ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/1400
z dnia 16 lipca 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejku eterycznego z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
| (2) | Substancje olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejku eterycznego z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, a wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie przedmiotowych substancji również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
| (5) | W opiniach z dnia 16 października 2024 r., (3)20 listopada 2024 r. (4) i 26 listopada 2024 r. (5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.) jest bezpieczny przy maksymalnym poziomie stosowania wynoszącym 12 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej dla wszystkich gatunków zwierząt oraz że olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) są bezpieczne przy pewnych stężeniach maksymalnych określonych szczegółowo dla każdego gatunku. Urząd stwierdził również, że nie stwierdzono żadnych obaw związanych ze stosowaniem olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.) u konsumentów przy maksymalnym poziomie stosowania oraz że nie przewiduje się, aby stanowił on zagrożenie dla środowiska przy maksymalnym proponowanym poziomie stosowania. Urząd stwierdził ponadto, że stosowanie olejku eterycznego ze szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) w proponowanych warunkach stosowania jest bezpieczne dla konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził, że olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) należy uznać za działające drażniąco na skórę i oczy oraz za działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził ponadto, że ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne, ponieważ olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, więc ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
| (6) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków. |
| (7) | Komisja uważa, że względy bezpieczeństwa nie wymagają ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejku eterycznego z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.). Aby umożliwić lepszą kontrolę, na etykietach dodatków paszowych należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W razie przekroczenia zalecanej maksymalnej zawartości stosowne informacje powinny być podawane na etykietach przedmiotowych premiksów. |
| (8) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
| (9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje określone w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Dodatki paszowe olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.), dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz premiksy zawierające te dodatki, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 sierpnia 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 sierpnia 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 sierpnia 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 sierpnia 2027 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 sierpnia 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 lipca 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
(3) Dziennik EFSA, 22(11), e9016. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9016.
(4) Dziennik EFSA, 23(1), e9076. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9076.
(5) Dziennik EFSA, 22(12), e9135. https. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9135.
ZAŁĄCZNIK
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||
| mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||
| Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||
| 2b282-eo | Olejek eteryczny z mięty pieprzowej | Skład dodatku Olejek eteryczny z nadziemnych części Mentha × piperita L. (termin podstawowy: Mentha aquatica × Mentha spicata L.) Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny z mięty pieprzowej: Olejek eteryczny otrzymywany z nadziemnych części (liście z kwiatami lub bez) Mentha × piperita L. w drodze destylacji parowej, dalszej kondensacji składników lotnych i oddzielenia od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (1). Numer CAS: 8006-90-4 Numer wg EINECS: 308-770-2 Numer FEMA: 2848 Numer CoE: 282 Specyfikacje: Mentol: 30-55 % Menton: 13-32 % d,l-izomenton: 1,5-10 % Octan mentylu: 2-10 % 1,8-cyneol (eukaliptol): 2-8 % Pulegon: ≤ 1,72 % Mentofuran: ≤ 4,54 % β-tujon: ≤ 0,01 % Kumaryna: ≤ 0,001 % Estragol: ≤ 0,001 % Metoda analityczna (2) Do oznaczania ilościowego mentolu i mentonu (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 6 sierpnia 2035 r. | ||||||||||||
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 2b415-eo | Olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej | Skład dodatku Olejek eteryczny z pędów kwiatonośnych Salvia sclarea L. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej: Olejek eteryczny otrzymywany ze świeżych lub suszonych pędów kwiatonośnych liści i gałązek Salvia sclarea L. w drodze destylacji parowej, dalszej kondensacji składników lotnych i oddzielenia od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (3) Numer CAS: 8016-63-5 Numer wg EINECS: 283-911-8 Numer FEMA: 2321 Numer CoE: 415 Specyfikacje : Octan linalylu: 55-78 % Linalol: 6,5-25 % germakra-1(10),4(14),5-trien: 1-12 % α-terpineol: 0-5 % Metoda analityczna (4) Do oznaczania ilościowego octanu linalylu i linalolu (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 6 sierpnia 2035 r. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 2b414-eo | Olejek eteryczny z szałwii lekarskiej | Skład dodatku Olejek eteryczny ze świeżych liści Salvia officinalis L. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny z szałwii lekarskiej: Olejek eteryczny otrzymywany ze świeżych liści Salvia officinalis L. w drodze destylacji parowej, dalszej kondensacji składników lotnych i oddzielenia od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (5). Numer CAS: 8022-56-8 Numer wg EINECS: 283-291-0 Numer FEMA: 3001 Numer CoE: 414 Specyfikacje: α-tujon: 18-27 % Kamfora: 4-24,5 % 1,8-cyneol (eukaliptol): 5,5-13 % β-tujon: 3-7 % Metoda analityczna (6) Do oznaczania ilościowego kamfory, alfa-tujonu i beta-tujonu (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 6 sierpnia 2035 r. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.
(3) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(4) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.
(5) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(6) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
