ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/153
z dnia 29 stycznia 2025 r.
zezwalające na wprowadzanie na rynek Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 12 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności. |
| (2) | Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanowiono unijny wykaz nowej żywności. |
| (3) | W dniu 20 maja 2020 r. przedsiębiorstwo Wageningen Plant Research („wnioskodawca”) złożyło do Komisji wniosek, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, o zezwolenie na wprowadzenie na rynek w Unii roślin Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności. Wnioskodawca wystąpił o stosowanie nowej żywności jako warzywa, podobnego do innych warzyw liściastych, gotowanego lub dodawanego do produktów gotowych do spożycia dla ogółu populacji. |
| (4) | W dniu 27 października 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) o przeprowadzenie oceny całego materiału roślinnego Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności. |
| (5) | W dniu 28 września 2022 r. Urząd przyjął opinię naukową pt. „Bezpieczeństwo całego materiału roślinnego Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283” (3) zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283. |
| (6) | W opinii naukowej Urząd stwierdził, że nowa żywność zawiera większe ilości manganu w porównaniu z normalnie obecnym stężeniem manganu w innych warzywach liściastych, co może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa. W związku z tym nie można było określić bezpieczeństwa nowej żywności. |
| (7) | Po przyjęciu opinii naukowej wnioskodawca zwrócił się do Komisji o możliwość zareagowania na obawy dotyczące bezpieczeństwa wskazane przez Urząd w jego wnioskach poprzez dostarczenie dodatkowych informacji pokazujących, że dzięki ograniczeniu stężenia manganu w podłożu uprawnym zawartość manganu w Lemna gibba nie przekracza zawartości manganu w warzywach liściastych. |
| (8) | W dniu 30 kwietnia 2024 r. Komisja zwróciła się do Urzędu o pomoc naukową i techniczną w odniesieniu do opinii naukowej EFSA „Bezpieczeństwo całego materiału roślinnego Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283” w celu dalszej oceny, czy dodatkowe informacje przedstawione przez wnioskodawcę rozwiązują problem dotyczący pobrania manganu. |
| (9) | W dniu 10 lipca 2024 r. Urząd przyjął „Sprawozdanie dotyczące pomocy naukowo-technicznej w zakresie oceny bezpieczeństwa całego materiału roślinnego Lemna gibba i Lemna minor jako nowej żywności” (4). W tym sprawozdaniu Urząd zauważył, że zawartość manganu w Lemna gibba została ograniczona do poziomu 6 mg/kg mokrej masy (FW), co jest porównywalne ze szpinakiem, który ma najwyższą zawartość manganu ze wszystkich warzyw liściastych dochodzącą do poziomu do 9 mg/kg mokrej masy. W związku z tym Urząd stwierdził, że zawartość manganu w nowej żywności została ograniczona do poziomów nieprzekraczających poziomów jego zawartości w innych warzywach liściastych. W sprawozdaniu wskazano również, że ponieważ oba gatunki Lemna charakteryzują się podobną zawartością manganu, uzasadnione jest założenie, że w nowo stosowanych warunkach uprawy w Lemna minor można osiągnąć taką samą redukcję zawartości manganu jaką uzyskano w Lemna gibba. W związku z powyższym EFSA uznał, że określony w specyfikacji maksymalny poziom manganu w nowej żywności należy ustalić na poziomie 6 mg/kg mokrej masy. |
| (10) | Na tej podstawie Komisja uważa, że opinia naukowa i sprawozdanie techniczne dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że rośliny Lemna gibba i Lemna minor spełniają warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. |
| (11) | Włączając rośliny Lemna minor i Lemna gibba jako nową żywność do unijnego wykazu nowej żywności, należy podać informacje, o których mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283. |
| (12) | Rośliny Lemna minor i Lemna gibba należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470. |
| (13) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Zezwala się na wprowadzanie roślin Lemna gibba i Lemna minor na rynek w Unii.
Rośliny Lemna minor i Lemna gibba włącza się do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470.
2. W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 stycznia 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
(3) Dziennik EFSA 2022; 20(11):7598.
(4) https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2024.EN-8963.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:
| 1) | w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się wpis w brzmieniu:
| ||||||||||||||||
| 2) | w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się wpis w brzmieniu:
|
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
