat lub więcej |
|
Tabela 10
Kategorie dotyczące głównej odmiany winogron
| Numer | Kategoria | Uwagi |
| 1. | Główne odmiany winogron – łącznie | Σ 2, 170, 375, 387 |
| 2. | Główne odmiany winogron czerwonych (R) – łącznie | Σ 3– 169 |
| 3. | Agiorgitiko (R) |
|
| 4. | Aglianico (R) |
|
| 5. | Aglianico del Vulture (R) |
|
| 6. | Alfrocheiro/Tinta Bastardinha (R) |
|
| 7. | Alicante Bouschet (R) |
|
| 8. | Alicante Henri Bouschet (R) |
|
| 9. | Alphon Lavallee (R) |
|
| 10. | Ancellotta (R) |
|
| 11. | Aragonez/Tinta Roriz/Tempranillo (R) |
|
| 12. | Aramon (R) |
|
| 13. | Avarengo (R) |
|
| 14. | Băbească neagră (R) |
|
| 15. | Baga (R) |
|
| 16. | Barbera nera (R) |
|
| 17. | Bastardo/Graciosa (R) |
|
| 18. | Blauburger (R) |
|
| 19. | Blaufrä nkisch/Kékfrankos/Frankovka/Frankovka modrá/Modra frankinja/Burgund mare (R) |
|
| 20. | Bobal (R) |
|
| 21. | Bombino rosso (R) |
|
| 22. | Bonarda (R) |
|
| 23. | Brachetto (R) |
|
| 24. | Cabernet franc (R) |
|
| 25. | Cabernet Sauvignon (R) |
|
| 26. | Caiñ o tinto (R) |
|
| 27. | Calabrese (R) |
|
| 28. | Caladoc (R) |
|
| 29. | Canaiolo nero (R) |
|
| 30. | Cannonau (R) |
|
| 31. | Carignan (R) |
|
| 32. | Carignano (R) |
|
| 33. | Carmenere (R) |
|
| 34. | Castelã o/João-de-Santarém/Periquita (R) |
|
| 35. | Ciliegiolo (R) |
|
| 36. | Cinsaut (R) |
|
| 37. | Corvina (R) |
|
| 38. | Corvinone (R) |
|
| 39. | Cot (R) |
|
| 40. | Croatina (R) |
|
| 41. | Dolcetto (R) |
|
| 42. | Dornfelder (R) |
|
| 43. | Duras (R) |
|
| 44. | Fer (R) |
|
| 45. | Fetească neagră (R) |
|
| 46. | Forcallat tinta (R) |
|
| 47. | Frappato (R) |
|
| 48. | Freisa (R) |
|
| 49. | Gaglioppo (R) |
|
| 50. | Gamay (R) |
|
| 51. | Gamza (R) |
|
| 52. | Garnacha (R) |
|
| 53. | Garnacha peluda (R) |
|
| 54. | Garnacha tinta (R) |
|
| 55. | Garnacha tintorera (R) |
|
| 56. | Graciano (R) |
|
| 57. | Gran negro (R) |
|
| 58. | Greco nero (R) |
|
| 59. | Grenache (R) |
|
| 60. | Grignolino (R) |
|
| 61. | Grolleau (R) |
|
| 62. | Jaen/Mencia (R) |
|
| 63. | Juan Garcia (R) |
|
| 64. | Jurancon noir (R) |
|
| 65. | Kadarka (R) |
|
| 66. | Kotsifali (R) |
|
| 67. | Lagrein (R) |
|
| 68. | Lambrusco a foglia frastagliata (R) |
|
| 69. | Lambrusco di Sorbara (R) |
|
| 70. | Lambrusco Grasparossa (R) |
|
| 71. | Lambrusco maestri (R) |
|
| 72. | Lambrusco Marani (R) |
|
| 73. | Lambrusco Salamino (R) |
|
| 74. | Liatiko (R) |
|
| 75. | Limberger, Blauer (R) |
|
| 76. | Listan negro (R) |
|
| 77. | Magliocco canino (R) |
|
| 78. | Malvasia (R) |
|
| 79. | Malvasia nera di Brindisi (R) |
|
| 80. | Malvasia Preta (R) |
|
| 81. | Mandilari (R) |
|
| 82. | Marselan (R) |
|
