ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/152
z dnia 29 stycznia 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie nalewki z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. oraz nalewki z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
| (2) | Substancje nalewka z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill oraz nalewka z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie nalewki z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. oraz nalewki z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, a wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (4) | Wnioskodawca wycofał następnie wniosek o zezwolenie na stosowanie nalewki z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. w przypadku wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem koni, psów, kotów i drobiu, oraz o zezwolenie na stosowanie nalewki z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. w przypadku wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem koni, psów i kotów. |
| (5) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie przedmiotowych substancji również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
| (6) | W opiniach z dnia 12 marca 2024 r. (3) i 13 marca 2024 r. (4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że nalewka z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. jest bezpieczna dla koni, psów, kotów, drobiu i konsumentów w określonych maksymalnych stężeniach szczegółowo określonych dla każdego gatunku oraz że nalewka z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. jest bezpieczna dla koni, psów, kotów i konsumentów przy stosowaniu w paszy na proponowanym poziomie. Urząd stwierdził również, że stosowanie nalewki z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. oraz nalewki z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. w paszy nie powinno stanowić zagrożenia dla środowiska. Urząd stwierdził, że nalewkę z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. oraz nalewkę z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey należy uznać za działające drażniąco na skórę i oczy, jak i uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd uznał, że ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne, ponieważ owoce Schisandra chinensis (Turcz.) Baill mogą wpływać na właściwości sensoryczne materiałów paszowych, a korzenie Panax ginseng C.A.Mey. oraz ich preparaty i wyciągi z nich są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, więc ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
| (7) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że nalewka z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. oraz nalewka z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków. |
| (8) | Zdaniem Komisji względy bezpieczeństwa nie wymagają ustalenia maksymalnej zawartości nalewki z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill oraz nalewki z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. Aby umożliwić lepszą kontrolę, na etykietach dodatków paszowych należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W razie przekroczenia zalecanej maksymalnej zawartości stosowne informacje powinny być podawane na etykietach przedmiotowych premiksów. |
| (9) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
| (10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Dodatki paszowe nalewka z cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill oraz nalewka z żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz premiksy zawierające te dodatki, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 19 sierpnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 19 lutego 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 19 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 19 lutego 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 19 lutego 2027 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 19 lutego 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 stycznia 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
(3) Dziennik EFSA. 2024;22:e8730.
(4) Dziennik EFSA. 2024;22:e8731.
ZAŁĄCZNIK
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||
| mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 2b61281-t | Nalewka z cytryńca chińskiego | Skład dodatku Nalewka z owoców cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka z cytryńca chińskiego Nalewka otrzymywana z suszonych owoców cytryńca chińskiego Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. w procesie ekstrakcji rozpuszczalnikiem (woda/etanol), tłoczenia i filtracji, zgodnie z definicją Rady Europy (1). Specyfikacja
Metoda analityczna (2) Do oznaczania ilościowego schizandryny i deoksyschizandryny (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:
| Psy | - | - | - |
| 19 lutego 2035 r. | ||||||||||||||||||||||||||
| Koty | - | - | - | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Konie | - | - | - | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Drób | - | - | - | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
| mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
| Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
| 2b318-t | Nalewka z żeń-szenia właściwego | Skład dodatku Nalewka z korzeni żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka z żeń-szenia właściwego Nalewka otrzymywana z korzeni żeń-szenia właściwego Panax ginseng C.A.Mey. w procesie ekstrakcji rozpuszczalnikiem (woda/etanol), tłoczenia i filtracji, zgodnie z definicją Rady Europy (3). Numer CoE: 318 Specyfikacja
Metoda analityczna (4) Do oznaczania ilościowego ginsenozydu Rg1 i ginsenozydu Rb1 (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:
| Konie | - | - | - |
| 19 lutego 2035 r. | ||||||||||||||||||||||
| Psy | - | - | - | |||||||||||||||||||||||||||
| Koty | - | - | - | |||||||||||||||||||||||||||
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(3) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(4) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
