DECYZJA RADY (UE) 2025/1213
z dnia 12 czerwca 2025 r.
w sprawie stanowiska, które ma zostać zajęte w imieniu Unii Europejskiej w Radzie Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) w odniesieniu do normy handlowej dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 4 akapit pierwszy, w związku z art. 218 ust. 9,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (zwana dalej „umową”) została podpisana w imieniu Unii zgodnie z decyzją Rady (UE) 2016/1892 (1) w dniu 18 listopada 2016 r., z zastrzeżeniem jej zawarcia w późniejszym terminie. Umowa weszła w życie tymczasowo w dniu 1 stycznia 2017 r., zgodnie z jej art. 31 ust. 2, i została zawarta przez Unię decyzją Rady (UE) 2019/848 (2). |
| (2) | Zgodnie z art. 7 ust. 1 umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwana dalej „Radą Członków”) może podejmować decyzje i przyjmować zalecenia dotyczące stosowania postanowień umowy. |
| (3) | Na swoim 121. posiedzeniu, które odbędzie się w lipcu 2025 r., Rada Członków ma przyjąć decyzję zmieniającą normę handlową dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek. |
| (4) | Decyzja, która ma być przyjęta podczas 121. posiedzenia Rady Członków, została szczegółowo przedyskutowana przez naukowców i ekspertów technicznych ds. oliwy z oliwek reprezentujących Komisję i państwa członkowskie. Decyzja ta przyczyni się do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowi ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Unia powinna zatem poprzeć przyjęcie tej decyzji. |
| (5) | Należy zatem ustalić stanowisko, które ma zostać zajęte w imieniu Unii w Radzie Członków, ponieważ decyzja zmieniająca, która ma zostać przyjęta, będzie miała skutki prawne dla Unii w odniesieniu do handlu międzynarodowego z pozostałymi członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) i będzie mogła mieć decydujący wpływ na treść prawa Unii, a mianowicie na normy handlowe dla oliwy z oliwek przyjęte przez Komisję na podstawie art. 75 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (3). |
| (6) | W przypadku odroczenia przyjęcia decyzji podczas 121. posiedzenia Rady Członków z powodu braku możliwości zaakceptowania jej przez niektórych członków, stanowisko określone w załączniku do niniejszej decyzji powinno zostać zajęte w imieniu Unii w ramach ewentualnej procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, zgodnie z art. 10 ust. 6 umowy, o ile taka procedura zostanie wszczęta przed następnym posiedzeniem zwyczajnym Rady Członków w listopadzie 2025 r. |
| (7) | Przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni jednak mieć możliwość wyrażenia zgody na dostosowania techniczne do innych metod lub dokumentów IOC bez kolejnej decyzji Rady, jeżeli te dostosowania techniczne wynikają ze zmian związanych z przeglądem normy handlowej. |
| (8) | W celu ochrony interesów Unii przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni mieć jednak możliwość zwrócenia się o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniającej normę handlową, jeżeli nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przed 121. posiedzeniem lub jego trakcie mogłyby mieć wpływ na stanowisko, które ma zostać zajęte w imieniu Unii, |
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Stanowisko, które ma zostać zajęte w imieniu Unii na 121. posiedzeniu Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwanej dalej „Radą Członków”), które odbędzie się w lipcu 2025 r., lub w ramach procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, rozpoczętej przed jej następnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2025 r., określono w załączniku do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Dostosowania techniczne do innych metod lub dokumentów Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek mogą zostać uzgodnione przez przedstawicieli Unii w Radzie Członków bez kolejnej decyzji Rady, jeżeli te dostosowania techniczne wynikają ze zmian związanych z przeglądem normy handlowej dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek.
Artykuł 3
W przypadku gdy nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przez komitet chemii i normalizacji przed 121. posiedzeniem Rady Członków mogą mieć wpływ na stanowisko, o którym mowa w art. 1, przedstawiciele Unii występują z wnioskiem o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniającej normę handlową dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek do czasu uzgodnienia przez Unię stanowiska w oparciu o te nowe informacje.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.
Sporządzono w Luksemburgu dnia 12 czerwca 2025 r.
W imieniu Rady
Przewodniczący
A. BODNAR
(1) Decyzja Rady (UE) 2016/1892 z dnia 10 października 2016 r. w sprawie podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, i tymczasowego stosowania Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 293 z 28.10.2016, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/1892/oj).
(2) Decyzja Rady (UE) 2019/848 z dnia 17 maja 2019 r. dotycząca zawarcia w imieniu Unii Europejskiej Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 139 z 27.5.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/848/oj).
(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj).
ZAŁĄCZNIK
Unia Europejska popiera następujące zmiany w normie handlowej IOC (norma handlowa COI/T.15/NC nr 4 mająca zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek) podczas 121. posiedzenia Rady Członków IOC, które odbędzie się w lipcu 2025 r., lub w ramach procedury przyjmowania decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, rozpoczętej przed jej następnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2025 r.:
| - | włączenie 4. zmiany metody analizy do oznaczania zawartości wosku i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych (COI/T.20/Doc. nr 28/Rev. 4); |
| - | włączenie metody oznaczania zawartości diglicerydów i triglicerydów (COI/T.20/Doc. nr 32); |
| - | dodanie przypisu zmieniającego limit steroli ogółem dla jednoodmianowej oliwy z oliwek otrzymywanej z odmian oliwek Koroneiki lub Nocellara del Belice, w oczekiwaniu na dalsze badania naukowe; |
| - | skreślenie z normy handlowej wzmianki o wykrywaniu śladowych ilości rozpuszczalników fluorowcowanych. |
Przedstawiciele Unii w Radzie Członków IOC mogą bez kolejnej decyzji Rady uzgadniać dostosowania techniczne innych metod lub dokumentów IOC wynikające z wprowadzenia zmian, o których mowa w akapicie pierwszym.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
