Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 5 str. 32
Wersja aktualna od 2023-01-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 5 str. 32
Wersja aktualna od 2023-01-01
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA NR 1/2022 WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA

z dnia 17 listopada 2022 r.

zmieniająca załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi [2023/63]

WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,

uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącą handlu produktami rolnymi, w szczególności jej art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje,

(1)

Umowa między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotycząca handlu produktami rolnymi (zwana dalej „umową") weszła w życie w dniu 1 czerwca 2002 r.

(2)

W załącznikach 1 i 2 wymieniono koncesje taryfowe przyznane, odpowiednio, przez Konfederację Szwajcarską i Unię Europejską (zwane dalej „Stronami").

(3)

Strony uzgodniły zmianę załączników 1 i 2 do umowy w następstwie ostatniego przeglądu systemu zharmonizowanego oraz błędu popełnionego podczas ostatniego dostosowania załącznika 1 dotyczącego koncesji taryfowej dla szynek bez kości. Postanowiono również włączyć do załącznika 1 do umowy koncesje taryfowe przyznane przez Szwajcarię w 1996 r. w odniesieniu do karmy dla psów i kotów przeznaczonej do sprzedaży,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł 1

Załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi zastępuje się, odpowiednio, tekstami znajdującymi się w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie w dniu 1 stycznia 2023 r.

Sporządzono w Brukseli dnia 17 listopada 2022 r.

W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa

Przewodniczący Delegacji Unii Europejskiej

Frank BOLLEN

Przewodnicząca Delegacji Szwajcarii

Michèle DRÄPPEN

Sekretarz Komitetu

Luis QUEVEDO LEY


ZAŁĄCZNIK 1

KONCESJE UDZIELONE PRZEZ SZWAJCARIĘ

Na następujące produkty pochodzące z Unii Europejskiej Szwajcaria udziela niżej określonych koncesji taryfowych, które w stosownych przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej:

Szwajcarska pozycja taryfowa

Wyszczególnienie

Obowiązujące cło (CHF/100 kg brutto)

Roczna ilość (masa netto [t])

0101 2991

Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia)

0,00

100 sztuk pogłowia

0204.5010

Mięso z kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

40,00

100

0207.1481

Piersi koguta i kur gatunków domowych, zamrożone

15,00

2 100

0207.1491

Części i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone

15,00

1 200

0207.2781

Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, zamrożone

15,00

800

0207.2791

Części i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątróbki (z wyjątkiem piersi), zamrożone

15,00

600

0207.4210

Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, zamrożone

15,00

700

Wątróbki otłuszczone z kaczek lub gęsi gatunków domowych, świeże lub schłodzone

0207.4300

-

Z kaczek

0207.5300

-

Z gęsi

9,50

20

Części i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, zamrożone (z wyjątkiem wątróbek otłuszczonych)

0207.4591

-

Z kaczek

0207.5591

-

Z gęsi

0207.6091

-

Z perliczek

15,00

100

0208.1000

Mięso i jadalne podroby z królików lub zajęcy, świeże, schłodzone lub zamrożone

11,00

1 700

0208.9010

Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, schłodzone lub zamrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików)

0,00

100

ex 0210.1191

Szynki i ich kawałki, z kośćmi, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone

ex 0210.1991

Szynki i ich kawałki, bez kości, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone

0,00

1 000 (1)

0210.2010

Suszone mięso z bydła

0,00

200 (2)

Jadalne jaja ptasie, w skorupkach

ex 0407.2110

-

Ptactwa z gatunku Gallus domesticus, świeże

ex 0407.2910

-

Pozostałe, świeże

ex 0407.9010

-

Pozostałe, zakonserwowane lub gotowane

47,00

150

ex 0409.0000

Miód naturalny z akacji

8,00

200

ex 0409.0000

Inny miód naturalny (oprócz akacji)

26,00

50

0602.1000

Nieukorzenione sadzonki i zrazy

0,00

Nieograniczona

Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewu lub rozmnożenia roślinnego):

0602.2011

-

Szczepione, z gołymi korzeniami

0602.2019

-

Szczepione, z ziemią

0602.2021

-

Nieszczepione, z gołymi korzeniami

0602.2029

-

Nieszczepione, z ziemią

0,00

(3)

Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewu lub rozmnożenia roślinnego):

0602.2031

-

Szczepione, z gołymi korzeniami

0602.2039

-

Szczepione, z ziemią

0602.2041

-

Nieszczepione, z gołymi korzeniami

0602.2049

-

Nieszczepione, z ziemią

0,00

(3)

Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewu lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach:

0602.2051

-

Z gołymi korzeniami

0602.2059

-

Inne niż z gołymi korzeniami

0,00

Nieograniczona

Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z gołymi korzeniami:

0602.2071

-

Owoców ziarnkowych

0602.2072

-

Owoców pestkowych

0,00

(3)

0602.2079

-

Inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych

0,00

Nieograniczona

Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią:

0602.2081

-

Owoców ziarnkowych

0602.2082

-

Owoców pestkowych

0,00

(3)

0602.2089

-

Inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych

0,00

Nieograniczona

0602.3000

Rododendrony i azalie, szczepione lub nie

0,00

Nieograniczona

Róże, szczepione lub nie:

0602.4010

-

Dzikie odrosty róż i łodygi dzikich róż

-

Inne niż dzikie odrosty róż i łodygi dzikich róż:

0602.4091

-

Z gołymi korzeniami

0602.4099

-

Inne niż z gołymi korzeniami, z ziemią

0,00

Nieograniczona

Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnia:

0602.9011

-

Sadzonki warzyw i trawnik zwijany

0602.9012

-

Grzybnia

0602.9019

-

Inne niż sadzonki warzyw, trawnik zwijany i grzybnia

0,00

Nieograniczona

Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie):

0602.9091

-

Z gołymi korzeniami

0602.9099

-

Inne niż z gołymi korzeniami, z ziemią

0,00

Nieograniczona

0603.1110

Róże, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października

0603.1210

Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października

0603.1310

Orchidee, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października

0603.1410

Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października

0603.1510

Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października

Pozostałe kwiaty i pąki kwiatowe, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października:

0603.1911

-

Zdrewniałe

0603.1918

-

Inne niż zdrewniałe

0,00

1 000

0603.1230

Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia

0,00

Nieograniczona

0603.1330

Orchidee, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia

0603.1430

Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia

0603.1530

Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia

0603.1930

Tulipany, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia

Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż tulipany i róże), odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia:

0603.1931

-

Zdrewniałe

0603.1938

-

Inne niż zdrewniałe

0,00

Nieograniczona

Pomidory, świeże lub schłodzone:

0702.0010

Pomidory wiśniowe (cherry):

-

od 21 października do 30 kwietnia

0702.0020

Pomidory Peretti (forma wydłużona):

-

od 21 października do 30 kwietnia

0702.0030

-

Inne pomidory o średnicy 80 mm lub większej (pomidory mięsiste):

-

od 21 października do 30 kwietnia

0702.0090

-

Pozostałe:

-

od 21 października do 30 kwietnia

0,00

10 000

Sałata lodowa bez zewnętrznych liści:

0705.1111

-

Od 1 stycznia do końca lutego

0,00

2 000

Cykorie witloofs świeże lub schłodzone:

0705.2110

-

Od 21 maja do 30 września

0,00

2 000

0707.0010

Ogórki na sałatkę, od 21 października do 14 kwietnia

5,00

200

0707.0030

Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od 21 października do 14 kwietnia

5,00

100

0707.0031

Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od 15 kwietnia do 20 października

5,00

2 100

0707.0050

Korniszony świeże lub schłodzone

3,50

800

Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone:

0709.3010

-

Od 16 października do 31 maja

0,00

1 000

0709.5100

0709.5900

Grzyby, świeże lub schłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z wyjątkiem trufli

0,00

Nieograniczona

Papryki, świeże lub schłodzone:

0709.6011

-

Od 1 listopada do 31 marca

2,50

Nieograniczona

0709.6012

Papryki świeże lub schłodzone, od 1 kwietnia do 31 października

5,00

1 300

Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub schłodzone:

0709.9950

-

od 31 października do 19 kwietnia

0,00

2 000

ex 0710.8090

Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone

0,00

Nieograniczona

0711.9090

Warzywa i mieszanki warzyw, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia

0,00

150

0712.2000

Cebula, suszona, cała, cięta w kawałki, w plasterkach, łamana lub w proszku, ale dalej nieprzetworzona

0,00

100

0713.1011

Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony, do żywienia zwierząt

Obniżka o 0,90 od zastosowanego cła

1 000

0713.1019

Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony (z wyjątkiem grochu do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa)

0,00

1 000

Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone:

0802.2190

-

W łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju

0802.2290

-

bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju

0,00

Nieograniczona

0802.3290

Orzechy

0,00

100

ex 0802.9090

Orzechy sosny, świeże lub suszone

0,00

Nieograniczona

0805.1000

Pomarańcze, świeże lub suszone

0,00

Nieograniczona

Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy), klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone

