ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/1403
z dnia 16 lipca 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z szałwii lawendolistnej Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams i olejku eterycznego z lawendy wąskolistnej Lavandula angustifolia Mill. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
| (2) | Substancje olejek eteryczny z szałwii lawendolistnej Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams i olejek eteryczny z lawendy wąskolistnej Lavandula angustifolia Mill. zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z szałwii lawendolistnej Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams i olejku eterycznego z lawendy wąskolistnej Lavandula angustifolia Mill. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, wnosząc o zaklasyfikowanie ich do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie przedmiotowych substancji również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
| (5) | W opiniach z dnia 17 września 2024 r. (3) (4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że olejek eteryczny z szałwii lawendolistnej Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams jest bezpieczny przy poziomie stosowania wynoszącym maksymalnie 14 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej dla wszystkich gatunków zwierząt, oraz że olejek eteryczny z lawendy wąskolistnej Lavandula angustifolia Mill. jest bezpieczny przy określonych maksymalnych stężeniach ustalonych szczegółowo dla każdego gatunku. Urząd uznał ponadto, że stosowanie olejku eterycznego z szałwii lawendolistnej Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams i olejku eterycznego z lawendy wąskolistnej Lavandula angustifolia Mill. w proponowanych warunkach stosowania jest bezpieczne dla konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził, że olejek eteryczny z szałwii lawendolistnej Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams i olejek eteryczny z lawendy wąskolistnej Lavandula angustifolia Mill. należy uznać za substancje działające drażniąco na skórę i oczy oraz uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził także, że ponieważ olejek z liści Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams oraz olejek z kwitnących wierzchołków Lavandula angustifolia Mill. Są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, dodatkowe wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
| (6) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że olejek eteryczny z szałwii lawendolistnej Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams i olejek eteryczny z lawendy wąskolistnej Lavandula angustifolia Mill. spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy w związku z tym zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków. |
| (7) | Zdaniem Komisji względy bezpieczeństwa nie wymagają ustalenia maksymalnych poziomów olejku eterycznego z szałwii lawendolistnej Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams i olejku eterycznego z lawendy wąskolistnej Lavandula angustifolia Mill. Aby umożliwić lepszą kontrolę, na etykietach dodatków paszowych należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W razie przekroczenia zalecanej maksymalnej zawartości stosowne informacje powinny być podawane na etykietach przedmiotowych premiksów. |
| (8) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
| (9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje określone w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Dodatki paszowe olejek eteryczny z szałwii lawendolistnej Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams i olejek eteryczny z lawendy wąskolistnej Lavandula angustifolia Mill., dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz premiksy zawierające te dodatki, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 sierpnia 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 sierpnia 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 sierpnia 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 sierpnia 2027 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 sierpnia 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 lipca 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
(3) Dziennik EFSA 2024; 22(10), e9015, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9015.
(4) Dziennik EFSA 2024; 22(10), e9017, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9017.
ZAŁĄCZNIK
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
| mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
| Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
| 2b413-eo | Olejek eteryczny z szałwii lawendolistnej | Skład dodatku Olejek eteryczny z liści Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams (synonim: S. lavandulifolia Vahl.) Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny z szałwii lawendolistnej Olejek eteryczny otrzymywany z liści Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams w drodze destylacji parowej, dalszej kondensacji składników lotnych i oddzielenia od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (1). Numer CAS: 8016-65-7 Numer EINECS: 290-272-9 Numer FEMA: 3003 Numer CoE: 413 Specyfikacje:
Metoda analityczna (2) Do oznaczania 1,8-cyneolu i kamfory (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 6 sierpnia 2035 r. | ||||||||||||||||||||||
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 2b257-eo | Olejek eteryczny z lawendy wąskolistnej | Skład dodatku Olejek eteryczny ze świeżych kwitnących wierzchołków Lavandula angustifolia Mill. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny z lawendy wąskolistnej Olejek eteryczny otrzymywany ze świeżych kwitnących wierzchołków Lavandula angustifolia Mill. w drodze destylacji parowej, dalszej kondensacji składników lotnych i oddzielenia od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (3). Numer CAS: 8000-28-0 Numer EINECS: 289-995-2 Numer FEMA: 2622 Numer CoE: 257 Specyfikacje:
Metoda analityczna (4) Do oznaczania octanu linalilu i linalolu (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 6 sierpnia 2035 r. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.
(3) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(4) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
