ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/276
z dnia 12 lutego 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie nalewki goździkowej z Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
| (2) | Substancja nalewka goździkowa z Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry została dopuszczona bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt. Produkt ten został następnie wpisany do rejestru dodatków paszowych jako istniejący produkt zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie nalewki goździkowej z Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, wnosząc o zaklasyfikowanie go do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z powyższym stosowanie tego dodatku w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
| (5) | W opinii z dnia 17 kwietnia 2024 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, iż jest bardzo mało prawdopodobne, aby nalewka goździkowa z Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry budziła obawy co do bezpieczeństwa dla gatunków docelowych na proponowanym poziomie stosowania. Ponadto Urząd stwierdził, że stosowanie nalewki goździkowej z Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry na proponowanym poziomie w paszy nie budziłoby obaw co do bezpieczeństwa konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził, że nalewkę goździkową z Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry należy uznać za działającą drażniąco na skórę i oczy i za działającą uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził, że ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne, ponieważ pąki kwiatowe Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry oraz ich preparaty są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
| (6) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że nalewka goździkowa z Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tej substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Komisja uważa, że obecność substancji potencjalnie niebezpiecznych metyloeugenolu i estragolu wymaga ustalenia maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej, a mieszanie nalewki goździkowej z Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry z innymi dodatkami botanicznymi jest dozwolone, pod warunkiem że ilości tych samych substancji potencjalnie niebezpiecznych w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż ilość wynikająca ze stosowania u danego gatunku lub kategorii zwierzęcia pojedynczego dodatku o maksymalnej lub zalecanej zawartości. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
| (7) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowej substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
| (8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancja określona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostaje dopuszczona jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Dodatek paszowy nalewka goździkowa z Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry dopuszczony zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz premiksy zawierające ten dodatek, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 września 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 marca 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatek paszowy, o którym mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 marca 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 marca 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatek paszowy, o którym mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 marca 2027 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 marca 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 lutego 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
(3) Dziennik EFSA. 2024;22(5):8791.
ZAŁĄCZNIK
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||
| mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 2b188-t | Nalewka goździkowa | Skład dodatku Nalewka z suszonych pąków kwiatowych Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry (synonim: Eugenia caryophyllata Thunb.) Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka goździkowa Nalewka zgodnie z definicją Rady Europy (1) otrzymywana z suszonych pąków kwiatowych Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry w procesie przedłużonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem (woda/etanol), tłoczenia i filtracji. Numer CoE: 188 Specyfikacja
Metoda analityczna (3) Do celów charakterystyki dodatku paszowego:
| Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem koniowatych | - | - | 50 |
| 5 marca 2035 r. | ||||||||||||||||||||||||||
| Koniowate | - | - | 200 | |||||||||||||||||||||||||||||||
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Wyrażona jako ekwiwalent kwasu galusowego.
(3) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
