Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 125 str. 12
Wersja aktualna od 2023-05-31
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 125 str. 12
Wersja aktualna od 2023-05-31
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/937

z dnia 10 maja 2023 r.

w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 w odniesieniu do włączenia „fosforanowanego fosforanu diskrobiowego wytwarzanego ze skrobi pszennej" do unijnego wykazu nowej żywności

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 8,

po zasięgnięciu opinii Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja miała ustanowić do dnia 1 stycznia 2018 r. unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (2).

(2)

Unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97, został ustanowiony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (3).

(3)

Komisja stwierdziła błąd w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470. Konieczne jest wprowadzenie sprostowania, aby zapewnić jasność i pewność prawa podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze i właściwym organom państw członkowskich, a tym samym zapewnić właściwe wdrożenie i stosowanie unijnego wykazu nowej żywności.

(4)

Nowa żywność „fosforanowany fosforan diskrobiowy wytwarzany ze skrobi pszennej" (fosforanowana skrobia pszenna) została zatwierdzona przez właściwy organ Zjednoczonego Królestwa pod pewnymi warunkami dotyczącymi stosowania w maju 2014 r. zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97. Ta nowa żywność omyłkowo nie została włączona do unijnego wykazu, w chwili gdy pierwotny wykaz został ustanowiony. Do unijnego wykazu nowej żywności należy w związku z tym dodać „fosforanowany fosforan diskrobiowy wytwarzany ze skrobi pszennej".

(5)

Należy zatem odpowiednio sprostować rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się sprostowanie zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 maja 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.

(2) Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).

(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).


ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące sprostowania:

a)

w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) pomiędzy pozycją dotyczącą „fosforowanej skrobi kukurydzianej" a pozycją dotyczącą „fosfatydyloseryny wytwarzanej z fosfolipidów pochodzących z ryb" dodaje się pozycję w brzmieniu:

Fosforanowana skrobia pszenna

Określona kategoria żywności

Maksymalne poziomy

Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako „fosforanowana skrobia pszenna"

Wyroby piekarskie

15 %

Makarony

Śniadaniowe przetwory zbożowe

Batony zbożowe

b)

w tabeli 2 (Specyfikacje) pomiędzy pozycją dotyczącą „fosforowanej skrobi kukurydzianej" a pozycją dotyczącą „fosfatydyloseryny wytwarzanej z fosfolipidów pochodzących z ryb" dodaje się pozycję w brzmieniu:

Fosforanowana skrobia pszenna

Opis:

Fosforanowany fosforan diskrobiowy wytwarzany ze skrobi pszennej (fosforanowana skrobia pszenna) to modyfikowana chemicznie odporna skrobia uzyskiwana ze skrobi pszennej w wyniku działania połączonych czynników chemicznych w celu utworzenia fosforanowych wiązań sieciowych w obrębie poszczególnych cząsteczek skrobi i pomiędzy nimi.

Nowy składnik żywności to sypki proszek o barwie białej lub prawie białej.

Charakterystyka/skład:

Nr CAS: 11120-02-8

Wzór chemiczny (C6H10O5)n [(C6H9O5)2PO2H]x [(C6H9O5)PO3H2]y

n = liczba jednostek glukozy; x, y = stopnie podstawienia

Parametr

Postać sproszkowana 1

Postać sproszkowana 2

Fosforanowany fosforan diskrobiowy (w przeliczeniu na suchą masę)

≥ 85 %

≥ 75 %

Niezmodyfikowana skrobia pszenna (w przeliczeniu na suchą masę)

≤ 15 %

≤ 25 %

Wilgotność

9 -12 %

Włókno pokarmowe ogółem (w przeliczeniu na suchą masę)

≥ 76,0 %

≥ 66,0 %

Popiół

≤ 3 %

Białko

≤ 0,5 %

Tłuszcz ogółem

≤ 0,50 %

≤ 0,34 %

Pozostały związany fosfor

≤ 0,4 % (w postaci fosforu)

pH (zawiesina 25 %)

4,5 - 6,5

Metale ciężkie:

Arsen: ≤ 1 mg/kg

Ołów: ≤ 2 mg/kg

Rtęć: ≤ 0,1 mg/kg

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba żywych bakterii tlenowych: ≤ 10 4 jtk/g

Ogólna liczba drożdży i pleśni: ≤ 200 jtk/g

Escherichia coli: ujemny wynik testu

Salmonella spp.: ujemny wynik testu

jtk: jednostki tworzące kolonię"

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00