DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2025/1321
z dnia 4 lipca 2025 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu, na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady, produktów zawierających genetycznie zmodyfikowaną soję MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788, składających się z niej lub z niej wyprodukowanych
(notyfikowana jako dokument nr C(2025) 4349)
(Jedynie tekst w języku niderlandzkim jest autentyczny)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (1), w szczególności jego art. 7 ust. 3 i art. 19 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W dniu 11 września 2015 r. przedsiębiorstwo Monsanto Europe S.A./N.V. zwróciło się, w imieniu Monsanto Company z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, do właściwego organu Niderlandów z wnioskiem dotyczącym wprowadzenia do obrotu żywności, składników żywności i paszy zawierających genetycznie zmodyfikowaną soję MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788, składających się z niej lub z niej wyprodukowanych („wniosek”), zgodnie z art. 5 i 17 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003. Wniosek odnosił się również do wprowadzenia do obrotu produktów zawierających genetycznie zmodyfikowaną soję MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788 lub z niej się składających, do zastosowań innych niż w żywności i paszy, z wyjątkiem uprawy. |
| (2) | Zgodnie z art. 5 ust. 5 i art. 17 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 do wniosku załączono informacje i ustalenia dotyczące oceny ryzyka przeprowadzonej zgodnie z zasadami określonymi w załączniku II do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2001/18/WE (2). Wniosek zawierał również informacje wymagane na podstawie załączników III i IV do tej dyrektywy oraz plan monitorowania skutków dla środowiska zgodnie z załącznikiem VII do tej dyrektywy. |
| (3) | W piśmie z dnia 27 sierpnia 2018 r. przedsiębiorstwo Monsanto Europe S.A./N.V. poinformowało Komisję, że z dniem 23 sierpnia 2018 r. zmieniło formę prawną i przyjęło nazwę Bayer Agriculture BVBA. |
| (4) | W piśmie z dnia 28 lipca 2020 r. przedsiębiorstwo Bayer Agriculture BVBA poinformowało Komisję, że z dniem 1 sierpnia 2020 r. zmieniło nazwę na Bayer Agriculture BV. |
| (5) | W piśmie z dnia 28 lipca 2020 r. przedsiębiorstwo Bayer Agriculture BVBA, reprezentujące przedsiębiorstwo Monsanto Company z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, poinformowało Komisję, że z dniem 1 sierpnia 2020 r. przedsiębiorstwo Monsanto Company z siedzibą w Stanach Zjednoczonych zmieniło formę prawną i przyjęło nazwę Bayer CropScience LP. |
| (6) | W dniu 18 maja 2020 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) wydał opinię naukową (3) w sprawie genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788 zgodnie z art. 6 i 18 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003. W swojej opinii naukowej Urząd rozpatrzył wszystkie pytania i wątpliwości zgłaszane przez państwa członkowskie w ramach konsultacji z właściwymi organami krajowymi przewidzianych w art. 6 ust. 4 i art. 18 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003. |
| (7) | Urząd uznał również złożony przez wnioskodawcę plan monitorowania skutków dla środowiska, obejmujący plan ogólnego nadzoru, za zgodny z zamierzonym zastosowaniem produktów. |
| (8) | Urząd nie był jednak w stanie sfinalizować oceny ryzyka i stwierdzić bezpieczeństwa genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788 ze względu na brak 90-dniowego badania dotyczącego genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705 oraz brak planu monitorowania po wprowadzeniu do obrotu, uwzględniającego zmieniony profil kwasów tłuszczowych soi zawierającej te złożone modyfikacje genetyczne. |
| (9) | W dniu 20 marca 2024 r. przedsiębiorstwo Bayer Agriculture BV przedstawiło 90-dniowe badanie dotyczące genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705 oraz plan monitorowania po wprowadzeniu do obrotu, w którym uwzględniono zmieniony profil kwasów tłuszczowych genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788. |
| (10) | W dniu 28 października 2024 r. Urząd wydał oświadczenie (4) uzupełniające opinię naukową z dnia 18 maja 2020 r. na podstawie dodatkowych danych dostarczonych przez wnioskodawcę. Uznał on, że genetycznie zmodyfikowana soja MON 87705 × MON 87708 × MON 89788, zgodna z opisem we wniosku, jest równie bezpieczna jak jej konwencjonalny odpowiednik i przebadane niezmodyfikowane genetycznie odmiany referencyjne soi pod względem potencjalnego wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt oraz na środowisko. Urząd stwierdził również, że spożywanie genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788 nie budzi żadnych obaw, jeśli chodzi o odżywianie. |