0805.2100

Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy);

0,00

Nieograniczona

0805.2200

Klementynki

0,00

Nieograniczona

0805.2900

Pozostałe

0,00

Nieograniczona

0807.1100

Arbuzy, świeże

0,00

Nieograniczona

0807.1900

Melony, świeże, inne niż arbuzy

0,00

Nieograniczona

Morele, świeże, w otwartych opakowaniach:

0809.1011

-

od 1 września do 30 czerwca

0809.1091

Zapakowane w inny sposób:

-

od 1 września do 30 czerwca

0,00

2 100

0809.4013

Śliwki, świeże, w otwartych opakowaniach, od 1 lipca do 30 września

0,00

600

0810.1010

Truskawki i poziomki, świeże, od 1 września do 14 maja

0,00

10 000

0810.1011

Truskawki i poziomki, świeże, od 15 maja do 31 sierpnia

0,00

200

0810.2011

Maliny, świeże, od 1 czerwca do 14 września

0,00

250

0810.5000

Owoce kiwi, świeże

0,00

Nieograniczona

ex 0811.1000

Truskawki i poziomki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego

10,00

1 000

ex 0811.2090

Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego

10,00

1 200

0811.9010

Borówki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

0,00

200

0811.9090

Jadalne owoce, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących (z wyjątkiem truskawek, malin, jeżyn, morw, krzyżówek maliny i jeżyny, porzeczek czarnych, białych lub czerwonych, agrestu, borówek i owoców tropikalnych)

0,00

1 000

0904.2200

Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone

0,00

150

0910.2000

Szafran

0,00

Nieograniczona

Pszenica i meslin (z wyjątkiem pszenicy durum), do żywienia zwierząt

1001.9931

-

Zawierające inne zboża objęte działem 10

1001.9939

-

Pozostałe

Obniżka o 0,60 CHF od zastosowanego cła

50 000

Kukurydza do żywienia zwierząt

1005.9031

-

Zawierające inne zboża objęte działem 10

1005.9039

-

Pozostałe

Obniżka o 0,50 CHF od zastosowanego cła

13 000

Oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia, inna niż do żywienia zwierząt:

1509.1091

-

W pojemnikach szklanych o objętości nie większej niż 2 litry

60,60 (4)

Nieograniczona

1509.1099

-

W pojemnikach szklanych o objętości większej niż 2 litry lub w innych pojemnikach

86,70 (4)

Nieograniczona

Oliwa z oliwek i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt:

1509.9091

-

W pojemnikach szklanych o objętości nie większej niż 2 litry

60,60 (4)

Nieograniczona

1509.9099

-

W pojemnikach szklanych o objętości większej niż 2 litry lub w innych pojemnikach

86,70 (4)

Nieograniczona

ex 0210.1991

Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku („szynka w pęcherzu")

ex 0210.1991

Mięso w kawałku bez kości, wędzone („szynka łososiowa")

ex 0210.1991

ex 1602.4910

Karkówka wieprzowa w solance, suszona na powietrzu, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona („Coppa")

1601.0011

1601.0021

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; potrawy na bazie tych produktów w zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104 , z wyjątkiem dzików

0,00

3 715

Pomidory, całe lub w kawałkach, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:

2002.1010

2002.1020

-

W pojemnikach przekraczających 5 kg

-

W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

2,50

4,50

nieograniczona nieograniczona

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach:

2002.9010

-

W pojemnikach przekraczających 5 kg

0,00

Nieograniczona

2002.9021

Miąższ, purée i koncentraty pomidorowe, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, których zawartość suchej masy stanowi 25 % masy lub więcej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

0,00

Nieograniczona

2002.9029

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach i inne niż miąższ, purée i koncentraty pomidorowe:

-

W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

0,00

Nieograniczona

2003.1000

Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym

0,00

1 700

Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

ex 2004.9018

-

W pojemnikach przekraczających 5 kg

17,50

Nieograniczona

ex 2004.9049

-

W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

24,50

Nieograniczona

Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

2005.6010

-

W pojemnikach przekraczających 5 kg

2005.6090

-

W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

0,00

Nieograniczona

Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

2005.7010

-

W pojemnikach przekraczających 5 kg

2005.7090

-

W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

0,00

Nieograniczona

Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

ex 2005.9911

-

W pojemnikach przekraczających 5 kg

17,50

Nieograniczona

ex 2005.9941

-

W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

24,50

Nieograniczona

2008.3090

Owoce cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

0,00

Nieograniczona

2008.5010

Miąższ moreli, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony

10,00

Nieograniczona

2008.5090

Morele, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

15,00

Nieograniczona

2008.7010

Miąższ brzoskwiń, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony

0,00

Nieograniczona

2008.7090

Brzoskwinie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

0,00

Nieograniczona

Sok z dowolnego pojedynczego owocu cytrusowego innego niż pomarańcza, grejpfrut lub pomelo, niesfermentowany, niezawierający dodatku alkoholu:

ex 2009.3919

-

Niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, zagęszczony

6,00

Nieograniczona

ex 2009.3920

-

Zawierający dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, zagęszczony

14,00

Nieograniczona

Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o objętości:

