ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2025/405
z dnia 13 grudnia 2024 r.
zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w odniesieniu do praktyk enologicznych
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (1), w szczególności jego art. 18 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 (2) zmieniono rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (3). Wskutek tej zmiany do produktów sektora wina wymienionych w części XII załącznika I do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 dodano wino odalkoholizowane, a do praktyk enologicznych określonych w części I załącznika VIII do tego rozporządzenia dodano nową sekcję E dotyczącą procesów dealkoholizacji. |
| (2) | Ponieważ wino odalkoholizowane zostało jednym z produktów sektora wina, do produkcji ekologicznego wina odalkoholizowanego powinny mieć zastosowanie szczegółowe przepisy dotyczące produkcji w sektorze wina określone w części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848. |
| (3) | Zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2018/848 wino odalkoholizowane nie może być produkowane metodami ekologicznymi. Na podstawie części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 żaden z procesów dealkoholizacji wymienionych w odniesieniu do sektora wina w części I sekcja E załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 nie jest dozwolony w przypadku produkcji ekologicznej. Część VI pkt 3.4 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 stanowi, że wszelkie zmiany dotyczące praktyk, procesów i zabiegów enologicznych przewidzianych w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 mogą być stosowane w ekologicznej produkcji wina wyłącznie po tym, gdy środki te zostały zawarte w części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 jako dopuszczone oraz, w razie konieczności, po przeprowadzeniu oceny zgodnie z art. 24 rozporządzenia (UE) 2018/848. |
| (4) | Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 24 ust. 7 rozporządzenia (UE) 2018/848 jedno państwo członkowskie przedłożyło pozostałym państwom członkowskim i Komisji dokumentację dotyczącą stosowania destylacji próżniowej do produkcji win ekologicznych odalkoholizowanych w celu uzyskania na nią zezwolenia i włączenia jej do części VI pkt 3.3 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848. Dokumentację oceniła Grupa Ekspertów ds. Doradztwa Technicznego w zakresie Produkcji Ekologicznej (EGTOP) (4) oraz Komisja. |
| (5) | EGTOP zaleciła zmianę części VI pkt 3.3 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848, polegającą na włączeniu do dozwolonych praktyk technik odparowywania w warunkach próżniowych, wyłącznie w przypadku produkcji wina ekologicznego całkowicie odalkoholizowanego, pod warunkiem przestrzegania ograniczeń dotyczących temperatury (75 °C) i porów filtracyjnych (nie mniejszych niż 0,2 mikrometra). |
| (6) | Te techniki odparowywania w warunkach próżniowych odpowiadają procesom dealkoholizacji „częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych” i „destylacja” - stosowanym indywidualnie albo w połączeniu z innymi procesami - o których mowa w części I sekcja E lit. a) i c) załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013. |
| (7) | Na tej podstawie w części VI pkt 3.3 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 należy dodać stosowanie częściowego odparowywania w warunkach próżniowych i destylacji, aby zezwolić na stosowanie tych metod w produkcji wina ekologicznego odalkoholizowanego, pod warunkiem że produkowane wino ma objętościową zawartość alkoholu nieprzekraczającą 0,5 % obj., zastosowana temperatura nie przekracza 75 °C, średnica porów do filtracji jest nie mniejsza niż 0,2 mikrometra, a destylacja jest stosowana w warunkach próżniowych. |
| (8) | Część VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 zawiera odesłania do rozporządzeń Komisji (WE) nr 606/2009 (5) i (WE) nr 607/2009 (6). Rozporządzenia te zostały uchylone odpowiednio rozporządzeniami delegowanymi Komisji (UE) 2019/934 (7) i (UE) 2019/33 (8). W celu zapewnienia jasności należy zaktualizować odesłania prawne do tych aktów. |
| (9) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2018/848, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (UE) 2018/848 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 13 grudnia 2024 r..
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj.
(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 r. zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina i (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej (Dz.U. L 435 z 6.12.2021, s. 262, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/2117/oj).
(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj).
(4) Sprawozdanie końcowe EGTOP dotyczące wina II: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/co-operation-and-expert-advice/egtop-reports_en.
(5) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/606/oj).
(6) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 607/2009 z dnia 14 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/607/oj).
(7) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV (Dz.U. L 149 z 7.6.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/934/oj).
(8) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/33/oj).
ZAŁĄCZNIK
W części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 wprowadza się następujące zmiany:
| 1) | sekcja 1.2 otrzymuje brzmienie:
|
| 2) | sekcja 2.2. otrzymuje brzmienie:
|
| 3) | sekcja 3.1. otrzymuje brzmienie:
|
| 4) | w sekcji 3.2. lit. b), c), d) oraz e) otrzymują brzmienie:
|
| 5) | sekcja 3.3. otrzymuje brzmienie:
|
| 6) | sekcja 3.4. otrzymuje brzmienie:
|
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
