ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/883
z dnia 14 maja 2025 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/2325 w odniesieniu do uznawania niektórych państw trzecich oraz organów kontrolnych i jednostek certyfikujących do celów przywozu produktów ekologicznych do Unii
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (1), w szczególności jego art. 48 ust. 3 i art. 57 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/2325 (2) ustanowiono wykaz państw trzecich, których systemy produkcji i środki kontroli w odniesieniu do produkcji ekologicznej produktów rolnych są uznawane za równoważne systemom i środkom ustanowionym w rozporządzeniu Rady (WE) nr 834/2007 (3). W świetle nowych informacji otrzymanych przez Komisję od czasu przyjęcia rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/2325 należy wprowadzić pewne zmiany w tych informacjach dotyczących niektórych państw trzecich. |
| (2) | Australia poinformowała Komisję o zmianie nazwy swojego właściwego organu, o zmianie nazwy jednostki certyfikującej „ACO Certification Limited” (AU-BIO-001) oraz o dobrowolnym wycofaniu jednostki certyfikującej „AUS-QUAL Pty Ltd” (AU-BIO-006). |
| (3) | Indie poinformowały Komisję, że jej właściwy organ zawiesił uznanie jednostek certyfikujących „Sikkim State Organic Certification Agency” (IN-ORG-028) i „Reliable Organic Certification Organisation” (IN-ORG-033). Indie poinformowały również Komisję, że ich właściwy organ uznał następujące jednostki certyfikujące: „ISCOP (Indian Society for Certification of Organic products)” (IN-ORG-009), „Chhattisgarh State Organic Certification Agency (CGOCERT)” (IN-ORG-035), „GSCI Service Private Limited” (IN-ORG-036), „MS Agroland Services Private Limited” (IN-ORG-037), „Krushi Certification Private Limited” (IN-ORG-038), „CERT ID India Private Limited” (IN-ORG-039), „Andhra Pradesh State Organic Products Certification Authority (APSOPCA)” (IN-ORG-040), „Getcert Private Limited” (IN-ORG-041), „GCL International Assessment Private Limited” (IN-ORG-042), „Shivalik Natural Resources Management Society (SNRMS)” (IN-ORG-043) i „Meghalaya State Organic Certification Body” (IN-ORG-044). Indie poinformowały również Komisję, że jednostka certyfikująca „Rajasthan State Organic Certification Agency (RSOCA)” (IN-ORG-016) zmieniła adres strony internetowej. |
| (4) | Japonia złożyła do Komisji wniosek o rozszerzenie zakresu uznania na mocy rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/2325 na żywe zwierzęta i nieprzetworzone produkty zwierzęce, a także na wszystkie przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia, w tym wino i napoje alkoholowe, zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane w Japonii lub zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki przywiezione do Japonii z Unii Europejskiej, z państw trzecich, których metody produkcji i środki kontroli zostały uznane przez Japonię jako równoważne z metodami i środkami ustanowionymi w ustawodawstwie japońskim, lub z państw trzecich w ramach systemu jednostek certyfikujących uznanych przez Japonię za właściwe do certyfikacji podmiotów gospodarczych w tych państwach w zakresie przestrzegania zasad produkcji ekologicznej w Japonii. |
| (5) | Ocena przedłożonych przez Japonię informacji dotyczących jej systemu produkcji i środków kontroli mających zastosowanie do produktów, o których mowa w motywie (4), oraz kontrola na miejscu przeprowadzona przez Komisję potwierdziły, że system produkcji i środki kontroli Japonii mające zastosowanie do tych produktów są równoważne systemowi i środkom ustanowionym w rozporządzeniu (WE) nr 834/2007. W związku z tym uznanie równoważności systemu produkcji i środków kontroli stosowanych w Japonii należy rozszerzyć na te produkty. |
| (6) | Japonia poinformowała również Komisję, że jej właściwy organ uznał jednostkę certyfikującą „Tsuruoka City” (JP-BIO-044), że jednostka certyfikująca „Japonia Organic & Natural Foods Association” (JP-BIO-005) zmieniła nazwę i adres strony internetowej oraz że jednostki certyfikujące „Overseas Merchandise Inspection Co., Ltd” (JP-BIO-009), „Organic Farming Promotion Association” (JP-BIO-010) i „Aya City miyazaki, Japonia” (JP-BIO-024) zmieniły adres strony internetowej. |