| 83. | Marufo/Mourisco Roxo (R) |
|
| 84. | Marzemino (R) |
|
| 85. | Mavro (R) |
|
| 86. | Mavroudi (R) |
|
| 87. | Mavrud (R) |
|
| 88. | Mazuela (R) |
|
| 89. | Mencia (R) |
|
| 90. | Merlot (R) |
|
| 91. | Meunier (R) |
|
| 92. | Miguel del arco (R) |
|
| 93. | Molinara (R) |
|
| 94. | Mollar (R) |
|
| 95. | Monastrell (R) |
|
| 96. | Monica (R) |
|
| 97. | Montepulciano (R) |
|
| 98. | Moravia agria (R) |
|
| 99. | Moravia dulce (R) |
|
| 100. | Moreto (R) |
|
| 101. | Mourisco (R) |
|
| 102. | Mourvedre (R) |
|
| 103. | Müllerrebe/Schwarzriesling (R) |
|
| 104. | Muscat Hambourg (R) |
|
| 105. | Nebbiolo (R) |
|
| 106. | Negramoll (R) |
|
| 107. | Negrette (R) |
|
| 108. | Negro amaro (R) |
|
| 109. | Nerello Cappuccio (R) |
|
| 110. | Nerello Mascalese (R) |
|
| 111. | Nielluccio (R) |
|
| 112. | Oporto (R) |
|
| 113. | Pamid (R) |
|
| 114. | Petit Verdot (R) |
|
| 115. | Piedirosso (R) |
|
| 116. | Pinot noir/Pinot/Spä tburgunder, Blauer/Blauburgunder/Blauer Burgunder/Rulandské modré (R) |
|
| 117. | Plantet (R) |
|
| 118. | Plavac mali crni (R) |
|
| 119. | Plavina (R) |
|
| 120. | Portugieser, Blauer/Portoghese/Modrý Portugal/Oporto/Kékoportó (R) |
|
| 121. | Prieto picudo (R) |
|
| 122. | Primitivo (R) |
|
| 123. | Raboso Piave (R) |
|
| 124. | Refosco dal peduncolo rosso (R) |
|
| 125. | Refoš k (R) |
|
| 126. | Regent (R) |
|
| 127. | Rojal tinta (R) |
|
| 128. | Romeiko (R) |
|
| 129. | Rondinella (R) |
|
| 130. | Rosioara (R) |
|
| 131. | Royal (R) |
|
| 132. | Rufete/Tinta Pinheira (R) |
|
| 133. | Sagrantino (R) |
|
| 134. | Saint Laurent/Svatovavř inecké/Svätovavrinecké (R) |
|
| 135. | Sangiovese (R) |
|
| 136. | Santareno (R) |
|
| 137. | Schiava (R) |
|
| 138. | Schiava gentile (R) |
|
| 139. | Schiava grossa (R) |
|
| 140. | Sciaccarello (R) |
|
| 141. | Shiroka melnishka loza (R) |
|
| 142. | Souson (R) |
|
| 143. | Storgozia (R) |
|
| 144. | Syrah/Shiraz (Sirah) (R) |
|
| 145. | Tannat (R) |
|
| 146. | Tempranillo (R) |
|
| 147. | Teroldego (R) |
|
| 148. | Tinta (R) |
|
| 149. | Tinta Barroca (R) |
|
| 150. | Tinta Carvalha (R) |
|
| 151. | Tinta Negra (R) |
|
| 152. | Tinto de la pampana blanca (R) |
|
| 153. | Tinto de toro (R) |
|
| 154. | Tinto velasco (R) |
|
| 155. | Tocai rosso (R) |
|
| 156. | Touriga Franca (R) |
|
| 157. | Touriga nacional (R) |
|
| 158. | Trepat (R) |
|
| 159. | Trincadeira/Tinta Amarela/Trincadeira Preta (R) |
|
| 160. | Trollinger, Blauer (R) |
|
| 161. | Uva di Troia (R) |
|
| 162. | Uva longanesi (R) |
|
| 163. | Villard noir (R) |
|
| 164. | Vinhã o/Sousão (R) |
|
| 165. | Xinomavro (R) |
|
| 166. | Žametovka (R) |
|
