Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2019 nr 310 str. 39
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2019 nr 310 str. 39
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2019/2000

z dnia 28 listopada 2019 r.

ustanawiająca format zgłaszania danych dotyczących odpadów żywności oraz przekazywania sprawozdań z kontroli jakości zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE

(notyfikowana jako dokument nr C(2019) 8577)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylającą niektóre dyrektywy (1), w szczególności jej art. 37 ust. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 2008/98/WE nakłada na państwa członkowskie obowiązek monitorowania i oceny wdrażania środków zapobiegania powstawaniu odpadów żywności, za pomocą pomiaru poziomów odpadów żywności na podstawie wspólnej metody, oraz obowiązek przekazywania tych danych Komisji. Do danych należy dołączyć sprawozdanie z kontroli jakości.

(2) Format, który państwa członkowskie mają stosować do zgłaszania danych dotyczących poziomów odpadów żywności, musi uwzględniać metody określone w decyzji delegowanej Komisji (UE) 2019/1597 (2), w której ustanowiono wspólną metodę pomiaru poziomów odpadów żywności wytworzonych w państwach członkowskich.

(3) W decyzji delegowanej (UE) 2019/1597 państwom członkowskim zapewniono możliwość stosowania różnych metod pomiaru odpadów żywności. Aby zapewnić zharmonizowaną sprawozdawczość, należy gromadzić informacje szczegółowe na temat metod stosowanych w poszczególnych państwach członkowskich.

(4) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią komitetu ustanowionego na mocy art. 39 dyrektywy 2008/98/WE,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Państwa członkowskie zgłaszają dane i przedkładają sprawozdanie z kontroli jakości dotyczące wdrożenia art. 9 ust. 5 dyrektywy 2008/98/WE w formacie określonym w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 listopada 2019 r.

W imieniu Komisji

Vytenis ANDRIUKAITIS

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 312 z 22.11.2008, s. 3.

(2) Decyzja delegowana Komisji (UE) 2019/1597 z dnia 3 maja 2019 r. uzupełniająca dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE w odniesieniu do wspólnej metody i minimalnych wymagań jakościowych dla jednolitego pomiaru poziomów odpadów żywności (Dz.U. L 248 z 27.9.2019, s. 77).

ZAŁĄCZNIK

FORMAT ZGŁASZANIA DANYCH DOTYCZĄCYCH POZIOMU ODPADÓW ŻYWNOŚCI

A. FORMAT PRZEKAZYWANIA DANYCH DOTYCZĄCYCH ILOŚCI ODPADÓW ŻYWNOŚCI ORAZ DANYCH ZWIĄZANYCH Z ZAPOBIEGANIEM POWSTAWANIU ODPADÓW ŻYWNOŚCI

1. Dane dotyczące ilości odpadów żywności (w tonach metrycznych świeżej masy)

Etap łańcucha dostaw żywności

Odpady żywności, o których mowa w art. 1 decyzji delegowanej (UE) 2019/1597

Odpady żywności wyrzucane jako ścieki lub ze ściekami (o których mowa w art. 3 lit. b) decyzji delegowanej (UE) 2019/1597)

Odpady żywności ogółem

Frakcja odpadów żywności ogółem, składająca się częściowo z żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi (o której mowa w art. 3 lit. a) decyzji delegowanej (UE) 2019/1597)

Produkcja podstawowa

Przetwórstwo i wytwórstwo

Sprzedaż detaliczna i inna dystrybucja żywności

Restauracje i usługi gastronomiczne

Gospodarstwa domowe

Suma

2. Dane dotyczące gospodarowania nadwyżkami żywności związanego z zapobieganiem powstawaniu odpadów żywności (w tonach metrycznych świeżej masy)

Etap łańcucha dostaw żywności

Żywność przeznaczona do redystrybucji w celu spożycia przez ludzi (o której mowa w art. 3 lit. c) decyzji delegowanej (UE) 2019/1597)

Żywność wprowadzona do obrotu w celu przetworzenia na paszę (o której mowa w art. 3 lit. d) decyzji delegowanej (UE) 2019/1597)

Wycofane środki spożywcze (o których mowa w art. 3 lit. e) decyzji delegowanej (UE) 2019/1597)

Produkcja podstawowa

Przetwórstwo i wytwórstwo

Sprzedaż detaliczna i inna dystrybucja żywności

Restauracje i usługi gastronomiczne

Gospodarstwa domowe

Suma

- Podanie białe: danych jest obowiązkowe.

