Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2024/3153 z dnia 18 grudnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonujące rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) nr 178/2002 (Dz.U. L, 2024/3153, 19.12.2024)
Strona 8, załącznik I, tabela, wiersz 7, „Republika Dominikańska (DO)”, otrzymuje brzmienie:
| 7 | Republika Dominikańska (DO) |
| 0709 60 10 |
| Pozostałości pestycydów (3) (16) | 50 | ||
| 0710 80 51 |
| |||||||
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 | 20 | ||||||
| ex 0710 80 59 | 20 |
Strona 11, załącznik I, tabela, wiersz 13, „Indie (IN)”, pozycja „Ryż” otrzymuje brzmienie:
| 13 | Indie (IN) | Liście betelu (Piper betle L.) (Żywność) | ex 1404 90 00 (11) | 10 | Salmonella (4) | 50 |
| Ketmia jadalna (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 99 90 ex 0710 80 95 | 20 30 | Pozostałości pestycydów (3) (7) (13) | 30 | ||
| Moringa olejodajna (Moringa oleifera) (Żywność świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 99 90 ex 0710 80 95 | 10 75 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | ||
| Ryż (Żywność) | 1006 |
| Aflatoksyny i ochratoksyna A | 5 | ||
| Pozostałości pestycydów (3) | 10 | |||||
| Wspięga chińska Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) (Żywność - świeże, schłodzone lub mrożone warzywa) | ex 0708 20 00 | 10 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | ||
| ex 0710 22 00 | 10 | |||||
| Guawa (Psidium guajava) (Żywność) | ex 0804 50 00 | 30 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | ||
| Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) (Żywność - suszone przyprawy) | 0908 11 00 0908 12 00 |
| Aflatoksyny | 30 | ||
| Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) | 0904 21 10 |
| Aflatoksyny | 10 | ||
| ex 0904 22 00 | 11; 19 | |||||
| ex 0904 21 90 | 20 | |||||
| ex 2005 99 10 | 10; 90 | |||||
| ex 2005 99 80 | 94 | |||||
| 0909 31 00 |
| Pozostałości pestycydów (3) | 30 | ||
(Żywność) | 0909 32 00 | |||||
| Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego lub gumę guar (Żywność) | ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 3824 99 93 ex 3824 99 96 |
| Pozostałości pestycydów (13) | 20 | ||
| Wanilia (Żywność - suszone przyprawy) | 0905 |
| Pozostałości pestycydów (13) | 20 | ||
| Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) (Żywność - suszone przyprawy) | 0907 |
| Pozostałości pestycydów (13) | 20 |
Strona 23, załącznik II, pkt 1, tabela, wiersz 15, „Turcja (TR)”, otrzymuje brzmienie:
| 15 | Turcja (TR) |
| 0804 20 90 |
|
|
| ||
| ex 0813 50 99 | 50 |
|
| ||||
|
|
|
|
| |||||
| ex 2007 10 10 | 50 |
|
| ||||
|
| ex 2007 10 99 | 20 |
|
| ||||
|
| ex 2007 99 39 | 01; 02 |
|
| ||||
|
| ex 2007 99 50 | 31 |
|
| ||||
|
| ex 2007 99 97 | 21 |
|
| ||||
| ex 2008 97 12 | 11 |
|
| ||||
| ex 2008 97 14 | 11 |
|
| |||||
| ex 2008 97 16 | 11 |
|
| |||||
|
| ex 2008 97 18 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 32 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 34 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 36 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 38 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 51 | 11 | Aflatoksyny | 20 | ||||
|
| ex 2008 97 59 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 72 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 74 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 76 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 78 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 92 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 93 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 94 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 96 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 97 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 98 | 11 |
|
| ||||
|
| ex 2008 99 28 | 10 |
|
| ||||
|
| ex 2008 99 34 | 10 |
|
| ||||
|
| ex 2008 99 37 | 10 |
|
| ||||
|
| ex 2008 99 40 | 10 |
|
| ||||
| ex 2008 99 49 | 60 | |||||||
|
| ex 2008 99 67 | 95 |
|
| ||||
|
| ex 2008 99 99 | 60 |
|
| ||||
| ex 1106 30 90 | 60 |
|
| ||||
|
|
|
|
| |||||
| (Żywność) |
|
|
|
| ||||
| 0802 51 00 |
|
|
| ||||
| 0802 52 00 |
|
|
| ||||
| ex 0813 50 39 | 60 |
|
| ||||
| ex 0813 50 91 | 60 |
|
| |||||
|
| ex 0813 50 99 | 60 |
|
| ||||
| ex 2007 10 10 | 60 |
|
| ||||
|
| ex 2007 10 99 | 30 |
|
| ||||
|
| ex 2007 99 39 | 03; 04 |
|
| ||||
|
| ex 2007 99 50 | 32 |
|
| ||||
|
| ex 2007 99 97 | 22 |
|
| ||||
| ex 2008 19 13 | 20 | Aflatoksyny | 30 | ||||
| ex 2008 19 93 | 20 |
|
| |||||
| ex 2008 97 12 | 19 |
|
| |||||
|
| ex 2008 97 14 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 16 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 18 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 32 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 34 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 36 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 38 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 51 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 59 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 72 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 74 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 76 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 78 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 92 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 93 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 94 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 96 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 97 | 19 |
|
| ||||
|
| ex 2008 97 98 | 19 |
|
| ||||
| ex 1106 30 90 | 50 |
|
| ||||
|
|
|
|
| |||||
| (Żywność) |
|
|
|
| ||||
| Liście winorośli (Żywność) | ex 2008 99 99 ex 2008 99 99 | 11 19 | Pozostałości pestycydów (3) (6) | 50 | ||||
| Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumami); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe (Żywność - świeża lub suszona) | 0805 29 00 0805 22 00 ; 0805 21 ; |
| Pozostałości pestycydów (3) | 20 | ||||
| Pomarańcze (Żywność - świeża lub suszona) | 0805 10 |
| Pozostałości pestycydów (3) | 30 | ||||
| Nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli przeznaczone do wprowadzenia do obrotu i przeznaczone dla konsumentów końcowych (13) (14) (Żywność) | ex 1212 99 95 | 20 | Cyjanek | 50 | ||||
|
|
|
| 0909 31 00 |
| Alkaloidy pirolizydynowe | 30 | ||
(Żywność) | 0909 32 00 |
|
Strona 26, załącznik II, pkt 1, tabela, wiersz 16, „Uganda (UG)”, otrzymuje brzmienie:
| 16 | Uganda (UG) | Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 ex 2008 19 19 ex 2008 19 99 | 49 49 | Salmonella (5) | 30 |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