| (7) | Republika Korei poinformowała Komisję, że jednostki certyfikujące „KAFCC” (KR-ORG-006) i „The Centre for Environment Friendly Agricultural Products Certification” (KR-ORG-014) zmieniły nazwę, że jednostka certyfikująca „Jayeondeul agri-food certification institute” (KR-ORG-032) zmieniła adres strony internetowej oraz że jednostki certyfikujące „Konkuk Ecocert Certification Agency” (KR-ORG-008) i „Hankyoung Certification Center Co., Ltd.” (KR-ORG-036) zmieniły nazwę i adres strony internetowej. |
| (8) | Republika Korei poinformowała również Komisję, że jej właściwy organ uznał jednostkę certyfikującą „Greenstar Agrifood Certification Service” (KR-ORG-022) i wycofał uznanie jednostki certyfikującej „ORGANIC PROMOTION AGENCY” (KR-ORG-038). |
| (9) | Stany Zjednoczone poinformowały Komisję, że ich właściwy organ wycofał uznanie jednostek certyfikujących „Agricultural Services Certified Organic” (US-ORG-002), „New Hampshire Department of Agriculture, Division of Regulatory Services” (US-ORG-033), „Rhode Island Department of Environmental Management” (US-ORG-052) i „Istituto per la Certificazione Etica e Ambientale” (ICEA) (US-ORG-066), w związku z czym usunięto je z wykazu jednostek certyfikujących uznanych przez Stany Zjednoczone. |
| (10) | Stany Zjednoczone poinformowały również Komisję, że ich właściwy organ uznał nową akredytowaną jednostkę certyfikującą „Kiwa BCS Costa Rica Limitada”(US-ORG-070). |
| (11) | Stany Zjednoczone poinformowały również Komisję, że jednostki certyfikujące „Organic Crop Improvement Association” (US-ORG-044), „CERES” (US-ORG-062) i „Eco-Logica S.A” (US-ORG-063) zmieniły nazwę, że jednostka certyfikująca „NOFA (US-ORG-036)” zmieniła nazwę i adres strony internetowej oraz że jednostki certyfikujące „Kiwa BCS Öko-Garantie GmbH” (US-ORG-004), „BIOAGRIcert” (US-ORG-005), „Colorado Department of Agriculture” (US-ORG-007), „Control Union Certification” (US-ORG-008), „Georgia Crop Improvement Association, Inc” (US-ORG-011), „Maryland Department of Agriculture” (US-ORG-023), „Montana Department of Agriculture” (US-ORG-028), „Americert International (OIA North America, LLC)” (US-ORG-038), „Oregon Department of Agriculture” (US-ORG-041), „SCS Global Services, Inc.” (US-ORG-053), „Vermont Organic Farmers, LLC” (US-ORG-057), „Washington State Department of Agriculture” (US-ORG-058) i „Yolo County Department of Agriculture” (US-ORG-059) zmieniły adres strony internetowej. |
| (12) | W załączniku II do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/2325 ustanowiono wykaz organów kontrolnych i jednostek certyfikujących uznanych do celów równoważności i właściwych do przeprowadzania kontroli i wydawania świadectw w państwach trzecich. Art. 2 stosował się do dnia 31 grudnia 2024 r. W związku z tym wykaz jednostek certyfikujących w załączniku II do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/2325 jest nieaktualny i należy go skreślić. W załączniku I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/2325 określono kategorie produktów, w odniesieniu do których uznano wymienione w nim państwa trzecie, poprzez odniesienie do ich opisu w załączniku II do tego rozporządzenia. W celu zapewnienia jasności opis tych kategorii produktów należy włączyć do załącznika I, a odniesienia do niego należy dostosować w całym przedmiotowym załączniku. Należy zatem zastąpić załącznik I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/2325. |
| (13) | W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/2325. |
| (14) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Produkcji Ekologicznej, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2021/2325 wprowadza się następujące zmiany:
| 1) | załącznik I zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia; |
| 2) | uchyla się załącznik II. |
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 maja 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/2325 z dnia 16 grudnia 2021 r. ustanawiające, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848, wykaz państw trzecich oraz wykaz organów kontrolnych i jednostek certyfikujących, które zostały uznane na podstawie art. 33 ust. 2 i 3 rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 do celów przywozu produktów ekologicznych do Unii (Dz.U. L 465 z 29.12.2021, s. 8, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2325/oj).
(3) Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/834/oj).
