ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/1337
z dnia 10 lipca 2025 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania poliwinylopolipirolidonu (E 1202) jako nośnika w tabletkach barwiących wykorzystywanych do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj drobiowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych oraz warunki ich stosowania. |
| (2) | Unijny wykaz dodatków do żywności może zostać zaktualizowany z inicjatywy Komisji lub na podstawie wniosku złożonego przez państwo członkowskie albo zainteresowaną stronę zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
| (3) | W październiku 2023 r. do Komisji wpłynął wniosek o zezwolenie na stosowanie poliwinylopolipirolidonu (E 1202) jako nośnika w tabletkach barwiących wykorzystywanych do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj drobiowych. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
| (4) | Na podstawie załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zezwala się na stosowanie poliwinylopolipirolidonu (E 1202) jako dodatku do żywności do stosowania na poziomie quantum satis w kategorii żywności 11.4.3 „Słodziki stołowe w tabletkach” oraz w suplementach diety w postaci tabletek i tabletek powlekanych w kategorii żywności 17.1 „Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci”. Zgodnie z załącznikiem III do tego rozporządzenia zezwala się na stosowanie poliwinylopolipirolidonu (E 1202) jako dodatku do żywności, który jest stosowany jako nośnik na poziomie quantum satis w substancjach słodzących. |
| (5) | Poliwinylopolipirolidon (E 1202), stosowany jako nośnik w tabletkach, zapewnia płynny proces produkcji ze względu na cechy związane ze zdolnością do płynięcia, umożliwiające kontrolę składu i masy tabletek. Powstałe w ten sposób tabletki są mocne, dobrze ukształtowane i nie przywierają do tabletarek. Ułatwia on również szybkie i skuteczne rozpuszczanie tabletek w wodzie, co skutkuje całkowitym nasyceniem barwą i barwieniem skorupek jaj. |
| (6) | W dniu 10 sierpnia 2020 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) wydał opinię naukową dotyczącą ponownej oceny poliwinylopirolidonu (E 1201) i poliwinylopolipirolidonu (E 1202) jako dodatków do żywności oraz dotyczącą rozszerzenia stosowania poliwinylopirolidonu (E 1201) (3). Urząd stwierdził, że nie ma potrzeby ustalenia liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia poliwinylopirolidonu (E 1201) i poliwinylopolipirolidonu (E 1202) oraz że nie ma zagrożenia dla bezpieczeństwa przy zgłoszonych zastosowaniach i poziomach stosowania w odniesieniu do poliwinylopirolidonu (E 1201) i poliwinylopolipirolidonu (E 1202) jako dodatków do żywności. Zgodnie z oświadczeniem w sprawie koncepcyjnych ram oceny ryzyka związanego z niektórymi dodatkami do żywności poddanym ponownej ocenie na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010 (4), wniosek, iż „nie ma potrzeby ustalenia liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia” jest formułowany w przypadku substancji wzbudzających bardzo niewielkie obawy w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności, oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt. |
| (7) | Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków, gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ wnioskodawca wykazał, że dodatkowe narażenie z dietą na poliwinylopolipirolidon (E 1202) stosowany w barwnikach w formie tabletek do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj drobiowych było nieznaczne i nie miało wpływu na zdrowie ludzi, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne. |
| (8) | W związku z tym należy zezwolić na stosowanie poliwinylopolipirolidonu (E 1202) jako nośnika w tabletkach barwiących wykorzystywanych do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj drobiowych. |
| (9) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008. |
| (10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 10 lipca 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
(3) Opinia naukowa panelu FAF EFSA (panel EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących) w sprawie ponownej oceny poliwinylopirolidonu (E 1201) i poliwinylopolipirolidonu (E 1202) jako dodatków do żywności oraz dotycząca rozszerzenia stosowania poliwinylopirolidonu (E 1201). Dziennik EFSA 2020; 18(8):6215, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.6215.
(4) Oświadczenie panelu ANS EFSA (Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności) w sprawie koncepcyjnych ram oceny ryzyka związanego z niektórymi dodatkami do żywności poddanymi ponownej ocenie na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010. Dziennik EFSA 2014; 12(6):3697. doi: 10.2903/j.efsa.2014.3697.
ZAŁĄCZNIK
W części 1 (Nośniki w dodatkach do żywności) załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 pomiędzy wpisami dotyczącymi „E 1202 Poliwinylopolipirolidon” i „E 322 Lecytyny” dodaje się wpis w brzmieniu:
|
| „Ε 1202 | Poliwinylopolipirolidon | quantum satis | Tabletki barwiące do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj drobiowych” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