2204.2150

-

Nie większej niż 2 litry (5)

8,50

Nieograniczona

2204.2250

-

Większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów (5)

8,50

Nieograniczona

2204.2960

-

Większej niż 10 litrów (5)

8,50

Nieograniczona

ex 2204.2150

Porto, w pojemnikach o objętości nie większej niż 2 litry, według opisu (6)

0,00

1 000 hl

Retsina (greckie wino białe) według opisu (7)

ex 2204.2121

-

W pojemnikach o objętości nie większej niż 2 litry

-

W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu:

ex 2204.2221

-

Przekraczającej 13 % obj.

ex 2204.2222

-

Nieprzekraczającej 13 % obj.

-

W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrów, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu:

ex 2204.2923

-

Przekraczającej 13 % obj.

ex 2204.2924

-

Nieprzekraczającej 13 % obj.

0,00

500 hl

Karma dla psów lub kotów przeznaczona do sprzedaży detalicznej w hermetycznie zamkniętych pojemnikach;

2309.1021

-

Zawierająca mleko w proszku lub serwatkę

2309.1029

-

Pozostałe

0,00

6 000 (8)


(1) W tym 480 t dla szynki parmeńskiej i San Daniele, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.

(2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.

(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60 000 sadzonek.

(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe przechowywanie.

(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do umowy.

(6) Opis: przez wino „Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie Portugali zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999.

(7) Opis: przez wino „Retsina" rozumie się wino stołowe w rozumieniu przepisów wspólnotowych, o których mowa w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.

(8) Koncesja przyznana przez Szwajcarię Wspólnocie Europejskiej na podstawie wymiany listów z dnia 30 czerwca 1996 r.


ZAŁĄCZNIK 2

KONCESJE UDZIELONE PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ

Na następujące produkty pochodzące ze Szwajcarii Unia Europejska udziela niżej określonych koncesji taryfowych, które w stosownych przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej:

Kod CN

Wyszczególnienie

Obowiązujące cło (EUR/100 kg netto)

Roczna ilość (masa netto [t])

0102 29 41

0102 29 49

0102 29 51

0102 29 59

0102 29 61

0102 29 69

0102 29 91

0102 29 99

ex 0102 39 10

ex 0102 90 91

Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg

0,00

4 600 szt. pogłowia

ex 0210 20 90

Mięso z bydła, bez kości, suszone

0,00

1 200

ex 0401 40 10

0401 40 90

0401 50 11

0401 50 19

0401 50 31

0401 50 39

0401 50 91

0401 50 99

Śmietana, o zawartości tłuszczu przekraczającej 6 % masy

0,00

2 000

0403 10

Jogurty

0402 29 11

ex 0404 90 83

Mleka specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g, o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy (1)

43,80

Nieograniczona

0602

Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

0,00

Nieograniczona

0603 11 00

0603 12 00

0603 13 00

0603 14 00

0603 15 00

0603 19

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże

0,00

Nieograniczona

0701 10 00

Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub schłodzone

0,00

4 000

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

0,00 (2)

1 000

0703 10 19

0703 90 00

Cebula (inna niż do sadzenia)

Pory i pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

0,00

5 000

0704 10 00

0704 90

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, z wyjątkiem brukselki, świeże lub schłodzone

0,00

5 500

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone:

0,00

3 000

0706 10 00

Marchew i rzepa, świeże lub schłodzone

0,00

5 000

0706 90 10

0706 90 90

Buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub schłodzone

0,00

3 000

0707 00 05

Ogórki, świeże lub schłodzone

0,00 (2)

1 000

0708 20 00

Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeża lub schłodzona

0,00

1 000

0709 30 00

Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone

0,00

500

0709 40 00

Selery, inne niż seler korzeniowy, świeże lub schłodzone

0,00

500

0709 51 00

0709 59

Grzyby i trufle, świeże lub chłodzone

0,00

Nieograniczona

0709 70 00

Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy, świeży lub schłodzony

0,00

1 000

0709 99 10

Warzywa sałatkowe, inne niż sałaty (Lactuca sativa) i cykorie (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone