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK
WYKAZ UZNANYCH PAŃSTW TRZECICH, O KTÓRYCH MOWA W ART. 1, ORAZ ODPOWIEDNIE SPECYFIKACJE
Do celów niniejszego załącznika kategorie produktów określone są następującymi kodami:
| A: | Nieprzetworzone produkty roślinne |
| B: | Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (1) |
| C: | Nieprzetworzone produkty akwakultury i algi |
| D: | Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (1) (2) |
| E: | Przetworzone produkty rolne przeznaczone na paszę (2) |
| F: | Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne |
ARGENTYNA
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego | B |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (3) | D |
|
| Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne | F |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F uprawiane w Argentynie i produkty kategorii D przetwarzane w Argentynie zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane w Argentynie. |
| 3. | Norma produkcyjna: Ley 25 127 sobre »Producción ecológica, biológica y orgánica«. |
| 4. | Właściwy organ: Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria SENASA, www.senasa.gov.ar |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| AR-BIO-001 | Food Safety SA | www.foodsafety.com.ar |
| AR-BIO-002 | Ecocert Argentina SA | https://www.ecocert.com/es-AR/home |
| AR-BIO-003 | LETIS S.A. | www.letis.org |
| AR-BIO-004 | Organización Internacional Agropecuaria (OIA) | www.oia.com.ar |
| 6. | Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5. |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
AUSTRALIA
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (4) | D | W skład których zasadniczo wchodzi co najmniej jeden składnik pochodzenia roślinnego |
| Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne | F |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A i F uprawiane w Australii i produkty kategorii D przetwarzane w Australii zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane w Australii. |
| 3. | Norma produkcyjna: krajowa norma dla produkcji ekologicznej i biodynamicznej. |
| 4. | Właściwy organ: Department of Agriculture, Fisheries and Forestry (http://www.agriculture.gov.au) |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| AU-BIO-001 | ACO Certification Limited | www.aco.net.au |
| AU-BIO-003 | Bio-dynamic Research Institute (BDRI) | www.demeter.org.au |
| AU-BIO-004 | NASAA Certified Organic | www.nasaa.com.au |
| AU-BIO-005 | Organic Food Chain Pty Ltd (OFC) | www.organicfoodchain.com.au |
| AU-BIO-007 | Southern Cross Certified Australia Pty Ltd | https://www.sxcertified.com.au |
| 6. | Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5. |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
KANADA
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego | B |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia | D |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone na paszę | E |
|
| Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne | F |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F uprawiane w Kanadzie i produkty kategorii D i E przetwarzane w Kanadzie zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane w Kanadzie lub przywiezione do Kanady zgodnie z kanadyjskimi przepisami. |
| 3. | Norma produkcyjna: rozporządzenie w sprawie produktów ekologicznych (Organic Products Regulation). |
| 4. | Właściwy organ: Canadian Food Inspection Agency (CFIA), www.inspection.gc.ca |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| CA-ORG-003 | CCOF Certification Services | www.ccof.org |
| CA-ORG-004 | Seeds Canada dba Centre for Systems Integration (CSI) | www.csi-ics.com |
| CA-ORG-005 | Consorzio per il Controllo dei Prodotti Biologici Società a responsabilità limitata (CCPB SRL) | www.ccpb.it |
| CA-ORG-006 | Ecocert Canada | www.ecocertcanada.com |
| CA-ORG-007 | Fraser Valley Organic Producers Association (FVOPA) | www.fvopa.ca |
| CA-ORG-010 | LETIS S.A. | www.letis.com.ar |
| CA-ORG-013 | Organic Crop Improvement Association (OCIA) | www.ocia.org |
| CA-ORG-014 | Organic Producers Associa- tion of Manitoba Coop- erative Incorporated (OPAM) | www.opam-mb.com |
| CA-ORG-015 | Pacific Agricultural Certifi- cation Society (PACS) | www.pacscertifiedorganic.ca |
| CA-ORG-016 | Pro-Cert Organic Systems Ltd (Pro-Cert) | www.ocpro.ca |
| CA-ORG-017 | Quality Assurance Inter- national Incorporated (QAI) | http://www.qai-inc.com |
| CA-ORG-018 | Quality Certification Services (QCS) | www.qcsinfo.org |
| CA-ORG-019 | Organisme de Certification Québec Vrai (OCQV) | http://www.quebecvrai.org/ |
| CA-ORG-021 | TransCanada Organic Certification Services (TCO Cert) | http://www.tcocert.ca/contacts/ |
| 6. | Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5. |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
KOSTARYKA
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (5) | D | Wyłącznie przetworzone produkty roślinne |
| Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne | F |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A i F uprawiane na Kostaryce i produkty kategorii D przetwarzane na Kostaryce zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane na Kostaryce. |
| 3. | Norma produkcyjna: Reglamento sobre la agricultura orgánica. |
| 4. | Właściwy organ: Servicio Fitosanitario del Estado, Ministerio de Agricultura y Ganadería, www.sfe.go.cr |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| CR-BIO-002 | Kiwa BCS Costa Rica Limitada | www.kiwa.lat |
| CR-BIO-003 | Eco-LOGICA | www.eco-logica.com |
| CR-BIO-007 | Primus Auditing Operations de Costa Rica S.A. | www.primusauditingops.com |
| 6. | Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5. |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
IZRAEL
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (6) | D | W skład których zasadniczo wchodzi co najmniej jeden składnik pochodzenia roślinnego |
| Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne | F |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A i F uprawiane w Izraelu i produkty kategorii D przetwarzane w Izraelu zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane w Izraelu lub przywiezione do Izraela:
|
| 3. | Norma produkcyjna: ustawa dotycząca regulacji produktów ekologicznych, 5765-2005, oraz odpowiednie rozporządzenia do niej. |
| 4. | Właściwy organ: Służby Ochrony i Kontroli Roślin (Plant Protection and Inspection Services (PPIS)), www. ppis.moag.gov.il |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| IL-ORG-001 | Secal Israel Inspection and certification | www.skal.co.il |
| IL-ORG-003 | IQC Institute of Quality & Control | www.iqc.co.il |
| IL-ORG-004 | Plant Protection and Inspection Services (PPIS) | www.ppis.moag.gov.il |
| IL-ORG-005 | Lab-path Ltd. | www.lab-path.co.il |
6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.
7. Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r.
INDIE
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne | F |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A i F uprawiane w Indiach. |
| 3. | Norma produkcyjna: krajowy program produkcji ekologicznej (National Programme for Organic Production). |
| 4. | Właściwy organ: Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority APEDA, http://www.apeda.gov.in/apedawebsite/index.asp |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| IN-ORG-001 | Aditi Organic Certifications Pvt. Ltd | www.aditicert.net |
| IN-ORG-003 | Bureau Veritas (India) Pvt. Limited | www.bureauveritas.co.in |
| IN-ORG-007 | IMO Control Pvt. Ltd | www.imocontrol.in |
| IN-ORG-009 | ISCOP (Indian Society for Certification of Organic products) | www.iscoporganiccertification.org |
| IN-ORG-011 | Natural Organic Certification Agro Pvt. Ltd | www.nocaagro.com |
| IN-ORG-013 | SGS India Pvt. Ltd | www.sgsgroup.in |
| IN-ORG-014 | Uttarakhand State Organic Certification Agency (USOCA) | www.usoca.org |
| IN-ORG-016 | Rajasthan State Organic Certification Agency (RSOCA) | www.agriculture.rajasthan.gov.in |
| IN-ORG-017 | Chhattisgarh Certification Society, India (CGCERT) | www.cgcert.com |
| IN-ORG-018 | Tamil Nadu Organic Certification Department (TNOCD) | www.tnocd.net |
| IN-ORG-021 | Madhya Pradesh State Organic Certification Agency (MPSOCA) | www.mpsoca.org |
| IN-ORG-024 | Odisha State Organic Certification Agency (OSOCA) | www.ossopca.org |
| IN-ORG-025 | Gujarat Organic Products Certification Agency (GOPCA) | www.gopca.in |
| IN-ORG-026 | Uttar Pradesh State Organic Certification Agency | www.upsoca.org |
| IN-ORG-027 | Karnataka State Organic Certification Agency | www.kssoca.org |
| IN-ORG-029 | Global Certification Society | www.glocert.org |
| IN-ORG-030 | GreenCert Biosolutions Pvt. Ltd | www.greencertindia.in |
| IN-ORG-031 | Telangana State Organic Certification Authority | www.tsoca.telangana.gov.in |
| IN-ORG-032 | Bihar State Seed and Organic Certification Agency (BSSOCA) | www.bssca.co.in |
| IN-ORG-035 | Chhattisgarh State Organic Certification Agency (CGOCERT) | http://www.cgocert.com |
| IN-ORG-036 | GSCI Service Private Limited | http://www.gsciservices.com/ |
| IN-ORG-037 | MS Agroland Services Private Limited | http://www.agrolandgroup.com/ |
| IN-ORG-038 | Krushi Certification Private Limited | www.krushicert.com |
| IN-ORG-039 | CERT ID India Private Limited | https://www.foodchainid.com/ |
| IN-ORG-040 | Andhra Pradesh State Organic Products Certification Authority (APSOPCA) | http://www.apssca.org/apsopca |
| IN-ORG-041 | Getcert Private Limited | http://www.getcert.co.in |
| IN-ORG-042 | GCL International Assessment Private Limited | https://gcl-intl.co.in |
| IN-ORG-043 | Shivalik Natural Resources Management Society (SNRMS) | http://www.snrms.org |
| IN-ORG-044 | Meghalaya State Organic Certification Body | www.msocb.org |
| 6. | Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5. |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
JAPONIA
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego | B |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (7) | D |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A i B uprawiane w Japonii i produkty kategorii D przetwarzane w Japonii zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane w Japonii lub przywiezione do Japonii: |
| - | z Unii, |
| - | albo z państwa trzeciego, w przypadku którego Japonia uznała, że produkty zostały wyprodukowane i poddane kontroli w tym państwie trzecim zgodnie z zasadami równoważnymi z zasadami ustanowionymi w ustawodawstwie japońskim, |
| - | albo z państwa trzeciego, w przypadku którego Japonia uznała jednostki certyfikujące za właściwe do certyfikacji podmiotów gospodarczych w zakresie przestrzegania japońskich zasad produkcji ekologicznej. |
| 3. | Normy produkcyjne: japońska norma w sprawie produkcji rolnej ekologicznych produktów pochodzenia roślinnego (ogłoszenie Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa nr 1605 z dnia 27 października 2005 r.), japońska norma w sprawie produkcji rolnej ekologicznych produktów pochodzenia zwierzęcego (ogłoszenie Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa nr 1608 z dnia 27 października 2005 r.), japońska norma w sprawie produkcji rolnej ekologicznej żywności przetworzonej (ogłoszenie Ministerstwa Finansów i Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa nr 1606 z dnia 1 września 2022 r.), ustawa o japońskich normach rolnych (ustawa nr 175 z dnia 11 maja 1950 r.). |
