ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/651
z dnia 2 kwietnia 2025 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na niektórych świeżych owocach i manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. W załączniku III do wspomnianego rozporządzenia ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności, obejmujących nośniki dopuszczone do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania. |
| (2) | Unijny wykaz dodatków do żywności może zostać zaktualizowany z inicjatywy Komisji lub na podstawie wniosku złożonego przez państwo członkowskie albo zainteresowaną stronę zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
| (3) | Lecytyny (E 322), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), kwasy tłuszczowe (E 570) i wosk carnauba (E 903) są substancjami dopuszczonymi zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008. W kategorii żywności 04.1.1 „Całe świeże owoce i warzywa” w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) dopuszcza się jako substancję glazurującą do stosowania na powierzchnię niektórych owoców, a wosk carnauba (E 903) dopuszcza się jako substancję glazurującą do stosowania na powierzchnię tych samych lub innych owoców. Lecytyny (E 322) i kwasy tłuszczowe (E 570) zostały wymienione wśród nośników dopuszczonych do stosowania w substancjach glazurujących do owoców w części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. |
| (4) | W dniu 5 listopada 2020 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) jako substancji glazurującej na passiflorze, kiwi, jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach, nektarynach, śliwkach, wiśniach, truskawkach, borówkach, ogórkach, szparagach, pomidorach i papryce. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
| (5) | W dniu 20 maja 2023 r. złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego. Następnie wnioski te udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
| (6) | Zdaniem wnioskodawców proponowane zastosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) zaspokoiłoby rosnące zapotrzebowanie na całoroczną dostępność świeżych produktów, ograniczyłoby marnotrawienie żywności i poprawiło efektywność wykorzystania zasobów naturalnych w produkcji rolnej poprzez zmniejszenie strat i stosowanie metod transportu o niższej emisji dwutlenku węgla. |
| (7) | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) i wosk carnauba (E 903), stosowane jako substancje glazurujące na powierzchni świeżych owoców i warzyw, tworzą cienką obojętną warstwę, stanowiącą barierę fizyczną chroniącą przed utratą wilgoci i utlenianiem w celu ochrony jakości odżywczej i przedłużenia okresu przydatności do spożycia tych produktów. |
| (8) | Lecytyny (E 322) i kwasy tłuszczowe (E 570), stosowane jako nośniki, ułatwiają tworzenie stabilnej i jednolitej warstwy substancji glazurujących stosowanych na owocach i manioku jadalnym. |
| (9) | Zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 dodatki do żywności nie mogą być stosowane w żywności nieprzetworzonej, chyba że takie stosowanie zostało wyraźnie określone w załączniku II. |
| (10) | Konsumenci nie spodziewają się stosowania dodatków do żywności na świeżych owocach i warzywach, a w przepisach Unii nie ma obowiązku informowania o dodatkach do żywności stosowanych na takich produktach. Substancje glazurujące są jednak stosowane na skórce owoców lub warzyw i nie oczekuje się, że migrują do ich części wewnętrznych. W związku z tym, ponieważ skórka passiflory, kiwi i manioku jadalnego zwykle nie jest spożywana, takie produkty, nawet jeśli zostały poddane działaniu substancji glazurujących, nie zawierają w chwili spożycia substancji glazurujących. |
| (11) | Ponadto stosowanie substancji glazurujących na takich produktach może być szczególnie konieczne, ponieważ passiflora i maniok jadalny są produkowane głównie na obszarach o ciepłym klimacie i mogą być transportowane na dalekie odległości i przechowywane na tych obszarach przed wprowadzeniem ich do obrotu w Unii. |
| (12) | Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. |
| (13) | W dniu 4 października 2012 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny wosku carnauba (E 903) jako dodatku do żywności (3), w której stwierdził, że obecnie dopuszczone zastosowania nie budzą obaw w zakresie bezpieczeństwa. |
| (14) | W dniu 7 kwietnia 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny lecytyn (E 322) jako dodatku do żywności (4), w której stwierdził, że wyznaczenie liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia tego dodatku do żywności nie jest konieczne i że nie budzi on obaw w zakresie bezpieczeństwa w odniesieniu do ogółu ludności. Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji wzbudzających bardzo niewielkie obawy w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt (5). |
| (15) | W dniu 5 maja 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny kwasów tłuszczowych (E 570) jako dodatku do żywności (6), w której stwierdził, że nie budzi on obaw w zakresie bezpieczeństwa przy zgłoszonych zastosowaniach i poziomach stosowania. |
| (16) | W dniu 10 listopada 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) jako dodatków do żywności (7), w której stwierdził, że wyznaczenie liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia tego dodatku do żywności nie jest konieczne i że nie budzi on obaw w zakresie bezpieczeństwa w przypadku stosowania w żywności przeznaczonej dla ogółu ludności. |
| (17) | Ponadto, ponieważ skórka passiflory, kiwi i manioku jadalnego zwykle nie jest spożywana, a nie oczekuje się, że mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), wosk carnauba (E 903), lecytyny (E 322) i kwasy tłuszczowe (E 570) migrują do wewnętrznych jadalnych części tych owoców, gdy są stosowane, odpowiednio, jako substancje glazurujące lub w substancjach glazurujących, takie zastosowanie nie ma wpływu na zdrowie ludzi. Zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest zatem konieczne. |
| (18) | Należy zatem zezwolić na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na passiflorze, kiwi i manioku jadalnym, na stosowanie wosku carnauba (E 903) na manioku jadalnym oraz na stosowanie lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) w substancjach glazurujących do manioku jadalnego. |
| (19) | Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. |
| (20) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 2 kwietnia 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj).
(2) (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj).
(3) Dziennik EFSA 2012; 10[10]:2880.
(4) Dziennik EFSA 2017; 15[4]:4742.
(5) Dziennik EFSA 2014; 12[6]: 3697.
(6) Dziennik EFSA 2017; 15[5]:4785.
(7) Dziennik EFSA 2017; 15[11]:5045.
ZAŁĄCZNIK I
W części E (Dopuszczone dodatki do żywności oraz warunki ich stosowania w kategoriach żywności) załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, w kategorii żywności 04.1.1 (Całe świeże owoce i warzywa) wprowadza się następujące zmiany:
| a) | wpis dotyczący mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) otrzymuje brzmienie:
|
| b) | wpis dotyczący wosku carnauba (E 903) otrzymuje brzmienie:
|
ZAŁĄCZNIK II
W części 1 (Nośniki w dodatkach do żywności) załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 po wpisach dotyczących dodatków do żywności „E 1201 Poliwinylopirolidon” i „E 1202 Poliwinylopolipirolidon” dodaje się wpis w brzmieniu:
|
| „E 322 | Lecytyny | quantum satis | Substancje glazurujące do manioku jadalnego” |
|
| E 570 | Kwasy tłuszczowe |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
