DECYZJA KOMISJI (UE) 2025/2057
z dnia 14 października 2025 r.
dotycząca stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej na forum Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) w sprawie wyeliminowania kategorii zwykłej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z załącznika B do Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r.
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając decyzję Rady (UE) 2019/848 z dnia 17 maja 2019 r. dotyczącą zawarcia w imieniu Unii Europejskiej Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (1), w szczególności jej art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | Unia jest stroną Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. („umowa”), która została podpisana w imieniu Unii zgodnie z decyzją Rady (UE) 2016/1892 (2) w dniu 18 listopada 2016 r., z zastrzeżeniem jej zawarcia w późniejszym terminie. Umowa weszła w życie tymczasowo w dniu 1 stycznia 2017 r. zgodnie z jej art. 31 ust. 2 i została zawarta przez Unię na mocy decyzji (UE) 2019/848. |
| (2) | Na podstawie art. 7 ust. 1 umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek („Rada Członków”) ma przyjmować decyzje zmieniające umowę. |
| (3) | Art. 19 ust. 2 umowy upoważnia Radę Członków do wprowadzania takich zmian, jakie uzna za konieczne lub właściwe w odniesieniu do nazw i definicji oliwy z oliwek, oliwy z wytłoczyn z oliwek i oliwek stołowych przewidzianych w załącznikach B i C do tej umowy. |
| (4) | Na 115. posiedzeniu Rady Członków w dniu 8 czerwca 2022 r. uzgodniono usunięcie z dniem 1 stycznia 2026 r. kategorii „zwykła oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” z załącznika B do umowy. Unia głosowała za tą zmianą zgodnie z decyzją Rady (UE) 2022/2103 (3). |
| (5) | W dniu 8 lipca 2025 r. na 121. posiedzeniu Rady Członków ośmiu członków IOC zwróciło się o przedłużenie terminu usunięcia kategorii „zwykła oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia”. |
| (6) | Rada Członków zgodziła się przeanalizować wniosek dotyczący zmiany mającej na celu usunięcie kategorii „zwykła oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” z załącznika B do umowy z dniem 1 stycznia 2028 r., zgodnie z art. 19 ust. 2 umowy. |
| (7) | Wniosek dotyczący zmiany przedłożono Radzie zgodnie z art. 4 decyzji (UE) 2019/848 i nie było mniejszości blokującej sprzeciwiającej się zmianie. |
| (8) | Niniejsza decyzja wchodzi w życie następnego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. |
| (9) | Rada Członków postanowiła zatwierdzić proponowaną zmianę w drodze wymiany korespondencji rozpoczętej przed następnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2025 r. Przedmiotowe zmiany w załączniku B do umowy należy zatwierdzić w imieniu Unii. |
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Popiera się w imieniu Unii zmianę w załączniku B polegającą na usunięciu kategorii „zwykła oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” z załącznika B do Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych począwszy od dnia 1 stycznia 2028 r. w ramach procedury przyjmowania przez Radę Członków wymiany korespondencji, która ma zostać zainicjowana przed jej następnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2025 r. lub w ramach 122. posiedzenia Rady Członków, które odbędzie się w listopadzie 2025 r.
Projekt decyzji Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek zatwierdzającej tę zmianę zawarto w załączniku do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja wchodzi w życie następnego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 października 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 139, 27.5.2019, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/848/oj.
(2) Decyzja Rady (UE) 2016/1892 z dnia 10 października 2016 r. w sprawie podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, i tymczasowego stosowania Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 293 z 28.10.2016, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/1892/oj).
(3) Decyzja Rady (UE) 2022/2103 z dnia 13 października 2022 r. w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej na forum Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek w odniesieniu do usunięcia kategorii zwykłej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z załącznika B do Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 283 z 3.11.2022, s. 13, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2103/oj).
ZAŁĄCZNIK
DECYZJA DEC-III.1/122-VI/2025
DOTYCZĄCA USUNIĘCIA OZNACZENIA „ZWYKŁA OLIWA Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA” I JEGO DEFINICJI Z ZAŁĄCZNIKA B DO UMOWY MIĘDZYNARODOWEJ W SPRAWIE OLIWY Z OLIWEK I OLIWEK STOŁOWYCH Z 2015 R.
RADA CZŁONKÓW MIĘDZYNARODOWEJ RADY DS. OLIWY Z OLIWEK,
Uwzględniając Umowę międzynarodową w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r., w szczególności jej art. 1 „Cele umowy” oraz rozdział VI „Postanowienia dotyczące normalizacji”, a w szczególności jego art. 19 ust. 2,
Uwzględniając potrzebę aktualizacji norm dotyczących oliwy z oliwek w celu ułatwienia handlu międzynarodowego i uniknięcia nieporozumień, a także znaczenie zapewnienia państwom członkowskim IOC okresu przejściowego na wdrożenie tych zmian,
DECYDUJE
|
1. |
Usunąć oznaczenie „zwykła oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” i jego definicję z załącznika B do Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2028 r. |
|
2. |
Usunięcie to pociąga za sobą usunięcie odpowiedniej kategorii z normy handlowej IOC i odpowiednie zmiany parametrów pozostałych kategorii. |
|
3. |
Niniejsza decyzja uchyla i zastępuje decyzję DEC-III.1/116-VI/2022 dotyczącą usunięcia kategorii „zwykła oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” z załącznika B do Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. |
Madryt (Hiszpania), XX października 2025 r.
Walid B D ABUABDALLA
Przewodniczący Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