| 4. | Właściwe organy: Food Manufacture Affairs Division, New Business and Food Industry Department, Minister's Secretariat, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, www.maff.go.jp/j/jas/index.html and Liquor Tax and Industry Division, National Tax Agency https://www.nta.go.jp/english/index.htm oraz Food and Agricultural Materials Inspection Center (FAMIC), www.famic.go.jp |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| JP-BIO-001 | Hyogo prefectural Organic Agriculture Society, HOAS | www.hyoyuken.org |
| JP-BIO-002 | AFAS Certification Center Co., Ltd | www.afasseq.com |
| JP-BIO-003 | NPO Kagoshima Organic Agriculture Association | www.koaa.or.jp |
| JP-BIO-004 | Center of Japan Organic Farmers Group | www.yu-ki.or.jp |
| JP-BIO-005 | Japan Organic and Natural Foods Association | jona-japan.org/organic |
| JP-BIO-006 | Ecocert Japan Limited | www.ecocert.co.jp |
| JP-BIO-007 | Bureau Veritas Japan Co., Ltd | http://certification.bureauveritas.jp/ cer-business/jas/nintei_list.html |
| JP-BIO-009 | Overseas Merchandise Inspection Co., Ltd | www.omicnet.com/index.html.en |
| JP-BIO-010 | Organic Farming Promotion Association | www.laconindia.com |
| JP-BIO-011 | ASAC oznacza Axis' System for Auditing and Certification and Association for Sustainable Agricultural Certification | www.axis-asac.net |
| JP-BIO-012 | Environmentally Friendly Rice Network | www.epfnetwork.org/okome |
| JP-BIO-013 | Ooita Prefecture Organic Agricultural Research Center | www.d-b.ne.jp/oitayuki |
| JP-BIO-014 | AINOU | www.ainou.or.jp/ainohtm/disclosure/ninteikouhyou.htm |
| JP-BIO-015 | SGS Japan Incorporation | www.jp.sgs.com/ja/home_jp_v2.htm |
| JP-BIO-016 | Ehime Organic Agricultural Association | http://eoaa.sakura.ne.jp/ |
| JP-BIO-017 | Center for Eco-design Certification Co. Ltd | http://www.eco-de.co.jp/list.html |
| JP-BIO-018 | Organic Certification Association | http://yuukinin.org/index.html |
| JP-BIO-020 | Hiroshima Environment and Health Association | https://www.kanhokyo.or.jp/ |
| JP-BIO-021 | ACCIS Inc. | https://www.accis.jp/ |
| JP-BIO-022 | Organic Certification Organization Co. Ltd | www.oco45.net |
| JP-BIO-024 | Aya town miyazaki, Japan | http://www.town.aya.miyazaki.jp/ayatown/organicfarming |
| JP-BIO-025 | Tokushima Organic Certified Association | http://www.tokukaigi.or.jp/yuuki/ |
| JP-BIO-027 | NPO Kumamoto Organic Agriculture Association | http://www.kumayuken.org/ |
| JP-BIO-028 | Hokkaido Organic Promoters Association | http://www.hosk.jp/CCP.html |
| JP-BIO-029 | Association of organic agriculture certification Kochi corporation NPO | http://www8.ocn.ne.jp/~koaa/jisseki.html |
| JP-BIO-031 | Wakayama Organic Certified Association | https://woca.jpn.org/w/ |
| JP-BIO-032 | Shimane Organic Agriculture Association | www.shimane-yuki.or.jp/index.html |
| JP-BIO-034 | International Nature Farming Research Center | http://www.infrc.or.jp/ |
| JP-BIO-035 | Organic Certification Center | www.organic-cert.or.jp |
| JP-BIO-036 | Japan Food Research Laboratories | http://www.jfrl.or.jp/jas.html |
| JP-BIO-037 | Leafearth Company | http://www.leafearth.jp/ |
| JP-BIO-038 | Akatonbo | http://www.akatonbo.or.jp/ |
| JP-BIO-040 | Okayama Agriculture Development Institute | http://www.nokaiken.or.jp |
| JP-BIO-041 | Japan Agricultural Standard Certification Alliance | http://jascert.or.jp/ |
| JP-BIO-042 | Japan Association for Inspection and Investigation of Food Including Fats and Oils | www.syken.or.jp |
| JP-BIO-043 | Miyazaki Organic Agriculture Association | https://www.miyazaki-oaa.com/ |
| JP-BIO-044 | Tsuruoka City | https://www.city.tsuruoka.lg.jp/index.html |
| 6. | Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5. |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
REPUBLIKA KOREI