| (11) | Ponadto Urząd zalecił wdrożenie planu monitorowania po wprowadzeniu do obrotu, koncentrującego się na gromadzeniu danych dotyczących przywozu do Unii genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788 i produktów z niej uzyskanych w odniesieniu do żywności oraz na gromadzeniu danych dotyczących spożycia przez ludzi, w celu zweryfikowania, czy warunki stosowania genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788 są warunkami uwzględnionymi podczas oceny ryzyka przed wprowadzeniem do obrotu. |
| (12) | W związku z wnioskami zawartymi w oświadczeniu Urzędu z dnia 28 października 2024 r. należy zezwolić na wprowadzanie do obrotu produktów zawierających genetycznie zmodyfikowaną soję MON 87705 × MON 87708 × MON 89788, składających się z niej lub z niej wyprodukowanych, do zastosowań wymienionych we wniosku. |
| (13) | Genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788 należy przypisać niepowtarzalny identyfikator zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 65/2004 (5). |
| (14) | Żywność, paszę oraz składniki żywności zawierające genetycznie zmodyfikowaną soję MON 87705 × MON 87708 × MON 89788, składające się z niej lub z niej wyprodukowane należy etykietować zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 13 ust. 1 i w art. 25 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003. |
| (15) | Na podstawie opinii EFSA, w której potwierdzono, że skład kwasów tłuszczowych w nasionach genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788 oraz w wytworzonym z nich oleju został zmieniony w porównaniu z ich konwencjonalnym odpowiednikiem, konieczne jest specjalne etykietowanie zgodnie z art. 13 ust. 2 lit. a) i art. 25 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1829/2003. |
| (16) | W art. 4 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (6) ustanowiono wymogi dotyczące etykietowania w odniesieniu do produktów zawierających GMO lub składających się z nich. Wymogi dotyczące możliwości śledzenia tych produktów zawarto w art. 4 ust. 1-5, natomiast wymogi dotyczące możliwości śledzenia żywności i paszy wyprodukowanych z GMO ustanowiono w art. 5 tego rozporządzenia. |
| (17) | Aby zapewnić wykorzystanie produktów w granicach zezwolenia przyznanego niniejszą decyzją, etykiety produktów zawierających GMO, którego dotyczy wniosek o zezwolenie, lub składających się z niego, z wyjątkiem produktów spożywczych, powinny zostać uzupełnione o wyraźne wskazanie, że danych produktów nie wolno stosować do celów uprawy. |
| (18) | Posiadacze zezwolenia powinni przedkładać coroczne sprawozdania z realizacji i wyników działań przewidzianych w planie monitorowania skutków dla środowiska. Wyniki te należy przedstawić zgodnie z wymogami określonymi w decyzji Komisji 2009/770/WE (7). |
| (19) | Posiadacz zezwolenia powinien również przedkładać coroczne sprawozdania z realizacji i wyników działań przewidzianych w planie monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. |
| (20) | Opinia wydana przez Urząd nie uzasadnia nałożenia innych szczególnych warunków lub ograniczeń dotyczących wprowadzania do obrotu i wykorzystania genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788, a także obchodzenia się z taką soją, czy też szczególnych warunków lub ograniczeń dotyczących ochrony poszczególnych ekosystemów, środowiska naturalnego lub poszczególnych obszarów geograficznych, jak przewidziano w art. 6 ust. 5 lit. e) oraz art. 18 ust. 5 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 1829/2003. |
| (21) | Wszelkie stosowne informacje dotyczące zezwolenia na produkty, których dotyczy niniejsza decyzja, powinny zostać wprowadzone do wspólnotowego rejestru genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy, o którym mowa w art. 28 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003. |
| (22) | Niniejszą decyzję należy przekazać stronom Protokołu kartageńskiego o bezpieczeństwie biologicznym do Konwencji o różnorodności biologicznej za pośrednictwem Systemu Wymiany Informacji o Bezpieczeństwie Biologicznym, zgodnie z art. 9 ust. 1 i art. 15 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (8). |
| (23) | Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego. Uznano, że niezbędny jest niniejszy akt wykonawczy, i przewodniczący przedłożył go komitetowi odwoławczemu do dalszego rozpatrzenia. Komitet odwoławczy nie wydał opinii, |
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Organizm genetycznie zmodyfikowany i niepowtarzalny identyfikator
Genetycznie zmodyfikowana soja (Glycine max (L.) Merr.) MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788, określona w lit. b) załącznika do niniejszej decyzji, otrzymuje niepowtarzalny identyfikator MON-877Ø5-6 × MON-877Ø8-9 × MON-89788-1, jak przewidziano w rozporządzeniu (WE) nr 65/2004.
