ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/1784
z dnia 9 września 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie kapsaicyny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. |
| (2) | Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie kapsaicyny. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (3) | Wniosek ten dotyczy zezwolenia na stosowanie kapsaicyny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. |
| (4) | W opinii z dnia 18 marca 2025 r. (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania kapsaicyna jest bezpieczna dla wszystkich gatunków zwierząt, konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że kapsaicyna działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę oraz że może działać drażniąco na oczy. Kapsaicyna nie działa uczulająco na skórę. Ponadto wszelkie narażenie użytkowników na kapsaicynę stwarza zagrożenie. Urząd stwierdził także, że ponieważ kapsaicyna jest uznawana za środek aromatyzujący do żywności, a jej funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
| (5) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że kapsaicyna spełnia warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego dodatku w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt. Kapsaicyna to dodatek o działaniu zootechnicznym i leczniczym, takim jak pozytywny wpływ na wydajność lub ochrona przed niektórymi czynnikami chorobotwórczymi. Aby zapobiec stosowaniu dawek dodatku, które mogłyby potencjalnie prowadzić do takiego działania zootechnicznego i leczniczego u zwierząt, należy ustalić maksymalną zawartość kapsaicyny w paszy. Ponadto Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
| (6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancja określona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 września 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dziennik EFSA 2025; 23:e9340, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2025.9340.
ZAŁĄCZNIK
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego |
Dodatek |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Pozostałe przepisy |
Data ważności zezwolenia |
||||||
|
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % |
||||||||||||||
|
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące |
||||||||||||||
|
2b92458 |
Kapsaicyna |
Skład dodatku Kapsaicyna Postać stała Charakterystyka substancji czynnej Kapsaicyna Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Wzór chemiczny: C18H27NO3 Numer CAS: 404-86-4 Numer FEMA: 3404 Czystość: min. 98 % Stosunek (E)-kapsaicyny (trans-kapsaicyny) do (Z)-kapsaicyny (cis- kapsaicyny)(E)/(Z) kapsaicyny: ≥ 6:1 Metoda analityczna (1) Do oznaczania kapsaicyny w dodatku paszowym, premiksach i mieszankach paszowych: wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV) |
Drób |
|
|
6,5 |
|
30 września 2035 r. |
||||||
|
Ptaki ozdobne |
|
|
6,5 |
|||||||||||
|
Świnie |
|
|
6,5 |
|||||||||||
|
Przeżuwacze i wielbłądowate |
|
|
6,5 |
|||||||||||
|
Koniowate |
|
|
6,5 |
|||||||||||
|
Zającowate |
|
|
6,5 |
|||||||||||
|
Łososiowate oraz podrzędne gatunki ryb |
|
|
6,5 |
|||||||||||
|
Ryby ozdobne |
|
|
6,5 |
|||||||||||
|
Psy |
|
|
6,5 |
|||||||||||
|
Koty |
|
|
5,3 |
|||||||||||
|
Inne gatunki i kategorie |
|
|
5,3 |
|||||||||||
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
