ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/277
z dnia 12 lutego 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. |
(2) | Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki technologiczne” i w grupie funkcjonalnej „dodatki do kiszonki”. |
(4) | W opinii z dnia 26 czerwca 2024 r. (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345 i postać użytkowa dodatku są bezpieczne dla wszystkich gatunków zwierząt, konsumentów i środowiska. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo użytkowników, Urząd stwierdził, że dodatek należy uznać za substancję potencjalnie działającą uczulająco na skórę i drogi oddechowe, że każde narażenie przez skórę i drogi oddechowe należy uznać za ryzyko oraz że wykazano, iż jeden z preparatów nie działa drażniąco na skórę ani oczy. Urząd stwierdził ponadto, że dodanie Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345 na poziomie co najmniej 1×108 jtk/kg świeżego materiału roślinnego może poprawić produkcję kiszonki ze wszystkich świeżych materiałów roślinnych dzięki lepszej konserwacji składników odżywczych. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(5) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że preparat Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345 spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego preparatu. Ponadto Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
(6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Preparat określony w załączniku, należący do kategorii „dodatki technologiczne” i do grupy funkcjonalnej „dodatki do kiszonki”, zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 lutego 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dziennik EFSA. 2024;22:e8904.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||
jtk/kg materiału świeżego | ||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: dodatki do kiszonki | ||||||||||||||||||||
1k21801 | Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345 | Skład dodatku Preparat Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345 zawierający co najmniej 2 × 1011 jtk/g dodatku Postać stała ----------------- Charakterystyka substancji czynnej Żywotne komórki Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345 ----------------- Metoda analityczna (1) Oznaczenie liczby w dodatku paszowym Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345:
Identyfikacja Loigolactobacillus coryniformis DSM 34345:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 5 marca 2035 r. |
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00