ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/1891
z dnia 17 września 2025 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów arsenu nieorganicznego w rybach i innej żywności pochodzenia morskiego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu Komisji (UE) 2023/915 (2) określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, w tym arsenu nieorganicznego w określonych środkach spożywczych. |
| (2) | Arsen jest wszechobecnym metaloidem występującym w niskich stężeniach w skałach, glebie i naturalnych wodach gruntowych. Działalność antropogeniczna przyczyniła się do zwiększenia poziomu arsenu w środowisku na skutek emisji przemysłowych (górnictwo, wytop metali nieżelaznych i spalanie paliw kopalnych), a także stosowania arsenu jako składnik w nawozach, środkach do konserwacji drewna, środkach owadobójczych lub herbicydach. Chociaż narażenie przez skórę i przez drogi oddechowe jest możliwe, głównymi drogami narażenia na arsen są żywność i woda pitna. |
| (3) | W dniu 12 października 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) przyjął opinię w sprawie arsenu w żywności (3), w której stwierdził, że arsen nieorganiczny może powodować raka płuc, pęcherza i skóry oraz uszkodzenie skóry, a także określił zakres wartości najniższej dawki wyznaczającej (BMDL01) pomiędzy 0,3 a 8 μg/kg masy ciała dziennie. Ponieważ szacowane narażenie z dietą na arsen nieorganiczny konsumentów w Europie spożywających przeciętne i duże ilości znajduje się w zakresie wskazanych wartości BMDL01, nie można wykluczyć możliwości wystąpienia ryzyka dla niektórych konsumentów. W związku z tym rozporządzeniem Komisji (UE) 2015/1006 (4) ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy arsenu nieorganicznego w różnych środkach spożywczych pochodzenia lądowego. |
| (4) | W sprawozdaniu naukowym z 2021 r. (5) Urząd ocenił przewlekłe narażenie z dietą populacji europejskiej na arsen nieorganiczny, biorąc pod uwagę najnowsze dane dotyczące występowania arsenu nieorganicznego w żywności, potwierdzając przy tym znaczenie żywności pochodzenia lądowego dla narażenia, a także stwierdził, że w niektórych państwach grupy żywności, takie jak „ryby i inna żywność pochodzenia morskiego”, należą w przypadku populacji dorosłych do prawdopodobnych źródeł narażenia na arsen nieorganiczny. |
| (5) | Na podstawie najnowszych danych dotyczących występowania oraz w oczekiwaniu na konsultacje dotyczące potencjalnych najwyższych dopuszczalnych poziomów arsenu w rybach i innej żywności pochodzenia morskiego rozporządzeniem Komisji (UE) 2023/465 (6) obniżono najwyższy dopuszczalny poziom arsenu nieorganicznego w ryżu białym i ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych rodzajów żywności pochodzenia lądowego. |
| (6) | W dniu 28 listopada 2023 r. Urząd przyjął opinię naukową w sprawie aktualizacji oceny ryzyka dotyczącej arsenu nieorganicznego w żywności (7). Urząd stwierdził, że badania epidemiologiczne wykazują, iż długotrwałe spożycie arsenu nieorganicznego z dietą lub wodą pitną wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia kilku niepożądanych skutków, w tym raka płuc, pęcherza i skóry. Urząd zastosował BMDL05 wynoszący 0,06 μg/kg masy ciała dziennie i zastosował podejście w oparciu o margines narażenia. Uznał on, że u osób dorosłych marginesy narażenia są niskie (zakres między 2 a 0,4 w przypadku konsumentów spożywających przeciętne ilości oraz między 0,9 a 0,2 w przypadku narażenia dla 95. percentyla) i stwierdził, że w związku z tym obecne narażenie na arsen nieorganiczny stwarza zagrożenie dla zdrowia pomimo wątpliwości. |
| (7) | W celu dalszego obniżania narażenia populacji na arsen nieorganiczny należy ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do ryb i innej żywności pochodzenia morskiego, które przyczyniają się do tego narażenia. |
| (8) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2023/915. |
| (9) | Z uwagi na to, że niektóre środki spożywcze objęte niniejszym rozporządzeniem mają długi okres przydatności do spożycia, oraz w celu zapobiegania powstawaniu odpadów żywnościowych, ryby i inna żywność pochodzenia morskiego, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, powinny mieć możliwość pozostania w obrocie do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. |
| (10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (UE) 2023/915 wprowadza się następujące zmiany:
| 1) | w art. 10 ust. 1 wprowadza się następujące zmiany:
|
| 2) | w załączniku I wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia. |
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 17 września 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1993/315/oj.
(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 (Dz.U. L 119 z 5.5.2023, s. 103, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/915/oj).
(3) Panel EFSA ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); Opinia naukowa dotycząca arsenu w żywności. Dziennik EFSA 2009; 7(10):1351, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009,.1351.
(4) Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/1006 z dnia 25 czerwca 2015 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nieorganicznego arsenu w środkach spożywczych (Dz.U. L 161 z 26.6.2015, s. 14, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/1006/oj).
(5) Sprawozdanie naukowe EFSA na temat przewlekłego narażenia z dietą na arsen nieorganiczny, Dziennik EFSA 2021; 19(1): 6380, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2021.6380.
(6) Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/465 z dnia 3 marca 2023 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów arsenu w niektórych środkach spożywczych (Dz.U. L 68 z 6.3.2023, s. 51, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/465/oj).
(7) Opinia naukowa dotycząca aktualizacji oceny ryzyka dotyczącej arsenu nieorganicznego w żywności, Dziennik EFSA 2024;22:e8488, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2024.8488.
ZAŁĄCZNIK
W sekcji 3 (Metale i inne pierwiastki) podsekcji 3.4 (Arsen) załącznika I do rozporządzenia (UE) 2023/915 wprowadza się następujące zmiany:
|
1) |
wiersz drugi otrzymuje brzmienie:
|
|
2) |
pkt 3.4.5 oraz wiersz powyżej otrzymują brzmienie:
|
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
