Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 3 str. 12
Wersja aktualna od 2023-01-06
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 3 str. 12
Wersja aktualna od 2023-01-06
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/54

z dnia 4 stycznia 2023 r.

w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 dotyczącego zezwolenia na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/652 (2) zezwolono na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt.

(2)

Wyciąg z pomarańczy gorzkiej zawiera 10-20 % neohesperydyny, jak wyszczególniono w kolumnie „Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652.

(3)

Błędne domniemanie związku neohesperydyny oznaczonej numerem CAS 13241-33-3 z neohesperydyną DC oznaczoną numerem CAS 20702-77-6, która ma podobną nazwę, ale stanowi odrębną substancję, spowodowało, że w pkt 3 kolumny „Pozostałe przepisy" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 błędnie ustanowiono zakaz stosowania wyciągu z pomarańczy gorzkiej w połączeniu z neohesperydyną DC.

(4)

W opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z dnia 23 czerwca 2021 r. w sprawie bezpieczeństwa wyciągu z pomarańczy gorzkiej (3) nie wspomina się o ryzyku związanym ze stosowaniem wyciągu z pomarańczy gorzkiej w połączeniu z neohesperydyną DC.

(5)

Należy zatem sprostować załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 poprzez uchylenie pkt 3 w kolumnie „Pozostałe przepisy" w tym załączniku. W celu zapewnienia jasności należy zastąpić cały załącznik do wspomnianego rozporządzenia wykonawczego.

(6)

Aby zapobiec zakłóceniom we wprowadzaniu dodatku paszowego do obrotu spowodowanym błędem w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2022/652, niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie w trybie pilnym.

(7)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 stycznia 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.

(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/652 z dnia 20 kwietnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt (Dz.U. L 119 z 21.4.2022, s. 74).

(3) Dziennik EFSA 2021;19(7):6709.


ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b136-ex

-

Wyciąg z pomarańczy gorzkiej

Skład dodatku

Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L.

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Flawonoidy: 45-55 %, w tym

-

naringina: 20-30 %

-

neohesperydyna: 10-20 %

5-metoksypsoralen (znany również jako bergapten): ≤ 0,03 %

(-)-synefryna: ≤ 1 %

Numer CoE: 136

Metoda analityczna (2)

Do oznaczania ilościowego naringiny (znacznika fitochemicznego) w dodatku paszowym:

-

wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) z detekcją spektrofotometryczną (UV)

Kurczęta rzeźne

Kury nioski

Indyki rzeźne

Prosięta

Tuczniki

Lochy

Krowy mleczne

Cielęta

Bydło opasowe

Owce/kozy

Konie

Króliki

Łososiowate

Ryby ozdobne

Psy

Koty

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

„Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

Kurczęta rzeźne: 102 mg

-

Kury nioski: 151 mg

-

Indyki rzeźne: 136 mg

-

Prosięta: 182 mg

-

Tuczniki: 217 mg

-

Lochy: 268 mg

-

Krowy mleczne: 259 mg

-

Cielęta (preparat mlekozastępczy), bydło opasowe, owce/kozy, konie, łososiowate, psy i ryby ozdobne: 400 mg

-

Koty: 80 mg

-

Króliki: 161 mg".

4.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5.

Mieszanie w paszach wyciągu z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymywanymi z Citrus aurantium L nie jest dozwolone.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

11 maja 2032 r.


(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports."

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00