Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-02-26
Wersja aktualna od 2023-02-26
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/248
z dnia 1 lutego 2023 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury scalonej
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiające unijny kodeks celny (1), w szczególności jego art. 57 ust. 4 i art. 58 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 (2), konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towaru określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia. |
(2) | Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono Ogólne reguły interpretacji Nomenklatury scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze scalonej bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która została ustanowiona szczególnymi przepisami unijnymi, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego. |
(3) | Stosownie do wymienionych wyżej ogólnych reguł towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku należy klasyfikować do kodu CN wskazanego w kolumnie 2, na mocy uzasadnień określonych w kolumnie 3 tej tabeli. |
(4) | Należy zagwarantować, aby wiążąca informacja taryfowa wydana odnośnie do towarów, o których mowa w niniejszym rozporządzeniu, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, mogła być nadal przywoływana przez posiadacza przez pewien okres zgodnie z art. 34 ust. 9 rozporządzenia (UE) nr 952/2013. Okres ten powinien wynosić trzy miesiące. |
(5) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku klasyfikuje się w Nomenklaturze scalonej do kodu CN wskazanego w kolumnie 2 tej tabeli.
Artykuł 2
Wiążąca informacja taryfowa, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 34 ust. 9 rozporządzenia (UE) nr 952/2013.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 lutego 2023 r.
W imieniu Komisji
Gerassimos THOMAS
Dyrektor Generalny
Dyrekcja Generalna ds. Podatków i Unii Celnej
(1) Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1.
(2) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
ZAŁĄCZNIK
Opis towarów | Klasyfikacja (kod CN) | Uzasadnienie | ||
(1) | (2) | (3) | ||
| 0511 99 85 | Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej, uwagę 1 a) do działu 2 oraz brzmienie kodów CN 0511 , 0511 99 i 0511 99 85 . Ponieważ produkcja i transport suszonych uszu odbywa się bez przestrzegania standardów higieny żywności, produkty te nie nadają się do spożycia przez ludzi. Wyklucza się zatem klasyfikację do działu 2, ponieważ dział ten nie obejmuje produktów nienadających się lub nieodpowiednich do spożycia przez ludzi (uwaga 1 a) do działu 2). Wyklucza się klasyfikację do działu 23, ponieważ uszy nie utraciły podstawowych cech oryginalnego materiału poprzez odszczecinianie i suszenie (uwaga 1 do działu 23). Wskutek tego produkt należy klasyfikować do kodu CN 0511 99 85 jako pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. | ||
| 0511 99 85 | Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej, uwagę 1 a) do działu 2 oraz brzmienie kodów CN 0511 , 0511 99 i 0511 99 85 . Ponieważ produkcja i transport suszonego mięsa odbywa się bez przestrzegania standardów higieny żywności, produkty te nie nadają się do spożycia przez ludzi. Wyklucza się zatem klasyfikację do działu 2, ponieważ dział ten nie obejmuje produktów nienadających się lub nieodpowiednich do spożycia przez ludzi (uwaga 1 a) do działu 2). Wyklucza się klasyfikację do działu 23, ponieważ podroby nie utraciły podstawowych cech oryginalnego materiału poprzez suszenie (uwaga 1 do działu 23). Wskutek tego produkt należy klasyfikować do kodu CN 0511 99 85 jako pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. |