| 167. | Zweigelt/Zweigeltrebe/Zweigelt, Blauer/Rotburger (R) |
|
| 168. | Pozostałe główne odmiany winogron czerwonych (R) |
|
| 169. | Pozostałe główne mieszane odmiany winogron czerwonych (R) |
|
| 170. | Główne odmiany winogron białych (W) – łącznie | Σ 171–374 |
| 171. | Airen (W) |
|
| 172. | Alarije (W) |
|
| 173. | Albana (W) |
|
| 174. | Albariñ o (W) |
|
| 175. | Albillo (W) |
|
| 176. | Albillo Mayor (W) |
|
| 177. | Alicante Branco (W) |
|
| 178. | Aligote (W) |
|
| 179. | Alvarinho (W) |
|
| 180. | Ansonica (W) |
|
| 181. | Antã o Vaz (W) |
|
| 182. | Arany sá rfehér (W) |
|
| 183. | Arinto/Pedernã (W) |
|
| 184. | Arneis (W) |
|
| 185. | Asirtiko (W) |
|
| 186. | Athiri (W) |
|
| 187. | Auxerrois (W) |
|
| 188. | Avesso (W) |
|
| 189. | Azal (W) |
|
| 190. | Bacchus (W) |
|
| 191. | Baco blanc (W) |
|
| 192. | Beba (W) |
|
| 193. | Bellone (W) |
|
| 194. | Bianca (W) |
|
| 195. | Biancame (W) |
|
| 196. | Bical/Borrado das Moscas (W) |
|
| 197. | Blanca Cayetana (W) |
|
| 198. | Bombino bianco (W) |
|
| 199. | Borba (W) |
|
| 200. | Bourboulenc (W) |
|
| 201. | Calagrañ o (W) |
|
| 202. | Cariñ ena blanco (W) |
|
| 203. | Cataratto lucido (W) |
|
| 204. | Catarratto commune (W) |
|
| 205. | Cayetana blanca (W) |
|
| 206. | Chardonnay/Feinburgunder/Morillon (W) |
|
| 207. | Chasan (W) |
|
| 208. | Chasselas (W) |
|
| 209. | Chenin (W) |
|
| 210. | Clairette (W) |
|
| 211. | Cococciola (W) |
|
| 212. | Coda di volpe bianca (W) |
|
| 213. | Côdega do Larinho (W) |
|
| 214. | Colombard (W) |
|
| 215. | Cortese (W) |
|
| 216. | Cramposie selectionata (W) |
|
| 217. | Cserszegi fű szeres (W) |
|
| 218. | Diagalves (W) |
|
| 219. | Dimyat (W) |
|
| 220. | Doña Blanca (W) |
|
| 221. | Elbling, Weiß er (W) |
|
| 222. | Ezerfü rtű (W) |
|
| 223. | Ezerjó (W) |
|
| 224. | Falanghina (W) |
|
| 225. | Fernã o Pires/Maria Gomes (W) |
|
| 226. | Feteasca alba (W) |
|
| 227. | Feteasca regala (W) |
|
| 228. | Fiano (W) |
|
| 229. | Folle blanche (W) |
|
| 230. | Francusa (W) |
|
| 231. | Frühroter Veltliner/Malvasier (W) |
|
| 232. | Furmint (W) |
|
| 233. | Galbena de Odobesti (W) |
|
| 234. | Garganega (W) |
|
| 235. | Garnacha blanca (W) |
|
| 236. | Glera/ex-Prosecco (W) |
|
| 237. | Godello (W) |
|
| 238. | Gouveio (W) |
|
| 239. | Gouveio Real (W) |
|
| 240. | Grasă de Cotnari (W) |
|
| 241. | Grecanino dorato (W) |
|
| 242. | Grechetto (W) |
|
| 243. | Greco (W) |
|
| 244. | Greco bianco (W) |
|
| 245. | Grenache blanc (W) |
|
| 246. | Grillo (W) |
|
| 247. | Gros Manseng blanc (W) |
|
| 248. | Gutedel, Weiß er (W) |
|
| 249. | Hárslevelű (W) |
|
| 250. | Huxelrebe (W) |
|
| 251. | Iordana (W) |
|