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia | D |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii D przetwarzane w Republice Korei zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane w Republice Korei lub przywiezione do Republiki Korei:
|
| 3. | Normy produkcyjne: ustawa w sprawie propagowania przyjaznego dla środowiska rolnictwa i rybołówstwa oraz w sprawie zarządzania i wsparcia w zakresie żywności ekologicznej. |
| 4. | Właściwe organy: Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Spraw Wiejskich, www.enviagro.go.kr/portal/en/main.do, oraz Krajowa Służba Zarządzania Jakością Produktów Rolnych (National Agricultural Products Quality Management Service, NAQS), www.naqs.go.kr/eng/main/main.do. |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| KR-ORG-002 | WECERT, LLC. | www.wecert.co.kr |
| KR-ORG-004 | Global Agricultural Food Certification Cooperation Co. Ltd | www.gafc.kr |
| KR-ORG-006 | KAgrifood Certification Center CO., LTD | www.kafcc.or.kr |
| KR-ORG-008 | Konkuk Eco Certification Agency | www.en.kkeco.co.kr |
| KR-ORG-009 | Woorinong Certification | https://blog.naver.com/woorinongin/70107436715 |
| KR-ORG-010 | ACO Certification Limited | www.aco.net.au |
| KR-ORG-011 | Kiwa BCS Öko-Garantie GmbH | www.bcs-oeko.com |
| KR-ORG-012 | BCS Korea | www.bcskorea.com |
| KR-ORG-013 | Hansol Food, Agriculture, Fisher-Forest Certification Center | www.hansolnonglim.com |
| KR-ORG-014 | The Centre for Environment Friendly Agricultural Products Certification (Institute of Hadong Green tea) | www.hgreent.or.kr |
| KR-ORG-015 | ECO-Leaders Certification Co., Ltd | www.ecoleaders.kr |
| KR-ORG-017 | Jeonnam bioindustry foundation | www.jbf.kr |
| KR-ORG-020 | Green Organic Co., Ltd. | cafe.naver.com/greenorganic6279 |
| KR-ORG-022 | Greenstar Agrifood Certification Service | http://그린스타.com/ |
| KR-ORG-023 | Control Union Korea | www.controlunion.co.kr |
| KR-ORG-024 | Industry-Academic Cooperation Foundation, SCNU | http://siacf.scnu.ac.kr/web/siacf/home |
| KR-ORG-026 | Agricultural Products Quality Service | http://apqs.kr |
| KR-ORG-027 | University Industry Liaison office of CNU | http://sanhak.jnu.ac.kr/eng/ |
| KR-ORG-029 | Institute of friendly environment-agriculture, Inc. | ifea.co.kr |
| KR-ORG-030 | Korea crops research institute (co., ltd) | https://blog.naver.com/kor034 |
| KR-ORG-031 | Korea Organic Certification Co., LTD | koc2022.modoo.at |
| KR-ORG-032 | Jayeondeul Agri-food Certification Institute | jaci.tistory.com |
| KR-ORG-033 | Institute of Organic Food Evaluation | www.ioe42.com |
| KR-ORG-034 | Evergreen Nongouhwi | http://blog.naver.com/evergreen8374 |
| KR-ORG-035 | ONNURI ORGANIC Co., Ltd. | https://blog.naver.com/onr77830 |
| KR-ORG-036 | Organic T&C LLC. | www.organictnc.org |
| KR-ORG-037 | Ctforum. Inc | ctforum.co.kr |
| KR-ORG-039 | Sungnong | 친환경농산물인증.kr |
| KR-ORG-040 | Toji Glonics co. Ltd. | cafe.daum.net/thoji |
| KR-ORG-041 | YANGPYEONG ENVIRONMENT-FRIENDLY CERTIFICATION CENTER | yporganic.net |
| KR-ORG-042 | Haezin Corporation | cafe.daum.net/haezingood |
| KR-ORG-043 | Institute of Green Certification | blog.naver.com/green2080_ |
| KR-ORG-044 | DODAM Eco-Friendly | dodamecocerti.quv.kr |
| 6. | Jednostki i organy wystawiające świadectwo: jak w pkt 5. |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
NOWA ZELANDIA
1. Kategorie produktu
| Kategorie produktów lub produkty | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego | B |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (8) | D |
|
| Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne | F |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F uprawiane w Nowej Zelandii i produkty kategorii D przetwarzane w Nowej Zelandii zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane w Nowej Zelandii lub przywiezione do Nowej Zelandii:
|
| 3. | Norma produkcyjna: zasady technologiczne produkcji ekologicznej w ramach oficjalnego programu ekologicznego zabezpieczenia żywności MPI (MPI Official Organic Assurance Programme Technical Rules for Organic Production). |
| 4. | Właściwy organ: Ministry for Primary Industries (MPI), http://www.mpi.govt.nz/exporting/food/organics/ |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| NZ-BIO-001 | Ministry for Primary Industries (MPI - Ministerstwo ds. Sektorów Produkcji Podstawowej) | http://www.mpi.govt.nz/exporting/food/ organics/ |