Artykuł 2
Zezwolenie
Niniejszym udziela się zezwolenia na wprowadzanie do obrotu, do celów art. 4 ust. 2 i art. 16 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003, zgodnie z warunkami określonymi w niniejszej decyzji, następujących produktów:
| a) | żywność i składniki żywności zawierające genetycznie zmodyfikowaną soję MON-877Ø5-6 × MON-877Ø8-9 × MON-89788-1, składające się z niej lub z niej wyprodukowane; |
| b) | pasza zawierająca genetycznie zmodyfikowaną soję MON-877Ø5-6 × MON-877Ø8-9 × MON-89788-1, składająca się z niej lub z niej wyprodukowana; |
| c) | produkty zawierające genetycznie zmodyfikowaną soję MON-877Ø5-6 × MON-877Ø8-9 × MON-89788-1 lub z niej się składające, do zastosowań innych niż wymienione w lit. a) i b), z wyjątkiem uprawy. |
Artykuł 3
Etykietowanie
1. Zgodnie z wymogami dotyczącymi etykietowania, określonymi w art. 13 ust. 1 i art. 25 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 oraz w art. 4 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 1830/2003, „nazwą organizmu” jest „soja”.
2. Zgodnie z wymogami dotyczącymi etykietowania, określonymi w art. 13 ust. 2 lit. a) i art. 25 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1829/2003, na etykietach lub, w stosownych przypadkach, w dokumentach dołączonych do produktów po nazwie organizmu zamieszcza się zwrot „o zwiększonej zawartości tłuszczów jednonienasyconych i zmniejszonej zawartości tłuszczów wielonienasyconych”.
3. Na etykietach i w dokumentach dołączonych do produktów zawierających genetycznie zmodyfikowaną soję MON-877Ø5-6 × MON-877Ø8-9 × MON-89788-1, o której mowa w art. 1, lub z niej się składających, z wyjątkiem produktów, o których mowa w art. 2 lit. a), zamieszcza się zwrot „nieprzeznaczone do uprawy”.
Artykuł 4
Metoda wykrywania
W celu wykrywania genetycznie zmodyfikowanej soi MON-877Ø5-6 × MON-877Ø8-9 × MON-89788-1 stosuje się metodę określoną w lit. d) załącznika.
Artykuł 5
Plan monitorowania skutków dla środowiska
1. Posiadacz zezwolenia zapewnia wdrożenie planu monitorowania skutków dla środowiska, określonego w lit. h) załącznika.
2. Posiadacz zezwolenia składa Komisji coroczne sprawozdania z realizacji i wyników działań przewidzianych w planie monitorowania zgodnie z formatem określonym w decyzji 2009/770/WE.
Artykuł 6
Monitorowanie po wprowadzeniu do obrotu
1. Posiadacz zezwolenia zapewnia wdrożenie planu monitorowania po wprowadzeniu do obrotu genetycznie zmodyfikowanej soi MON-877Ø5-6 × MON-877Ø8-9 × MON-89788-1, określonego w lit. i) załącznika.
2. Posiadacz zezwolenia przedstawia Komisji coroczne sprawozdania z realizacji i wyników działań przewidzianych w planie monitorowania po wprowadzeniu do obrotu.
Artykuł 7
Rejestr wspólnotowy
Informacje zawarte w załączniku wprowadza się do wspólnotowego rejestru genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy zgodnie z art. 28 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003.
Artykuł 8
Posiadacz zezwolenia
Posiadaczem zezwolenia jest przedsiębiorstwo Bayer CropScience LP, reprezentowane w Unii przez Bayer Agriculture BV.
Artykuł 9
Okres ważności
Niniejszą decyzję stosuje się przez 10 lat od daty jej notyfikacji.
Artykuł 10
Adresat
Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Bayer CropScience LP, 800 N. Lindbergh Boulevard, St. Louis, Missouri 63167, Stany Zjednoczone, reprezentowanego w Unii przez Bayer Agriculture BV, Haven 627, Scheldelaan 460, 2040 Antwerpia, Belgia.
Sporządzono w Brukseli dnia 4 lipca 2025 r.
W imieniu Komisji
Olivér VÁRHELYI
Członek Komisji
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1829/oj.
(2) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2001/18/WE z dnia 12 marca 2001 r. w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylająca dyrektywę Rady 90/220/EWG (Dz.U. L 106 z 17.4.2001, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2001/18/oj).