| 252. | Irsai Olivé r/Irsai Oliver (W) |
|
| 253. | Jacquere (W) |
|
| 254. | Kerner (W) |
|
| 255. | Kirá lyleányka (W) |
|
| 256. | Kövidinka (W) |
|
| 257. | Kunleá ny (W) |
|
| 258. | Lakhegyi mé zes (W) |
|
| 259. | Leányka/Dievč ie hrozno (W) |
|
| 260. | Len de l'El (W) |
|
| 261. | Listan blanca (W) |
|
| 262. | Loureiro (W) |
|
| 263. | Macabeu/Macabeo (W) |
|
| 264. | Malvasia (W) |
|
| 265. | Malvasia/Malvasia bianca (W) |
|
| 266. | Malvasia bianca di Candia (W) |
|
| 267. | Malvasia bianca lunga (W) |
|
| 268. | Malvasia Branca (W) |
|
| 269. | Malvasia del Lazio (W) |
|
| 270. | Malvasia di candia aromatica (W) |
|
| 271. | Malvasia Fina/Boal (W) |
|
| 272. | Malvasia Istriana/Malvazija/Istarska malvazija (W) |
|
| 273. | Malvasia Rei (W) |
|
| 274. | Mantua/Chelva (W) |
|
| 275. | Marisancho (W) |
|
| 276. | Marsanne (W) |
|
| 277. | Mauzac (W) |
|
| 278. | Melon (W) |
|
| 279. | Messeguera (W) |
|
| 280. | Misket cherven (W) |
|
| 281. | Monemvasia (W) |
|
| 282. | Montepulciano bianco (W) |
|
| 283. | Montua (W) |
|
| 284. | Moscatel de Alejandría (W) |
|
| 285. | Moscatel de grano menudo (W) |
|
| 286. | Moscatel de Malaga (W) |
|
| 287. | Moscatel Galego Branco/Muscat à Petits Grains/Tămâioasă româ nească (W) |
|
| 288. | Moscatel Graú do/Moscatel-de-Setúbal (W) |
|
| 289. | Moscato/Sá rga muskotály (W) |
|
| 290. | Moscato giallo (W) |
|
| 291. | Moschato (W) |
|
| 292. | Müller – Thurgau/Rizlingszilváni/Riesling x Sylvaner/Rivaner (W) |
|
| 293. | Muscadelle (W) |
|
| 294. | Muscat Alexandrie (W) |
|
| 295. | Muscat blanc à petits grains (W) |
|
| 296. | Muscat Ottonel/Otthonel muskotály (W) |
|
| 297. | Muskateller (W) |
|
| 298. | Mustoasă de Măderat (W) |
|
| 299. | Neuburger (W) |
|
| 300. | Nuragus (W) |
|
| 301. | Ondarrabi Zuri (W) |
|
| 302. | Ortega (W) |
|
| 303. | Ortrugo (W) |
|
| 304. | Palomino fino (W) |
|
| 305. | Palomino superior (W) |
|
| 306. | Pardina (W) |
|
| 307. | Parellada (W) |
|
| 308. | Passerina (W) |
|
| 309. | Pecorino (W) |
|
| 310. | Pedro Ximenez (W) |
|
| 311. | Perruno (W) |
|
| 312. | Petit Manseng (W) |
|
| 313. | Pignoletto (W) |
|
| 314. | Pinot blanc/Pinot/Burgunder, Weißer/Weißburgunder/Klevner/Rulandské bílé /Rulandské biele/Beli pinot (W) |
|
| 315. | Piquepoul blanc (W) |
|
| 316. | Planta nova (W) |
|
| 317. | Prosecco lungo (W) |
|
| 318. | Rabigato (W) |
|
| 319. | Rabo de Ovelha (W) |
|
| 320. | Rebula (W) |
|
| 321. | Riesling italico/Olasz rizling/Rizling vlassky/Ryzlink vlašský/Laški rizling/Graš evina/Risling vlašský (W) |
|
| 322. | Riesling, Weiß er/Riesling/Rheinriesling/Ryzlink rýnský/Renski rizling/Rajnai rizling/Rajnski rizling/Risling rýnsky (W) |
