ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/1787
z dnia 8 września 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie L-argininy wytwarzanej przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. |
| (2) | Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie L-argininy wytwarzanej przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane zgodnie z art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (3) | Wniosek ten dotyczy zezwolenia na stosowanie L-argininy wytwarzanej przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt oraz sklasyfikowania dodatku w kategorii „dodatki dietetyczne”, grupa funkcjonalna „aminokwasy, ich sole i podobne produkty”, oraz w kategorii „dodatki sensoryczne”, grupa funkcjonalna „substancje aromatyzujące”. Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym wnioskodawca wycofał wniosek dotyczący wody do pojenia w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. |
| (4) | W opinii z dnia 28 stycznia 2025 r. (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania L-arginina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387 nie budzi obaw co do bezpieczeństwa w odniesieniu do szczepu produkcyjnego oraz że dodatek ten jest bezpieczny dla gatunków docelowych, konsumentów i środowiska. Urząd ma obawy dotyczące stosowania L-argininy w wodzie do pojenia. Urząd stwierdził również, że L-arginina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387 nie działa drażniąco na skórę ani nie działa uczulająco na skórę, ale działa drażniąco na oczy i drogi oddechowe. Urząd stwierdził również, że substancję tę uznaje się za wydajne źródło niezbędnego aminokwasu L-argininy dla wszystkich zwierząt innych niż przeżuwacze, ale stwierdził, że aby substancja ta była w pełni skuteczna u przeżuwaczy, należy ją chronić przed degradacją w żwaczu oraz że uznaje się ją za skuteczną, gdy jest stosowana jako substancja aromatyzująca w żywieniu zwierząt. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
| (5) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że L-arginina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387 spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tej substancji jako dodatku paszowego. L-arginina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387 w przypadku stosowania w grupie funkcjonalnej „aminokwasy, ich sole i podobne produkty” wymaga ochrony przed degradacją w żwaczu. Należy ostrzec użytkownika, aby wziął pod uwagę podaż w diecie wszystkich aminokwasów niezbędnych i warunkowo niezbędnych, w szczególności w przypadku suplementacji L-arganiną podawaną w wodzie do pojenia. Ponadto Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
| (6) | Komisja uważa, że w przypadku stosowania L-argininy wytwarzanej przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387 jako substancji aromatyzujących względy bezpieczeństwa nie wymagają ustalenia maksymalnej zawartości. Aby umożliwić lepszą kontrolę, na etykietach dodatków paszowych należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W razie przekroczenia tej zawartości stosowne informacje powinny być podawane na etykietach przedmiotowych premiksów. |
| (7) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancja określona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki dietetyczne”, grupa funkcjonalna „aminokwasy, ich sole i podobne produkty”, oraz do kategorii „dodatki sensoryczne”, grupa funkcjonalna „substancje aromatyzujące”, zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 września 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dziennik EFSA, 2025;23(2):e9258, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9258.
ZAŁĄCZNIK
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||
| mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||
| Kategoria: dodatki dietetyczne. Grupa funkcjonalna: aminokwasy, ich sole i podobne produkty | ||||||||||||||||||||||||||
| 3c367 | L-arginina | Skład dodatku L-arginina ≥ 98 % (w przeliczeniu na suchą masę) Postać stała Charakterystyka substancji czynnej L-arginina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387 Nazwa IUPAC: Kwas (S)-2-amino-5-guanidynopentanowy Wzór chemiczny: C6H14N4O2 Numer CAS: 74-79-3 Metoda analityczna (1) Do analizy jakościowej L-argininy w dodatku paszowym:
Do oznaczania argininy w dodatku paszowym i w wodzie:
Do oznaczania argininy w premiksach i mieszankach paszowych:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 29 września 2035 r. | ||||||||||||||||||
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||
| mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||
| Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||
| 3c367 | L-arginina | Skład dodatku L-arginina ≥ 98 % (w przeliczeniu na suchą masę) Postać stała Charakterystyka substancji czynnej L-arginina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80387 Nazwa IUPAC: Kwas (S)-2-amino-5-guanidynopentanowy Wzór chemiczny: C6H14N4O2 Numer CAS: 74-79-3 Metoda analityczna (2) Do analizy jakościowej L-argininy w dodatku paszowym:
Do oznaczenia argininy w dodatku paszowym:
Do oznaczania argininy w premiksach:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 29 września 2035 r. | ||||||||||||||||||
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