0,00

1 000

0709 99 20

Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonowa) i karczoch hiszpański, świeże lub schłodzone

0,00

300

0709 99 50

Koper, świeży lub schłodzony

0,00

1 000

0709 93 10

Cukinia, świeża lub schłodzona

0,00 (2)

1 000

0709 93 90

0709 99 90

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

0,00

1 000

0710 80 61

0710 80 69

Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone

0,00

Nieograniczona

0712 90

Warzywa suszone, nawet cięte w kawałki lub plasterki, łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nieprzetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów i trufli

0,00

Nieograniczona

ex 0808 10 80

Jabłka, inne niż na cydr, świeże

0,00 (2)

3 000

0808 30

0808 40

Gruszki, świeże, i pigwy, świeże

0,00 (2)

3 000

0809 10 00

Morele, świeże

0,00 (2)

500

0809 29 00

Wiśnie i czereśnie, inne niż wiśnie (Prunus cerasus), świeże

0,00 (2)

1 500 (3)

0809 40

Śliwki i owoce tarniny, świeże

0,00 (2)

1 000

0810 10 00

Truskawki i poziomki

0,00

200

0810 20 10

Maliny, świeże

0,00

100

0810 20 90

Jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami, świeże

0,00

100

1106 30 10

Mąka, mączka i proszek z bananów

0,00

5

1106 30 90

Mąka, mączka i proszek z innych owoców działu 8

0,00

Nieograniczona

ex 0210 19 50

Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku

0,00

1 900

ex 0210 19 81

Mięso w kawałku bez kości, wędzone

ex 0210 19 81

ex 1602 49 19

Karkówka wieprzowa, suszona na powietrzu, doprawiana lub nie, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona

ex 1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; potrawy na bazie tych produktów w zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104 , z wyjątkiem dzików

ex 2002 90 91

ex 2002 90 99

Proszek z pomidorów, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)

0,00

Nieograniczona

2003 90 90

Grzyby, inne niż z gatunku Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym

0,00

Nieograniczona

0710 10 00

Ziemniaki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone

2004 10 10

2004 10 99

Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąki, mączki lub płatków

2005 20 80

Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem produktów w formie mąk, mączek, płatków oraz przetworów w postaci cienkich plasterków, smażonych lub pieczonych, nawet solonych lub z przyprawami, w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia

0,00

3 000

ex 2005 91 00

ex 2005 99

Proszek przetworzony z warzyw i mieszanek warzywnych, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)

0,00

Nieograniczona

ex 2008 30

Płatki i proszek z owoców cytrusowych, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)

0,00

Nieograniczona

ex 2008 40

Płatki i proszek z gruszek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)

0,00

Nieograniczona

ex 2008 50

Płatki i proszek z moreli, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)

0,00

Nieograniczona

2008 60

Wiśnie i czereśnie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

0,00

500

ex 0811 90 19

ex 0811 90 39

Wiśnie i czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

0811 90 80

Czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej

ex 2008 70

Płatki i proszek z brzoskwiń, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)

0,00

Nieograniczona

ex 2008 80

Płatki i proszek z truskawek i poziomek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)

0,00

Nieograniczona

ex 2008 99

Płatki i mączki z innych owoców, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi (4)

0,00

Nieograniczona

ex 2009 19

Sok pomarańczowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

0,00

Nieograniczona

ex 2009 21 00

ex 2009 29

Sok grejpfrutowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

0,00

Nieograniczona

ex 2009 31

ex 2009 39

Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

0,00

Nieograniczona

ex 2009 41

ex 2009 49

Sok ananasowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

0,00

Nieograniczona

ex 2009 71

ex 2009 79

Sok jabłkowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

0,00

Nieograniczona

ex 2009 81

ex 2009 89

Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

0,00

Nieograniczona


(1) W przypadku produktów objętych tą podpozycją przez „mleka specjalne dla niemowląt" rozumie się produkty wolne od bakterii chorobotwórczych i powodujących zatrucie, które zawierają mniej niż 10 000 bakterii tlenowych odradzających się i mniej niż dwie bakterie z grupy coli na gram.

(2) W odpowiednim przypadku należy stosować cło specyficzne, a nie cło minimalne.

(3) W tym 1000 t zgodnie z warunkami określonymi w wymianie listów z dnia 14 lipca 1986 r.

(4) Zob. wspólna deklaracja dotycząca klasyfikacji taryfowej proszków warzywnych i owocowych.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00