| NZ-BIO-002 | AsureQuality Limited | https://www.asurequality.com |
| NZ-BIO-003 | BioGro New Zealand Limited | https://www.biogro.co.nz |
| 6. | Jednostki wystawiające świadectwo: Ministry for Primary Industries (MPI - Ministerstwo ds. Sektorów Produkcji Podstawowej). |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
TUNEZJA
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (9) | D | W skład których zasadniczo wchodzi co najmniej jeden składnik pochodzenia roślinnego |
| Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne | F |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A i F uprawiane w Tunezji i produkty kategorii D przetwarzane w Tunezji zawierające produkowane metodami ekologicznymi składniki uprawiane w Tunezji. |
| 3. | Normy produkcyjne: ustawa nr 99-30 z dnia 5 kwietnia 1999 r. dotycząca rolnictwa ekologicznego; rozporządzenie ministra rolnictwa z dnia 28 lutego 2001 r. zatwierdzające standardowe specyfikacje dla produkcji roślinnej zgodnie z metodą ekologiczną. |
| 4. | Właściwy organ: 40 Ministre de l'Agriculture, des Ressources Hydrauliques et de la Pêche, www.agriculture.tn oraz www.onagri.tn |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| TN-BIO-001 | Ecocert SA | www.ecocert.com |
| TN-BIO-007 | Institut national de la normalisation et de la propriété industrielle (INNORPI) | www.innorpi.tn |
| TN-BIO-008 | CCPB Srl | www.ccpb.it |
| TN-BIO-009 | CERES GmbH | www.ceres-cert.com |
| TN-BIO-010 | Kiwa BCS Öko-Garantie GmbH | www.kiwabcs.com |
| 6. | Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5. |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
STANY ZJEDNOCZONE
1. Kategorie produktu
| Kategoria produktów | Oznaczenie kategorii | Ograniczenia |
| Nieprzetworzone produkty roślinne | A |
|
| Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego | B |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia | D |
|
| Przetworzone produkty rolne przeznaczone na paszę | E |
|
| Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne | F |
|
| 2. | Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F oraz produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii D i E:
|
| 3. | Normy produkcyjne: ustawa o ekologicznej produkcji żywności z 1990 r. (Organic Foods Production Act, 7 U.S.C. 6501 et seq.), krajowy program ekologiczny (National Organic Program, 7 CFR 205). |
| 4. | Właściwy organ: United States Department of Agriculture (USDA), Agricultural Marketing Service (AMS), www.usda.gov |
5. Jednostki certyfikujące
| Numer kodu | Nazwa | Adres strony internetowej |
| US-ORG-001 | Where Food Comes From Organic | www.wfcforganic.com |
| US-ORG-003 | Baystate Organic Certifiers | www.baystateorganic.org |
| US-ORG-004 | Kiwa BCS Öko-Garantie GmbH | www.kiwa.com/de/en/markets/agri-feed-food/ |
| US-ORG-005 | BIOAGRIcert | http://www.bioagricert.org |
| US-ORG-006 | CCOF Certification Services | www.ccof.org |
| US-ORG-007 | Colorado Department of Agriculture | www.colorado.gov/pacific/agplants/organic |
| US-ORG-008 | Control Union Certification | www.certifications.controlunion.com/en |
| US-ORG-009 | Clemson University | www.clemson.edu/organic |
| US-ORG-010 | Ecocert S.A.S. | www.ecocert.com |
| US-ORG-011 | Georgia Crop Improvement Association, Inc | www.georgiacrop.com/ |
| US-ORG-013 | Global Organic Alliance, Inc. | www.goa-online.org |
| US-ORG-015 | Idaho State Department of Agriculture | www.agri.idaho.gov/Categories/ PlantsInsects/Organic/indexOrganicHome.php |
| US-ORG-018 | Iowa Department of Agriculture and Land Stewardship | https://www.iowaagriculture.gov/ AgDiversification/organiccertification.asp |
| US-ORG-019 | Kentucky Department of Agriculture | www.kyagr.com/marketing/plantmktg/organic/index.htm |
| US-ORG-022 | Marin Organic Certified Agriculture | https://www.marincounty.org/depts/ag/moca |
| US-ORG-023 | Maryland Department of Agriculture | www.mda.state.md.us/md_products/certified_md_organic_farms/index.php |
| US-ORG-024 | Mayacert S.A | www.mayacert.com |
| US-ORG-025 | Midwest Organic Services Association, Inc. | www.mosaorganic.org |
| US-ORG-026 | Minnesota Crop Improvement Association | www.mncia.org |