(3) Panel EFSA ds. GMO (panel EFSA ds. organizmów modyfikowanych genetycznie), 2020 r. „Scientific opinion on the assessment of genetically modified soybean MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788 for food and feed uses, under Regulation (EC) No 1829/2003 (application EFSA-GMO-NL-2015-126)” [Opinia naukowa dotycząca oceny genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788 z przeznaczeniem na żywność i pasze na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 (wniosek EFSA-GMO-NL-2015-126)]. Dziennik EFSA 2020;18(5):6111, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.6111.
(4) Panel EFSA ds. GMO (panel EFSA ds. organizmów modyfikowanych genetycznie), 2024 r. „Statement complementing the EFSA Scientific Opinion on application (EFSA-GMO-NL-2015-126) for authorisation of food and feed containing, consisting of and produced from genetically modified soybean MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788” [Oświadczenie uzupełniające opinię naukową EFSA dotyczącą wniosku (EFSA-GMO-NL-2015-126) o zezwolenie na żywność i paszę zawierające genetycznie zmodyfikowaną soję MON 87705?×?MON 87708?×?MON 89788, składające się z niej lub z niej wyprodukowane]. Dziennik EFSA 2024;22:e9061, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9061.
(5) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 65/2004 z dnia 14 stycznia 2004 r. ustanawiające system ustanawiania oraz przypisywania niepowtarzalnych identyfikatorów organizmom zmodyfikowanym genetycznie (Dz.U. L 10 z 16.1.2004, s. 5, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/65/oj).
(6) Rozporządzenie (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczące możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE (Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 24, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1830/oj).
(7) Decyzja Komisji 2009/770/WE z dnia 13 października 2009 r. ustanawiająca standardowe formaty sprawozdań na potrzeby przedstawiania wyników monitorowania zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie jako produktów lub w ich składzie w celu wprowadzania do obrotu, zgodnie z dyrektywą 2001/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 275 z 21.10.2009, s. 9, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/770/oj).
(8) Rozporządzenie (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (Dz.U. L 287 z 5.11.2003, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1946/oj).
ZAŁĄCZNIK
| a) | Wnioskodawca i posiadacz zezwolenia:
Reprezentowany w Unii przez: Bayer Agriculture BV, Haven 627, Scheldelaan 460, 2040 Antwerpia, Belgia. |
| b) | Opis i specyfikacja produktów:
Genetycznie zmodyfikowana soja MON-877Ø5-6 × MON-877Ø8-9 × MON-89788-1, zgodna z opisem we wniosku, jest otrzymywana w drodze krzyżowania soi zawierającej modyfikacje MON-877Ø5-6, MON-877Ø8-9 i MON-89788-1. Modyfikacja MON-877Ø5-6 powoduje powstanie dwuniciowego RNA, które obniża poziom kwasu tłuszczowego Δ12-desaturazy (FAD2) oraz enzymów tioesteraz palmitoilo-ACP (FATB); MON-877Ø8-9 wykazuje ekspresję białka DMO, a MON-89788-1 - białka CP4 EPSPS. Taka kombinacja wykazuje zmieniony profil kwasów tłuszczowych (zwiększoną zawartość kwasu oleinowego i obniżoną zawartość kwasu linolowego) oraz nadaje tolerancję na herbicydy zawierające glifosat i herbicydy zawierające dikambę. |
| c) | Etykietowanie:
|
| d) | Metoda wykrywania:
|
| e) | Niepowtarzalny identyfikator: MON-877Ø5-6 × MON-877Ø8-9 × MON-89788-1. |
| f) | Informacje wymagane zgodnie z załącznikiem II do Protokołu kartageńskiego o bezpieczeństwie biologicznym do Konwencji o różnorodności biologicznej: [Identyfikator zapisu Systemu Wymiany Informacji o Bezpieczeństwie Biologicznym: po ogłoszeniu publikowany we wspólnotowym rejestrze genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy]. |
| g) | Warunki lub ograniczenia dotyczące wprowadzania produktów do obrotu, ich stosowania lub obchodzenia się z nimi: Brak. |
| h) | Plan monitorowania skutków dla środowiska: Plan monitorowania skutków dla środowiska zgodny z załącznikiem VII do dyrektywy 2001/18/WE. [Odsyłacz: plan opublikowany we wspólnotowym rejestrze genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy] |
| i) | Plan monitorowania po wprowadzeniu do obrotu:
|
| Uwaga: | Z czasem odsyłacze do odpowiednich dokumentów mogą wymagać aktualizacji. Zmiany te będą udostępniane publicznie w drodze aktualizacji wspólnotowego rejestru genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy. |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