- Pola szare: podanie danych jest dobrowolne.

- Podanie danych jest dobrowolne.

B. FORMAT SPRAWOZDANIA Z KONTROLI JAKOŚCI TOWARZYSZĄCEGO DANYM, O KTÓRYCH MOWA W CZĘŚCI A

1. Cele sprawozdania

Cele sprawozdania z kontroli jakości to:

- ocena metod pomiaru poziomów odpadów żywności, określonych w załącznikach III i IV do decyzji delegowanej (UE) 2019/1597;

- ocena jakości danych dotyczących zgłoszonych ilości odpadów żywności;

- ocena jakości procesów zbierania danych, w tym zakresu i zatwierdzania źródeł danych administracyjnych oraz zasadności pod względem statystycznym podejść opartych na badaniach,

- podanie przyczyn istotnych zmian w przekazywanych danych między latami sprawozdawczymi oraz zagwarantowanie dokładności tych danych.

2. Informacje ogólne

Państwo członkowskie:

Organizacja przedkładająca dane i opis:

Osoba wyznaczona do kontaktów/dane kontaktowe:

Rok sprawozdawczy:

Data złożenia/wersja:

Link do danych opublikowanych przez państwo członkowskie (jeżeli dotyczy):

3. Informacje ogólne na temat zbierania danych

Należy wskazać metodę zastosowaną do pomiaru ilości odpadów żywności wytworzonych w danym roku sprawozdawczym, dla każdego etapu łańcucha dostaw żywności (zaznaczyć krzyżykiem odpowiednie pola w tabeli, by wskazać, czy dane są zbierane zgodnie z metodą określoną w załączniku III czy w załączniku IV do decyzji delegowanej (UE) 2019/1597).

Etap łańcucha dostaw żywności

Dane zbierane zgodnie z metodą określoną w załączniku III do decyzji delegowanej (UE) 2019/1597

Dane zbierane zgodnie z metodą określoną w załączniku IV do decyzji delegowanej (UE) 2019/1597

Produkcja podstawowa

Przetwórstwo i wytwórstwo

Sprzedaż detaliczna i inna dystrybucja żywności

Restauracje i usługi gastronomiczne

Gospodarstwa domowe

4. Informacje dotyczące pomiaru przeprowadzonego zgodnie z metodą określoną w załączniku III

4.1. Ogólny opis źródeł danych służących do pomiaru poziomów odpadów żywności w ramach metody określonej w załączniku III do decyzji delegowanej (UE) 2019/1597

Należy podać źródła danych na temat ilości odpadów żywności dla każdego etapu łańcucha dostaw żywności (zaznaczyć krzyżykiem wszystkie pola w tabeli, które mają zastosowanie).

Etap łańcucha dostaw żywności

Na podstawie danych zbieranych do celów rozporządzenia (WE) nr 2150/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (1)

Na podstawie specjalnego badania (np.: badanie naukowe, sprawozdanie konsultacyjne)

Inne źródła lub połączenie różnych źródeł (należy wyszczególnić w pkt 4.2) (np. sprawozdawczość administracyjna, dobrowolne zobowiązania sektora przemysłowego)

Produkcja podstawowa

Przetwórstwo i wytwórstwo

Sprzedaż detaliczna i inna dystrybucja żywności

Restauracje i usługi gastronomiczne

Gospodarstwa domowe

(1) Rozporządzenie (WE) nr 2150/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 25 listopada 2002 r. w sprawie statystyk odpadów (Dz.U. L 332 z 9.12.2002, s. 1).

4.2. Szczegółowy opis metod pomiaru poziomów odpadów żywności w ramach metody określonej w załączniku III do decyzji delegowanej (UE) 2019/1597

W przypadku każdego etapu łańcucha dostaw żywności należy opisać metody pomiaru ilości odpadów żywności, poprzez odniesienie do załącznika III do decyzji delegowanej (UE) 2019/1597.

Etap łańcucha dostaw żywności

Krótki opis zastosowanych metod (w tym w stosownych przypadkach metod pomiaru ilości odpadów żywności w odpadach zmieszanych)

Podmioty podające dane na temat odpadów żywności [np. rolnicy, przedsiębiorstwa spożywcze (podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze), podmioty gospodarujące odpadami, gminy, gospodarstwa domowe]

W przypadku próby i/lub skalowania należy podać informacje o wielkości i doborze próby oraz opisać metody skalowania.