|
| 323. | Rkatsiteli (W) |
|
| 324. | Rompola (W) |
|
| 325. | Roussanne (W) |
|
| 326. | Sarba (W) |
|
| 327. | Sardone (W) |
|
| 328. | Sauvignon blanc/Sauvignon/Muskat-Sylvaner (W) |
|
| 329. | Savagnin Blanc (W) |
|
| 330. | Savvatiano (W) |
|
| 331. | Scheurebe (W) |
|
| 332. | Seara Nova (W) |
|
| 333. | Semillon (W) |
|
| 334. | Šipon (W) |
|
| 335. | Síria/Roupeiro/Códega (W) |
|
| 336. | Soultanina (W) |
|
| 337. | Sylvaner/Silvaner, Grüner (W) |
|
| 338. | Szürkebará t (W) |
|
| 339. | Terret blanc (W) |
|
| 340. | Tocai friulano (W) |
|
| 341. | Torrontes (W) |
|
| 342. | Tortosina (W) |
|
| 343. | Trajadura/Treixadura (W) |
|
| 344. | Tramini (W) |
|
| 345. | Trebbiano abruzzese (W) |
|
| 346. | Trebbiano di Soave (W) |
|
| 347. | Trebbiano giallo (W) |
|
| 348. | Trebbiano romagnolo (W) |
|
| 349. | Trebbiano toscano (W) |
|
| 350. | Treixadura (W) |
|
| 351. | Ugni blanc (W) |
|
| 352. | Veltliner/Veltliner, Grüner/Weißgipfler/Veltlínské zelené/Veltlí nske zelené/Zöld veltelini (W) |
|
| 353. | Verdeca (W) |
|
| 354. | Verdejo blanco (W) |
|
| 355. | Verdicchio bianco (W) |
|
| 356. | Verdoncho (W) |
|
| 357. | Verduzzo friulano (W) |
|
| 358. | Verduzzo trevigiano (W) |
|
| 359. | Vermentino (W) |
|
| 360. | Vernaccia di S. Gimignano (W) |
|
| 361. | Vilana (W) |
|
| 362. | Viogner (W) |
|
| 363. | Viognier (W) |
|
| 364. | Viosinho (W) |
|
| 365. | Vital (W) |
|
| 366. | Welschriesling (W) |
|
| 367. | Xarello blanco (W) |
|
| 368. | Xinisteri (W) |
|
| 369. | Zalagyö ngye (W) |
|
| 370. | Zalema (W) |
|
| 371. | Zenit (W) |
|
| 372. | Zibibbo (W) |
|
| 373. | Pozostałe główne odmiany winogron białych (W) |
|
| 374. | Pozostałe główne mieszane odmiany winogron białych (W) |
|
| 375. | Pozostałe główne odmiany winogron o innym kolorze (O) – łącznie | Σ 376–386 |
| 376. | Babeasca gri (O) |
|
| 377. | Busuioaca de Bohotin (O) |
|
| 378. | Gewürztraminer/Traminer aromatico/Tramín červený/Traminer roz (O) |
|
| 379. | Grenache gris (O) |
|
| 380. | Grenas Rose (O) |
|
| 381. | Moschofilero (O) |
|
| 382. | Pinot gris/Pinot grigio/Ruländer/Burgunder, Grauer/Rulandské šedé /Sivi pinot (O) |
|
| 383. | Roditis (O) |
|
| 384. | Sauvignon gris (O) |
|
| 385. | Pozostałe główne odmiany winogron o innym kolorze (O) |
|
| 386. | Pozostałe główne mieszane odmiany winogron o pozostałych mieszanych kolorach (O) |
|
| 387. | Pozostałe główne odmiany winogron o nieokreślonym kolorze – łącznie |
|
Tabela 11
Kategorie dotyczące jednostek
| Numer | Kategoria |
| 1. | Liczba gospodarstw |
| 2. | Hektary |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