| US-ORG-027 | MOFGA Certification Services, LLC | www.mofga.org/ |
| US-ORG-028 | Montana Department of Agriculture | www.agr.mt.gov/agr/Producer/Organic/ |
| US-ORG-029 | Monterey County Certified Organic | https://www.co.monterey.ca.us/government/departments-a-h/agricultural-commissioner/ agricultural-resource-programs/ agricultural-product-quality-and-marketing/monterey-county-certifi#ag |
| US-ORG-030 | Natural Food Certifiers | www.nfccertification.com |
| US-ORG-031 | Nature's International Certification Services | www.naturesinternational.com/ |
| US-ORG-036 | NOFA - New York Certified Organic, LLC | www.nofany.org/organiccertification |
| US-ORG-037 | Ohio Ecological Food and Farm Association | www.oeffa.org |
| US-ORG-038 | Americert International (OIA North America, LLC) | www.americertorganic.info/ |
| US-ORG-039 | Oklahoma Department of Agriculture, Food and Forestry | www.oda.state.ok.us |
| US-ORG-040 | OneCert, Inc. | www.onecert.com |
| US-ORG-041 | Oregon Department of Agriculture | www.oda.direct/NOP |
| US-ORG-042 | Oregon Tilth Certified Organic | www.tilth.org |
| US-ORG-043 | Organic Certifiers, Inc. | http://www.organiccertifiers.com |
| US-ORG-044 | Organic Crop Improvement Association (OCIA) | www.ocia.org |
| US-ORG-046 | Organización Internacional Agropecuraria | www.oia.com.ar |
| US-ORG-047 | Pennsylvania Certified Organic | www.paorganic.org |
| US-ORG-048 | Primus Auditing Operations | http://www.primusauditingops.com |
| US-ORG-049 | Pro-Cert Organic Systems, Ltd | www.pro-cert.org |
| US-ORG-050 | Quality Assurance International | www.qai-inc.com |
| US-ORG-051 | Quality Certification Services | www.QCSinfo.org |
| US-ORG-053 | SCS Global Services, Inc. | www.scsglobalservices.com/services/organic-certification |
| US-ORG-055 | Texas Department of Agriculture | www.texasagriculture.gov/RegulatoryPrograms/Organics.aspx |
| US-ORG-056 | Utah Department of Agriculture | http://ag.utah.gov/divisions/plant/organic/index.html |
| US-ORG-057 | Vermont Organic Farmers, LLC | www.vermontorganic.org/ |
| US-ORG-058 | Washington State Department of Agriculture | www.agr.wa.gov/departments/organic |
| US-ORG-059 | Yolo County Department of Agriculture | www.yolocounty.gov/government/general-government-departments/agriculture |
| US-ORG-062 | CERES (Certification of Environmental Standards, GmbH) | http://www.ceres-cert.com/ |
| US-ORG-063 | Certificadora de Productos Organicos Eco-LOGICA S.A. | http://www.eco-logica.com/ |
| US-ORG-064 | Food Safety S.A. | http://www.foodsafety.com.ar/ |
| US-ORG-065 | IBD Certifications | http://www.ibd.com.br/ |
| US-ORG-067 | OnMark Certification Services | http://onmarkcertification.com/ |
| US-ORG-068 | Perry Johnson Registrar Food Safety, Inc. | http://www.pjrfsi.com/ |
| US-ORG-069 | Certimex (Certificadora Mexicana de Productos y Procesos Ecológicos S.C.) | https://certimexsc.com/cmx/ |
| US-ORG-070 | Kiwa BCS Costa Rica Limitada | www.kiwa.com |
| 6. | Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5. |
| 7. | Termin ważności wpisu do wykazu:31 grudnia 2026 r. |
(1) Na podstawie art. 17 ust. 1 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego wyprodukowane w okresie konwersji nie są wprowadzane do obrotu w Unii z oznaczeniami, o których mowa w art. 23 i 24 tego rozporządzenia, wykorzystywanymi przy etykietowaniu i reklamowaniu produktów. Takie produkty są zatem również wyłączone z uznania w odniesieniu do kategorii produktów B i D dla wszystkich państw trzecich wymienionych w niniejszym załączniku.
(2) Składniki muszą zostać zatwierdzone przez organ kontrolny lub jednostkę certyfikującą uznane zgodnie z art. 33 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 lub wyprodukowane i zatwierdzone przez uznane państwo trzecie zgodnie z art. 33 ust. 2 tego rozporządzenia lub wyprodukowane i zatwierdzone w Unii zgodnie z tym rozporządzeniem.
(3) Z wyłączeniem wina i drożdży.
(4) Z wyłączeniem wina i drożdży.
(5) Z wyłączeniem wina i drożdży.
(6) Z wyłączeniem wina i drożdży.
(7) Nie obejmuje produktów przetworzonych przeznaczonych do stosowania jako żywność zawierająca algi.
(8) Z wyłączeniem drożdży.
(9) Z wyłączeniem wina i drożdży.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