Opis głównych kwestii mających wpływ na dokładność danych, w tym błędów związanych z poborem próby, zakresem, pomiarem, przetwarzaniem i brakiem odpowiedzi

Opis procesu kontroli poprawności danych, w tym możliwe źródła niepewności i ich prawdopodobny wpływ na zgłoszone wyniki

Produkcja podstawowa

Przetwórstwo i wytwórstwo

Sprzedaż detaliczna i inna dystrybucja żywności

Restauracje i usługi gastronomiczne

Gospodarstwa domowe

5. Informacje dotyczące pomiarów zgodnie z metodą określoną w załączniku IV do decyzji delegowanej (UE) 2019/1597

Należy podać informacje dotyczące każdego etapu łańcucha dostaw żywności, w odniesieniu do których dokonano obliczeń w roku sprawozdawczym.

Etap łańcucha dostaw żywności

Dane dotyczące ilości odpadów żywności wykorzystane jako podstawa obliczeń

Dane społeczno-ekonomiczne wykorzystane do obliczeń

Opis metod stosowanych do obliczeń

Wartość [t]

Rok

Rodzaj danych (np. populacja, produkcja żywności) (*)

Wartość (*)

Rok (*)

Źródło (*)

Produkcja podstawowa

Przetwórstwo i wytwórstwo

Sprzedaż detaliczna i inna dystrybucja żywności

Restauracje i usługi gastronomiczne

Gospodarstwa domowe

(*) W przypadku większej liczby źródeł wykorzystanych danych należy w razie potrzeby dodać dodatkowe wiersze w ramach odpowiedniego etapu łańcucha dostaw żywności.

6. Dobrowolna sprawozdawczość

Należy podać informacje dotyczące każdego zbioru dobrowolnie zgłoszonych danych.

Nazwa zbioru danych (o których mowa w art. 3 lit. a)-e) decyzji delegowanej (UE) 2019/1597)

Etap łańcucha dostaw żywności

Krótki opis metody zbierania danych

Źródło - link do dokumentu referencyjnego (w stosownych przypadkach)

W stosownych przypadkach należy dodać wiersze.

7. Zmiany w metodzie obliczania oraz zgłaszanie problemów

7.1. Opis zmian w metodzie obliczania (w stosownych przypadkach)

Należy opisać istotne zmiany w metodzie obliczania stosowanej w roku sprawozdawczym, o ile nastąpiły (należy uwzględnić zwłaszcza korekty retrospektywne, ich charakter oraz to, czy w odniesieniu do konkretnych lat sprawozdawczych należy zgłosić przerwę w szeregu). Należy opisać to oddzielnie dla każdego etapu łańcucha dostaw żywności i podać dokładną lokalizację odpowiednich pól tabeli (nazwa tabeli, etap łańcucha dostaw żywności, nagłówek kolumny).

W stosownych przypadkach należy dodać wiersze.

7.2. Wyjaśnienie różnic w masie (w stosownych przypadkach)

Należy wyjaśnić przyczyny różnic w tonażu (z którymi etapami łańcucha dostaw żywności, sektorami lub szacunkami są związane te różnice oraz jaka jest tego przyczyna), jeżeli odchylenie przekracza 20 % w stosunku do danych przedłożonych za poprzedni rok sprawozdawczy.

Etap łańcucha dostaw żywności

Odchylenie (%)

Główna przyczyna różnicy

W stosownych przypadkach należy dodać wiersze.

7.3. Zgłaszanie problemów (jeżeli dotyczy)

W przypadku problemów z przyporządkowaniem odpadów żywności do danego etapu łańcucha dostaw żywności należy podać opis problemów. Dla każdego konkretnego problemu należy podać dokładną lokalizację odpowiednich pól tabeli (nazwa tabeli, etap łańcucha dostaw żywności, nagłówek kolumny).

8. Poufność

W razie potrzeby należy podać uzasadnienie wstrzymania publikacji konkretnych części niniejszego sprawozdania. Dla każdego konkretnego przypadku należy podać dokładną lokalizację odpowiednich pól tabeli (nazwa tabeli, etap łańcucha dostaw żywności, nagłówek kolumny).

9. Główne krajowe strony internetowe, dokumenty referencyjne i publikacje

Należy podać linki do głównych krajowych stron internetowych, dokumentów referencyjnych i publikacji, które wykorzystuje się podczas zbierania danych na temat ilości odpadów żywności.

Etap łańcucha dostaw żywności

Odniesienia

W stosownych przypadkach należy dodać wiersze.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00